Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здрвейте, планираме екскурзия през май месец с кола из Хърватия. Направила съм примерна програма, а тя е следната:

1 ден 29.04.19 Велико Търново - Загреб вечерта разглеждане на града- нощувка

2 ден 30.04.19 Загреб - Плитвички езера разглеждане на парка най-вероятно маршрут С и следобяд тръгване към Задар-разглеждане и нощувка

3 ден 01.05.19 Задар- сутринта отпътуваме за Сплит разглеждане на града и нощувка

4 ден 02.05.19 Сплит -Омиш (бързо разглеждане на града) - Дубровник- разглеждане на града и нощувка

5 ден 03.05.19 Дубровник - Котор разглеждане на града и отпътуване за Будва (евентуално разглеждане на града)

6 ден 04.05.19 може да доразгледаме каквото е останало и отпътуваме за Златибор (като междинна спирка)

7 ден 05.05.19 Златибор - Велико Търново

Пламирам да минем по крайбрежния път за по живописно пътуване.

Как ви се струва програмата?  Приемам всякакви съвети 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Ден 1 - (пада се Велики понеделник) - доста дълъг преход, по моите разбирания, с минаването на 2 натоварени граници, т.е. едва ли ще ви остане много време да разгледате Загреб.

Ден 4 - Дубровник си заслужава да му се отдели повече време за разглеждане, но спането там е доста скъпо, както и храната. Внимавайте и с избора на паркинг.

• Харесвам 1
Публикувано:

С изключение на това, че наистина нямате време за Загреб, на мен ми изглежда ОК. Поне в частта до Сплит, която се покрива с личния ми опит. Т.е. до ден 4 сигурно бих ги направил по същия начин. С оглед на малкото време в Загреб така и така, бих се замислил дали да не го игнорирате въобще и да се изсилите в ден 1 и да спите до Плитвичките. Ще отвори повечко време за ден 2. 

Публикувано:

Половината от нас са посещавали вече Загреб, а другата половина не (по скоро ще го ползваме за нощувка, а разходката е бонус). По принцип Загреб го избрах заради по близкото разстояние. Вече един път сме го минавали и знам, че е постижимо. Надявам се, че в понеделник народа по границите вече ще е минал и ще е по-спокойно. Първоначалната идея беше точно такава- направо да спим покрай Плитвичките езера. Но до плитвичките езера ми се струва много път и ако предположим, че на границите си почакаме повече от това, което съм си заложила ще пристигнем много късно там, а все пак ще сме с 5-годишната ни дъщеря.

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

На 27.02.2019 г. в 23:53, Георги каза:

да спите до Плитвичките. Ще отвори повечко време за ден 2. 

За колко време се разглеждат езерата, без да се бяга?

Публикувано:
преди 5 часа, GeorgiD каза:

За колко време се разглеждат езерата, без да се бяга?

Един ден. С условността, че на нас и половин ни стигна, защото половината маршрути бяха наводнени и непроходими. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Имам предвид в часове, Жоро. Вероятно ще водя един автобус с по-възрастни хора в началото на юни и ме интересува колко часа ще ни отнеме най-хубавият маршрут там?

Публикувано:

Според мен програмата е прекалено натоварена за петгодишно дете. Позабравила съм вече, но още помня какво мрънкане беше, ако форсирахме забавленията до санитарния минимум.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 часа, GeorgiD каза:

Имам предвид в часове, Жоро. Вероятно ще водя един автобус с по-възрастни хора в началото на юни и ме интересува колко часа ще ни отнеме най-хубавият маршрут там?

Дървен им е малко официалния сайт, но ето систематизирана информация от друг: https://www.kimkim.com/c/unique-ways-to-experience-plitvice-lakes-national-park

Аз говорех в малко по-общи мерни единици 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
На 15.03.2019 г. в 8:31, GeorgiD каза:

Гледам, че има маршрути само за долните и само за горните езера. Кои са по-хубави?

Много ми е мътно в момента, но до колкото помня горните имаха по-директен достъп с пътеките около тях, а долните сякаш са по-панорамни гледки. Нека някой ме поправи ако греша. Но за мен и двете не са за пропускане. 

Публикувано:

Необходимо ли е да се прави някакъв тип регистрация при нощувки ?Гледам текстове в сайта на външното министерство и не знам как да процедирам...

Публикувано:
преди 55 минути , Velmar каза:

Необходимо ли е да се прави някакъв тип регистрация при нощувки ?Гледам текстове в сайта на външното министерство и не знам как да процедирам...

За никъде в Хърватска не е необходимо. В къщите ти взимат личната карта и те регистрират като гост, нищо по-различно няма.

