Прескочи до съдържание

Имало едно време... Аналогови фотоапарати

Препоръчани мнения

Преди десетина години изрових от кашоните една Смена 8М и още същия ден беше позачистена и заредена с лента. Понаучих се как се работи с нея и бях много доволна, защото си имах собствен фотоапарат :)

Мъкнех го на лагери и по екскурзии и снимах, снимах... снимах.

Веднъж обаче се случи, че лентата се беше осветила (обектива се беше разхлабил) и така трагично приключи цялата история. След това снимах малко със семейната Скина, а когато пораснах повече ми подариха една полу-автоматична Практика и хоп, докато се усетя вече всичко мина на цифрово, включително и аз.

Започвам тази тема, понеже малко преди да замина ми подариха същата Смена, почти нова и мисля скоро да я събудя. Някак все още ме привлича тази техника.

Предполагам много от вас са започнали с аналогови фотоапарати. Разкажете за "началото" или пък някоя интересна случка. Пазите ли си старите машинки?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Вкъщи пердашехме със един Зенит, беше от кадилаците на масовите фотоапарати :) После естествено една плеяда Скини, които се чупеха на кило, но пък си спомням как със светнал поглед съм се чудел какво е това двигателче вътре дето автоматично превърта лентата, а не се налага да въртя щракащото бутонче като полудял. 

Хубавото е, че тоя Зенит частично оживя пак, защото мога да му ползвам обектива на сегашната ми камера. Ръчен фокус е, и докато не си купя окуляр е тегаво, но пък е забавно :)

Neuromancer мисля, че все още предпочита да снима с лента от посещаващите тук.

Връзка към коментар

Жоро, ти си бил голям баровец с тоя Зенит :lol:  Аз си имах Скина и като се сетя за този звук от ръчното превъртане на кадъра за следващата снимка ме напушва смях. Беше си страхотен фотоапарат ( и все още е, защото си е жив и здрав ;) ), особено когато не осветявах лентите. С кой модерен апарат в момента можеш да пляснеш два последователни кадъра в една снимка, м?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На всичкото отгоре без да ползваш фотошоп, съвестта ти е чиста :)

Имахме и диапозетиви, включително машина за гледане вкъщи, прожектирахме ги на бяла стена.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Баща ми имаше "Киев" - виждаше ми се като космическа техника. Първият ми апарат получих като подарък на 12 години ако не се лъжа, една гедерейска "Байрета". Каква радост беше - още си спомням. В ония години цветните филми ни бяха много скъпи, аз снимах с моя черно-бели снимки, баща ми с "Киев" снимаше цветни снимки по-избрани кадри. Любимото занимание ми беше да се покривам с одеяло и да вадя филмите. 

Последният ми лентов беше "Пентакс", до 2005 го ползвах. 

Напоследък се разрових из семейния архив - намерих снимки на дядо ми от преди 100 години - качеството е забележително. Не знам с какво и как са снимани, но наистина са впечатляващи. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Първите ми стъпки в чудния свят на фотографията се осъществиха с една Смена 2  :) , съвсем прилично апаратче :)

(носят се разни истории за това как на Еверест всички други апарати отказвали и само със Смена 8 са успявали да направят снимки ;)  )

В последствие, някъде началото на 90-те на миналия век бях много щастлив да се сдобия с един Zenit 12 XP (далеч преди да се появи Windows XP :biggrin: )   И с този Зенит премина моята аналогова ера във фотографията.

А иначе много се кефя, чисто колекционерски, на една останала ми по наследство от дядо ми Leica.

То всъщност по всичко  изглежда, че тя си е съвсем функционална и все се каня да я пробвам и май не трябва повече да се размотавам, а да се възползвам докато още има ателиета, които проявяват филми ;) .

post-139-0-39352700-1385463500_thumb.jpg

post-139-0-87218600-1385463500_thumb.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Няма такова понятие - аналогов фотоапарат.

Мисля, че всички разбраха какво се има предвид, няма нужда от излишно буквоядене.

Връзка към коментар

Първите ми стъпки в чудния свят на фотографията се осъществиха с една Смена 2  :) , съвсем прилично апаратче :)

(носят се разни истории за това как на Еверест всички други апарати отказвали и само със Смена 8 са успявали да направят снимки ;)  )

В последствие, някъде началото на 90-те на миналия век бях много щастлив да се сдобия с един Zenit 12 XP (далеч преди да се появи Windows XP :biggrin: )   И с този Зенит премина моята аналогова ера във фотографията.

