Прескочи до съдържание

Самотраки и Лимнос, мнения

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това лято с приятели вероятно ще отидем някъде първата половина на август. Ще пътуваме от Варна и затова е добре да е северна Гърция. На Тасос сме били, на Ситония и Атон, също.

Търсим диви плажове, може и на къмпинг за 2-3 дни, с прозрачна вода и за шнорхелинг.

Самотраки е планински, но толкова ли е зле откъм плажове?

На Лимнос има ли плажове за несърфисти?

Не търсим пясъчен плаж, дори скалистите са по-добре. Но е добре да има залив със спокойно море, прозрачна вода и ако има и някое безлюдно островче отсреща, до което може да се стигне с лодка, още по-добре.

Приемам всякакви препоръки за такъв тип почивка / екскурзия и места за настаняване.

Публикувано: (редактирано)

Имам кратък уикенд опит със Самотраки. 

Със сигурност има поне един пясъчен плаж, а и няколко тесни каменисти. Водата е много прозрачна и чиста.  А има и едно градче с прекрасни термални извори и басейни. Името е Терма, разбира се . Е, не са термалните паркове на Иския, но препоръчвам да се пробва. Много приятно е. Освен това на острова има и поне 2 водопада. Всъщност са доста повече, просто аз видях толкова. Мисля, че островът е доста приятен и непретъпкан. Хотелчето не беше нищо особено, но приятно-в Терма, на малък каменист плаж. Определено беше добра цена, за съжаление не помня името.

Редактирано от Роми
  • Харесвам 2

За Лимнос - аз го харесвам много, но честно - не съм сигурна за спокойни безветрени плажове. Иначе плажовете са много красиви и пясъчните са много, а на източния бряг и почти диви. А храната на този остров е супер! Тук си спомням хотела - Lemnos Village Resort . Много удобно място.

Редактирано от Роми
  • Харесвам 2

За Самотраки бях края на юни 2018, но нашата основна цел беше spearfishing за сина ми, а аз го играех осигуровка  🙂  т.е. се борих с лодката, защото имаше много силни течения, само един път влязох и аз, като се "паркирахме" в едно заливче.... както и да е.

От южната страна има един много голям плаж с хубав пясък и голям залив - той става за плажуване, в единия му ъгъл си има чадъри, заведения, ресторант, голяма част е свободен.

DSC04645.JPG.ef3cac31258fa280a9ba1220dbc7a15d.JPG

DSC04646.JPG.2f35f127b0c6ac6aea6546a223e96a55.JPG

На изток от този плаж, има няколко малки плажчета и заливчета, достъпни само откъм вода с лодка.

Движейки се на изток (само по вода) се стига до един много висок водопад, като в радиус няколко десетки метра от пада му водата е много бистра, дълбочината е 4-6 метра и там става за шнорхелинг може би.  Като цяло  южната страна е с отвесни скали, оттам стръмни склонове и големи дълбочини под водата - буквално се вижда една безкрайна синева, дори и от дълбочина 27м. надолу 🙂 ....

Снимки на водопада нямам, защото когато го стигнахме ни хвана ужасен вятър и вълна , а ние бяхме с лодка 3.3 м и 6 к.с. двигател 🙂 с тежести, харпуни и т.н., та в безмилостната борба удавихме два телефона, със снимки и 4к клипове на водопада  ...

DSC04702.JPG.8e7ba4531e067b6366b3df2e868ffdb0.JPGDSC04711.JPG.f7fbfb1f3ab72ec4a13b2dbf9fb170cd.JPG

thumb.php?api=SYNO.PhotoStation.Thumb&method=get&version=1&size=large&id=photo_d0a1d0bdd0b8d0bcd0bad0b82f323031382f30362d53616d6f746872616b69_44534330343735352e4a5047&rotate_version=0&thumb_sig=2f766f6c756d65312f70686f746f2fd0a1d0bdd0b8d0bcd0bad0b82f323031382f30362d53616d6f746872616b692f44534330343735352e4a5047&mtime=1530719394&SynoToken=cn28odkk71j3le7lkh2d4je2r1

От северната страна пясък няма, но точно около Терма, където има хубави хотелчета, има и типичните плажове с камъни, чадъри, шезлонги и таверни.

Там отвсякъде може да се влезе в морето, дълбочината е 5-6 метра, дори и навътре, има тук таме разни камънаци, около които може да пробвате шнорхелинг.

От Терма нагоре започва една пътека по реката и се стига до 4-5 водопадчета, много приятно и красиво е. Нагоре продължава, но вече трябва по-сериозно оборудване.

DSC04673.JPG.9fbd82bc62752bbb6b2537e4c67d4a0d.JPGDSC04662.JPG.f4929578d8433cdc35f5356faad3502c.JPG 

Това е входа на нашето хотелче, откъдето тръгва и въпросната пътека

thumb.php?api=SYNO.PhotoStation.Thumb&method=get&version=1&size=large&id=photo_d0a1d0bdd0b8d0bcd0bad0b82f323031382f30362d53616d6f746872616b69_44534330343736342e4a5047&rotate_version=0&thumb_sig=2f766f6c756d65312f70686f746f2fd0a1d0bdd0b8d0bcd0bad0b82f323031382f30362d53616d6f746872616b692f44534330343736342e4a5047&mtime=1530719424&SynoToken=cn28odkk71j3le7lkh2d4je2r1

По пътя на изток от Терма, на няколко километра има отклонение за една таверна до която се стига чак и по черен път, но там сина ми яде много добро козе месо, а аз като веги попаднах на най-вкусния боб на фурна, и ни посрещнаха с нещо като домашна ракия  .. по няколко пъти 🙂 . Козите на острова са навсякъде, основно "население" и са полудиви ... Снимките на тези вкусотии заминаха с телефоните ....

