Прескочи до съдържание

Еднодневна екскурзия за дете - чужденец в България

Zaro

Препоръчани мнения

Публикувано:

Синът ми участва в програма за обмен с училище в Германия и този петък посрещаме германчето вкъщи. Става дума за момче на 15-16 години.

Някой има ли опит такъв опит - чудя се къде да го заведем през уикенда за ден, като за съжаление Пловдив не е вариант, щото така или иначе ще ги водят през седмицата всички. Иначе би била отлична възможност да го разведа, но ....

Засега сме се насочили към Копривщица, мислех си и за Рилския манастир, но там сме доста ограничени откъм място за разходка. Търново си е 3 часа път и пак не си заслужава от гледна точка на времето. Белоградчик също е бая път.

Някой да е минал по този път? Какво им харесва на чаветата?

Публикувано:

Не съм минала по този път, но предлагам нещо в тази посока: тракийските гробници около Казанлък, Шипка и Етъра.

По този начин се включва нещо от историята, нищо от планината и нещо от бита, макар и представено музейно.

Публикувано:

Нашият германец много се радваше на стария Пловдив, но щом ще ги водят организирано, ... :dash1:нещата се усложняват.

Преди години водихме един възрастен французин (от Елзас 😉 ) до Копривщица, но разликата в годините със сигурност си казва думата.

Публикувано: (редактирано)

От опита ми с приятели на дъщеря ни, които са ни гостували, май нито едно от изброените няма да го впечатли точно в тази възраст :unsure:

Виж някакви активности според мен - дали ще е  разходка на Виташа, Рила ( рилските езера) или нещо тук в София - ескейп рум, мотаене по центъра, пейнтбол, картинг....

Редактирано от funny
  • Харесвам 2
Публикувано:

Според мен Рилският манастир е доста по-добра опция от Копривщица, щом става дума за дете. Не мисля, че сте ограничени откъм място за разходка: можете да отидете до пещерата на Св. Иван Рилски, която се намира по-нагоре от манастира (единственият проблем може да бъде наличие на сняг). С колата се продължава още нагоре, а след това се ходи пеш около половин час до нея през красива гора. Смятам, че ще му бъде доста по-интересно и ще му останат доста по-трайни спомени от една разходка в Копривщица.

Публикувано:

Помисли все пак за Търново. Мисля, че този уикенд ще има “ Звук и светлина” ... може да им е интересно. Не знам какво мислиш за Крушунските водопади , ако е слънчево може да се получи вълшебна разходка...Деветашката пещера е наблизо....

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами питайте го детето, какво би искало. Аз не знам "Звук и светлина" да не се е харесало на някого, а в Търново на първа пролет е празник на града и си струва.

Аз като бях на 15-16 години, най-обичах да ритам мачлета. Или да гледам мачове. Та, ако пристига вв петък на софийското летище, що не отидете директно на националния стадион същата вечер за България-Черна Гора 😉

Ако обича разходки сред природата, отивайте до Сопот и хващайте лифта нагоре, знам за няколко магеланци, дето ще го правят това в събота, ама аз няма да мога да се включа, че майка ми пък ще идва в София с два класа ученици (17-годишни) и ще ги водим по театри и музеи.

Една друга сравнително (но не съвсем) лека разходка и не много далече от Пловдив, за която се сещам, че е удачна в точно този сезон, е до водопада Сувчарско пръскало над село Христо Даново 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Подкрепям Рилските езера, като си предвидите и стоп на Сапарева баня, да си измиете крачетата в "гейзера" , а после е интересно комбинацията с лифт и разходка - само дано да даде хубаво време. Пък и ви е близо до София.

Рилският манастир може да се комбинира със Стобските пирамиди и водопадите Бохемия. Водопадите не са големи, но има разни скали и стълби между тях за катерене и може да му е интересно, ако обича природни места. Иначе и трите места са съвсем наблизо едно до друго.

IMG_20180701_154405.jpg

Редактирано от Lirea
Добавяне на снимка
  • Харесвам 1
преди 15 минути , Dessislava каза:

Подкрепям Рилските езера, като си предвидите и стоп на Сапарева баня, да си измиете крачетата в "гейзера" , а после е интересно комбинацията с лифт и разходка - само дано да даде хубаво време. Пък и ви е близо до София.

Да заведем някого през пролетта на рилските езера, ако не е човек свикнал с планина, е начин хубаво да го откажем да стъпи изобщо на планина впоследствие. Сега е сезон за водопади и ниски планини. Не знам някой да обича да гази в мек и мокър сняг. Солидни планинарски обувки и гети си трябват сега за там горе, особено с това ненормално топло време в последните дни.

@Zaro, аз всъщност май се обърках. Ако отправната точка ви е София, тогава бих избрал една екскурзийка в Искърското дефиле за водопада Скакля до гара Бов, плюс скалите при Лакатник и Черепишкия манастир. Става и с кола, и с влак.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 5
Публикувано:

преди две години и ние си имахме германче вкъщи, точно така покрай обмен на училището - само че се оказа 17 годишна германка, че и хубавица, изобщо късметлия излезе синът ми :biggrin:

наистина ги водиха организирано и в Пловдив, и из Рилския манастир, но докато беше в София той й уплътни времето основно в центъра, из градинките покрай Руската църква, Народния театър, баровете към хостелите из уличките там, ей такива места - на цялата им група там им беше харесало най-много със сигурност :happy:

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря за отговорите на всички.

Планината изобщо не е опция. Все пак сме края на март, едва втория ден тук и ако го изпъна в кишата по баирите, ще ни намрази и ще си хване първия самолет обратно. Разходка из София - синът ми да се оправя с това през седмицата, затова и не разглеждам в момента какво да се прави в София. Аз имам ангажимент за един ден от уикенда. Затова и хубавите опции, които се намират на 3 часа път с кола от София също не са вариант.

Мачът на националния го мислех, хем и аз да се разходя на мач на националния, който избягвам от много години. А стадионът ми е на 5 минути от вкъщи.

• Харесвам 1

Пещерата Проходна край Карлуково пробвайте тогава. Тя се харесва на всички. И/или пещерата Съева дупка. И/или екопътеката в геопарка Искър-Панега край Луковит. Зависи с колко време разполагате. За там си става и по маратонки и изобщо няма почти никакво ходене.

Редактирано от master_of_germs
Публикувано:

Според мен сина ти(а не ти) би следвало да попита детето какво обича/харесва и тогава да го водите където и да е. 

От приятелите на моите деца (основно чужденци) бих се усъмнила да му хареса Рилския манастир, езера, планини и подобни активности...

Разходки, молове, други тийнове, с които да си говорят - да. 

• Харесвам 1
  • Браво 1

Един колега, който беше от UK, казваше за сина си "I know what a 17-year-old boy wants - a 17-year-old girl".

Иначе може да помислите да започнете с нещо "по-леко" - например разходка до Боянската църква, Free Sofia Tour и обяд в някой традиционен ресторант с глинени паници и чаши - поне с храната няма как да сбъркате. Отделно, в някои култури (вкл германската) ценят това някой да те заведе на ресторант, особено ако не е съвсем обикновен.

А след 1-2-3 седмици, когато разберете какво му е интересно на младежа, ще можете да му намерите занимание, което да му е интересно.

Редактирано от akair
църквата е в Бояна, не в Бон :)
  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Хора, май не четете, става дума само за един конкретен ден, в който да се излезе от София. Молове и други тийнеджърски забавления са за през седмицата.

преди 5 минути , akair каза:

Един колега, който беше от UK, казваше за сина си "I know what a 17-year-old boy wants - a 17-year-old girl".

Иначе може да помислите да започнете с нещо "по-леко" - например разходка до Бонската църква, Free Sofia Tour и обяд в някой традиционен ресторант с глинени паници и чаши - поне с храната няма как да сбъркате. Отделно, в някои култури (вкл германската) ценят това някой да те заведе на ресторант, особено ако не е съвсем обикновен.

А след 1-2-3 седмици, когато разберете какво му е интересно на младежа, ще можете да му намерите занимание, което да му е интересно.

Тоя няма да живее в къщи бре, става дума само за седмица. :biggrin:

"Под липите" го чака. А каква домашнярка мога да му дам, ама нямаааааа ...

• Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Още един глас за някоя пещера, но в Родопите. По-близо ти е - нали си майничка.

А и като хапнете родопски манджи в някое селце или крайпътно и той, деня, отишъл.

Те, германците, ядат картофи във всякакви конфигурации.

преди 8 минути , AlexandraKo каза:

Картинг, Пейнтбол, не са ли опция?

Става дума за излизане за ден от София, а не за развлечения през свободното време.

преди 7 минути , ven62 каза:

Още един глас за някоя пещера, но в Родопите. По-близо ти е - нали си майничка.

А и като хапнете родопски манджи в някое селце или крайпътно и той, деня, отишъл.

Те, германците, ядат картофи във всякакви конфигурации.

Емигрант в Шопландия. А родопските манджи - да припомням ли:

Редактирано от Zaro
  • Смея се 2
Публикувано:

Мисля, забравяме най - важното - Момчето трябва да хареса тази разходка! 

Предлагам следното :
1.Да попитате собственото си дете какво би искало да покаже на приятеля си за един ден наблизо до градът , в който живее.

2.Да попитате младежът дали би искал да излезе от града.

3. Да се подготвите с малко снимков материал, за да си избере сам, ако прояви желание.

4. Ако не иска да ходи никъде, да се примирите с отказа и да пратите младежите , където им се иска да бъдат.

Публикувано:

1. Екопътека "Под пръските на водопада" (Тетевен) ако е подходящо времето, взима се за 15 минути, не е труден терен, полегата и приятна разходка, накрая се стига до два водопада като по пътеката има няколко по-малки водопада  и е доста живописно.

IMG_3403.thumb.JPG.e4b516e9c1c16c28e199f905b8097ff0.JPG

2. Стрелча - има парк с миниатюри на забележителности, паметник на Хан Аспарух и други интересни неща

10968251_662617820532104_6508279843410758830_n.jpg.c863b10eadfda7f61cb67310a7a1e8ac.jpg

3. Крепост Пауталия, Кюстендил

IMG_6050.thumb.JPG.c2f0f3b116b3ed9a77819998b7f64c11.JPG

4. Археологически парк Тополница, село Чавдар

IMG_0088.thumb.JPG.d6f8f9b8e4f0fc9116960acc84d7262b.JPG

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.