alienad Публикувано: 9 март, 2019 Публикувано: 9 март, 2019 Това е първото ни посещение в Лондон. В тази слънчева февруарска сутрин започваме нашата пешеходна разходка из столицата на Великобритания от гара Euston. Още на изхода виждаме един от символите на Лондон - червените автобусчета на два етажа: Първата си спирка е Британския музей - намира се на около 15 мин. пеш от тази гара. И тъй като е още 9 часа, а музеят отваря в 10, имаме време за бавна разходка. Пътят ни минава край малко паркче, със задължителните, неплашливи катерички. Други гледки и неусетно стигаме до Британския музей. 10 1
jungfraujoch Публикувано: 9 март, 2019 Публикувано: 9 март, 2019 Чудесен и любим Лондон!Очаквам продължение! 2
alienad Публикувано: 16 март, 2019 Автор Публикувано: 16 март, 2019 (редактирано) На входа на Британския музей има проверка на чантите, но става бързо. Вътре, във фойето е много красиво. Може да се качиш по стълбичките и да погледнеш отгоре. Има и ресторанче с хубава гледка отвисоко. Входът за музея е безплатен и вътре се предлагат карти на залите, за ориентиране. Има и безплатни брошури, в които са описани най-интересните експонати и в кои зали могат да се видят. Ние не разполагахме с много време и аз исках да видя частта за Древен Египет. Така, че се насочихме направо към зала 4 с египетските скулптури. Намира се на първия етаж, вляво. В тази зала има много колони, скулптури, врати на гробници и саркофази. До всеки експонат има и обяснение за неговото предназначение, къде е намерен и от кой период е. В тази зала най-ценната находка е Розетският камък. Той е намерен през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид, близо до гр. Розета край Нил. Върху него са изписани три версии на указ. Горният текст е изписан на древноегипетски език с йероглифи, средният на египетски с демоническа писменост и най-долния - на старогръцки. Така Розетският камък се оказва ключът за разшифроване на йероглифите. Редактирано 16 март, 2019 от alienad 7
alienad Публикувано: 19 март, 2019 Автор Публикувано: 19 март, 2019 (редактирано) В единия край на зала 4 се намира зала 6, където ми направиха впечатление находки от Древна Асирия. Като този лъв с човешка глава и криле. Били са поставени две такива митични същества - пазители на входа на тронната зала в двореца на владетеля. Стана ми интересно, че имат по 5 крака, защото са направени да се гледат отпред или от страни, не под ъгъл. Като ги погледнеш отстрани, сякаш се движат. И поглед отпред. И още един 5-крак лъв. Тук има и части от Balawat gates. По-нататък в 7 зала продължават интересните експонати от древна Асирия, но ние нямахме време. Може би следващия път ще ги разгледам по-подробно. Това посещение беше посветено на Древен Египет и Мумиите. Така, че отиваме на втория етаж. Редактирано 19 март, 2019 от alienad 3
alienad Публикувано: 23 март, 2019 Автор Публикувано: 23 март, 2019 Да посетя Египет ми е детска мечта, но все още не съм я осъществила. Преди няколко години бяхме в Лувъра и там разгледах египетската секция, но беше доста бедна откъм мумии. Бях чела, че в Британския музей е една от най-богатите колекции. Затова с голям интерес се насочих към втория етаж, където в зали от 61 до 66 се разказва за живота и смъртта в Древен Египет. И да - има мноого мумии. В началото са по-завити, но към края стават все по-оголени и чак ми стана страшно. Има дори тяло на човек, което естествено се е мумифицирало в пясъците. Така, че мога да кажа, че интересът ми към тази част от историята е вече напълно задоволен. Ще покажа само няколко снимки, за да не стресирам тези, които не се интересуват от мумии. 3
alienad Публикувано: 30 март, 2019 Автор Публикувано: 30 март, 2019 Насочваме се към Royal College of Art (защо, ще стане ясно по-нататък). Имаме да вървим около час, но времето е прекрасно и пътя ни минава през Хайд Парк. Въпреки, че е още февруари - тревичката е зелена и на нея са насядали много хора. За мен беше странно, че няма пейки, а седят направо на тревата, въпреки че не беше много сухо. Има и цъфнали дръвчета. Много красиво беше край езерото. А хората се придвижваха с различни транспортни средства. На мостта ни чакаше една чапла за фотосесия. А в езерото хората се забавляваха в лодки и водни колела. 5 1
alienad Публикувано: 30 март, 2019 Автор Публикувано: 30 март, 2019 След моста вляво е Мемориалния фонтан в памет на принцеса Даяна. Направен е от парчета гранит, които са с различна форма и водата, минавайки през тях образува интересни каскади. Водата тече от най-високата точка в две посоки - образува водопади, върти се и се пени, преди да попадне в спокойния басейн в долната част. Има три мостчета, по които може да се отиде в централната част на фонтана. Много приятно място и дечицата цопаха във водата, въпреки, че тя съвсем не беше топла. 5
alienad Публикувано: 30 март, 2019 Автор Публикувано: 30 март, 2019 Малко по-нататък се озовахме пред величествения Мемориал на принц Алберт. Целият блестеше на слънцето и много хора се разхождаха наоколо. Кралица Виктория поръчва този мемориал в чест на своя съпруг, който умира на 42 г. Позлатената фигура на принц Алберт държи каталог на Първото световно изложение, което се провежда по негова идея в Hyde Park през 1851 г. Не ми се тръгваше от това място. Много ме впечатли. Точно срещу него е Royal Albert Hall. В момента имаше плакати за представление на Цирк де Солей. А точно до тази сграда е и Royal College of Art - пристигнахме. 6
Емика Публикувано: 30 март, 2019 Публикувано: 30 март, 2019 Преди 1 час, alienad каза: За мен беше странно, че няма пейки, а седят направо на тревата Аз когато бях имаше столове-шезлонги с билетче за определено време. Чудесни снимки и описание☺! 1
jungfraujoch Публикувано: 30 март, 2019 Публикувано: 30 март, 2019 Преди 1 час, alienad каза: Не ми се тръгваше от това място. Много ме впечатли. И аз така! 😀 1
alienad Публикувано: 8 април, 2019 Автор Публикувано: 8 април, 2019 (редактирано) Royal College of Art беше една от основните ни спирки, защото точно по това време младите дизайнери от специалността "Автомобилен и транспортен дизайн" - магистърска програма "Intelligent mobility", представяха своите проекти. Това беше особено интересно за сина ни, който е в началото на обучението си по тази специалност и искаше да се запознае с дипломните работи на своите колеги - магистри. Аз съм много далеч от тази материя, но ми беше интересно да разглеждам представените модели. Имаше доста интересни хрумвания, като например тази кола с пиано под капака. Или пък тези персонални седалки, с които се придвижваш от самолета до хотела и обратно. Най-впечатляващ като форма и размери беше този модел. И скъпи магеланци - ще ви издам една тайна ... след 20-25 години, според младите дизайнери, няма да има нужда да се ядосваме с разни нискотарифни или други авиокомпании, а ще летим с нашите си превозни средства. 😀 Редактирано 8 април, 2019 от alienad грешка 4 1
alienad Публикувано: 13 април, 2019 Автор Публикувано: 13 април, 2019 Продължаваме нашата разходка из Лондон и се насочваме към Бикингамския дворец. По пътя минаваме отново през парк, с красива арка - Wellington Arch. И вече почти на залез сме пред вратите на Бъкингамския дворец и мемориала на Виктория. И отново през парк (St. James's Park), стигаме до Westminster Abbey. Слънцето беше огряло сградата и изглеждаше като златна. Малко по-надолу Big Ben все още беше увит за ремонт и не можахме да го видим. И неусетно стигнахме до реката и пред нас се разкри гледка към London Eye. Няма да се качваме сега, ще го оставим за следващия път. Времето ни за тази разходка из Лондон приключи и поехме обратно към гарата. И аз спирам с разказа до тук, а следващия път ще покажа новите места, които ще посетим. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега