liliya Публикувано: 6 март, 2019 Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Тази година нещо закъснях с организацията на юнското море. Купих билети за Ханя (последните десет дни на юни) и сега стои въпросът къде на Крит да се установим , така че да може да видим повече плажове. Може ли някой от ходилите да препоръча , къде е най-удобно да се установим (за база) и от там да се ходи евентуално всеки ден на различен плаж. От темите, които ги има във форума за Крит установих, че придвижването с рент а кар също отнема време, тъй като пътищата са натоварени и със завои. Ние при всички случаи , ще бъдем с кола. Въпросът е дали е постижимо да се ходи всеки ден на различен плаж или ще трябва да разделя нощувките (общо са 11). Освен това може ли да се надявам да по-спокойно движение за края на юни или да не очаквам чудеса. За сега основното чудене е къде да се установим, моля за препоръки. Връзка към коментар
Аmélie Публикувано: 6 март, 2019 Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Според мен разделете нощувките. Разстоянията не са големи, но се пътува бавно. Ние спахме в йерапетра, Ханя, Ретимно, Елафони, Фаласарна. Имахме 13 или 14 нощувки, не помня вече. 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 6 март, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Аз мисля Ханя да я оставя за накрая и там да са 2 нощувки. Но останалите освен също да ги разделя на две... надявам се още някой да се включи. Все пак не ми се иска всеки ден да стягам багаж и да се местя. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 март, 2019 Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Известните и красиви плажове не са един до друг, няма как да ги видиш, ако не искаш да идеш до тях, а достигането е бавно. Средна скорост 40-45 не повече. Трафик няма, но пътищата са тесни, със завои, кара се бавно като цяло. За мен най-добре е да се спи в северозападната част, в зоните около Ретино -Ханя-Кисамос, може да разбиеш на две нощувките, иначе те чака много загубено време в път, ако искаш да идеш до всички известни плажове. Дори от най-близкия град Ханя до Балос и Фаласарна е 1 час в посока, до Елафониси е час и половина в посока и т.н., смятай, ако си по-далеч, лесно ще минеш 2 часа в посока. 2 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 6 март, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Да, може би Ретино 4-5 дни и Йерапетра толкова. Ханя ще я оставя за накрая , преди тръгване. Така ми се струва добре 🙂 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 В края на краищата се озовахме за 6 нощувки в Херсонисос , hotel Golden beach. Мястото е пренаселено и не е по мия вкус , а плажа е скалист и претъпкан с англичани и словенци. Хотелите не са с огради и спокойно се разхождаш между тях, има доста пързалки, картинг и хубави ресторанти. Навсякъде шезлонгите се плащат-10€ и почти няма свободна зона. В съседство плажовете са по-добри - Malia beach , Arena beach. Вторият е по- подходящ за водни спортове и е значително по-ветровит. Плажът пред хотел Голден бийч Хотел в съседство Малиа бийч Гледка от басейна на hotel Golden beach Арена бийч 3 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 В Ираклион еле адска жега, но бирата спасява. Много приятно беше около крепостта на пристанището и обиколката на стария град . За съжаление снимките от там са на фотоапарата. Ираклион Бикини бийч 7 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 В Ханя плаща ли се за чадъри, шезлонги? Връзка към коментар
liliya Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 преди 2 часа, ДиянаВ каза: В Ханя плаща ли се за чадъри, шезлонги? До Ханя не сме стигнали още, предстои. Но тук наоколо (около Херсонисос) навсякъде са по 10€ комплект. Днес бяхме на един плаж , който е между Ираклион и Херсонисос и там беше срещу консумация. Става дума за Arena beach. Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 Благодаря. Първо мислех, че сте се върнали, а след това видях от темата в момента съм, че сте на Крит. После ще кажеш как е🙂. Впечатленията в движение също са добре дошли. Връзка към коментар
liliya Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 За сега е доволно. Кухнята е перфектна , за това спор няма. На много места сервират прясна домашна храна. Гледките са страхотни и местните са много мили. Предстоят прекрасните плажове на запад 🙂 4 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 25 юни, 2019 Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 1 hour ago, liliya said: За сега е доволно. Кухнята е перфектна , за това спор няма. На много места сервират прясна домашна храна. Гледките са страхотни и местните са много мили. Предстоят прекрасните плажове на запад 🙂 Може ли да споделиш и някакви цени на таверните как вървят нещата, по плажовете също.... :))) Връзка към коментар
