Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)
преди 21 часа, Lindt каза:

Явно има в  Kampung Kuantan Firefly Park, предлагат турове с лодка и би следвало да са много светулките и през декември. Намира се в близост до град Kuala Selangor, докъдето не съм сигурна как ще стигнем и дали бихме го направили. Но идеята е чудесна, благодаря!

Ние ходихме с организиран тур от Куала Лумпур за светулките в Кампунг Куантан. Взехме го с ваучери от expedia за 30 долара намаление и ни излезе по 11 долара на човек. Промоцията на експедиа изпадна в последния момент, буквално часове преди да тръгнем за Истанбул. (Внимавайте с маймуните преди светулките на същия тур, уж са безобидни, пък нали ви казах, какво стана... То точно вие най-добре си знаете за маймуните, де!)

Иначе светулките за нас бяха невероятно изживяване. Не бих посмял оттук насетне да украсявам коледна елха с изкуствени светлини 🙂

За Камбоджа: в Краби се запознахме с едни шведи, които от там започваха половингодишно джиткане из Индокитай. Обиколиха доста от тайландските острови (включително и от другата страна на провлака, там, където и вие сте били), но дотук според тях Ко Ронг в Камбоджа отвява всичко в Тайланд като плаж. Не е казано, че и на вас ще ви хареса, но може да поровите и за този остров 🙂

Редактирано от master_of_germs
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 49 минути , master_of_germs каза:

Ние ходихме с организиран тур от Куала Лумпур за светулките в Кампунг Куантан. Взехме го с ваучери от expedia за 30 долара намаление и ни излезе по 11 долара на човек. Промоцията на експедиа изпадна в последния момент, буквално часове преди да тръгнем за Истанбул. (Внимавайте с маймуните преди светулките на същия тур, уж са безобидни, пък нали ви казах, какво стана... То точно вие най-добре си знаете за маймуните, де!)

Иначе светулките за нас бяха невероятно изживяване. Не бих посмял оттук насетне да украсявам коледна елха с изкуствени светлини 🙂

За Камбоджа: в Краби се запознахме с едни шведи, които от там започваха половингодишно джиткане из Индокитай. Обиколиха доста от тайландските острови (включително и от другата страна на провлака, там, където и вие сте били), но дотук според тях Ко Ронг в Камбоджа отвява всичко в Тайланд като плаж. Не е казано, че и на вас ще ви хареса, но може да поровите и за този остров 🙂

Това със светулките почва да се превръща в задължително изживяване. Не знам защо ми се струва така готино,  ама искам да го видя. 

Първото,  което намирам,  е тази страница:

https://theculturetrip.com/asia/cambodia/articles/10-things-to-know-before-visiting-koh-rong-cambodia/

По принцип морето ще е голямата въпросителна в този трип. Валяло ни е в джунгла и не бих казала,  че си личи, то от всякъде капе и си мокър така или иначе. 

Сезонът не е велик и през годините съм чувала достатъчно за спрени лодки, урагани, кофти пътувания с фери и тн в целия район през декември. 

А за нас си трябва и шнорхелинг,  тоест някакво слънце е препоръчително, не може небето да се разцепва и ние да си говорим с рибите.  Или може, но при риф от брега. 

Сега умувах над Ко Чанг, на път ми е от Камбоджа, но времето в selectiveasia пак е под формата на намусено човече. Само от Пукет до Лангкави се усмихва,  ама грам не вярвам на това. 

Направо ми иде да зарежа морето и да го възприемам само като източник на вечеря.  

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако ходите към  Ко Чанг комбинация с Камбоджа, задължително трип  до ко конг. Едно от най-незабравимите ми преживявания - наехме си лодка и бяхме сами на цял плаж с бял пясък и раци отшелници щъкаха около нас, докато лодкарите приготвят риба във фолио с ананас на огън. В региона има и трип по реката, както и един красив водопад за плуване.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 4.03.2019 г. в 19:32, Lindt каза:

Аз не съм чела вашите преживявания из островите, а и тези на Мастъра, в този район и в този период. Времето доста ви разбъзика програмите, но къде най-много ви хареса? 

Ние се отказахме от варианта с фериботи по островите. За радост, че иначе и ние щяхме да бъдем блокирани нейде на остров заради тайфуна. Нас ни блокира в АоНанг, но така пък успяхме да видим Райли почти без никакви туристи, а това за мене беше най-красивото от видяното в Тайланд. Не че останалите места не бяха. Но ако навремето бях се захванал по-сериозно със скално катерене, нямаше да искам да си тръгна от Райли. За Надя най-яко беше на шнорхелинга на Симиланските острови и нощният шнорхелинг със светещ планктон, който пак направихме недалеч от Райли.

Горе на скалите на Райли си плаках. Другото място, на което се разревах от кеф, беше при светулките. Но и останалото от КЛ, Ланкави и Пенанг ми хареса много, без да е чак с уау-ефект. Храната в Малайзия ми хареса повече, отколкото в Тайланд. 🙂  Здравословните проблеми всъщност ни объркаха програмите доста повече, отколкото тайфуна. И ми е все още трудно да си събера мислите, за да структурирам някакъв пътепис.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , T.E.Lawrence каза:

Ако ходите към  Ко Чанг комбинация с Камбоджа, задължително трип  до ко конг. Едно от най-незабравимите ми преживявания - наехме си лодка и бяхме сами на цял плаж с бял пясък и раци отшелници щъкаха около нас, докато лодкарите приготвят риба във фолио с ананас на огън. В региона има и трип по реката, както и един красив водопад за плуване.

А как ще стигнем до там? Аз съм за да прекараме повече от 3 дни в държава. Обикновено пътуванията ни в Азия са само в 1 страна + някой град за междуконтиненталния полет. Направо ми се къса сърцето при идеята да прехвърчам през 3 дни нанякъде. Та ако морето го измъдрим в Камбоджа, ще е екстра, но се нуждая от препоръка на очевидец 🙂 

Публикувано:

Има вип ванове Пном Пен - Ко Конг, ама от Сием Рип не съм ходил. Иначе между Ко Конг и границата и тайландската граница - Трат (града до Ко Чанг) има евтин транспорт бол.

Публикувано:

Относно храмовете, ако искаш направи ден 1 и ако ти хареса направи и втори ден. Ако не ти хареса, втория ден можеш да действаш с малко по-непопулярни неща като музея и т.н. Недостатък на тази тактика, е че като видите основните храмове на първия ден, то втория може малко да бледнее, ние си бяхме оставили Ангкор Ват съвсем за десерт. Аз лично съм твърдо за два дни храмове, но си има различни вкусове. 

Не знам транспорта как ще го измислите, но при ходене до Пном Пен, там са баш нещата около червените кхмери. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ако ходите до Пном Пен, елате и до Сайгон да пием уиски за Коледа. 😄 Уискито от мен за именния ден. 🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Rainy,  писала ли някъде повече за Тонле Сап, защото пътеписът ми оставя впечатление за нещо неизказано? А съм доста несигурна какво точно виждаме и разбираме там. 

Къщичките с басейн изглеждат добре, храмовете са уау, бирата евтина, но не знам околността дали би задоволила нуждата ми от естетика?

И храната определяш като интересна,  каква е всъщност? 

@Mary, може ли да споделиш твоите впечатления от Камбоджа, когато имаш време? 

Публикувано:

Линд, има много голямо значение през кой период ще ходиш да видиш Тонгле Сап. Рейни и Мари ходиха да го гледат през април, когато е края на сухия период. Ти ще го видиш евентуално през декември. Аз ходих там в началото на ноември, края на дъждовния период и беше много, много хубаво. Едно от чудесните ми преживявания. Даже някъде във ФБ имам постнат клип от разходката, ако го издириш ще се ориентираш какво те заобикаля. Предполагам, че през декември ще е нещо средно между края на дъждовния период и края на сухия. Аз до момента съм правила две подобни пътувания - по езерото Инле в Мианмар и Тонгле Сап в Камбоджа и двете места бяха супер интересни. Няма с какво друго да ти го сравня - виждаш ежедневието на хората, а из водната гора си е много приятно. Естествено трябва да внимавате да не ви пробутат някакъв фиктивен тур, трап за туристите. Иначе според мен ще ти хареса.

За нуждата ти от естетика - ами Азия е, на места мизерно, на места екзотично, има го и едното и другото.  

Храната не е нещо особено на фона на храната във Виетнам, че дори и в Тайланд, но има риба има и разни екзотични нещица. 

• Благодаря 1

@Lindt Азия и естетика е лек оксиморон - за мен. Тя е емоция. На мен много ми хареса Тонле Сап - не намирам за негатив сухия период. Беше мега сюррелистично всичко. Както и пътят до там - но ние избрахме да сме в тук-тук и беше емоция... 

Храната много ми хареса - без бръмбарите 🙂 А басейн за мен е задържително условие, когато е горещо.

Не коментирах досега, защото твоето светоусещане е по-специфично. За мен три дни е оптимален срок в Сием Риеп. Не посещавам музеи, но всички храмове и масажи - да 🙂 

Редактирано от Гост
Публикувано:
Преди 1 час, Rainy каза:

@Lindt Азия и естетика е лек оксиморон - за мен. Тя е емоция. На мен много ми хареса Тонле Сап - не намирам за негатив сухия период. Беше мега сюррелистично всичко. Както и пътят до там - но ние избрахме да сме в тук-тук и беше емоция... 

Храната много ми хареса - без бръмбарите 🙂 А басейн за мен е задържително условие, когато е горещо.

Не коментирах досега, защото твоето светоусещане е по-специфично. За мен три дни е оптимален срок в Сием Риеп. Не посещавам музеи, но всички храмове и масажи - да 🙂 

Ами естетика имаше в Бали 🙂 И друг вид в Сингапур. И трети на Ко Панган. И четвърти в някои резорти във Филипините. С изключителната красота на дървените орнаменти например, обзавеждането на заведенията, цветята, градините, храната. Където някои детайли показват характера на мястото, културата и потребността да е красиво. Дори да е само за туристите, пак показва въображение.  

Направо ме втриса като видя гола стая и един матрак без нищо индивидуално и интересно и някакви плевели в градината. Както всичко разгледано на цена под 150 $ на вечер из камбоджанските острови. И, кал, прах и тенекиени постройки. Така де, глезя се в момента, но наистина не виждам нищо романтично в купчина ламарина, разнообразявана с боклук и  продавана с името "спокойствие, защото няма пътища и коли".@Sun4o наричаше тези места яка мизерия или хипи острови, на които няма какво да се прави. Чак след като и аз видях няколко такива, почнах да разбирам какво ми казва. 

Вероятно ще се откажа от идеята за по-дълъг престой и ще направя мега стандартна програма. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@Lindt не се изразих добре - има естетика, права си. И то изключителна! Именно храмовете са една от тях. Но усещанията ми там са асоциирани с друго, а не като Тоскана, например.

За островите не мога да помогна... 

@Lindt, аз и досега съжалявам, че не описах подробно нашето пътуване, защото с течение на времето се забравят много неща.

Може би ще ви е добре да имате три нощувки в Siem Reap.

Първия ден щом пристигане по обед можете да започнете от Kampong Phluk ( редакция грешно съм написала) Кompong Кhleang - там няма никаква естетика, няма нищо, което би взела в собствения си живот, но … това място ме кара винаги да съм благодарна за моят си начин на живот. Тъжна гледка беше за мен.

Казват, че платената такса за там отивала при тези хора за облекчаване на живота им, но дали е така...

Давам ти няколко снимки от там, а ти ще си прецениш сама дали искаш да видиш това:

P3190477.JPG

P3190655.JPG

Рибата идва от тук:

P3190360.JPG

В самото езеро има някакви ресторанти и бутафорни лодки за разходка, но на фона на цялата мизерия не знам кой би имал апетит...

P3190594.JPG

Навсякъде се препоръчва да се купят билетите от предната вечер, а след 17 часа можело да влезете в някой храм за да гледате залеза. Ние не го направихме, а на сутринта имаше стресираща опашна на касите за билети - особено на тези, които продаваха билет за един ден.

Вторият ден можете да видите "топ"-храмовете - а понятието "топ" за всеки е различно.

Да, има доста различни храмове, но идва един момент на пренасищане и дори забравяш кой точно храм гледаш.

Аз бих отбелязала следните храмове, които ме впечатлиха. Давам ги по реда на посещението им, без да ги класирам, като ще сложа по няколко снимки от всеки от тях:

Angkor Wat

1-IMG_0962.JPG

Има и тук от твоите "приятели":

3-IMG_1555.JPG

И доста от себеподобните ни(това е по време на изгрева):

2-IMG_0988.JPG

Bayon

4-P3170119-1.JPG

5-P3170136-1.JPG

И … навалицата и тук:

6-IMG_1180.JPG

Terrace of the Elephants

7-IMG_1244-Terrace of the Elephants.JPG

8-IMG_1287-1.JPG

Terrace of the Leper King

9-IMG_1248-Terrace of the Leper King.JPG

Горните две се обикалят бързо, но са интересни на вид.

Ta Prohm

12-IMG_1374.JPG  11-IMG_1366.JPG

Ta Som

13-IMG_1914.JPG  14-IMG_1959 - Ta Som.JPG

Третият ден

Banteay Srei

16-P3180203.JPG

15-P3180193.JPG

Тук можете да включите и някой друг храм, както и водопада в близост, до който ние не стигнахме. 

За яденето и масажите вече казаха. Вечерно време си е голям купон в центъра.

Ако още нещо те интересува - питай.

Редактирано от Mary
  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Не помня точно какво съм се изказвал, ние в Камбоджа бяхме за два дена с една нощувка.

Бих добавил и още един.