А иначе много се кефя, чисто колекционерски, на една останала ми по наследство от дядо ми Leika.

То всъщност по всичко  изглежда, че тя си е съвсем функционална и все се каня да я пробвам и май не трябва повече да се размотавам, а да се възползвам докато още има ателиета, които проявяват филми ;) .

attachicon.gifPicture-001V.jpg

attachicon.gifPicture-005.jpg

Фичо, това чудо би трябвало да има доста висока антикварна стойност, точен модел можеш ли да видиш, много ми е интересно?

Връзка към коментар

Фичо, това чудо би трябвало да има доста висока антикварна стойност, точен модел можеш ли да видиш, много ми е интересно?

Ами да, бях се поинтересувал преди време, не е някой от най-уникалните модели, които са голяма рядкост.

Като се ровех, бях открил един френски сайт, на който можеше да се установи модела по фабричния номер и така разбрах,  че е Leica IIIb и е произведен 1938г. 

А щом/ако ти е интересно - бих могъл да го взема на някоя сбирка да го разгледаш :)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Да си фотограф сега, при тази техника, си е фасулска работа, но и от многото желаещи да покажат снимките и вдъхновението си, задача трудна. Хванете който и да е индианец, накарайте го да щрака. Той ще може и по-добре от NATGEO да нащрака я джунглата, я родното ми червенобрежко село. О-о-о, аз съм виждал безчет жени, позиращи за снимки, и винаги знам коя колко точно ще си отвори устата, за да се белнат зъбите й в някоя не съвсем истинска усмивка.

Понякога се връщам в детството си, някъде преди епохата на Продан Таракчиев, и си спомням градския универсален магазин в Червен бряг, където се продавяше „Смена 8М” за безумните 15 лв. и „Смена Символ” за невъзможните 20 лв. После дойде времето на „Черто”, „Вилия”, любимият „Байрете” – леле, май беше трийсетарка, чат-пат ми попадаше полу-професионалния „Зенит” – егати космическия апарат, за „Практика” не съм си и мечтал. Апарати като "Киев" и "Любител" бяха като BA, KLM, AIR FRANCE.

Някой от вас да помни Vera Lynn, пЪрдон, филмите „Орво”, знам си аз, помните ги: DIN15, DIN17, DIN19, DIN21 та до DIN27, а да сте работили на „Крокус” – почти „Фотоувеличение”. А да ти попадне цветен филм „Фуджи”...

А сега отивам зад водопада „Селяландсфос”, вадя сапунерката с автоматични настройки и правя чуден кадър. Да де, ама другарят прасе не е фотограф. Фотографията е великолепна приложна дейност.

Но за други, защо не, фотографията е изкуство... Знае ли човек: "Кой гледа попа, кой – попадията..."

• Харесвам 4
Връзка към коментар

..............................................................................................................................................................................

Предполагам много от вас са започнали с аналогови фотоапарати. Разкажете за "началото" или пък някоя интересна случка. Пазите ли си старите машинки?

В началото бе ,,Смена-8М,,  :) :) :)

Много фотолюбители сме започнали от там.

Интерсни случки и трикове .....примерно ,превърташ снимния кадър назад и снимаш пак върху него, като преценяваш какво да е заснето.

После идва(ше) ред на свещеннодействието в тъмната стаичка , където е магията всъщост на фотоделото.   ^_^

Та така ,иначе си пазя цялата   аналогова  (лелее влизам в тон с новите времена)  фотолаборатория ,фотоапарати ,корекс дози и прочие с тайната надежда  ,че както се  върна модата на грамофонните плочи ,така някой ден пак ще мога да се занимавам с черно-бяла фотография. Просто в момента не се намират на достъпна цена проявител и фиксаж.

:huh:;):O

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами да, бях се поинтересувал преди време, не е някой от най-уникалните модели, които са голяма рядкост.

Като се ровех, бях открил един френски сайт, на който можеше да се установи модела по фабричния номер и така разбрах,  че е Leica IIIb и е произведен 1938г. 

А щом/ако ти е интересно - бих могъл да го взема на някоя сбирка да го разгледаш :)

Беше ми интересно колко и е цената, в ибей гледам че върви между 300 и 1000 долара, не знам на каква база ги различават, но общо взето очаквах повече имайки предвид марката :)

Връзка към коментар

Бях в шести клас, когато се запалих по фотографията и се записах на кръжок (леле, как звучи само, сякаш от нейде ще изскочи дружинната и ще ни дръпне едно конско..). Истината беше, че водещият кръжока беше един млад учител, а ние напъпили пубери,  та се сещате. :)

Но пък ми беше интересно. Снимахме, аз ползвах семейния фотоапарат Смена, ама хич не му знам номерата на модела. Снимахме и после проявявахме филмите на червена светлина, изкарвахме снимки в едни легенчета и ги провесвахме на едни въженца. Абе много, много не помня, че съм се разсейвала по учителя :wub:

Но пък имам пълни кутии с черно-бели снимки, трябва да ги изровя от архива и да им се порадвам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бях в шести клас, когато се запалих по фотографията и се записах на кръжок

като каза кръжок и фотография, невъзможно беше веднага да не се сетя за това

http://vbox7.com/play:7b2e7e76

"Той е във фотографксия кръжок в Двореца на пионерите. Изложба ше прави"

класика в чист вид :)

и началото http://vbox7.com/play:ba91340a

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

като каза кръжок и фотография, невъзможно беше веднага да не се сетя за това

http://vbox7.com/play:7b2e7e76

"Той е във фотографксия кръжок в Двореца на пионерите. Изложба ше прави"

класика в чист вид :)

и началото http://vbox7.com/play:ba91340a

Ей това го бях забравила :)  Чичо Манчо, прави се, че не знаеш, че ще излезеш като препариран :lol:

Връзка към коментар

Парцалев е гений и направеното от него е изкуство.

Тук е мястото да поздравя тези от вас били на кръжоци в Двореца на пионерите. Лично аз бях в курса по модерни танци, ама ми нашибаха една двойка по математика и моята всевластна мадре ме отписа.

Мамка й на математиката, ама без нея не може. Апропо, математиката също е изкуство, а фотографията не е... :)

Мигар можем да сравним коя да е картина на Караваджо с произволна снимка на кой да е магеланец. Пингвини ли ще снимаме, моржове ли, ледници ли, Северното ли сияние, светлината на Караваджо, "киароскурото" на Леонардо винаги ще са по-могъщи от охлювените ни мераци за рисуване със светлина.

Но фотографията в бъдеще може и да стане изкуство.

Що се отнася до словесните изкуства, я да ви поздравя с един великолепен пловдивски поет, за жалост - покойник. Добромир Тонев:

http://liternet.bg/publish2/dtonev/prirodata.htm

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Преди 2 месеца отворих един кашон със семейни ценности – 2-3 фотоапарата “Смена 8” и два “Зенита” и сега ми стана забавно да прочета тази тема.

За случка мога да споделя как преди 20-тина години  с милата ми сестра цяла фотосесия си направихме в Гърция , едни толкова доволни бяхме :) , а накрая се оказа, че не сме сложили лента във фотоапарата :biggrin: 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз започнах със ето този: ikon. Баща ми го е купил на старо през далечната 1952.

Минах разбира се през вездесъщата Смяна 8М, някакъв малък моторизирам сапунер, с лента разбира се.

През 2005 спечелих от едно изложение в Експо центъра малък цифров Самсунг и преминах в цифровата ера. След това ползвах Konika Minolta Z5 и в момента съм със Nikon D5100.

post-98-0-06704800-1385504514_thumb.jpg

Връзка към коментар

Мигар можем да сравним коя да е картина на Караваджо с произволна снимка на кой да е магеланец. Пингвини ли ще снимаме, моржове ли, ледници ли, Северното ли сияние, светлината на Караваджо, "киароскурото" на Леонардо винаги ще са по-могъщи от охлювените ни мераци за рисуване със светлина.

Чудесно сравнение... дори остроумно, но и неадекватно. :)  Все едно да сравнявам детските рисунки на малкия ми син с работата на някой добър фотограф и да казвам, че не са на същото ниво. Така е, че кой твърди обратното.  ;) И как успяваш да съпоставиш две толкова различни неща... не пиша изкуства /визирам фотографията, естествено/, че явно държиш на това.  :lol: 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.