Източната страна е интересна също, обходихме я набързо, но нямам конкретно какво да споделя.

Като цяло каквито и ветрове да веят все има страна на острова от която да е спокойно.

Самотраки е уникален, вълшебен остров, има някакво сурово обаяние, южната част е типичната гръцка гледка с маслинови масиви, голи възвишения, северната е пълна противоположоност - зеленина, водопадчета, уникална красота.

Редактирано от Гост 23*6
Преди 1 час, georgebg каза:

Самотраки е уникален, вълшебен остров, има някакво сурово обаяние

И аз споделям горния пост . 

На Самотрки попаднахме случайно . Един петъчен следобед се запътихме към Ивайловград , преспахме в някаква не лоша винарна преди това дегустирахме не лошите им вина. На другата сутрин обиколихме вила Армира , крепоста Лютика и Атеренския мост и така  прегряти от  култура  решихме че ни трябва охлаждане , а най близкото море е разбира се в Гърция . Закупихме си 2 бр кърпи ( грешка в Гърция бяха по евтини ) и се понесохме на юг .

Минавайки през Александропулис се отбихме до пристанището просто да проверим кога има ферибот за Самотраки .  Имаше един на ден по това време и тръгваше след 30 минути . Ами взехме го .  Острова ни посрешна със странен полупустинен пейзаж . Първия час докато го обикаляхме с колата премина в проклятия и тръшкания от моя страна . Къде сме дошли . Как се прекарахме и дали няма да успеем да се върнем преди да е тръгнало ферито на обратно. 

След един ден вече бях на друго мнение. Обадих се да кажа че съм болен и вероятно ще оздравея  след седмица . Спокойствието и безвремието на острова така ме омагьосаха че ако бяхме се сетили да вземем поне една кредитна карта или още пари щях да остана за по дълго .  На връщане до такава степен се бяхме охарчили че имахме точно пари за ферибота и за бензина до София .  Някъде по пътя намерихме в колата 2 лв на стотинки и ги обърнахме във вафли . 

Местихме се на 2 пъти защото бяхме без резервация и хората си имаха клиенти , но нито е било проблем да си намерим  квартира , нито пък някоя от тях ме е впечатлила . Козето или по точно ярешкото се казва кацики .  С питане открихме един ресторант във вътрешността в който налстина го правят превъзходно . Минаваше се през три села и поне покрай 10 подобни кръчми до него . А и до самия ресторант имаше още 2 подобни , но само този преливаше от хора. 

Не мога да го обясня , но съм сигурен че с питане всичко се намира . 

Открихме и дайвинг център и се гмуркахме няколко дни . Водата наисина е кристална иначе нищо особено . ( То при нас си е болест ) .И аз си спомням само за един пясъчен плаж .

Заслужава си да се посети светилището на великите богове . Има и корабчета които обикалят острова и спират тук там за шнорхелинг. 

Съжалявам че не можах да съм по конкретен , но съм сигурен че разпалих любопитството ти 🙂 .

Редактирано от ivooo
  • Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 8 часа, lesy каза:

Самотраки е планински, но толкова ли е зле откъм плажове?

Не търсим пясъчен плаж, дори скалистите са по-добре. Но е добре да има залив със спокойно море, прозрачна вода и ако има и някое безлюдно островче отсреща, до което може да се стигне с лодка, още по-добре.

Приемам всякакви препоръки за такъв тип почивка / екскурзия и места за настаняване.

Ако ти се чете (има литературен "спам"), драснах преди време един спомен за Самотраки.

И аз споделям същото очарование, макар че моят спомен е от 2009 г.

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

замислили сме с мъжа ми един трип до Самотраки от 21 до 24 юни и мисля че се ориентирах кое как 🙂

Благодаря за споделените мнения до тук!

Остана ми един въпрос - относно паркирането в Александруполис, че сме и със служебна кола.

Искаме да оставим колата в Александруполис и да обикаляме острова с колелета. Паркингът на пристанището ОК ли е за това? Все пак са 3 дни.

Има ли сигурен паркинг и евентуално, ако някой знае колко струва?

Благодаря!

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Има ли някой в момента на Самотраки, за да даде актуална информация. Аз много не вярвам на нашите медии. Имаме запазени нощувки от 06.09.2019, за които безплатната отмяна е до 15.08.2019. Голяма компания сме и трябва да решим какво да правим.

Публикувано:
Преди 1 час, lesy каза:

Има ли някой в момента на Самотраки, за да даде актуална информация. Аз много не вярвам на нашите медии. Имаме запазени нощувки от 06.09.2019, за които безплатната отмяна е до 15.08.2019. Голяма компания сме и трябва да решим какво да правим.

Не съм там. Съобщиха, че от утре фериботите тръгват, но не зная може ли да им се вярва, и до кога ще вървят.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.