Прескочи до съдържание

3 дни в Ница

jblaze

Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци!

След дълго чакане планираната ни екскурзия до Ница наближава и другата седмица заминаваме. Ще сме 2 възрастни и дете на почти 6г. Запазили сме хотел близо до гарата. Засега програмата ни е доста плаваща и ще я съобразим и с времето - 1 ден на Ез и Монако, 1 на Антиб и Кан и последният за Ница и вилата на Ротшилд. Като естествено нещо може да се добави/отпадне и не гоним да посетим максимално много места, а по-скоро да се насладим на момента :).

И тук идвате вие и вашите съвети 🙂:

Ден 1 Ез и Монако

1. Градини - със сигурност сме решили за Ротшилд. Заслужава ли си да ходим и в тези в Ез (гледката е много обещаваща) и в Екзотичната в Монако? 

2. Океанариум - миналата година ходихме във Валенсия и бяхме много впечатлени. Доколкото знам е най-големия в Европа. Този в Монако заслужава ли си?

3. Транспорт - доколкото съм чел във форума повечето препоръчват автобус до Монако (и да се сяда отдясно заради гледките :)). Евентуално за връщането може с влак. Особено ако поокъснеем.

Ден 2 Антиб и Кан

1. Тук нямам нищо набелязано. По-скоро ще се шляем и разглеждаме. Нещо, което бихте препоръчали?

2. Транспорт - кое е по-удачно влак или автобус?

3. Чудя се евентуално за смяна на Антиб с Сен Пол дю Ванс - второто не е ли много еднакво с Ез?

Ден 3 Ница и Ротшилд /генерални въпроси/

1. Храна - от прочетеното съдя, че преобладават италианските заведения. Къде може да се пробва (и заслужава ли си) френска кухня? В Магеланския наръчник през 2015г са препоръчани тези места тук и тук

2. Плащане - кеш или с карта?

3. Нещо интересно за младата госпожица освен паркове/гледки/евентуален океанариум?

4. Дните са от петък вечерта/събота до понеделник. Да очакваме ли, че всичко ще работи през уикенда?

Сигурно ще се появят още въпроси, но на първи прочит се сещам за тези.

Благодаря предварително! 

Връзка към коментар

В Антиб има воден парк с делфини, косатки, тюлени и т.н. Marineland, евентуално може да замените посещението на Океанографския музей в Монако с този парк.

Ако посетите градините в Ез мисля, че няма смисъл от тези в Монако. До Монако наистина си заслужава с автобус, гледката е невероятна.

До Кан и Антиб и с автобус се стига бързо ако няма задръствания. Аз не бих сменила Антиб със Сен Пол дьо Ванс, по-скоро бих добавила и Сен Пол дьо Ванс, но в случая програмата ще ви стане много натоварена.

Редактирано от Моника
Връзка към коментар

Доста по-евтино е с автобус от Ница до Антиб и Кан, но пък често има задръствания. Ако решите с влак купете си билет до Кан, слезте и разгледайте Антиб и после пак използвайте влака да отидете до Кан (по-евтино е от отделни билети). 7,20 Е на посока. Не бих знаменила Антиб, по-скоро, ако искате да се откажете от нещо за сметка на Сен Пол дю Ванс, това би могло да бъде Кан (ако не сте като мен да държите да видите червения килим...). В тази връзка, Ванс, само на няколко километра от Сен Пол дю Ванс също е много приятно място (има запазен средновековен град).

Един ден за Ница, в комбинация с вила Ротшилд ми се вижда напрегнато, но зависи какво търсите.

На мен ми хареса този ресторант в Ница, в стария град е и сервитьорът ще ви препоръча нещо типично френско, ако го попитате. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Честит празник и на двете и благодаря информацията.

Ще преразгледаме втория ден и може би ще заменим Кан със Сен Пол дю Ванс както и въможна смяна на Океанографския музей с Marineland. 

Относно малкото време за Ница се надявам през първите 2 дни да остава по малко време за следобедно-вечерна разходка и за града-база :).

@Мрън мерси за препоръката за ресторант. Изглежда много приятно.

Редактирано от jblaze
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Ница типичното ядене е сока/ socca (нещо като палачинка от нахут), която може да се опита на пазара Салея (там ни препоръчаха щанда на Тереза/ Chez Theresa, но точно в този ден я нямаше), затова отидохме в Chez Pipo на пристанището, от където тръгват автобусите за Монако - хубаво беше, имат и другото традиционно ядене - pissaladière нещо като пица с пържен лук и аншоа.

Автобусът до Монако минава наистина по много живописен път, така че си заслужава, но до Кан си отнема около 2 часа и е малко изнервящо постоянното спиране из градчетата, така че аз бих предпочела влака поне в едната посока. Да не говорим, че Кан като цяло бледнее пред Ница и Монако поне за мен.

За Океанографския музей в Монако - доста е различен от този във Валенсия. Предвид, че е на по-малка площ, са успели да покажат много и интересни морски обитатели. Има безплатен интеренет и хубаво кафене на последния етаж с панорамна гледка. Може да се комбинира на един билет с колекцията от ретро автомобили на принца (която беше допълнена и с огромна колекция на Ферарита, когато бяхме там) за 15 евро двете цък

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ще си позволя да препоръчам едно ресторантче в Ница, което се намира в близост до гарата, прочетох, че избраният от вас хотел е там.

Le Voyageur Nissart, 19 Rue d'Alsace-Lorraine - https://www.tripadvisor.fr/Restaurant_Review-g187234-d1465255-Reviews-Le_Voyageur_Nissart-Nice_French_Riviera_Cote_d_Azur_Provence_Alpes_Cote_d_Azur.html  Страхотно вкусно готвят,  предлагат и 3 вида тристепенни менюта за деня с избор на няколко предложения за салати, основно и десерт, добра винена листа, бързо обслужване. Един съвет, резервирайте предварително, защото винаги е пълно, могат и от хотела да ви направят резервация 🙂  Останахме много доволни и го посетихме два пъти.

Според мен спокойно можете да пропуснете Кан, но ако ще ходите изберете влак, защото се пести време. Интересен е старият град, от който има добри гледки и променадата. С автобус е много досадно, ужасни задръствания и за разлика от пътя до Монако, по този няма кой знай какво да се види. 

Антиб е задължителен, а ако вместите и Сен Пол дьо Ванс ще е чудесно, но доста натоварено за ден.

За мен едно от най-очарователните градчета близо до Ница е Мантон. Ние го съчетахме с Монако, но вие ще сте с дете и не знам дали няма да ви е уморително.

Градините на Ротшилд по това време не знам дали ще са така очарователни, както през пролетта и лятото.

Относно плащането: билети за влак на гише и всякакви покупки в магазини, ресторанти, музеи и атракции може да се плаща с карта. В някои по-малки заведения сме плащали в брой. Автобусни билети от автомати с монети или от шофьора само в кеш.

Хубаво пътуване желая! 🙂 

Редактирано от a6olq
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

С леко закъснение давам кратък отчет за пътешествието ни в Ница :).

Впечатленията ни са повече от страхотни. Модерен, жив и много пъстър град. Има невероятна крайбрежна част, цветът на морската вода е неповторим, а гледките по пътя за Монако не могат да се опишат. Най-младият член на групата ни остана прехласната по детските площадки и парковете. Особено този над стария град с гледки към морето и пристанището. Аз бях впечатлен от уредения и удобен транспорт. 

Въпреки амбициозният ни план да посетим колкото се може повече неща, самият град някак ни предразположи да го караме много полека (+ последният етап от състезанието по колоездене Париж - Ница) и в крайна сметка посетихме само Монако и Кан (след силно настояване от страна на съпругата ми) и отделихме достатъчно време и за двете места. Монако ще остане завинаги в сърцата с хубавите си гледки, дворецът на принца и парка до него, безбройните яхти и океанографския музей. За Кан бих казал, че е приятно местенце с хубав пясъчен плаж и готина крайбрежна алея и заведения. Стори ми се много спокойно, но предполагам покрай фестивала и летния сезон е съвсем различно. 

Единственият минус, който бих отбелязъл е цените (най-вече на храната). Според нашите възприятия и стандарт ми се сториха високи, но пък всички останали положителни емоции компенсират този факт.

Ето и няколко снимки от телефона:

2019-03-16 11.54.46.jpg

2019-03-16 12.58.05.jpg

2019-03-16 14.35.30.jpg

2019-03-17 10.47.12.jpg

2019-03-18 12.58.47.jpg

2019-03-18 18.31.27.jpg

• Харесвам 16
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...
На 8.03.2019 г. в 12:58, a6olq каза:

Антиб е задължителен, а ако вместите и Сен Пол дьо Ванс ще е чудесно, но доста натоварено за ден.

За мен едно от най-очарователните градчета близо до Ница е Мантон. Ние го съчетахме с Монако, но вие ще сте с дете и не знам дали няма да ви е уморително.

До Сеп Пол дьо Ванс може ли да се отиде с автобус, например  200, този които ходи до Антиб и  Кан. Вземя се билет до всеки пооделно предполагам. Може ли да се съчетят в едни ден и трите местенца. Благодаря Ви!

Връзка към коментар

Може,  но с различен.

200 е до Антиб и Кан,  400 до Сен Пол дьо Ванс. 

Може трите места в един дълъг ден. Ако е в сезон препоръчвам Ница - Антиб / Кан с влак за около 20-25 мин. макар да е по-скъпо.

С автобус е около 2 часа в посока. Задръстванията са огромни, а спирките през километър-два. 

Връзка към коментар

Според мен по-скоро не съчетавайте трите места, за да може да им се насладите максимално. Може да комбинирате Антиб и Кан, а Сен Пол дьо Ванс си го оставете за един полуден, в който не ви се седи в Ница. Ние например отидохме в Сен Пол дьо Ванс към 8-9 сутринта, така се избягват и тълпите туристи, които към 10 вече почват да прииждат, разгледахме на спокойствие и следобяд се върнахме за плаж в Ница.

Ако държите да ги съчетаете и трите мисля, че автобус 400 има общи спирки с автобус  за Кан и Антиб след като слезе от Сен Пол дьо Ванс и може да се прикачите. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще пътуваме до Ница в края на ноември - началото на декември за три дни. Чудя се, Кан заслужава ли си или по-добре ще е да отделим два дни на Ница и един на Монако?

Връзка към коментар

За Кан съм писала някъде - зависи дали държите да видите "червения килим"...иначе старият град е симпатично място, има и хубава гледка. По-скоро го комбинирайте с Антиб - аз бих прекарала повече време там през деня, а Кан само колкото да се отчете - с влака е много близо, а и са начесто. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Костов каза:

Ще пътуваме до Ница в края на ноември - началото на декември за три дни. Чудя се, Кан заслужава ли си или по-добре ще е да отделим два дни на Ница и един на Монако?

Кан се комбинира с Антиб, а Монако - с Мантон и/или Ез.  

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

И всъщност, според темпото и настроението, ако няма време да се наобиколят всички, аз лично  в посока югозапад бих предпочел Антибп ред Кан , а в посока североизток - Мантон/Ез пред Монако.  

Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

И аз се включвам с питане за 3 дни в Ница в началото на декември   къде да отскочим- двама с дете с градски транспорт. Искам да не е далеко и да не е сложно като логистика, тъй като    това ще е първото ни пътуване  на което ще разчитаме с градски транспорт.( досега  все с личен автомобил пътуваме и тази независимост сега ще ни липсва).

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

На кой терминал пристигат полетите на Уиз от София? Има ремонт на трамвайните линии и промяна в разписание и спирки.Опитвам се да се ориентирам в придвижването до площад Масена.Билети от шофьора ли се купуват ?

СЪщо така  дали е възможно в денят на прибиране да идем до Антиб и да посетим парк Феникс преди полета? Приемам съвети в организирането на дневната програма.

Ще се радвам ако някой се включи  със съвети за организиране на дните.Притеснявам се че и денят е къс  и няма да успеем с пътуване и  по-разширена програма

Връзка към коментар

Терминал 1 е затворен от началото на септември заради пандемията и сега всичко е от Терминал 2.

Едва ли има особено значение ,защото трамвайчето ходи и до двата терминала.

Билети се купуват от автомат на спирката.Има и каса за билети до изхода на "пристигащи"

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.