За Плитвичките езера - и горните, и долните са много красиви. На нас ни отнеха около 7 часа да обиколим всички и не много бързо. Има и големи тълпи през лятото, тъй че така или иначе движението става бавно.

• Харесвам 2
Публикувано:

Този текст имам предвид "От момента на пристигане в мястото на краткосрочно пребиваване, чужденецът е длъжен в срок от 48 часа да се регистрира адресно в съответното местно полицейско управление за населеното място. Когато се ползват услугите на туристическа организация, настаняване в хотел или в частна квартира под наем, това е задължение на туристическата организация, хотела или наемодателя. Същите в срок от 12 часа от настаняването на чужденеца трябва да извършат адресното му регистриране в полицията.

При липсата на адресна регистрация по време на престоя в Хърватия се налага санкция задържане до 30 дни или определена парична глоба."

В Македония са ни правили подобна регистрация,и бележките ги изискваха на излизане от страната дори...

Публикувано:

Аз предполагам, че ако е трябвало нещо, те са ни регистрирали от къщите за гости и хостелите.

Аз съм ходила веднъж с кола и сме минавали границата с Босна два пъти и тази със Словения също два пъти, както и със Сърбия, на нито една на са ни искали нещо да показваме. Веднъж съм била и на стоп, където влезнахме от Словения пеша и стопирахме малко след границата, а от Сплит се прибрах с автобуси до България и пак сме минавали граници и никой не ни е искал.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 31 минути , Velmar каза:

"От момента на пристигане в мястото на краткосрочно пребиваване, чужденецът е длъжен в срок от 48 часа да се регистрира адресно в съответното местно полицейско управление за населеното място. Когато се ползват услугите на туристическа организация, настаняване в хотел или в частна квартира под наем, това е задължение на туристическата организация, хотела или наемодателя. Същите в срок от 12 часа от настаняването на чужденеца трябва да извършат адресното му регистриране в полицията"

В Загреб преди няколко месеца си попълнихме едни бланки, оставени ни от хоста в апартамента и не сме се занимавали с нищо повече. Не вярвам да са чак толкова стриктни. 

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Програмата става, само ако искате да добиете някаква обща представа и да попрепуската през Хърватия. Цялото пътуване се връзва на г/д 2700 км, голяма част от които (Черна Гора, част от Сърбия) през тежки участъци с много завои и средна скорост от 50 км/ч.

29.04 - Както е дискутирано по-горе, няма да имате почти никакво време в Загреб, явно сте ОК с това.

30.04 - Общо около 3ч 30мин шофиране. За езерата със спокойно ходене според мен поне 5 часа. За Задар може и да остане разглеждане привечер.

01.05 - Около 2 часа шофиране, ще имате време да разгледате Сплит.

02.05 - 3ч и 30 мин шофиране, в Омиш ще убиете поне 1 час и за дубровник ще остане един следобяд + вечерта. Прекалено малко.

03.05 - 2ч и 30 мин шофиране + едно 20-30 минути на границата с Черна гора.  Градчетата покрай залива са много красиви и приятни. В Котор има много приятна разходка до крепостта над града, която според мен е задължителна, ще се поизморите, но гледките си струват. Будва не е кой знае какво.

04.05 - Пътуване... в Златибор не знам какво има да се види.

05.05 - Пътуване.

Престоя в колата така или иначе е много, ще стане още повече ако добавите живописното пътуване по крайбрежието. Не знам какъв ви е стилът на пътуване, но аз бих го разделил на 2 отделни екскурзии за Северната и Южната част (катко и съм правил). Няма да останете без места за разглеждане със сигурност.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Както и  @П.Кръстев смятам, че това, което сте планирали са две, да не кажа три отделни пътешествия.

Нощувката в Загреб е напълно излишна. Преди няколко месеца бяхме за две нощувки в Загреб и най-отговорно мога да заявя, че нощен Загреб е доста семпъл. През деня градът е съвсем друг, така че ако може да му отделите ден, останете там, ако ли не просто не си губете времето. Може би, включвате Загреб като част от пътуването, защото mapsa ви прехвърля към Плитвице през Загреб и Карловац . Най-краткият път до Плитвице обаче е през Поповача и това е най-добрият ви вариант.

Плитвичките езера са изключителна природна забележителност. А когато вие ще бъдете там ще има и много вода. Както горните, така и долните водопади са страхотни. Между трите входа движат електрички, така че започнете обикалянето от най-отдалеченият вход. За Плитвице си пишете цял ден.

Задар не е голям град, така че нощната обиколка не е най-оптималният вариант, но става. Вечерта ще видите и пеещите фонтани.

Сплит е страхотен град. С по-повърхностен оглед да кажем, че половин ден би ви стигнал. До него обаче е Трогир. А между Задар и Сплит се намира Шибеник, за който съм чувал само суперлативи. Аз самия не съм бил там.