liliya Публикувано: 25 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 25 юни, 2019 Като цяло цените по плажовете и таверните са горе долу еднакви +- 1-2€. Сувлаки , тел. бургери с гарнитура 7-9€, калмари , октопод 8€, риби от 7€ до 35€ в зависимост от рибата, гръцка салата 6,50€-7,50€, агнешко започва от 12€, бира 4-6€, обедно меню - салата със скара или мусака 8,50€, пица от 4€, клуб сандвичи4€, чаша розе 4€, домашно вино 0.5л 6-8€, бутилка от 17€ нагоре.За твърд алкохол - нямам идея какви са цените , тъй като не съм ги гледала. В супер маркетите някои стоки са по- евтини от БГ , но като цяло приблизително еднакви или една идея по- скъпо, като пак зависи. В Лидл си остава най- евтино, в Spar малко по-скъпо. Плодовете на плажа - голяма тарелка 3-4€ череши, диня, ягоди, а в магазина 2.80-3€ за кг череши. Кайсиите не видях колко са, но горе долу като в БГ. Фреш на улицата - 2€, на плажа 3€. Пробвахме домашни сирена - уникално вкусни, особено ако харесвате козе или смес , или прясно. За агнешкото няма да разказвам колко е крехко, макар че в тая жега хич не ми върви. 5 1 Връзка към коментар
dikrasteva Публикувано: 28 юни, 2019 Сподели Публикувано: 28 юни, 2019 Ако стигнете до Агиос Николаос силно препоръчвам това: http://karnagioagiosnikolaos.com/ 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 28 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 юни, 2019 Така ... Днес се преместихме в Кисамос , като пътьом чекнахме Ligaria beach Bali Geropotamos beach Seitan limania beach Stavros beach. Минахме транзит през Ретимнон , но категорично го оставихме за обиколка следващ път. Просто не стига времето за всичко. Пътуването действително отнема много време, на места има ограничения от 40км/ч. От Херсонисос с малки спирки до Seitan- има няма 3 часа. Гледките към заливите са завладяващи , а водата кристална и топла. Seitan е на първо място , но бързахме за да не замръкнем. Прекарахме повече време на Ставрос бийч , където имах чувството че съм в басейн. Водата беше невероятно топла и приятна, плуваха рибки. Никакъв вятър. На места имаше розов пясък по брега . Препоръчвам горещо и таверната там Almyriki. 7 2 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 28 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 юни, 2019 Херсонисос определено не ми хареса, много сергия , много нещо. Както писах по- горе Малия бийч беше ок, имаше доста млади хора и готини плажни кръчми. Не очаквах водата да е толкова топла по това време, а и нямаше никакъв вятър. Ето малко снимки и от там: Днешният ден беше изморителен, но след чаша розе и красив залез всичко си идва на мястото. 8 2 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 29 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2019 Не знам дали тук да пиша или в темата за Голдкар, но има проблем с работното време на офиса в Ханя. Същият отваря в 7.00ч и няма кутия за да оставиш ключовете на колата и да тръгнеш. Офисът е на около 2.5км от летището и наоколо няма и стоянка за такси. Вариантът беше да вземем от летището такси и да се върнем в офиса да оставим колата и отново газ на летището. Оказа се обаче , че не става. Това било възможно само ако имаш пълна застраховка, а нашата е от WWI и категорично отказаха да оставим колата на техния паркинг , а ключовете в жабката. Заявиха , че при евентуален инцидент няма да ни издадат протокол и респ. да можем да заведем клейм. Предложиха , мъжът ми да ни остави с багажа на летището и после в 7 ч шателът да го докара само него. Притеснява ме обаче, дали от 7 ч до затварянето на гейта(което е около 45 Мин), дали ще успее да мине секюрити и паспорт контрол? Изобщо патова ситуация . Мислех вариант просто да им шътнем колата на паркинга, пък каквото стане. Обаче рискът да ми натресат някакви глоби и сметки за вреди е много голям. Не се съгласиха и на частично плащане на пълна застраховка- примерно за 1 ден- не могло .... а не ми се плащат 150€ за пълна за целия период ( при положение ,че вече платих ). Според вас възможно ли е за 45 мин да се стигне до гейта и навреме да се качим на самолета. Тия от Райън колко и те ги отнесоха.... всичко си беше ОК , допреди да сменят часа на полета. Направо нямам идея какво да правим....🤔 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 29 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2019 Въпреки лекото напрежение, което се получи заради Голдкар , днес бяха чекнати още два плажа: Gramvousa beach & Balos lagoon: 10 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 29 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2019 До Балос лагун ходихме с корабче(ферибот) . Билети на място купихме , като отидохме малко по - рано. Ако се закъснее , има опасност да не си намериш хубави места на палубите, че прииждат автобуси и изсипват туристи накуп. 27€ е билета за възрастен и 13€ за дете. Пътува се час и половина от 10.30 ч до Грамвоуса и после в 16.30ч се тръгва от Балос лагун. В 18.00 часа пристигаме обратно - Кисамос порт. Препоръчва се горещо от местните да не се ходи с кола, тъй като пътя е доста труден, скалист и тесен, след това има слизане около 20 Мин и качване пак толкова. От лагуната изглеждаше тегаво придвижването. Според мен с корабчето беше много приятно , а и все още навалицата не е толкова много. А Грамвоуса не духаше, но на Балос вятърът набиваше хиляди песъчинки като бръснарски ножчета по кожата , но както се казва това са бели ядове.Водата беше чай, а и миризмата на сяра не беле толкова натрапващ.... по- малко мирише от тази в Сапарева баня. 8 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 30 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 Елафониси....... красота, но ветровита и то нетърпимо. Вчерашният вятър ни се видя като погалване. Днес беше невъзможно да се стои на Елафониси и на Фаласарна.Имах чувството , че някой беше изсипал върху ми тонове пясък. Направихме по някоя друга снимка и си тръгнахме със съжаление , че не можем да се насладим на лагуната цял ден. Може би следващия път..... 6 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 30 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 Фаласарна.... 7 Връзка към коментар
antea Публикувано: 30 юни, 2019 Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 тия неща с досадните ветрове по иконичните плажове започват да ми действат силно демотивиращо и съм на път да ги сложа в графа "абсолютно незадължителни, освен ако..." и евентуално да се ориентираме в съответния ден по прогнозата за времето с данни за скоростта на вятъра...... @liliya случайно да си обърнала внимание, ако ползвате някакво приложение за метеорологични прогнози, за каква точно скорост на поривите става дума? всъщност сега погледнах в accuweather и дават 30+ км/ч, плюс предупреждение, очевидно не е ежедневие да са толкова силни Severe Weather Alerts - Falassarna, Crete Yellow Warning for Wind Yellow Warning for Wind in effect until Monday, 1:59 AM EEST. Source: Hellenic National Meteorological Service 1 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 30 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 Преди 1 час, antea каза: тия неща с досадните ветрове по иконичните плажове започват да ми действат силно демотивиращо и съм на път да ги сложа в графа "абсолютно незадължителни, освен ако..." и евентуално да се ориентираме в съответния ден по прогнозата за времето с данни за скоростта на вятъра...... @liliya случайно да си обърнала внимание, ако ползвате някакво приложение за метеорологични прогнози, за каква точно скорост на поривите става дума? всъщност сега погледнах в accuweather и дават 30+ км/ч, плюс предупреждение, очевидно не е ежедневие да са толкова силни Severe Weather Alerts - Falassarna, Crete Yellow Warning for Wind Yellow Warning for Wind in effect until Monday, 1:59 AM EEST. Source: Hellenic National Meteorological Service За утре прогнозата е да утихне вятъра и да е спокойно времето. Но днес беше доста ветровито -34км/ч. Иначе топло и горещо. В западната част на плажовете водата навсякъде беше доста студена, а около Ханя и Херсонисос беше чай. Явно има и подводни течения в момента. Но като чета в нета , тези плажове са си известни с ветровете и рядко по това време и есен е тихо. Иначе е много красиво. В интерес на истината около Ханя плажовете бяха супер и ако идваме отново( което предполагам , че ще стане), бих отседнала в Ханя или Ретимнон. 2 1 Връзка към коментар
Asya Assenova Публикувано: 30 юни, 2019 Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 преди 33 минути , liliya каза: За утре прогнозата е да утихне вятъра и да е спокойно времето. Но днес беше доста ветровито -34км/ч. Иначе топло и горещо. В западната част на плажовете водата навсякъде беше доста студена, а около Ханя и Херсонисос беше чай. Явно има и подводни течения в момента. Но като чета в нета , тези плажове са си известни с ветровете и рядко по това време и есен е тихо. Иначе е много красиво. В интерес на истината около Ханя плажовете бяха супер и ако идваме отново( което предполагам , че ще стане), бих отседнала в Ханя или Ретимнон. Напълно споделям написаното. Крит ми е любим и за пореден път ще ходим това лято, като нощувките ни ще са в Ретимно и Ханя. Това са ми любимите градчета, като Ретимно е на първо място. И по повод на емблематичните плажове, ами чудни са да се снимаш, ама е такава навалица, че на моменти дори не е приятно. Може би сутрин рано или вечер, като се разкарат туристите, ще е супер. 3 Връзка към коментар
liliya Публикувано: 30 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2019 преди 57 минути , Asya Assenova каза: Напълно споделям написаното. Крит ми е любим и за пореден път ще ходим това лято, като нощувките ни ще са в Ретимно и Ханя. Това са ми любимите градчета, като Ретимно е на първо място. И по повод на емблематичните плажове, ами чудни са да се снимаш, ама е такава навалица, че на моменти дори не е приятно. Може би сутрин рано или вечер, като се разкарат туристите, ще е супер. Ние днес отидохме много рано и избегнахме навалицата. Когато си за тръгвахме към 12ч вече се виеше опашка в насрещното движение . 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега