Прескочи до съдържание

През октомври в Бали или ...?


Препоръчани мнения

Здравейте 😀

Може ли да кажете на новобранец аматьор, решил да организира за първи път самостоятелна почивка и то в друг континент няколко неща?

1. Каква е най-ниската цена, на която може да се намерят билети за Бали? Насочила съм се към месец октомври.

2. Катарците ли са най-оптимални?

3. Насочила съм се към Санур. Четох мнения, че Нуса Дуа е по-скоро като Слънчев Бряг. Ние сме повече за почивкаи плаж, но ще направим и няколко обиколки. Още не съм започнала с програмата. Правилно ли се насочвам?

 

Благодаря предварително 😊

 

Редактирано от Ronity
Връзка към коментар

Здравей и добре дошла!

1.Най - ниската цена беше миналата година от една грешка 300 евро( май евробеше) с Турците от София до Бали. 

2. Катарците имат най - голям включен в цената багаж, хранят и поят изобилно по време на полети и предлагат безплатен хотел в Доха на отиване за големия престой там. На връщане престоят е достатъчно смален,без да е малък, за да нямаш право на безплатен хотел.Тръгване от София.

3. Да, Нуса Дуа е точно западнал Слънчев бряг, в смисъл на крещящи цени, без кой знае какъв лукс. Луксът там е безумен като цена и само за 5 звездни хотели, които са краен брой.

Бали не е плажна дестинация. За плажуване , все пак, Санур е най - добър. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Добре заварили 😊

@patilana като изключим примоцията, за която четох, но изпуснах, каква цена може да очаквам? 

Какво означава не е плажна дестинация? Има проблем с плажовете/водата или просто, че е повече за културен туризъм?

Редактирано от Ronity
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако намериш билет с тръгване някъде из Европа за около 350-400 Евро трябва да си доволен. 

От България може да търсиш полет също с КЛМ или Ер Франс до Сингапур и от там с отделен полет до Бали. 

Не е плажна дестинация, защото морето не е нещо особено. Бали е основно за културен туризъм. 

Връзка към коментар

Благодаря за мненията.

Първоначално се бях насочила към Малдиви, но се отказах.

Кое екзотично местенце бихте препоръчали за почивка? Имам повод да заведа приятеля си някъде и още съм много объркана.

Връзка към коментар

Задължително ли е да бъде октомври месец? За Азия не е най-удачния месец. За Бали горе-долу е ок, но другите места все още са в дъждовен период. 

Ако можете да изчакате поне до ноември, аз бих предложила Тайланд. 

Връзка към коментар
преди 11 минути , Ronity каза:

Въобще не е задължителен октомври. Избрах го заради Бали. Може и ноември. За Тайланд четох, че водата е мътна и затова не се насочих натам.

@master_of_germs, @mary_shery, я помогнете на Ronity да организира романтична плажна почивка.

Аз не съм много по плажните дестинации и трудно ще дам правилния съвет. 

 

@Mary, май това си стана самостоятелна тема. Ако я видят повече хора ще могат да помогнат. 

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Благодаря за отзивчивостта момичета.

Наистина съм доста объркана в момента, а трябва да планирам от сега.

 

След като имам цяла тема да дам малко детайли:

- Двама души

- Цел: плаж/почивка и малко обикаляне на екзотично място.

- Между септември и декември за около 10 дни.

- Бюджет - всичко общо до макс. 6000 лв. Разбира се колкото по-малко, толкова по-добре.

- Обмисляни дестинации, за които съм чела информация до момента: Малдиви, Бали, Тайланд, Мавриций.

 

За първи път организирам нещо такова сама и имам доста притеснения. Имам нужда от съвети относно избор на дестинация и място за настаняване.

 

Благодаря предварително за помощта.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Не знам защо Бали да не е И плажна дестинация. Има доста коралови рифове. @Lindt мисля, че може да помогне.

Нека се разберем, че под плажна дестинация в никакъв случай не се брои само пясък. Има ли пясък, ясно е че водата е мътна независимо от измамния тюркоазен цвят. Аз поне не бих бил път до другия край на света заради единия пясък. А за шнорхелинг и гмуркане става, въпреки че като цяло е доста по-бурно, отколкото в Тайланд и е удачно да не сте начинаещи плувци. 

Аз на първо място бих се запознал с времето в различните страни и острови, защото въпреки неголемите разстояния, близостта до екватора прави времето много различно. Примерно на Борнео и на Палауан, дето са на около 500 км, климатът е съвсем различен през повечето месеци.

За октомври не съм заглеждал, защото за мене това е най-натовареният месец през годината и никога не съм пътувал тогава, няма и как да го направя преди пенсия.

Но като следях за моето пътуване, първо разгледах ето този сайт и въз основа на него си направих програмата според очакваното време. И не съжалявам, че го направих, все пак оня ми ти изненадващ тайфун ни завари на възможно най-закътаното място.

https://www.selectiveasia.com/asia-holidays/weather/october

 

П.П. @mililia, ти пък намери баш нас - баирбудалите - да тагваш за съвети за плажове 😄 

  • Харесвам 6
  • Смея се 2
Връзка към коментар

И моите плажни , далечни дестинации винаги са били около Нова година, та съвет за октомври не мога да дам.

Но все си мисля , че като за първа плажна дестинация на друг континент бих избрала Доминикана, Мексико... - т.е в другата посока.

Ол инклузиви, хубав плаж, немски, испански... туроператори с голям избор до там ( и само за билети в техните полети, а и за комплексно билет + хотел).

Азия бих си я оставила за момента в който ще е не само плажен туризъм а и обиколен.

Редактирано от funny
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , master_of_germs каза:

Не знам защо Бали да не е И плажна дестинация. Има доста коралови рифове. @Lindt

.................. 

 

П.П. @mililia, ти пък намери баш нас - баирбудалите - да тагваш за съвети за плажове 😄 

Да, за островите около Бали не се бях сетила, ама за първо посещение в Азия на човек, които не е бил в този континент не бих препоръчала нещо извън утъпканите пътеки. Освен това нищо не се казва за шнорхелинг и гмуркане, та не знам, дали се търси точно това, което Линд правиха. 

 

Вас ви тагнах, че бяхте наскоро в Тайланд. Момичето каза, че почивката може да е и през ноември. Със сигурност Тайланд е по-добър избор за морска почивка от Бали. Не мога да си представя, че някой може да иде на място с толкова храмове и зеленина и да се забие на място, където в морето е пълно с течения и всички само киснат на плажа, а се пляцикат по басейните. 

Дай съвети за хубави островчета и плажни преживявания в Тайланд, които видяхте. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За плажна дестинация аз бих предложила Мексико - Канкун-Ривера Мая. Има какво да се види -пирамиди , чудни градчета в околността .  Хем има плажове , може да се отседне и на Козумел. За романтика , плаж и  коктейли е супер . Обаче ако , кокретно идеята е за Азия... тогава отпада.

В Бали също може да се намерят хубави плажове, въпрос на проучване,( но не и Санур). Санур , според мен не е за млади хора. Цените в района около Чангу бяха същите , като в Санур.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Края на октомври - Мексико. През испански сайтове най-добре. Преди 10 дни имаше много добри цени за Сейшелите от София. 

В Азия островите, до които се достига лесно са пренаселени.  Иначе Азия е интересна за обикаляне. Направи си списък, следи сайтове и богове и купи за където излезе нещо добро.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Предвид че може и декември, твърдо Тайланд. Лесно за начинаещи, огромно количество добри плажове, топ цена-качество. Задължително декември обаче, в никакъв случай октомври през дъждовния сезон. 

 

Бали крайбрежието е за сърфисти и гмуркачи. Не може да се сравнява с Тайланд за плажна почивка.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Първо почвам от бюджета.

Горе беше посочено 6000 лв.

Почвам с това, че за мене и Mistress of Germs точно толкова е ЦЕЛОГОДИШНИЯТ ни семеен бюджет за пътувания. И не го надхвърлям при никакви обстоятелства. Знам, че обикновено тая тема се избягва, но аз не се свеня да си го кажа. Позволихме си това пътуване, защото попадна в периода на коледа и нова година и разходите се разделиха между миналата и тази година.

Пътуването ни беше точно 20 дни от тръгването от София с Влак за Истанбул, до кацането обратно в София. Общо изразходвахме 4600 лв за абсолютно всичко, билети, застраховки, настаняване, храна, организирани турове с лодки, каяци, за шнорхелинг и разни други. От друга страна, извън празничния период вероятно мже да се намерят и по-добри цени на настаняване. Освен това ние за това време обиколихме много места и сме давали пари за полети, трансфери. Ако сте базирани само на едно-две места, разходите ще се намалят доста.

Та, по моите разбирания шест хиляди за десет дни би трябвало да стигнат за всичко, навсякъде по света. С изключение на арктическа или антарктическа експедиция или изкачване на осемхилядник в Хималаите или Каракорум. Дето пише AlexandraKo, аз си падам малко ОР ("оптимизатор на разходите" - разбирай: скъперник 😄 )

Така че "ол инклузив" за мене е словосъчетания скверно 😉 . А точно пък в Азия, дето храната е толкова вкусна и евтина... 

 

Но иначе съм съгласен, че за първо посещение с цел море, Тайланд е най-разработен и би дал най-добро съотношение кеф/цена, без да се налага да се търпят мизерии.

Та бърза справка показва, че втората половина на ноември местата с хубаво време в Малайзия и Тайланд са същите, на които бяхме и ние - източният бряг на малайския полуостров и крайбрежието и островите в Андаманско море. И няма как да не ги препоръчам. 

Мисля си, че най-бюджетна в района би излязла почивка на остров Лангкави в Малайзия. Но десет дни за там идват множко. Евентуално да се комбинира с няколко дни на Ко Липе в Тайланд, до който има фериботи от Ланкави. На Липе обаче има малко места за настаняване и е по-скъпичко. Но пък може да се ходи с лодки до съседни островчета за шнорхелинг, който бил чудесен, разправят 🙂 

Много по-разработеният вариант е десет дни да се разпределят в Тайланд поравно между Пукет и Краби/АоНанг

Пукет съвсем не е тази бясна лудница, която описват (или поне лудницата остава само на Патонг бийч, където ние не стъпихме).

Карон е хубав, дълъг и чист пясъчен плаж, който в никакъв случай не е пренаселен, но пък има достатъчно глезотийки за всекиго. Същото важи и за Ката бийч, като в края на Ката има и скали, където може да си прави човек шнорхелинг самостоятелно, дори и да не е особено добър плувец.

Джеймс Бонд турът в залива Панг Нга е с такива красоти, че спокойно се преглъща масовката. Съветът ми е да се пътува с голямо корабче, не с моторница. Имате възможност и да покарате каяци сред чудесни острови и лагуни и пещери, само ако вие си искате разбира се - иначе ви возят на каяците.

Симиланските острови са скъпичко удоволствие за един ден, защото са доста навътре в морето, но там и пясъкът е толкова пухкав и бял, и скалите са толкова фотогенични и снимките стават като картички, а шнорхелингът беше невероятен. (даже и аз го оцених, а аз за разлика от съпругата ми, изобщо не съм добър плувец и не мога да плзвам шнорхел, а само маска. mary_shery пък изобщо не може да плува, но това не беше никакъв проблем, когато дават жилетки и пояси). Не съм най-точният съветник по отношение на подводните красоти, но сравнявам с Егейско и в толкова възхваляваното Червено море. Ами Андаманското море е Шампионска лига в сравнение с Червеното.

Има и още други по-близки островчета за плаж около Пукет , а и достатъчно други атракции, ако ви писне от плажа.

От другата страна на залива, пък, в района на Краби и Аонанг, природата на сушата е толкова красива!  Райли най-красивото място край море, което съм виждал, а като се има предвид, че съм израснал с Чиракмана отдясно и Калиакра отляво, такова признание от мене значи много 🙂 

Има и достатъчно на брой други островчета с чиста вода до които може да се достигне за плаж. Самият Аонанг има три големи пясъчни плажа, макар че там водата си мътнее леко. На мене не ми се сториха пренаселени, ама предполагаемо по време на тайфун хората не бяха наизлезли по плажовете, за разлика от нас.

 

И, пак ще се върна на времето ви... Ако са само десет дни, аз вероятно не бих се юрнал толкова надалеко да губя толкова време в път. Ей го, къде е Червено море. Бил съм в началото на ноември и е идеалният сезон за там. Има плажове, има шнорхелинг, няма течения, има и толкова много древна история, с която да се разнообрази почивката. И Египет е толкова евтин, особено ако се намерят оферти от примерно разни немски или белгийски туроператори. 🙂  

 

 

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 20 минути , Emil Chakalov каза:

https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/8-nights-bb-stay-in-top-rated-hotel-in-maldives-flights-from-milan-for-e499/#more-329128

Ето ти и Малдиви и ще ти останат пари за още едно пътуване.

Ето и за Ланкави една още по-изгодна офертица, макар и не в особено добър сезон...

https://www.selectiveasia.com/asia-holidays/weather/september

 

... И ще им останат пари и за трето пътуване 😉 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Уау. Размечтах се. Залавям се да се образовам за Тайланд, споделените оферти, и да обмисля и други варианти евентуално.

Искам да уточня, че не сме по супер лукса или някакви много претенциозни.

Хората, които ме познават знаят, че не обичам да плащам пълната цена на нещо 😂

Оптимално за мен би било 3000-4000 лв, но тъй като не съм мастър като 99% от хората тук и няма да мога да се справя, както вас, и затова заложих повече. Също така не знаех какво да очаквам, защотоне срещнах много информация за бюджетите, с които са пътували споделящите информация за тези дестинации.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На 24.03.2019 г. в 2:42, master_of_germs каза:

защо Бали да не е И плажна дестинация.

Ето за това:

На 24.03.2019 г. в 4:29, T.E.Lawrence каза:

Бали крайбрежието е за сърфисти и гмуркачи

Само като го погледнеш на картата клетото Бали и става ясно, че българския смисъл на думата "плажуване" ( търкаляне по пясъка, мазане с масла, игра на топка във водата, лодки, банани, кайтове, вода до кръста на сто метра от брега ) е далече от индонезийския смисъл.  От едната и от другата страна нищо не спира погледа далече напред. Стотици морски мили. Водата просто се блъска с цялата си мощ в брега и си дотам. За да не ти се ще да повториш, те повличат някакви студени течения на метри вътре в нея. На крачки от брега потъваш до уши. Да допълня отлив, океански, стотици метри празен от към вода бряг, половината ден, пък в другата половина от деня бягаш пред водата.

Дори австралийците , които поддържат туристическата индустрия на острова и в частност в Кута, не излизат от хотела. А те са всеизвестни като екстремни спортни личности.

 

Виж Тайланд е друга бира на картата. И в плажната действителност. Не случайно точно той е утвърдена плажна дестинация в района.

 

6 000лв са супер достатъчни за региона за двама души. Най - голямото перо са самолетните билети.Наистина несподелянето на крайни бюджети е проблем.

 

@Ronity давай ги тук всичките си притеснения и претенции към тайландските плажове и до утре ще имаш романтични места за спане, трансфери, напътствия за това как да спазариш цени и до края на седмицата си готова с твоята изненада ( предполагам ) за любимия човек. Ще ти остане само да купиш билети. Но, и за това тук ще се намери решение.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мила наша нова магеланка, в твоя чест :https://www.secretflying.com/posts/vienna-austria-to-langkawi-malaysia-for-only-e310-roundtrip/

Е, не е Тайланд, ама става. До Виена има Фликсбусhttps://shop.flixbus.bg/search?departureCity=5348&arrivalCity=1394&route=София-Виена Малко скъпичък ама с упоритост ще дочакаш и промоция.

ПОросто не спирай да мечтаеш.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , patilana каза:

Мила наша нова магеланка, в твоя чест :https://www.secretflying.com/posts/vienna-austria-to-langkawi-malaysia-for-only-e310-roundtrip/

Е, не е Тайланд, ама става. До Виена има Фликсбусhttps://shop.flixbus.bg/search?departureCity=5348&arrivalCity=1394&route=София-Виена Малко скъпичък ама с упоритост ще дочакаш и промоция.

ПОросто не спирай да мечтаеш.

При тия евтини полети до Братислава, айде сега пък фликсбус. Наесен и Лауда почват да летят евтинко до Виена. 🙂 

Ланкави е много по-малко туристически от Пукет и Аонанг и в по-малки мащаби има всичко, което предлагат и тайландските красоти. Туровете и атрациите по острова са по-евтини, отколкото в Тайланд. Храната също е по-евтина, а и е по-вкусна. Особено ако не е по крайбрежието, а се дръпнете във вътрешността на острова. Казвайте по няколко пъти "not spicy", за да ви дадат нещо с поносима пикантност. В Тайланд са се научили покрай многото мевропейски турсти наистина да приготвят и манджи съвсем без люто. Алкохолът е по-скъп в Малайзия, отколкото в Тайланд, но Ланкави пък е безмитна зона, така че е поносимо.

Плажовете на Ланкави не отстъпват, само понякога ги затварят поради опасни медузи. Това и в Тайланд важи, въпрос на късмет е. Водата на Ланкави е мътна. За шнорхелинг се ходи с тур до остров Паяр. Не сме били на шнорхелинг там, така че не мога да го сравня с тайландските острови.

В Малайзия разходите за транспорт са много по-ниски, защото оперира Grab, цените са в пъти по-ниски, отколкото на такситата. В Тайланд такситата са доста цифромански. Екскурзоводите на туровете в Ланкави се държаха много по-професионално от тези на които попадахме в Тайланд, даваха ни всичката поискана информация. Друго, което прави впечатление, е че нивото на знаене на английски в Малайзия е на много високо ниво. И в Тайланд повечето хора по туристическите места говорят английски или се опитват с всички сили, но понякога си е мъка да бъдат разбрани. В Малайзия английският се говори масово и много по-разбираемо за европейците.

 

Оф, бях казал, че няма да пиша пътепис, ама май ще се опитам... С моята скорост и локумено-разтеглив стил на писане може да ми отнеме много месеци да го завърша обаче... 😕 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте мили и отзивчиви хора.

Офертата от Виена е добра, но септември ни е малко рано. Също така вариант с автобус на по-дълго разстояние не ми е много любим, защото не ми понася много добре и трябва да пия хапчета за замайването на главата. След пътуване с автобус до Прага и обратно си казах, че ако не ми се налага няма да го правя повече.

 

Споделям си притесненията:

1. Занимаването на други хора т.е вас в случая. От моя гледна точка изглежда несериозно от моя страна да кажа искам почивка, намерете ми полети и хотели. Проблемът ми е, че колкото повече чета се обърквам и затова искам да направя план в главата си и да искам мнения след това. Ценя чуждото време. Трябваше ми начална, отправна точка и смятам, че я покучих тук, за което изключително много благодаря.

 

2. Полети с прекачване и трансфери

Не съм летяла чак толкова много, а с прекачване никога. Не е като да не мога да си събера необходимата информация или да не говорим английски, но си ми е притеснение. Особено, ако имаш по малко от 2 часа да го направиш.

 

3. Избор на хотели

Да избера оптималното, за това, което искам да видя/правя.

 

Претенции:

Да сме на плаж, както му казвате вие, като от картичка. Плаж, вода, слънце, романтика, рай. Не сме пълни чукове и искам и да пообиколим и да видим това онова и да се докоснем до културата.

Гмуркането не е цел, но след като е опция можем да го опитаме. Аз имам шнорхел и плавници, които никога не съм използвала. Моя приятел се е гмуркал в Египет и му е харесало.

 

Можем да си вземем максимум 2 седмици отпуск и затова можем да си позволим 10 до 11 дни за това. Още повече, че сме от Варна и ще имаме път до София и обратно евентуално.

 

Вчера почетох малко на база мненията ви и това, което последно ми се завъртя в главата е следното.

Видях един от полетите до Ланкави, че е с прикачване в КЛ и ми влезе бръмбара, че искам 2-3 нощувки там и после към острова за повече почивка. Което означава организиране на повече полети и хотели, както и организация, но мисля да го направя.

Коментарите на master of germs ме обадеждиха, че с правилно планиране бюджета за такива пътувания може да е поносим и смятам, че ако сега успея в бъдеще ще мога да видя много по-прекрасни местенца от света за същата сума като да речем организираната почива до Португалия миналата година. 

 

Ще се опитам да си организирам нещата в главата и ще се допитам за вашето мнение. Ако междувременно ви попадне някоя оферта и се сетите за мен супер.

 

Още веднъж да кажа, че сте страхотни хора 😊

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

От варна пък WIZZ летят до Виена. 😉

Също така може да заглеждаш за оферти от Букурещ. За хората от североизточна България е по-удобен вариант, отколкото София.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Понеже искаш за по - късно и за Тайланд , моля :

https://www.secretflying.com/posts/amsterdam-netherlands-phuket-thailand-e355-roundtrip/. Имаш вече дати за ноември и декември.

 

Права си да си объркана. Тук инфото е много и всеки хвали своето гардже ( почивка, екскурзия ). Затова трябва да си твърда след като се спреш на едно нещо. Както виждаш офертите никнат като гъби. Точно сега започват да излизат тези за втората половина от годината. 

Наистина Букурещ ви е по - близо. 

Към  днешната оферта - има и директни полети Букурещ - Амстердам.

Не мисля, че ще имате време да се разпилявате по много места. Или сте на почивка, или сте на разходка. Имам предвид Куала Лумпур, Банкок, Сингапур. Това са големи градове, всеки за себе си изисква време и внимание. 

Разбира се, че ще успееш да видиш не просто много, а всички красиви местенца по света. Това място тук е точно за това.

Не знам дали ще е по - евтино, но 100% ще е по - удовлетворяващо преживяване.  

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.