Прескочи до съдържание

Из Пулия с кола под наем ?


BariBari

Препоръчани мнения

Здравейте, пътешественици!

Пиша ви, тъй като имам доста въпроси относно първото ми пътуване в тази област и първото ми взимане на кола под наем.

Бих бил много благодарен, ако дадете мнение на плана ми и да ме корегирате, ако много греша в размишленията си.

 

Набързо ще нахвърлям идеите ми:

- на 19.03 летим за Бари (двама души) и се очаква около обяд да сме там;

- наемаме кола и се отправяме към Матера. Там нощуваме.

на следващия ден (20.03) доразглеждаме Матера и се отправяме към Мартина Франка. Нощуваме там;

- на 21.03 Разглеждаме Алберобело и Локоротондо и се връщаме в Мартина Франка за втора нощувка там. Разстоянието от Мартина Франка до другите две е около 15-20 км.

-на 22.03 тръгваме и минаваме през Монополи и Полиняно а Маре и вечерта се връщаме в Бари, връщаме колата и отиваме да нощуваме.

-на 23.03 разглеждаме Бари и привечер летим към София.

Ще бъдат изминати между 300 и 400 км. Кола под наем нисък клас намирам за около 50-60 лв за периода + допълнителна пълна застраховка за още 25-30 лв на ДЕН.

 

Как ви се струва този план и като цяло има ли смисъл от наемането на автомобил за изпълнението му?

 

За пръв път ще наемаме кола и имаме доста питания. От всичко прочетено разбрах, че:

-запазвам кола през някой сайт, който генерира оферти от много компании, но не плащам застраховка

-там, на гишето на дадената компания заплащам допълнителната гаранция, която да покрива всичко ?

Най-евтините варианти се предлагат от GoldCar, InterRent, FireFly и Rhodium. Четох доста коментари, но така и не можах да се ориентирам има ли някоя от тях, която В НИКАКЪВ случай да не взимам.

Искам да попитам дали в крайна сметка има някаква застраховка, която да заплатя и да съм сигурен, че при кражба, щети и т.н няма да имам никакви проблеми?

 

Ще съм ви много благодарен и ще очаквам вашите напътствия 🙂

 

 

Връзка към мнение

На мен планът ми се струва чудесен, Пулия също е доста добро място за обикаляне с кола. Можеш да видиш много подобни теми, има хора които се справят безпроблемно и с обществен транспорт, дори с деца, но колата си дава винаги свобода. 

 

За колата си си се ориентирал горе-долу добре. Наизуст не помня дали там имаше застраховки, които да свалят отговорността до абсолютна нула, но дори и да не е така, единствения ти вариант за спокойствието което търсиш е застраховката директно от доставчика на гишето. Един от основните недостатъци, които се цитират при наемане от лоу кост фирми е, че се опитват агресивно да пробутват допълнителните застраховки на хора, които не ги искат. Ти понеже искаш, няма какво да ти пробутват на теб 🙂 Само сравни цените предварително, защото могат да варират в много широки граници и на практика цените изкарвани от търсачките няма да ти свършат никаква работа - 5€ наем на ден с 30€ застраховка, която не се вижда първоначално в търсачката е по-скъпо от 10€ на ден с 20€ застраховка. 

 

Ползвал съм Alamo/Enterprise/Interrent (трите фирми там са на практика едно и също) и беше лесно и безпроблемно. 

Връзка към мнение

За 3 (23-26.02) нощувки направихме:

image.png.97451392eca918ed61f436e4a6f1f88e.png

със спане в Бари, Матера, Монополи.

 

Колата под наем взехме от SicilyByCar за 4 дни. 20Е наем + 100Е за пълна застаровка - приемлива цена за мен. Офертите са сходни на повечето компании.

Принципно ползвам някоя от наложените марки (Avis, Hertz, Europcar), но като цяло разлика няма.

 

Може да се отбиете до Алтамура и опрделено идете до Гравина:

image.thumb.png.f6cf775ae711156ed4b995416dca50a6.png

 

От всички градчета Мартина Франка най-не ми допадна. Вие си преценете, но според мен е добре нощувките да са на различни места.

 

Имате 4 нощувки, ако правилно съм видял. Според мен може да вместите и Лече за 1 вечер.

 

Редактирано от Daniel Penchev
Връзка към мнение

С кола е чудесно. Където и да отидете, все е хубаво. 

Аз друго да предупредя - щом ще е първо наемане на кола, че и там:това е Южна  Италия и много се краде. В колата не оставяйте нищо, самата кола оставяйте на платен паркинг, за да не берете ядове. Не че ще ви се случи, но бъдете предпазливи.

И аз съм за нощувка в Лече.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много ви благодаря за мненията 🙂
Ще обмислим варианта вместо втора нощувка в Мартина Франка дали да не се пуснем до Лече.

Бихте ли споделили как стои въпросът с платените или обществените паркинги ? За Матера съм проучил уж, но за другите малки градчета не съм се справил явно 🙂

А относно наемането на кола имам един, може би, малко странен въпрос.

През сайта на rentalcars.com за малък автомобил предлаган от Goldcar ми дава цени между 50-60 лв. за периода + 25-30 лв на ден Пълна застраховка.

В сайта на Goldcar по същите критерии ми предлага цени между 30-40 лв за целия период и около 55-60 лв на ден за Пълна застраховка. Доколкото чета това включва стъкла, ходова част и тн.

Като тегля чертата и през rentalcars.com с външна застраховка предлагана от тях ще ми излезе 180 лв, докато директно от Goldcar (примерно) ми дава цена около 280лв. за същото. Доколкото разбирам просто, ако е директно през Goldcar просто няма да ми блокират депозит и при (пази Боже) инцидент няма да се налага да им плащам, а ще се покрие директно, докато ако е чрез външната застраховка (намодателя) ще си вземе парите и после аз с фактурите ще си търся парите от сайта посредник ?

Доста четох, до степен на объркване явно. Дано не ми се губи нещо и се извинявам за най-вероятно досадния пост 🙂

Връзка към мнение

Като цяло си схванал разликите в застраховките.

Кола без гаранция няма, независимо от застраховката (поне в 99% от случайте). Но с пълна застраховка от фирмата се минимизира сумата. При мен блокираха 300Е, от които взеха реално 120Е (както писах горе) .

Goldcar - не са точно на летището, а до него. Предполагам е уредено, но да се има 1 наум :

image.png.3bd8a2bd8ccba1b9a64fec389eadc967.png

Прегледай всички фирми какво предлагат. Ето ти пример с пълна застаховка:

image.png.4dc07f40ae17be2fb643d33a371b799a.png

 

Платено улично паркиране в центъра има навсякъде (и в малките градчета) - на машинка се въвежда номера на колата и се вкарват парици. Те са си стандартни за Западна Европа. Гледам, че и София ги има вече.

Ако се спре, малко в страни (200-300м) е безплатно.

Като цяло се гледа:

- бяла маркировка на асфалта - безплатно;

- синио - платено, на машинката;

- без маркировка - безплатно.

 

Връзка към мнение

Благодаря 🙂

Горе долу ми се поизбистриха нещата. Притеснява ме това, че ние казаме към 13:30 и съм предвидил към 14:30-15:00 да успеем да вземем колата и да се отправим към Матера. НО! На 22-ри, когато плануваме да се придвижим към Бари и да нощуваме там искаме да минем през Монополи и Полиняно а Маре. Което означава, че няма да може да върнем колата в петък до 15:00 и ще навлезем в следващите 24 часа, което означава таксуване за още един ден.

Друг вариант е да върнем колата на 23.03, като полета ни е вечерта в 18:35 часа. И смятам, че тук ми изглежда по-разумно да отидем към 14:30 на летището, да върнем колата и така. Правилно ли се ориентирам ? Има ли нещо което пропускам? Доста щраках различни часове, дати, но не мога да измисля как да го направим.

Връзка към мнение

Голд Кар вчера ми пратиха код за намаление:

 

B0E750DE-361F-4B5A-8193-365DD1B70949.jpeg.f803154e7fcab4721a9e0d9ab3b66282.jpeg

 

 

Пробвай с него, какво ще ти намали.

До сега, никога не са ни вземали депозит, като си купим от тях пълна застраховка.

Докато Europcar, с всичките им пълни застраховки, взеха 400 евро депозит. През декември, на Шарлероа.

Трябва хубаво да им четеш условията на всичките.

.Още нещо - когато дните са повече, цената малко пада.

Пробвай за 3, за 4, за 5 дни и ще се ориентираш.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение

Първо Честит празник на всички дами във форума 🙂 и благодаря за кода 🙂

 

 

Може би въпросът е доста глупав, но на какво се дължи огромната разлика в цената между лоу кост компаниите и лидерите в бранша ? За, да речем Фиат 500 цени от 50 лв за 4 дни до 400 лв. Доколкото вижда просто по-високо ниво на застраховка, включваща стъкла и гуми и ?

Мисълта ми е дали си заслужава при сходни условия да се дадът вместо 50 лв примерно 150 лв за сходен продукт ?

 

 

Връзка към мнение
На 8.03.2019 г. в 15:51, BariBari каза:

Първо Честит празник на всички дами във форума 🙂 и благодаря за кода 🙂

 

 

Може би въпросът е доста глупав, но на какво се дължи огромната разлика в цената между лоу кост компаниите и лидерите в бранша ? За, да речем Фиат 500 цени от 50 лв за 4 дни до 400 лв. Доколкото вижда просто по-високо ниво на застраховка, включваща стъкла и гуми и ?

Мисълта ми е дали си заслужава при сходни условия да се дадът вместо 50 лв примерно 150 лв за сходен продукт ?

 

 

Хич не е глупав, направо философски си е 🙂 В общия случай е както ценообразуването на много от услугите свързани с пътуване - динамично е и каквато е цената днес, няма гаранция че ще е същата утре. Другата седмица може да се окаже, че точно лоу костовете ще са с по-високи цени. Иначе може да те хващат и с разни други пинизи от рода на такси за зареждане на гориво, задължаване да върнеш колата празна (или с други думи ти я връщаш с някакво количество гориво, което те си прибират) и т.н. 

Връзка към мнение

На този етап от всичко прочетено, май ще се пробвам с кола от лоу кост компания + застраховка от WorldwildInsure. Кредитния ми лимит е 5000 лв и мога да преглътна, ако блокират част от тях за седмица, примерно. Дано не се 'нахендрим' много яко и не стане някоя издънка 🙂

Благодаря много за отговорите ви 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей, 

 

Вчера вечерта се прибрах от Пулия и точно като теб взех рент а кар от лоу кост компания и застраховка от WWI. Препоръчвам ти с SicilyByCar защото цените са  едни от най-конкурентните и също така няма никакви скрити такси и заяждане при оглед на колата.  Аз успях да взема 2  economy class коли за 6 лева на ден и като сложихме външна застраховка излезна направо без пари. Автопаркът им е доста запазен защото 2те коли които взехме бяха чисто нови на около 1000 км с повечето нужни екстри за приятно шофиране. 

 

Градовете на които отделихме повече време и ни грабнаха най много бяха - Матера, Алберобело, Лече и Полиняно а Маре + Бари в който прекархаме последния половин ден. Останалите градове също са хубави, но не отделихме много време на тях.

 

Прикачен може да видиш маршрута по които минахме. Този машрут изминахме с 35 евро гориво на кола.

image.png

Редактирано от Spirit
Връзка към мнение

Супер! Радвам се, че сте останали доволни 🙂

И ние мислим горе-долу по подобен маршрут да се движим.

Относно колите - директно от сайта на компанията ли ги резервирахте или през сайт на брокер ?

Колко евро Ви блокираха по кредитната карта ?

Картата, която аз имам е Mastercard Standart и покритието й е до 5000 лв. Има ли някой представа дали ще ми свърши работа 🙂

 

Редактирано от BariBari
Връзка към мнение

Блокирахме през сайта защото ни излизаха по евтини цени. Ако си направиш застраховка от тях блокират 200 евро, иначе 800 евро на кола. 


Моята карта е с лимит 2000 евро и ми свърши работа.

Редактирано от Spirit
Връзка към мнение

Здравейте.

Притежавам кредитна карта Mastercard Standart издадена от Texim bank. Кредитния ми лимит е 5000 лв.

Картата се издава на момента и поради тази причина на пластиката се 'принтира' името ми, следователно не е релефно. Някъде бях прочел, че за да се вземе кола под наем имало изискване да е релефна ? (може и глупости да говоря).

Картата ще се ползва само за резервация на хотели и вземане на кола под наем.

Искам да попитам дали картата ми е подходяща за целта и смятате ли, че бих имал проблем с този лимит и вида карта ?

Благодаря 🙂

Връзка към мнение
2 hours ago, BariBari said:

Здравейте.

Притежавам кредитна карта Mastercard Standart издадена от Texim bank. Кредитния ми лимит е 5000 лв.

Картата се издава на момента и поради тази причина на пластиката се 'принтира' името ми, следователно не е релефно. Някъде бях прочел, че за да се вземе кола под наем имало изискване да е релефна ? (може и глупости да говоря).

Картата ще се ползва само за резервация на хотели и вземане на кола под наем.

Искам да попитам дали картата ми е подходяща за целта и смятате ли, че бих имал проблем с този лимит и вида карта ?

Благодаря 🙂

Последния път наемах с Дайнърс/Мастъркард , като поради това че картата има 2 номера - един за Дайнърс и един за МК  няма как да са релефни, дори трудно се четат 🙂 , но проблем не съм имал .

Връзка към мнение

Благодаря:)

Точно това се ровя сега и с голямо мое съжаление установих, че повечето компании искат кредитна карта с релефни номера, даже и в общите условия им го пише.. направо не знам какво да правя 🙂

Връзка към мнение

Да, изискване е. И причината е, че на много места на гишето на ренталкара ще сканират картата с една аналогова машина с индиго като по този начин взимат номера. Ако не е релефен, няма как да го направят.  

 

За това, имейли до всички фирми, изрично да кажат дали е ок...ако някоя потвърди, че няма проблеми, да си принтираш и отговора и да им го носиш ако се заядат на място 🙂

Връзка към мнение

Досега Enterprise, Hertz, Dollar и Thrifty ми отговориха, че не би трябвало да е проблем. Sixt ми казаха, че за нисък клас кола може и с дебитна карта (300 euro блокират за депозит).

От Europcar България за пръв път чуваха за подобно нещо и казаха, че не би било проблем,  но ми звучаха леко неадекватни.

От GoldCar ми казаха, че докато не сложат каратата в машинката не може да ми кажат може или не 😄

От Sicily by car казаха, че няма как да стане 🙂 Засега е това.

От Avis car rental във facebook казаха, че няма проблем. На телефона на Avis Budget group Bulgaria ми казаха, че и двата бранда НЕ приемат ?!

И на всичко отгоре цените вече станаха x3. Не започваме добре 🙂 

Редактирано от BariBari
Връзка към мнение
преди 25 минути , BariBari каза:

От GoldCar ми казаха, че докато не сложат каратата в машинката не може да ми кажат може или не 😄

 

Всъщност тия най-точно са ти казали, защото понякога си мислиш, че имаш кредитна карта, но като я сложиш в машинката пише, че е дебитна и не става. Даже някой беше се оплакал във форума с българска карта.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не помня точно къде, но имаше линк, в който пишеш пъврите 6 цифри на картата. Излиза си като кредитна от Texim. Явно е Божа работа 🙂

Накрая ще взема да се възползвам от Sixt и това, че може с дебитна карата..

Връзка към мнение

@BariBari, защо не провериш и другата страна? Според мен звънни на баМката и ги попитай дали имат нещо против да ти сменят пластмасата с такава с релефни букви? Като им обясниш какви са причините за искането ти, не мисля, че няма да те разберат. Лошото е, че вероятно ще те таксуват.

Връзка към мнение
преди 37 минути , BariBari каза:

От Avis car rental във facebook казаха, че няма проблем. На телефона на Avis Budget group Bulgaria ми казаха, че и двата бранда НЕ приемат ?

Те са франчайзи, така че Авис България не е съвсем същото като Авис Италия. 

Най-добре питай точно клона, който ти трябва. 

Връзка към мнение

Писах на Avis car rental в Facebook и посочих, че става дума за Бари. Уж нямало проблем.

Вече се обадих в банката и УЖ обещаха, че в понеделник (18.03) ще са ми издали нова пластика с релефен номер. Дано не се издъни работата, защотото на 19.03 около обяд летим 🙂 Жалко само, че и цените отидоха много нагоре, но да съм мислил по-рано 🙂

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.