pamela Публикувано: 9 март, 2019 Публикувано: 9 март, 2019 С малко закъснение, но от сърце: Честит двоен празник! Бъдете здрави, усмихнати и все така щастливи заедно! От вас винаги лъха настроение, свежест и цвят /в пряк и преносен смисъл/, така че ви желая да запазите още дълги години настроението и удоволствието от живота! Благодаря за прекрасните разкази и снимки! 1
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 преди 6 минути , pamela каза: С малко закъснение, но от сърце: Честит двоен празник! Бъдете здрави, усмихнати и все така щастливи заедно! От вас винаги лъха настроение, свежест и цвят /в пряк и преносен смисъл/, така че ви желая да запазите още дълги години настроението и удоволствието от живота! Благодаря за прекрасните разкази и снимки! Много благодаря! преди 37 минути , Zara каза: Да е жив и здрав рожденика! Да глези жена си и за нищо друго да не мисли. Тя е пимислила за всичко 🙂 Александра, бъди здрава! Енергия и палитра от цветове и прекрасни емоции желая на семейството! Благодаря ти! Рожденикът, от време на време ме пита,нямам ли умора. Пък аз казвам,че нямам време да се уморявам:)))))( 7
mangysta Публикувано: 9 март, 2019 Публикувано: 9 март, 2019 И аз благодаря за споделеното. Истинско удоволствие е четенето с чаша кафе 1
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 (редактирано) преди 3 часа, patilana каза: @AlexandraKo аз нямам твоята мъдрост, но от личен опит знам, че няма грешни юбилеи. Единственото важно - да не си спестяваме чувствата и истината - вие сте го вложили в живота си. Знам, че едни от най - хубавите моменти в него, ви предстоят. Бъдете здрави, за да ги изживеете!💐 Хехе,като наближиш сто,ще си много мъдра:)))))) За мен РД е най-големият празник,но за сър Антъни,е по-важен Иванов ден.Тогава са всенародните тържества за него, в нашето семейство. Еле пък, кръглите годишнини от 60 натам,са си смущаващи. Аз противно на това смятам, че колкото повече стават годините,толкова повече трябва да се радваме и да празнуваме,че сме в що-годе,добро здраве и настроение. преди 2 минути , mangysta каза: И аз благодаря за споделеното. Истинско удоволствие е четенето с чаша кафе Оооо,ще има за много чаши кафе:)))) Благодаря! Редактирано 9 март, 2019 от AlexandraKo 8 2
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 Ето още снимки от интериора, първо, на Ротондата, после от етажа на рецепцията: Па и ние, изтипосани в салон Луи 14:))) Това е нощес, след вечерята.За нея ще разправям отделно:))) 29 6
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 Мадам Ожие е била близка приятелка със Салвадор Дали и Пикасо. В едното крило на нашия етаж / четвърти/, има цяла поредица творби на Саквадор Дали. Ето ги двамата, на голяма фотография,в началото на галерията. 20 2
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 (редактирано) Мадам била близка приятелка и с Марк Шагал и много го харесвала като приятел, но не харесвала картините му.И в хотела няма нито една негова. Пак в едно интервю, тя каза, че все искала да го пита, какви са тия, летящи магарета в картините му. Ама, така и не го направила, било и неудобно, да не го обиди.:))) Всеки етаж на хотела е в различен цвят. Докато Иван се мореше във фитнеса, който е на петия етаж, разгледах и поснимах там. Да бе, в музея си има и фитнес, с прилични и модерни уреди.:)) Тук има един от гълъбите на Пикасо: И още много, красиви неща. Редактирано 9 март, 2019 от AlexandraKo 25 1
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 Другото крило на петия етаж е декорирано с рисунки и плакати на хотела, от онези времена 🙂 Емика ми поръча да снимам повече и аз снимам ли,снимам... 24 1
AlexandraKo Публикувано: 9 март, 2019 Автор Публикувано: 9 март, 2019 Обаче, едно нещо ме изуми много:))) Толкова красиво и различно, едно прозаично място. Не съм обиколила всилки тоалетни, но днес видях една, дето е уникална. Вратите отвън. г Вътре дамската не е нищо особено, Нооооо, вижте мъжката😲 Тия дни ще пообиколя и другите, за да видя дали ще има още нещо подобно. И като имам време ще ги сложа тези смимки в нарочнара тема на @jungfraujoch. 28