Спахме на границата с Тайланд, оттам с такси до Сием Рип - много ми хареса всичко - евтини хотелчета, супер обслужване, за храмът да не говоря.

По острови камбоджански не съм обикалял, нямам впечатления. Но бая мизерия по пътя видях, а от обслужващия камбоджански персонал на Ко Чанг не останахме хич доволни - намръщени и кисели.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Айде да уточним, че стана каша и объркване и говорите за различни неща. Кompong Кhleang или потопеното село от снимките на @Mary си е жалка гледка, ако го гледаш и с грешната агенция може да е съвем гадно скамаджийско място. ОК е да видиш животът на бедните хора, естетика 0 (нула) и аз лично, въпреки че лъсаквите неща не са моето място и си обичам мизерийка да има тръпка,  не го препоръчвам. 

Kоmpong Phluk или потопената гора, си е потопена гора, много чаровно място и не можеш да я видиш потопена през сухия сезон, тогава е само кал. Като има вода те прехвърлят на малки лодки, които лъкатушат между дърветата и си е страхотен трип. @Lindt можеш да ми видиш албума във фейсбук siem reap 2 към края имам няколко снимки от мястото.

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 24 минути , T.E.Lawrence каза:

Айде да уточним, че стана каша и объркване и говорите за различни неща. Кompong Кhleang или потопеното село от снимките на @Mary си е жалка гледка, ако го гледаш и с грешната агенция може да е съвем гадно скамаджийско място. ОК е да видиш животът на бедните хора, естетика 0 (нула) и аз лично, въпреки че лъсаквите неща не са моето място и си обичам мизерийка да има тръпка,  не го препоръчвам. 

Kоmpong Phluk или потопената гора, си е потопена гора, много чаровно място и не можеш да я видиш потопена през сухия сезон, тогава е само кал. Като има вода те прехвърлят на малки лодки, които лъкатушат между дърветата и си е страхотен трип. @Lindt можеш да ми видиш албума във фейсбук siem reap 2 към края имам няколко снимки от мястото.

Ох, благодаря! Защото аз мога да им съчувствам на хората и без да газя из това нещо. Потопена и очарователна гора е по-добре, това може да стане. Все пак почвам да си мисля, че трябва да отидем във Виетнам, а не в  Камбоджа 🙂 Може ли само в Хой Ан? Добре, може и да дойдем за по бира. Има ли визи? 

преди 1 час, Sun4o каза:

Не помня точно какво съм се изказвал, ние в Камбоджа бяхме за два дена с една нощувка.

Бих добавил и още един.

Спахме на границата с Тайланд, оттам с такси до Сием Рип - много ми хареса всичко - евтини хотелчета, супер обслужване, за храмът да не говоря.

По острови камбоджански не съм обикалял, нямам впечатления. Но бая мизерия по пътя видях, а от обслужващия камбоджански персонал на Ко Чанг не останахме хич доволни - намръщени и кисели.

Аз условно те цитирах за всички строени от тенекия острови, не за тези в Камбоджа. Между другото вчера се убих да търся къде си писал за Ко Чанг и не мога да намеря. Искаш ли да ми разказваш пак за там? 

Публикувано:

Аз къде ли не съм писал вече заТайланд...😀

На Ко Чанг съм ходил на Клонг Прао бийч. Обиколихме острова от източната му страна, на запад тогава нямаше нищо, дори и път, не знам как е сега, та от източната нашият си беше най-най, поне за нас. Релакс и супер гледка (залез), разходка по плажа, кръчмета 4-5, абе пълен кеф! White Sands Beach е най-употребявания плаж, но нашия по ми хареса.

• Благодаря 1

Ко Чанг ми изглежда доста добре и доста близо до Сиеп Рип.  И после от Патая с полет до Куала Лумпур. Това на теория.  На практика виждам как с такси ще е около 100 долара за двама и ще отнеме целия ден. С минибус ще е към 30 $ за двама и ще отнеме цял ден,  плюс част от вечерта.  

После пък до Патая или ще сменяме 2 автобуса,  или ще си намерим такси. Което пак няма да е бързо или евтино, ама забравих какво прочетох като цифри. 

Освен да летим от Сием Рип до Пукет, да загубя 3/4 дни за път и престой в Као Сок и после да се мъкнем с фериботи до разни острови, спускайки се към Лангкави. Само като го написах и се уморих. 

Май ще е най-добре първо да проуча престоя в Борнео и после да мъдря другата половина, защото тя изобщо не иска да се визуализира в подходящ вид.  

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 1
Публикувано:

Бърз и не евтин вариант е полет Трат-Банкок. Намира се до Ко Чанг, но Банкок еъруейз са монополисти по трасето. Около 80 евро е полета. Има няколко на ден.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.