Гост Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 (редактирано) Здравейте. Няколко въпроса за Аржентина, Чили, Уругвай. Доста магеланци бяха тук и може да знаят. Не знаех, че чужденците не плащат ДДС за хотел и закуска в Аржентина, при използване на чуждестранна кредитна карта. Това означава ли, че всички онлайн оферти за Аржентина са без ДДС? Разбрах и че на много места отказват плащане с кредитна карта под различни предлози. Ако се плати онлайн от тук, цената автоматично ли ще бъде без ДДС? От публикация на приятел разбрах, че в Уругвай при плащане на сметка в ресторант с чуждестанна кредитна карта, отново няма ДДС. Само тук ли е валидно това от Южноамериканските държави? И след ровене покрай това ДДС, прочетох че ДДС се отчислява и в Чили при чуждестранна кредитна карта и паспорт. Можете ли да потвърдите и как става - само онлайн? Благодаря! Редактирано 22 февруари, 2019 от Гост Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 Принципът е, че чужденците в Чили и Аржентина са освободени от ДДС при настаняване в хотели, ако плащат кеш в USD или с чуждестранна кредитна карта. В сайтове като букинг изрично е посочено за всеки един хотел. На практика нещата не работят точно така - в повечето случаи няма проблем да платиш и в местна валута, в други случаи пък при плащане с кредитна карта на място си слагат комисионна която понякога стига до 15% и сам избираш да платиш в брой.Това основно за Аржентина. Инфлацията е сериозна, а явно обичат и да шмекеруват пред данъчните. 4 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 преди 25 минути , stanimir каза: Принципът е, че чужденците в Чили и Аржентина са освободени от ДДС при настаняване в хотели, ако плащат кеш в USD или с чуждестранна кредитна карта. В сайтове като букинг изрично е посочено за всеки един хотел. На практика нещата не работят точно така - в повечето случаи няма проблем да платиш и в местна валута, в други случаи пък при плащане с кредитна карта на място си слагат комисионна която понякога стига до 15% и сам избираш да платиш в брой.Това основно за Аржентина. Инфлацията е сериозна, а явно обичат и да шмекеруват пред данъчните. Благодаря! А ако се плати предварително? Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 (редактирано) За всички апартаменти, които бяхме наели, предварително (по мейл) бяхме поискали потвърждение от хоста дали и при какви условия няма да ни вземе ДДС. Редактирано 22 февруари, 2019 от lyusi 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 (редактирано) Точно така, ако не пише изрично искай потвърждение. П. П. За Аржентина не купувай турове онлайн в сайтове като Viator и подобни. Едно, че традиционно са завишени с поне 30% и нагоре, второ че на място често получаваш допълнителни отстъпки ако плащаш в брой. В моя случай получавах около 30% off. За Чили нещата на място също са по-евтини. Редактирано 22 февруари, 2019 от stanimir Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 Преди 1 час, stanimir каза: Принципът е, че чужденците в Чили и Аржентина са освободени от ДДС при настаняване в хотели, ако плащат кеш в USD или с чуждестранна кредитна карта. В сайтове като букинг изрично е посочено за всеки един хотел. На практика нещата не работят точно така - в повечето случаи няма проблем да платиш и в местна валута, в други случаи пък при плащане с кредитна карта на място си слагат комисионна която понякога стига до 15% и сам избираш да платиш в брой.Това основно за Аржентина. Инфлацията е сериозна, а явно обичат и да шмекеруват пред данъчните. Поне от моя опит в Аржентина, в хотели, ДДС няма ако се плаща с карта или по банков път. При плащане в брой ДДС начисляват. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 Плащал съм кеш точно цените на букинг по които изрично е указано, че ДДС не е включен и да имаше го условието за плащане с карта или кеш в чужда валута. Явно те си знаят как работят нещата, за мен важно беше да платя точно каквото е указано в резервациите. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 преди 11 минути , stanimir каза: Точно така, ако не пише изрично искай потвърждение. П. П. За Аржентина не купувай турове онлайн в сайтове като Viator и подобни. Едно, че традиционно са завишени с поне 30% и нагоре, второ че на място често получаваш допълнителни отстъпки ако плащаш в брой. В моя случай получавах около 30% off. За Чили нещата на място също са по-евтини. А, не, не - турове през Viator и подобни никога не съм резервирала. Ползвам ги сано като информация, а резервирам от препоръчаните тук. В случая само за хотели говорех... Благодаря! преди 9 минути , logist13 каза: Поне от моя опит в Аржентина, в хотели, ДДС няма ако се плаща с карта или по банков път. При плащане в брой ДДС начисляват. Да, и аз така разбрах. Но четох, че доста хотели хитруват и затова си мислех дали не е добра идея да се плати предварително. Но - до този момент не намерих такава опция... Благодаря! В момента, stanimir каза: Плащал съм кеш точно цените на букинг по които изрично е указано, че ДДС не е включен и да имаше го условието за плащане с карта или кеш в чужда валута. Явно те си знаят как работят нещата, за мен важно беше да платя точно каквото е указано в резервациите. Значи ще гледам със сериозно отворени очи и ще им пиша, когато трябва. Благодаря! Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 Когато проучвах нещата попаднах на постинги в Tripadvisor, че хотели са си начислили ДДС при предварително платени резервации и пишещите се интересуваха как може да си възстановят ДДС-то. Не задълбах по темата и не знам доколко може да се случи реално. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 преди 1 минута , stanimir каза: Когато проучвах нещата попаднах на постинги в Tripadvisor, че хотели са си начислили ДДС при предварително платени резервации и пишещите се интересуваха как може да си възстановят ДДС-то. Не задълбах по темата и не знам доколко може да се случи реално. Признавам си, че аз си нямах грам идея за това ДДС. Ще преразгледам какво съм набучкала - съвсем неангажиращо, защото съм в етап планиране поради муза - но като гледам какъв тлъст бюджет се е получил, и ако има и още 21%, няма да е красиво. Ще бъда внимателна, благодаря. Връзка към коментар
Childish Публикувано: 22 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2019 Преди 1 час, Rainy каза: Признавам си, че аз си нямах грам идея за това ДДС. По-нагоре в темата сме го обсъждали: На 15.10.2018 г. в 11:42, Childish каза: VAT reimbursement for foreign tourists Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 10 април, 2019 Сподели Публикувано: 10 април, 2019 (редактирано) @Rainy, ние букваме изключително Букинг, само хотели, в два хотела ни го махнаха ДДС от сметката, във фактурата се вижда, в другия може и да е било махнато предварително. Цените така и така са ниски (по моя критерий). Навсякъде плащахме с кредитна карта, включително и всички ресторанти. Единствено в единия ресторант ни казаха, че ще ни дадат отстъпка, ако платим в брой и така и беше. Кредитна карта виза, важно е, на някои места работеха само с нея. Курса на визата си е супер добър, официалния (то вече неофициален няма) и пристигналите ни еврови цени са доста добри (ние го смятахме повече). Най-голямата платена сметка от нас е 50 Евро(ама се скъсахме да ядем, плюс десерти, плюс салати, плюс бира, цената на бирата е като Западна Европа). С две думи, не се притеснявай, нещата са явно достатъчно вече наред,навсвкъде приемат кредитни карти, включително в малки сувенирни магазини. Това за Аржентина. Никой не ни е правил физиономия, че сме платили с карта. На организирания тур беше по-евтино Наистина за кешово плащане и платихме кеш. После обменихме и на същото място пари, та така де, въртяхме едни пари. Редактирано 10 април, 2019 от luba_rizova 1 Връзка към коментар
tougherty Публикувано: 5 май, 2019 Сподели Публикувано: 5 май, 2019 А как стои въпросът с резервации през airbnb? Tam всичко се плаща предварително - половината при резервацията, другата половина седмица преди настаняването. Освен това в профила ти е означено, от къде си, т.е., че си не-аржентинец. Предполагам данъчните отдавна са завардили airbnb, за да няма недекларирани доходи за хазяите. Това означава ли, че ДДС-то е изключено изначално от цената на апартамента още докато търсиш или трябва да поискаш възстановяване от airbnb щом ти издадат фактура? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега