Прескочи до съдържание

Пътешествие до Атакама, Салар де Уюни и Салта


Guinness

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Обмислям пътешествие до Южна Америка и имам нужда от помощта ви. Разполагам с две седмици и бих искал да посетя пустинята Атакама в Чили, Салар де Уюни в Боливия и Салта в Аржентина. Горе-долу планът ми е готов, но все още се чудя откъде да го започна - от Буенос Айрес към Салта със самолет, оттам с автобус до Сан Педро де Атакама и тур по Салар-а. Връщането от Калама до Сантяго.

 

Общо-взето имам идея началната и крайна точка да са Буенос Айрес и Сантяго, но все още се чудя в какъв ред. Където и да кацна (ще бъде събота) трябва да изчакам до понеделник, за да взема виза за Боливия. 

 

Да приемем, че планът ми е следният:

 

Ден 1 (събота): Пристигане в Сантяго

Ден 2 (неделя): Валпараисо

Ден 3 (понеделник): Подаване на документи за виза за Боливия и полет в 18:05 ч. за Калама. Пристигане в 20:10 ч. Има ли трансфер до Сан Педро де Атакама? Ще успея ли да си уредя някаква екскурзия за следващия ден, защото се очаква да пристигна късно?

Ден 4, 5 и 6 (вторник, сряда и четвъртък): Турове из Атакама

Ден 7 (петък): Има ли директна екскурзия от Чили до Салар де Уюни или трябва да отида първо до града Уюни? 

Ден 8, 9 и 10 (събота, неделя и понеделник): Салар де Уюни. После трябва да се върна до Сан Педро де Атакама, за да хване автобус до Салта

Ден 11 (вторник): Евентуално автобус до Салта. Никъде не можах да намеря 100% кои дни има автобуси. На места пише всеки ден, на други само вторник, четвъртък и събота. Някой знае ли? 

Ден 12, 13 (сряда, четвъртък): Салта

Ден 15 (петък): Полет до Буенос Айрес 

Ден 16 (събота) Буенос Айрес - Европа

 

Постижим ли е според вас или трябва да отрежа нещо от програмата? 

Ако направя планът на обратно в първата неделя ще отида до Уругвай за един ден.

 

Връзка към коментар

Има трансфер от летището в Калама до Сан Педро де Атакама. Ето инфо https://sanpedroatacama.com/en/san-pedro-de-atacama/how-to-get-to-san-pedro-de-atacama/

 

С тези е 12 00 песо в посока, 20 000 двупосочно. Тези също предлагат трансфер, не е посочена цена, но можеш да направиш запитване.

 

Има и турове от Сан Педро де Атакама до Салар де Уюни , примерно този.

 

Не съм ползвала лично нито едното, нито другото, тъй като Атакама ни се размина в това пътуване, но можеш да си провериш по-подробно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ден 1 (събота) Пристигане в Сантяго

Ден 2 (неделя): Валпараисо

Ден 3 (понеделник): Подаване на документи за виза за Боливия и полет в 18:05 ч. за Калама.

Това няма да стане,  защото готовите визи се взимат от консулството след 16.00 ч.  и няма как да стигнеш до летището за полета в 18.05

 

Пристигане в 20:10 ч. Има ли трансфер до Сан Педро де Атакама? Ще успея ли да си уредя някаква екскурзия за следващия ден, защото се очаква да пристигна късно?

 

Ден 4, 5 и 6 (вторник, сряда и четвъртък): Турове из Атакама

Ден 7 (петък): Има ли директна екскурзия от Чили до Салар де Уюни или трябва да отида първо до града Уюни? 

Разбира се,  колкото искаш.  Има тридневни турове които те оставят на третия ден в Уюни. Няма нужда да ходиш първо до Уюни. 

Нормална цена на място за стандартен тур е около 110-120-мах. 130 $, не повече.  Не съм го правил,  но видях в офисите на агенциите на каква цена се реално ги спазаряват. 

 

 

Ден 8, 9 и 10 (събота, неделя и понеделник): Салар де Уюни. После трябва да се върна до Сан Педро де Атакама, за да хване автобус до Салта

Няма смисъл да губиш 8-9-10 часа обратно до Сан Педро и после нови 12 ч.  до Салта. 

От Уюни има директен автобус до Вилазон ( граничното градче с Аржентина).  Оттам минаваш пеш границата през едно мостче и си в Аржентина,  откъдето взимаш друг автобус до Тилкара,  Пурмамарка или пък директно до Салта,  но е по-добре да разгледаш тия градчета защото са ти по път, а те са сред главните забележителности в региона.

 

Ден 11 (вторник): Евентуално автобус до Салта. Никъде не можах да намеря 100% кои дни има автобуси. На места пише всеки ден, на други само вторник, четвъртък и събота. Някой знае ли? 

В сезона има всеки ден автобуси,  като различни фирми пътуват в различните дни. 

 

Ден 12, 13 (сряда, четвъртък): Салта

Ден 15 (петък): Полет до Буенос Айрес 

Ден 16 (събота) Буенос Айрес - Европа

 

Сайтове за автобуси в Аржентина:

 

https://www.plataforma10.com.ar/pasajes-micro

 

https://www.omnilineas.com

 

https://www.ticketonline.com.ar

 

Автобуси в Чили :

https://www.recorrido.cl/es

 

 

Сайт,  добра отправна точка за това какви турове се предлагат в Атакама и на какви цени :

 

https://www.denomades.com/en/san-pedro-de-atacama

 

Ако все пак пътуваш от Сан Педро към Салта,  ето актуално разписание на автобусите :

 

 

 

IMG_20190223_130434.jpg

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Разгледах туровете, които се предлагат от Сан Педро де Атакама и повечето се припокриват. Направи ми впечатление, че основните неща са точно за два пълни дни. Точно това, което ми беше препоръчала и @Carrie

Ден 1

6:30 am to 2:00 pm: Altiplanic Lagoons, Atacama Salt Flat, Toconao and Socaire Tour.
4:00 pm to 9:00 pm: Cejar Lagoon, Ojos del Salar and Tebinquinche Lagoon Tour.
Ден 2:
4:30 am to 12:00 pm: El Tatio Geysers and Machuca Tour.
4:00 pm to 8:30 pm: Moon Valley Tour.

 

  • Има ли нещо допълнително, което смятате, че си заслужава? 
  • Има някаква местност с едни скали известна като Monjes de la Pacana. Струва ли си да се ходи?
  • Мога ли да си запазя тези турове, ако пристигна около 20.30 ч. в Сан Педро и искам да започна от следващия ден? Дали ще работят по това време?
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ден 1.  Аз правих дългия вариант  с Red Rocks който приключва някъде към 17.00 и съм доволен, че избрах него.  Разликата с краткият е около 15-20$.

 

Cejar по начало ми беше безинтересно място и го отказах

 

Ден 2. El Tatio и Moon Valley  стават за комбиниране в един ден. 

 

Rainbow Valley  също си заслужава,  дори да видиш и  после скалите в Аржентина,  но ако времето те притиска зарежи тези в Чили. 

 

Сан Педро живее от туризма.  В 20.30 няма да имаш проблем да резервираш тур за другата сутрин. 

По-трудно ще е да намериш една бира 🙂

 

 

За мен 2.5 дни са оптимален вариант за това място. 

 

П. П.  Ако искаш да спестиш някое песо - може вместо трансфер с нагъчкан микробус до/от Сан Педро - Калама да ползваш Uber  за отсечката летище /Калама  към 5-6$  и после комфортен автобус Калама - Сан Педро за 3-4$. 

 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И чашата ми уиски не е.  Сигурно съм досадил на доста хора във фейса покрай това пътуване,  но за мен беше страхотно изживяване. 

 

Има си хора за всичко. 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Василена каза:

Я, оказа се , че не ми трябва виза за Боливия. Безвизова съм , трябва да проверя за колко страни ми трябва виза там. Юпи.

Принципно има виза за българи. Вие с двойно гражданство ли сте?

Връзка към коментар

В Чилийската част най-много ми харесаха Piedras Rojas,  Салар де Тара, каньона Гуатин с грамадните кактуси и El Tatio Geysers. Първите 2 са по-отдалечени, но си струват, а гледките до тях също. Ти си ми разглеждал темата, доста снимки съм пуснала от всички по-известни забележителности в района.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Докладвам за развитието на процеса за получаване на виза за Боливия. Днес я получих напълно безплатно от консулството на страната в Сантяго, Чиле. Преди това си бях попълнил формуляра в интернет и бях прикачил към него копие на паспорт, програма за пътуване в Боливия, резервация от само една произволно избрана нощувка, резервация на едно пътуване с автобус за напускане на страната, банково извлечение и една снимка. Вчера в консулството ми поискаха същите документи, но аз им дадох само копие на паспорта и копие на билета за автобус. Искаха ми и другите, но ги нямах в мен.
Преди това една интересна подробност. Консулството работи с граждани само от 08.30 до 13.00 часа. Аз отидох някъде към 10.30 часа и заварих опашка от над 50 души, като всичките бяха боливийци и изглеждаха еднакво за мен. Процедурата е следната - дърпаш си номерче с талонче и си чакаш реда. Да, но не и там. Принципно има един дисплей, който изписва следващия номер, но вчера не функционираше.
След близо час и половина чакане имах чувството, че тълпата не помръдва. Влязох вътре в стаичката, за да видя за какво става дума. След кратко наблюдение забелязах, че някои от хората, които минат си запазват талончета и ги дават на други. И аз като видях тази сцена на чист български повиших тон, за да привлека вниманието и веднага в ръцете ми беше подадено талонче с доста по-преден от моя номер с цел да млъкна. Взех го и след 5 минути дойде моя ред. Консулът явно не искаше повече разправии и се направи на щедър за въпросните документи, които нямах в мен. Взе ми паспорта и ми каза да дойда на следващия ден в 16.00 часа. Дават ги между 16 и 16.30 часа. Нищо не каза за таксата от $30, която беше обявена на ценоразписа на огромен транспарант в стаята. Аз реших да попитам все пак, за да не се стигне до неприятна изненада на следващия ден. Той лаконично отговори "Today free". Днес в уречения час си взех паспорта и всичко беше точно.

  • Харесвам 6
  • Браво 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , bobole4e каза:

Какво направи с ваксината? Доколкото разбирам, не са искали жълта книжка.

В крайна сметка реших да си я направя, защото така или иначе имам планове да ходя в Колумбия в близко бъдеще. Тук конкретно изобщо не стана дума за това и не ми искаха книжката. То никъде и във формуляра нямаше въпрос дали съм имунизиран.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Вчера пристигнах в Сан Педро де Атакама. От летището в Калама хванах бус на цена от 12 000 CLP. Днес успях да направя целодневна екскурзия до Antiplanic Lagoons, включваща Misvanti & Miñiques Lagoons, Toconao и Socaire towns, Atacama Saltfloats и Chaxa Lagoon. Цената беше 35 000 CLP с осигурена закуска и обяд. По това време Piedras Rojas е затворена и не успях да отида. Общо-взето цените навсякъде са уеднаквени. Снощи нямаше време да търся, защото пристигнах към 20.30 ч. и докато се настаня почти всички агенции бяха затворили. 

20190428_084222.thumb.jpg.fe4321fa724e742c60123f56bcf3077c.jpg20190428_084537.thumb.jpg.f2469980ef748d14194a95b4efdae69a.jpg20190428_122107.thumb.jpg.2f8c6885acaf8da077ff01a8bc8ea359.jpg20190428_134537.thumb.jpg.82f652e419b6150e46b93fb3729cb829.jpg20190428_152844.jpg.d4d222b8d5fe02f00524ad897c83e376.jpg

 

Проверих за туровете до Боливия. Навсякъде са една и съща цена - 115 000 CLP с тръгване от Сан Педро де Атакама и пристигане до Уюни за 3 дни/ 2 нощувки. 

Имайте предвид, че тук никъде не приемат дебитни/кредитни карти, а на местата, които го правят начисляват едни проценти, от които може свят да ти се завие. 

 

*В момента съм пред дилема кое да пропусна - гейзерите Tatio или лагуната Cejar. Вие какво бихте ми препоръчали? Вече съм виждал гейзери в Исландия и не останах очарован. Не знам тези дали са подобни. За лагуната нямам намерение да се къпя, а вече видях няколко лагуни и не знам доколко би ми било интересно.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

На мен гейзерите много ми харесаха. Преди това съм виждала в Исландия и НЗ, разликата е, че тук са много. Преди изгрев здраво димят и ефекта ми допадна. Тази лагуна не съм я гледала, не ми се е сторила интересна на фона на другите. 

Връзка към коментар
преди 5 часа, Guinness каза:

По това време Piedras Rojas е затворена и не успях да отида.

Какво имаш предвид-по това време на деня, защото е станало късно, или на годината-нещо, свързано със сезона?

Нищо не каза за Валпараисо-ходи ли до там?

Връзка към коментар

И ние като отидохме се чудехме за тези гейзери, ама накрая решихме, че ще съжаляваме, ако ги пропуснем и отидохме. Самите гейзери не ни впечатлиха толкова, но цялата суматоха около подготовката за гледката - ранното ставане, ужасният студ, омотаването с шалове... Като цяло си изкарахме много хубаво, включително и на гледките, които следват след гейзерите.

Колкото до картите, не съм напълно съгласен, че не приемат, защото ние всички екскурзии си ги платихме с кредитна карта, вярно, че имаше някакъв процент отгоре, ама си е опция. Освен това пазарувахме и от магазина на главната, където платихме с карта, както и автобусните билет до Салта ги купихме с карта.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Tedy каза:

Тази лагуна не съм я гледала, не ми се е сторила интересна на фона на другите. 

Пропускам я и аз. Нещо не ме впечатлява.

Преди 1 час, bobole4e каза:

Какво имаш предвид-по това време на деня, защото е станало късно, или на годината-нещо, свързано със сезона?

Нищо не каза за Валпараисо-ходи ли до там?

Имам предвид, че аз излязох по центъра към 21.00 ч. и голяма част бяха затворили. Може би защото беше събота, не знам. Но ако ако отидеш по-рано всички са отворили. 

Във Валпараисо не ходих, защото нямаше кога. Може би някой друг път.

преди 16 минути , Здравко Ангел каза:

Колкото до картите, не съм напълно съгласен, че не приемат, защото ние всички екскурзии си ги платихме с кредитна карта, вярно, че имаше някакъв процент отгоре, ама си е опция. Освен това пазарувахме и от магазина на главната, където платихме с карта, както и автобусните билет до Салта ги купихме с карта.

Възможно е. Нямаше как да проверявам навсякъде. Вчера посетих няколко агенции конкретно за информация за Уюни и ми казаха, че приемат само плащане в брой. Само на едно място ми казаха, че може с карта, но на цена 130 000 CLP (15 000 отгоре). В магазинчето до моя хостел също приемат само кеш. Днес ще отида до този, за който казваш. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.