liliya Публикувано: 10 март, 2019 Публикувано: 10 март, 2019 На 5.03.2019 г. в 22:11, AlexandraKo каза: Вие тука, всички сте много млади и надали, сте чели един роман на Александър Беляев - “ Ариел”. После направиха и филм. За едно момче, което може да лети. Ей така, просто си лети. :)))Това ми беше любимата книга в детството. И най - искрено, колкото и да е наивно, дълги години си вярвах, че и аз ще го мога един ден.:((( После, като минаха години, видях една картина в Третяковската галерия на Марк Шагал. Явно , тази идея не ме е била обсебила само мен.:)) Да можеш, ей така, да си хвърчиш на самоход, наистина би било прекрасно. Да не зависиш от никого и от нищо, хвърчиш си и си разглеждаш света... И човекът, като не успял да го постигне, поне, измислил самолета, което прави възможно, все пак , да се почувства, по оня особен начин, който, само полет може да го предизвика. Та, да си дойда на думата. Защо се сетих за Ариел и всичките тези неща? Защото, любимият ми мъж тази година има достолепна, кръгла годишнина. Не казвам юбилей, щото я мразя тази дума. Не знам защо, ама, все я свързвам , с едни събития от минали времена: “ кравата юбилярка Пенка, даде, еди колко си литра мляко” или подобни.И понеже, сър Антъни, не е от хората, дето особено любят рождественските празненства/ за разлика от мен, дето ги празнувам по няколко месеца/, ми се яви сложна задача. Празник с родАта и приятели - не се обсъжда. Няма да има. И без това е в лошо настроение - “ как ще се преодолее, този пик, не искам да ставам стар”:)))) И отговорът се яви от самосебе си - самолетно билетче. Само че, обявих дните, през които ще отсъстваме, а къде ще ходим. ще разбере, като отидем на летището. Ейййй, възхитих се от себе си, устисках и опазих тайната. Децата също. Спретнах една програмка, по негов вкус. Па съм я оформила, па съм я принтнала, па турена в един луксозен плик, му я връчих в лаунджа на Т1. Дето има и стари, нови места, и хубави хотели, и музеи,и музикални събития. На първо четене мина:))))Много му хареса, изненадата беше пълна.:))) Е, летенето - твърда проза, с Уиз, дето, до последния момент треперих, да не стане нещо с полета, че всичко съм натъкмила. Разгеле, долетяхме навреме, в не много пълен самолет. И за пръв път, от много време нямаше пътници с огромни ръчни багажи, та багажниците бяха полу- празни. А ние двамата - сами на по 3 места - бях взела 13С и 13 Д.:))) Колата - пак от Голдкар, бяха ми пратили някаква промоция - за 8 дни, с пълна застраховка, 105 евро. В нашата дъъълга история на наемане на коли по света, туй е мировой рекорд, друг, толкова евтин случай нямаме. Поради който факт, седях на тръни, какво ще измислят, че да платим още. Оказа се, напразно, блокираха сума, само за горивото, както обикновено. Понеже полетът е късен, бях букнала първата нощувка в Ибис. Божеее, ако подличката навигация не ни заведе първо в един, после - във втори, грешен Ибис, така и щях да си умра, невежа, че Ибис-ите били сини, зелени и чврвени.:(((( И че, съм била букнала червен.:(( Разгеле, след като изключихме подлата предателка, си го намерихме сами. Прилично хотелче, с добра закуска и собствен паркинг: Като за една нощ става, чисто е, банята - перфектна, ама, стаята мънинка. Днес се качихме на колата и се телепортирахме в Марсилия. Времето е чудничко. топло, слънчево, някои люде, даже, са изпружени на плажа:)))). Тукашният хотел е едната от изненадите. Гледката, която имаме от стаята, присъства в много пътеводители за Марсилия. Хотелът е този: .La Residence du Vieu port.Не е само гледката, всичко му е хубаво на този хотел. следва... С известно закъснение..... Жив и здрав да ти е рожденика и от прекрасни пътешествия да не се оттървете. Наздраве! П.С. Чета винаги с голямо удоволствие дневниците ти. 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 преди 24 минути , liliya каза: С известно закъснение..... Жив и здрав да ти е рожденика и от прекрасни пътешествия да не се оттървете. Наздраве! П.С. Чета винаги с голямо удоволствие дневниците ти. Аааа, хич не си закъсняла! Празникът си продължава. Днес е поредната изненада за рожденика, ама, го чакам да се събуди:)))) 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) Изостанах с писането, ама , много наситена програмата:))) Да довърша с Марсилия. Красивата базилика на хълма, която се вижда от всички точки на града - Нашата Богородица Пазителка / Notre Dame de la Gard/ Построена е в периода 1853-1864 година, архитектът на сградата е същият, като на Катедралата. На върха на сградата има позлатена статуя на Богородица, висока 9,7 м и тежка 4.5 тона. Позлатена е с около 30000 златни пластинки, с общо тегло, окол 5 килограма. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Нотър_Дам_дьо_ла_Гард Тук е описано хубаво всичко за Базиликата. Аз ще допълна само две неща: За стените, по които има плочки с благодарности от различни хора, които са получили това, за което са се молили. И за висящите от всякъде макети на кораби. Те пък, са блгодарност, за моряците, които са се връщали живи и здрави, след дълги пътувания или морски битки. Според мен, тази църква е мъст сий в Марсилия.Хем е красива, хем, оттам се откриват невероятни гледки към града и архипелагчето от острови, в които е и замъкът Иф. Базиликата, която се вижда от всяка точка на Марсилия: Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 21 1
liliya Публикувано: 10 март, 2019 Публикувано: 10 март, 2019 Аз съм още в началото на темата и ще карам подред :). Таще стигна и до поредната изненада. Весело да ви е и незабравимо французко 🙂 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) А пък,гледките от горе са невероято , “ замечательни”, дето вика нашият гид Даша:)))) Първо ние, после с Даша и накрая гледките:))) В заключение за Марсилия. Много ни хареса, може би, защото нямаше тълпи туристи, нямаше задръствание, та лесно се придвижвахме с колата. Хотел в района на Старото пристанище, според мен е чудесниятизбор. Всичко е наблизо и може да се види пешеходно. Само Базиликата на върха е далече, ако е за пеш са едни, много стръмни улици. Ние ходихме два пъти - веднъж с Хоп- она и втория път - с такси. От Старото пристанище до върха - около 10 евро. Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 20
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 От От Марсилия си направихме чудна разходка до Aix En Provence.Гарата е две спирки от Vieux port, решихме, че ще отидем с влак. С бързите влакове TGV , съкратено от Train Grand Vitesse, се стига за 12 минути. С бавните - за около 45. Обаче, в Екс, гарите за бързия и бавния влак са различни, втората е по - далече от града. Билети се купуват от автоматите на Гарата, може в брой, може с карта. Натоварихме се на TGV- то, във влака за Лион, който минава през Екс и докато седнем, взехме, че пристигнахме. Гарата на TVG e цялата стъклена, красива. Мястото за чакане е като ВИП салоните по летищата - с удобни сепарета, кресла и бърз интернет.Само манджа няма:))) Идеята за Екс ан Прованс ни я даде Дария.Та тя ни каза, че гарите били умишлено направени извън града, че да не притесняват жителите на градчето:))) Но това не е проблем - има специален изход, пред който чака автобус до градчето. Върви през 15 минути, билети продава драйвърът и спира на Автогарата, която е съвсем близо до Ротондата и Стария град. Ротондата е този фонтан: Фонтанът е от 1860 година, на върха има три фигури: На Правосъдието, обърната към града, на Земеделието - към Марсилия и на Изящните изкуства, обърата към Авиньон. Екс ан Прованс е градът на многото фонтани. Има ги всякакви и навсякъде:))) Между другото, самата думичка Aix , означавала вода. Градчето е забелвжително и с това, че е родното място на Сезан. Но ние сме дошли тук, с друга цел, но за това - натам. Ето малко снимки от лежерната разходка в Стария град: 25