Дубровник. Задължително си отделете цял ден. Градът е страхотен. Да - някои ще кажат, че е твърде комерсиален, но той и Рим е комерсиален. Просто има места, които има защо да бъдат комерсиални. Моят съвет за Дубровник е следният - обиколете града и по крепостната му стена. Не знам защо, но 90% от познатите ми не са го правили и съответно дълбоко са сгрешили. Не е евтино, май че беше 120 куни на човек. Обиколката е 2-3 часа. А гледките към града и Адриатика са незабравими. Може би 80% от спомените ми за Дубровник, са именно от там.

Котор - С оглед на това, което вече ще сте видели, старият град на Котор няма да ви впечатли много. От крепостта горе обаче се откриват невероятни гледки. Ако не ви се тръмбова, може да ползвате фуникулара.

Будва - Според мен има какво да се види в Будва и то хич не е малко. Градът е доста луксозен и определено ще ви предложи нещо различно от видяното до момента. Препоръчвам ви да тръгнете от яхтеното пристанище на града и пешеходно да стигнете до острова Св. Стефан. Разходката е дълга, но си заслужава. Много е приятно, много е красиво. 

А що нещо ще пропуснете по пътя си е друга тема😀.

П.П. Съветът ми е следният - Адриатика е страхотна. Тя не е място, на което просто трябва да се отчетеш, че си бил. Там може да се връщаш всяка година и никога да не ти омръзне. Не си я съсипвайте с безбожно препускане.

Да, винаги е готино, когато хората се заговорят за дадено място, да кажеш "Бил съм и там!!!". Все си мисля, че по-важното обаче е какво си видял и какво си усетил👍.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 6
Публикувано:

Относно Омиш, понеже не е много популярен, мога да дам една препоръка - качете се на крепостта, не е малко като маршрут, може би 1 часа качване и 30 Мин слизане, но гледката от крепостта е страхотна и докато се качвате има още 1-2 красиви погледни места. Отдолу самия град няма какво много да му гледаш. Скалите са много впечатляващи, но тях може да видите и само за 10 Мин като спрете за почивка в града. Има и лодки по каньона на Цетина, но за тях не мога да дам информация, защото не съм плавала с тях.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 20.03.2019 г. в 11:30, Velmar каза:

Този текст имам предвид "От момента на пристигане в мястото на краткосрочно пребиваване, чужденецът е длъжен в срок от 48 часа да се регистрира адресно в съответното местно полицейско управление за населеното място. Когато се ползват услугите на туристическа организация, настаняване в хотел или в частна квартира под наем, това е задължение на туристическата организация, хотела или наемодателя. Същите в срок от 12 часа от настаняването на чужденеца трябва да извършат адресното му регистриране в полицията.

При липсата на адресна регистрация по време на престоя в Хърватия се налага санкция задържане до 30 дни или определена парична глоба."

В Македония са ни правили подобна регистрация,и бележките ги изискваха на излизане от страната дори...

Македония е съвсем друга държава - Северна при това.  😉 Там се е случвало да се заяждат за какво ли не. В интерес на истината, обаче, последните два пъти дори не са ми ги искали тия бележки от полицията. А аз редовно си се "приjaвувам" в полицейските, понеже там отивам на гости, а не по хотели. В Хърватия ще ви дадат бележки за регистриране от самите хотели/къщи. 

Относно програмата - защо си го причинявате? 6 май също е почивен ден, не може ли да удължите пътуването още с ден. Пак е малко, ама все пак...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, master_of_germs каза:

Македония е съвсем друга държава - Северна при това.  😉 Там се е случвало да се заяждат за какво ли не. В интерес на истината, обаче, последните два пъти дори не са ми ги искали тия бележки от полицията. А аз редовно си се "приjaвувам" в полицейските, понеже там отивам на гости, а не по хотели. В Хърватия ще ви дадат бележки за регистриране от самите хотели/къщи. 

Благодаря за отговора.Междувременно от мястото на настаняване ми писаха с искане за нашите данни  именно заради въпросната регистрация. Дори ми изпратиха линк  с  инфо за изискването на  туристическите им власти.Вярвам че ще направят необходимото както за тях, така и за нас. Нямам търпение да тръгваме вече.Броени дни остават,Дано и времето е с нас

преди 9 часа, master_of_germs каза:

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз бях направила подобна програма в началото, с включване на Дубровник, Будва и Котор. После ги отразях и оставих за друго пътешествие, защото не ми се иска да препускаме през градовете. Имаме и дете на 3 год., така че в програмата съм включила и детски площадки 🙂
Ние тръгваме към Хърватска в този период, но ще използваме и почивните дни около Великден, т.е. от 26 април до 4 -5 май, или 9-10 дена. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.