MatriXa Публикувано: 20 март, 2019 Публикувано: 20 март, 2019 (редактирано) Здравейте, понеже наскоро си купих доста готина туристическа раница,която попринцип е за планински преходи, но може да се използва и за градски туризъм понеже са страшно компактни и събират багаж искам да попитам понеже е с размери 23 x 35 x 63 см. *обем 55 литра* понеже на дължина е по-голяма от стандартните и в която и компания да погледна по дадените им примери моята превишава сантиметрите трябва ли да се таксува допълнително за това че превишавам само СМ на раницата,но не и КГ и ако им я таксуват като туристическа екипировка ли ще е ? демек по-скъпо като тези които си носят СКИ и т.н. с тях. Ако някой е пътувал в Европа само с такъв тип раница ми е интересно да сподели своят опит и как са го таксували допълнително,защото ме съмнява да мога да я взема като ръчен багаж с мен в самолета дори да не надвишавам 10 кг багаж понеже просто раницата е по-дълга от стандартните. Редактирано 20 март, 2019 от MatriXa
stanimir Публикувано: 20 март, 2019 Публикувано: 20 март, 2019 (редактирано) Зависи колко е размера на алуминиевата рамка, но съм почти сигурен че не надвишава 55 см. точно колкото е границата за ръчен багаж при авиокимпаниите. Останалите до 63 см. са меката горна част, която може да не пълниш или пък да посмачкаш. Имам точно със същия размер и влиза без проблем в рамката за багаж и в багажното отделение в салона. Разбира се при Wizz и Ryan само с приорити, минава и като чекиран до 10 кг. (при Ryanair, където размера на малкия чекиран е ограничен) Имам 10 полета с 4 различни авиокомпании без проблем. Tакава е :https://www.decathlon.bg/ranitsa-forclaz-50-litra-id_8300838.html Редактирано 20 март, 2019 от stanimir
Plamsi Публикувано: 20 март, 2019 Публикувано: 20 март, 2019 29 minutes ago, stanimir said: Зависи колко е размера на алуминиевата рамка, но съм почти сигурен че не надвишава 55 см. точно колкото е границата за ръчен багаж при авиокимпаниите. Останалите до 63 см. са меката горна част, която може да не пълниш или пък да посмачкаш. Имам точно със същия размер и влиза без проблем в рамката за багаж и в багажното отделение в салона. Разбира се при Wizz и Ryan само с приорити, минава и като чекиран до 10 кг. (при Ryanair, където размера на малкия чекиран е ограничен) Имам 10 полета с 4 различни авиокомпании без проблем. Tакава е :https://www.decathlon.bg/ranitsa-forclaz-50-litra-id_8300838.html Моята е същата. Миналата година пътувах с Луфтханза до Финландия с нея само с ръчен багаж и навръщане така я бях натъпкала, че със сигурност превишаваше 10 кг. Но нито Луфтханза, нито Финеър ме проверяваха като раземри и килограми. Даже съм забелязала, че когато си с раница и ти е на гърба никой не ги проверява.
MatriXa Публикувано: 20 март, 2019 Автор Публикувано: 20 март, 2019 stanimir Човек претъпкана е и е 55 литрова твоята е 50 литрова. Plamsi Да ти кажа ме съмнява да е така навсякъде или пък с по ниско тарифните.. понеже там гледат да си доплатиш винаги за багажа ако не е включен в цената и с подобна раница могат да се заядът да я приемат като личен багаж Въпроса ми е ако не успея да я прекарам за ръчен багаж и да е с мен в самолета на място мога ли веднага да платя за допълнителен за да не се случи така че да си изпусна полета
MatriXa Публикувано: 1 април, 2019 Автор Публикувано: 1 април, 2019 Искам да ъпна темата, четох че има опасност при прехвърляне на самолета ( и извън него) от персонала да се счупи отвори куфар принципно не смятам че има нужда да слагам катинарчета на моята раница та Станимир би ли споделил дали си и слагал катинари като си пътувал ?
stanimir Публикувано: 1 април, 2019 Публикувано: 1 април, 2019 Само 3-4 пъти съм чекирал раница. В Атина си я получих на лентата почти в насипно състояние. Катинар ще те предпази от изпадане на вещи. Властите или тия дето крадат си имат начини да ги отворят. Ти се реши. Офтопик, вградените в куфарите заключалки с шифър и продаваните маркови катинарчета отговарят на един общ стандарт, който позволява на служителите по сигурността да могат да ги отварят и затворят със специален стандартен ключ. Разбира се поставят стикер че багажа е отварян и проверяван, крадците не оставят. 2
chandni Публикувано: 1 април, 2019 Публикувано: 1 април, 2019 преди 31 минути , stanimir каза: отговарят на един общ стандарт, който позволява на служителите по сигурността да могат да ги отварят и затворят със специален стандартен ключ. Това важи само за ключалките и катинарите със знака на TSA - червения ромб от снимката. Обозначени са с TSA 002, TSA 005, TSA 007... Моделът не е индикация за това колко е сигурна ключалката, а с койт от мастър ключовете се отваря. Ако ключалката ви не е с логото на TSA и от службите за сигурност решат да отворят куфара, те режат катинарите или разбивват ключалките. Всички тези ключалки са елементарни за отваряне, пълно е с клипове в интернет как се отварят, а отделнo китайците за жълти стотинки продават и секретните ключове, които принципно би трябвало да имат само служителите по сигурността. Както каза и @stanimir, ако някой реши да го отвори, ще го отвори и няма да му отнеме повече от няколко секунди. 3
MatriXa Публикувано: 1 април, 2019 Автор Публикувано: 1 април, 2019 преди 52 минути , stanimir каза: Само 3-4 пъти съм чекирал раница. В Атина си я получих на лентата почти в насипно състояние. Катинар ще те предпази от изпадане на вещи. Властите или тия дето крадат си имат начини да ги отворят. Ти се реши. Офтопик, вградените в куфарите заключалки с шифър и продаваните маркови катинарчета отговарят на един общ стандарт, който позволява на служителите по сигурността да могат да ги отварят и затворят със специален стандартен ключ. Разбира се поставят стикер че багажа е отварян и проверяван, крадците не оставят. Ееее нещо се опитваш да ме откажеш ама съм упорит да знаеш ! Ще пътувам с сигурност с тази раница лошото е че може да не ми я признаят за ръчен багаж дори да е 10 кг защото не е по точните размери а е 23 x 35 x 63 см та ако я чекирам четох че предлагат на летището някакво опаковане за 15 лева пази ли я от разпорване ? А това за отварянето на багажа без знанието на пътник ??? Ако има проверка най-малкото не би ли трябвало ти лично да си отвориш багажа така отваряно от службите за сигурност каква е гаранцията че те няма да ти пъхнат нещо и после да те хванат с него.. съмнява ме освен в Щатите да са рязали катинари на куфари за бомба.
noshtna_ptica Публикувано: 1 април, 2019 Публикувано: 1 април, 2019 Имам сходен въпрос по темата и не мога да преценя доколко е удачно да го задам тук. Искрено се извинявам на автора на темата и моля за извинение, ако го приеме за нашествие. За пореден път ще си пътувам с раницата, но за първи път ще я чекирам, т.к. пътуването е купено по старите правила за багаж и Уиз ми подаряват 1 чекиран багаж. Има ли опасност да си я получа омазана и разтворена /нямам намерение да я заключвам/ и необходимо ли е да я опаковам с фолио?
MatriXa Публикувано: 1 април, 2019 Автор Публикувано: 1 април, 2019 Искам да попитам нещо важно за мен понеже знам че четки пасти и бръснарски ножчета се намират и в чужбина демек ако нещо се изгуби/повреди в чекираният багаж е заменимо но някой знае ли ако пътувам само с туристическата раница с която съм написал и на себе си имам само горнище мога ли в джоба на дънките с телефона и паспорта си да взема и това https://www.noradent.bg/тестова-статия/ ? понеже ми е важно за зъбите а не знам дали няма да почнат да ми искат някакви разрешителни а не искам да рискувам да го загубя в багажа ако се отвори.