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 Искаме да видим катедралата Saint Sauveur /Светият Спасител/, която се намирана Университетския площад и има статут на Малка Базилика. Информация има тук: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Свети_Спасител_(Екс_ан_Прованс) Аз ще покажа снимките. На площада срещу нея е сградата на Университета по политически науки / или нещо подобно/ , която също е много красива. Пътьом, надникнах в още една църква: 22
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) Нашата цел тук е Фондация Вазарели.Виктор Вазарели е френски художник- график, от унгарски произход,един от оснвателите на оптичното изкуство. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Виктор_Вазарели До там отидохме с такси, от Ротондата, че се намира в края на града и за пеш е далеч. Сградата на Фондацията. Ето и част от творбите на Вазарели. Има много красиви идеи, сътворени в килими или мокети. Подобни неща вече съм ви показвала в Лисабон и Хага - творби на Морис Ешер. На нас и това място много ни хареса. Щракваме се за спомен и си хващаме трена за наобратно, към Марсилия.:)))) Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 22 1
Ushakal Публикувано: 10 март, 2019 Публикувано: 10 март, 2019 Да сте живи и здрави и още много празници да празнувате заедно, AlexandraKo! Все така да пътувате надлъж и нашир да разказваш сладкодумно! Вие двамата сте наистина вдъхновение! Много е приятно да ви глеза човек, и да чете разказите ти, разбира се! 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 преди 5 минути , Ushakal каза: Да сте живи и здрави и още много празници да празнувате заедно, AlexandraKo! Все така да пътувате надлъж и нашир да разказваш сладкодумно! Вие двамата сте наистина вдъхновение! Много е приятно да ви глеза човек, и да чете разказите ти, разбира се! Много ти благодаря! Дай, Боже, да е така!
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) Вчера закуската беше сервирана в този ресторант: А днес, имаме щастието, да закусваме в кралската зала, под красивия полюлей: Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 21 1
Емика Публикувано: 10 март, 2019 Публикувано: 10 март, 2019 преди 3 часа, AlexandraKo каза: В заключение за Марсилия. Рязко ми се доходи . От градовете на Ривиерата само този съм пропуснала. Ще попълня благодарение на теб 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) преди 9 минути , Емика каза: Рязко ми се доходи . От градовете на Ривиерата само този съм пропуснала. Ще попълня благодарение на теб Еее, Ница не е за пропускане. А пък, ако се следи в сайта на Негреско, много често има намаления. И може да се постигне много добра цена, без да се разори човек:( Около Св,Валентин тази година, платих три нощувки с 25% намаление и 4-тата беше безплатна.Имаше някаква промоция, от тая до тая дата и аз се вместих в диапазона. П.П. Сега видях, чеговориш за Марсилия. Да, ще ти хареса. Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 1
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) Днес е неделя, времето е направо за плаж и за разходки. Та и ние направихме една мързелива разходчица, ето няколко снимки. До таз мезон има малка възпоменателна плоча, в чест на колегата Антон Чехов / нали е бил доктор/, който отсядал тук. Бил е болен от туберкулоза, през 1891 година се е лекувал в Ница. Малко почивка и следващата изненада: Следобеден концерт,на Бетовен, в Opera de Nice. Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 27
AlexandraKo Публикувано: 10 март, 2019 Автор Публикувано: 10 март, 2019 (редактирано) Последната ми изненада за празника, беше концерт на Бетовен, с Lis de Sale на пианото и унгарския диригент Gyorgy Rath, който, от 2017 е ръководител на филхармонията на Ница. Концертът беше с творби на Бетовен, започна с увертюрата Егмон, от любиматата ни “Ода на радостта”, от финала на Девета симфония. Билети купих преди време, онлайн, разпечатах си ги и с тях си влязохме направо, без да е нужно да се валидират. Операта на Ница вътре: Имаме и там снимка, ама, хич не е хубава: Та се доснимахме, като се прибрахме в хотела:))) преди 53 минути , Светославов каза: Та за концерта? Ето, де:)))) Редактирано 10 март, 2019 от AlexandraKo 20 10
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега