Прескочи до съдържание

Босна и Хърватска - около 10 дни

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте магеланци 🙂
Замислила съм едно пътешествие Босна и Хърватска.
Период 26 април – 5 май, т.е. 9-10 дни
Пътуването е с кемпер (средна скорост около 80-90 км/ч) и с една малка магеланка на 3 год.
Предвидила съм време за почивки, както и шляене по детски площадки.
Имам яснота за пътуването, но ми трябва помощ за детайлите.

Маршрут по дни

1 ден -четвъртък 25 април – тръгване около 21-22 ч. от София посока Сърбия. Цел - стигане някъде около Крагуевац (Сърбия) или минаване на около 250 - 300 км от трасето.

2 ден -петък, 26 април
Крагуевац (Сърбия) – Мокра Гора (Сърбия) – Сараево (Босна) – Яйце (Босна)
Маршрутът е около 450 км, предвидила съм почивки през 2-3 часа на посочените места без разглеждане. В гр.Яйце целта е водопадът в града и Мелниците, които са наблизо. Спане около Пливско езеро.

3 ден – събота, 27 април
Яйце (Босна) – парк Уна и по-точно водопадите Martin Brod и Štrbački buk. – Плитвички езера = около 240км
На Мартин брод ще сме около 10.30 ч.

1. Интересува ме с кемпера до къде можем да стигнем, т.е. какъв е пътят. До входа за парка ли можем да паркираме или е по-добре да спрем на основния път?
  2. От входа на парка до самият водопад за какво време ориентировъчно се изминава маршрута ?

Знам, че работното време на парк Уна за м.май е 08 – 18 часа. Възможно ли е в един ден да посетим и двата водопада? Какъв е пътят от единия до другия водопад, т.е. подходящ ли е за кемпер?

За Štrbački buk от кой вход да влезем и къде е най-добре да спрем? И ориентировъчно колко време ни е необходимо да отделим за там.
Ако не мога да включа двата водопада за един ден, кой от двата да избера?

Ще се радвам посетилите водопадите да помогнат с инфо 🙂

Granični Prelaz Izačić пише, че е отворен 24 часа. Някой минавал ли е през него да ми потвърди, за да не хартисаме в Босна. Идеята ми е да спим в къмпинг на 5 мин. от вход 1 на Плитвички езера.

4 ден - неделя, 28 април
Плитвички езера (Хърватска) – Задар (Хърватска)
За Плитвички езера съм избрала вход 1 , вероятно маршрут С.

Приемам съвети всякакви за Плитвички езера. Нямам идея дали ще издържи малкия човек на обиколки 8 часа и реално незнам с колко време разполагам за там. Предвиждам да купя раница, за да я носим, когато се измори.
След Плитвице се отправяме към Задар и ще спим там.
Залезът през този период е около 19 ч. Ако успеем да го хванем ще е добре, ако не ще го чакаме до следващата вечер.

5 ден – понеделник, 29 април
Задар (Хърватска) - Предвидила съм целия ден за Задар (Катедралата, Музеят на античното стъкло, Музей на илюзиите, Морският орган и залезът разбира се)

6 ден -вторник, 30 април
Задар (Хърватска) – Трогир (Хърватска) – Сплит (Хърватска)
Сутринта тръгваме от Задар към Трогир по крайбрежието и предполагам около 11.30 ще сме в Трогир. За разходки и гледане на забележителности в Трогир разполагаме с около 3-4 часа, незнам дали са достатъчни. След това продължаваме към Сплит и ще спим там. Вечерта ще се разходим из Сплит, до колкото ни стигат силите.

7 ден –сряда, 1 май
Сплит (Хърватска) – Макарска (Хърватска)
Времето до обяд е за Сплит - Пазарът за плодове и за зеленчуци, Дворецът Диоклециан Музей с кораби, Live Museum Split , Froggyland – музеят с жабите

След Сплит тръгваме за Макарска и каквото разгледаме до 19-20 ч.
За Макарска набелязани Shells Museum Malakoloski Muzej, Muzej Riba i Rakova (Ако изоставаме с графика от предходните дни, може да пропуснем Макарска)

След като приключим с Макарска тръгваме в посока Босна, вероятно Мостар.
Иска ми се да включа и „Червеното езеро“ – Имотски, нямам идея как ще ми се получи с времето.

В Мостар, Благай, Почители, Кравице вече сме били, но ще повторим Мостар, защото единият член на екипажа не е ходил.

8 ден – четвъртък, 2 май
Мостар(Босна) – Мокра гора (Сърбия)
Може да ми препоръчате място за вечеря в Мокра гора. Ходили сме в Дрвенград, парка „Беле воде” и на Шарганска осмица, но не пречи да ги посетим пак.

9 ден – петък, 3 май
Мокра гора (Сърбия)– София
Приемам предложения къде да спрем по маршрута за нещо интересно и  за обилно вкусно хапване. Можем да останем да спим в Сърбия.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 56 минути , Banditka каза:

3 ден – събота, 27 април

Яйце (Босна) – парк Уна и по-точно водопадите Martin Brod и Štrbački buk. – Плитвички езера = около 240км
На Мартин брод ще сме около 10.30 ч.

1. Интересува ме с кемпера до къде можем да стигнем, т.е. какъв е пътят. До входа за парка ли можем да паркираме или е по-добре да спрем на основния път?
  2. От входа на парка до самият водопад за какво време ориентировъчно се изминава маршрута ?

Знам, че работното време на парк Уна за м.май е 08 – 18 часа. Възможно ли е в един ден да посетим и двата водопада? Какъв е пътят от единия до другия водопад, т.е. подходящ ли е за кемпер?

За Štrbački buk от кой вход да влезем и къде е най-добре да спрем? И ориентировъчно колко време ни е необходимо да отделим за там.
Ако не мога да включа двата водопада за един ден, кой от двата да избера?

Ще се радвам посетилите водопадите да помогнат с инфо 🙂

Granični Prelaz Izačić пише, че е отворен 24 часа. Някой минавал ли е през него да ми потвърди, за да не хартисаме в Босна. Идеята ми е да спим в къмпинг на 5 мин. от вход 1 на Плитвички езера.

4 ден - неделя, 28 април
Плитвички езера (Хърватска) – Задар (Хърватска)
За Плитвички езера съм избрала вход 1 , вероятно маршрут С.

Приемам съвети всякакви за Плитвички езера. Нямам идея дали ще издържи малкия човек на обиколки 8 часа и реално незнам с колко време разполагам за там. Предвиждам да купя раница, за да я носим, когато се измори.
След Плитвице се отправяме към Задар и ще спим там.
Залезът през този период е около 19 ч. Ако успеем да го хванем ще е добре, ако не ще го чакаме до следващата вечер.

И при Мартин Брод и при Щрбачки бук може да оставите кемпера почти до водопадите, ходенето е 5-10 минути. Ако времето не ви стига, Мартин брод може и да го пропуснете. За него се плаща 2 марки (2 лева) вход. За Щрбачки бук хващете пътчето откъм село Орашац. Това е единственият вход в парка, където става с МПС да стигнете до водопада. Ние първо се пробвахме от един по-северен вход, но ни спряха. Накрая пътчето е черно, но си е съвсем проходимо с всякакви автомобили. На 3 км преди водопада има бариера където плащате 6 марки на човек. За колата нямаше допълнителна такса. Малко е трудно разминаването, да не кажа невъзможно на повечето места, та там може да се забавите леко. Оттам се паркира на една поляна със заведение и масички за пикник, отпред има две-три сергии за пчелен мед, билки и прочие такива типични за Балканите неща покрай туристическите обекти в планините. Върви се по много добре изградена и обезопасена дървена пътека със стъпала и след няколко минути сте пред водопада. Но като цяло си предвидете там поне час. За Мартин брод час е прекалено много.

Граничният пункт след Бихач е много добър. Пътят до него и от двете държави - също. Хубаво е, че сте в събота. Ние също минавахме границата оттам в събота, мпри това и в двете посоки - не сме чакали повече от три минути на преминаване. В петък вечер е много натоварено откъм хърватската страна, а в неделя следобед може да стане опашка откъм Босна, че много босненци работят в Хърватия и се прибират при семействата си през уикенда. Цял ден да отделята само за Уна е твърде много, освен ако няма да правите рафтинг. Следобеда отидете до хърватското градче Слунь и вижде тамошните водопади - няма да съжалявате, ама никак! Е, след водопадите на Уна ще са ви мънички, но са доста по-различно изживяване. НАпълно постижими са в рамките на един ден, а и при Слунь може да си останете и повече, и по-малко, според това как се движите с графика си.

Вижте повече в нашия пътепис в края на първата и началото на втората страница от темата 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

За Плитвичките езера на нас по един от най-дългите маршрути ни отне 7 часа и не сме бързали изобщо, даже малко се крихме от дъжда. Добра идея е да купите раница за детето, със сигурност ще се измори там. 

За Трогир по-скоро около 5 часа го виждам в най-стегнат вид. Градът е според мен най-хубавият по крайбрежието(не съм била в Дубровник). Сплит също не е лош, виждам, че сте си предвидили и музеите, тъй че по-скоро си оставете целия ден за там. Ако се сетите, проверявайте по Гугъл трафика към Макарска в различните части на деня, защото аз като бях (август) имаше огромни задръствания от малко преди Омиш, през Макарска, та почти до Дубровник. Макарска е предимно лятна плажна дестинация и затова са ужасни опашки, тъй че при вас през април може би няма да има. Не ходих в Макарска, защото щях да загубя часове в път или по-скоро в седене на едно място в задръстване.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.