stanimir Публикувано: 1 април, 2019 Публикувано: 1 април, 2019 (редактирано) Значи, доколкото разбирам ще опиташ да качиш раницата като ръчен багаж и не искаш да я чекираш предварително или ? На секюрити проверката може да прекараш и слон, там не ги интересува колко е голям багажа ти. Ако някъде те спрат това ще е на бординг и там ще трябва да платиш такса за чекиран багаж. Взимат ти раницата и я пращат в багажното. Там вече няма къде да я опаковаш в защитно фолио. Машина има само при входа на летището. Другият вариант е - плащаш си предварително онлайн за чекиран багаж, защото в противен случай на летището ще платиш много по-скъпо. Опаковаш си я във фолио и си ОК. П. П. Разбира се, че имат право да я отворят и без да присъстваш. Няма да спрат полета заради нечий съмнителен багаж. Може да е омазана, разтворена, всичко може. Рискът си е ваш и при раница е доста по-трудно за рекламация, отколкото за счупен куфар. Можеш , зъбите са важни. Похвално, че мислиш и за тях! Редактирано 1 април, 2019 от stanimir 1
MatriXa Публикувано: 1 април, 2019 Автор Публикувано: 1 април, 2019 преди 13 минути , stanimir каза: Значи, доколкото разбирам ще опиташ да качиш раницата като ръчен багаж и не искаш да я чекираш предварително или ? На секюрити проверката може да прекараш и слон, там не ги интересува колко е голям багажа ти. Ако някъде те спрат това ще е на бординг и там ще трябва да платиш такса за чекиран багаж. Взимат ти раницата и я пращат в багажното. Там вече няма къде да я опаковаш в защитно фолио. Машина има само при входа на летището. Другият вариант е - плащаш си предварително онлайн за чекиран багаж, защото в противен случай на летището ще платиш много по-скъпо. Опаковаш си я във фолио и си ОК. П. П. Разбира се, че имат право да я отворят и без да присъстваш. Няма да спрат полета заради нечий съмнителен багаж. Може да е омазана, разтворена, всичко може. Рискът си е ваш и при раница е доста по-трудно за рекламация, отколкото за счупен куфар. Можеш , зъбите са важни. Похвално, че мислиш и за тях! Принципно ако успея да я кача като ръчен ще ми е по спокойно не само че ще мина с по малко такси от друга страна както ти казваш ако я чекирам и ми я увият в фолио пак гаранция няма .. какво би ме посъветвал ? (както казах раницата е 55 литрова видя и размерите и ще е пълна с багаж догоре) 10 кила ще ги има отделно за течностите не знам как седят нещата мога ли да прекарвам душ гел примерно и самобръсначка и паста за зъби увити в някой чорап в раницата ? Пътувал съм автобус повече където тези неща не са проблем но при самолетите е по различно та някой може да се смее,но никой не се е родил научен
neuromancer Публикувано: 2 април, 2019 Публикувано: 2 април, 2019 Ами май се повтаряме, ама... Случва се някой да мине с течности или гелове в ръчния багаж. но е рядко и по недоглеждане. Няма значение дали са увити или не, на рентгена общо взето се вижда. Ако не се вижда и служителя е съвестен, ще поиска да отвориш за ръчен преглед. Най-добре си спазвай ограниченията за 100мл и прозрачен плик и нямаш грижи. Относно дали да е ръчен - гледат дали влиза в рамката, не я мерят със сантиметър. Като е мека, може да се посплеска и да влезе, тогава няма проблеми. Ако обаче има и голям твърд самар и не влиза никак, може да се наложи да си платиш да я чекират. Една предварителна проверка елиминира съмненията. Аз доста често пътувам с раница и като чекиран багаж, мисля няма разлика с куфар. Ако решат да крадат, така или иначе ще я отворят. На моята разните презрамки и колан се прибират, което е добре в случай на чекиран багаж, да не се закачат някъде по конвейера и откъснат. Увиване с фолио може да помогне, ако не се прибират. Ако ще летиш до САЩ гледай да може да се отваря от властите, изискват го. Ако решат да гледат и не се отваря лесно, това няма да ги спре и нищо не можеш да им кажеш. Ако си я чекирал, няма да те търсят за разрешение. преди 5 часа, noshtna_ptica каза: Имам сходен въпрос по темата и не мога да преценя доколко е удачно да го задам тук. Искрено се извинявам на автора на темата и моля за извинение, ако го приеме за нашествие. За пореден път ще си пътувам с раницата, но за първи път ще я чекирам, т.к. пътуването е купено по старите правила за багаж и Уиз ми подаряват 1 чекиран багаж. Има ли опасност да си я получа омазана и разтворена /нямам намерение да я заключвам/ и необходимо ли е да я опаковам с фолио? Опасност винаги има, и все едно дали е куфар или раница, и куфар са ми чупили, но не е сигурно, че ще и се случи нещо... увиване с фолио помага, но не е задължително. Общо взето аз не се престаравам с грижите, каквото стане. Ценни неща гледам да не чекирам, пък разни дрехи или парфюм или повредена раница не са болка за умиране.
stanislavpp Публикувано: 2 април, 2019 Публикувано: 2 април, 2019 Имам приятел , който вече два пъти си купи нови куфари след пътувания с нормални А/К - пътува с някой доста “изморен” куфар, при пристигане претендира, че е изпокъсан при транспорта, и получава ваучер за нов 50$/50€.
MatriXa Публикувано: 14 април, 2019 Автор Публикувано: 14 април, 2019 (редактирано) Забравих да попитам разбрах че е най-добре в раницата с багаж да не се слагат тоалетни принадлежности,бръснарски ножчета,нокторезачки и т.н. понеже не е позволено да са в багажа а едиснтвено в найлоново пликче нали така ? А проблем има ли ако си взема в джоба на якето без никакви бележки за лекарствата като например аналгин/аспирин и подобни прахчета за настинка ? Редактирано 14 април, 2019 от MatriXa
stanislavpp Публикувано: 14 април, 2019 Публикувано: 14 април, 2019 Ако не са течни, не е проблем , разбира се .
AlexandraKo Публикувано: 14 април, 2019 Публикувано: 14 април, 2019 (редактирано) На 1.04.2019 г. в 23:46, MatriXa каза: понеже ми е важно за зъбите а не знам дали няма да почнат да ми искат някакви разрешителни а не искам да рискувам да го загубя в багажа ако се отвори. Ритейнърите си ги слагаш в устата и си минаваш с тях. Пък после, като се качиш в самолета, ако искаш, си ги свали. Редактирано 14 април, 2019 от AlexandraKo
MatriXa Публикувано: 16 април, 2019 Автор Публикувано: 16 април, 2019 На 14.04.2019 г. в 8:48, AlexandraKo каза: Ритейнърите си ги слагаш в устата и си минаваш с тях. Пък после, като се качиш в самолета, ако искаш, си ги свали. Сетих се и за това но наистина нужно ли е ? Смисъл в джоба на якето с което пътувам и секюрито ме попита какво е това ще ми иска фактура ли :Д На 14.04.2019 г. в 5:46, stanislavpp каза: Ако не са течни, не е проблем , разбира се . Не най обикновен блистер аналгин и прахчета за разстройство че съм с чувствителен стомах малко. Предполагам няма да ме накарат да ги извхърля
neuromancer Публикувано: 16 април, 2019 Публикувано: 16 април, 2019 преди 7 минути , MatriXa каза: Сетих се и за това но наистина нужно ли е ? Смисъл в джоба на якето с което пътувам и секюрито ме попита какво е това ще ми иска фактура ли :Д никой не иска фактура за нищо тия неща метални ли са? ако не са, въобще няма значение къде ги държиш, може и в джоба преди 9 минути , MatriXa каза: Не най обикновен блистер аналгин и прахчета за разстройство че съм с чувствителен стомах малко. Предполагам няма да ме накарат да ги извхърля никакъв проблем няма за лекарства, стига да не са промишлени количества
stanimir Публикувано: 16 април, 2019 Публикувано: 16 април, 2019 Систематизирана информация за това какво може и какво не може да носим на борда на самолета : https://www.esky.com/travel-guide/airline-tickets/baggage/what-can-you-take-on-board-the-aircraft 1
MatriXa Публикувано: 17 април, 2019 Автор Публикувано: 17 април, 2019 преди 17 часа, neuromancer каза: никой не иска фактура за нищо тия неща метални ли са? ако не са, въобще няма значение къде ги държиш, може и в джоба никакъв проблем няма за лекарства, стига да не са промишлени количества Не не са метални. Подобни са като тези които носят боксьорите,но са по отливка на твоите зъби и челюст.
MatriXa Публикувано: 19 април, 2019 Автор Публикувано: 19 април, 2019 На 16.04.2019 г. в 18:55, stanimir каза: Систематизирана информация за това какво може и какво не може да носим на борда на самолета : https://www.esky.com/travel-guide/airline-tickets/baggage/what-can-you-take-on-board-the-aircraft Прегледах набързо и това което ме интересуваше го разбрах мога да си взема,нокторезачка,четка,паста за зъби но за самобръсначките нещо не го схванах на няколко места пише ДА и НЕ .. какво разбират под еднократни бигче с едно ножче или всяка самобръсначка която не е електрическа минава за еднократна ?
EliDion Публикувано: 25 септември, 2019 Публикувано: 25 септември, 2019 На летище Варна дали има рамки за малкия ръчен преди секюрити чек-а и съответно има ли къде да се претегли, че големия багаж, за чекиране, е на границата на 10-те кг. според кантара в къщи, а малкия е раница на quechua 40л. не пълна, но и тя е на ръба на влизането в пригодения в къщи кашон за мярка 40/30/20. И, ако вземе каска за колело в ръка дали ще направят проблем, че и лаптопа ще е под мишница.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега