Прескочи до съдържание

9 дни в североизточните щати

cybersimo

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Няколко бързи въпроса:

1. Как най-добре да разпределим 9 пълни дни и две половинки между Бостън, Ню Йорк и Чикаго?

(Кацаме в 14 ч на 23 август в Бостън и летим от същото място на 2 септември в 20 ч.)

2. Първоначалната идея е за 3 еднопосочни полета (не сме решили в коя посока, където излязат по-евтини билети ще е). Или може би Бостън<->Ню Йорк е по-добре с автобус или влак?

3. В кой район да нощуваме в Ню Йорк за по-голямо удобство? Но вероятно това ще е въпрос за по-късен етап след като уточним транспорта

Редактирано от cybersimo
Публикувано:

1. Може би съотношение 2-4-3 , но не съм ходил в Чикаго.

2. Хващате голям празничен уикенд (Лейбър дей уикенд) , цените на полети и хотели може да са по-високи от обичайното.

3. Аз нощувам обикновено в Астория (западен Куинс) покрай Куинсбридж , особено удобно за Манхатън и JFK.

• Благодаря 1

1. Аз съм бил и в трите града и бих ги разделил така- 1-2 дни за Бостън - зависи кое и колко искате да видите, но по-скоро 1. 2 - ако искате да видите всичко и/или имате малко дете. 1-2 дни за Чикаго - по същата причина. Останалото - Ню Йорк;

2. За Бостън до Ню Йорк няма никакъв смисъл от самолет - полетът е 1 час + 2 часа по-рано на летището + трансфер до летището в Бостън (20 минути) + трансфер до Манхатън - между 40 и 90 минути. С автобус е 3.5 - 4 часа. Мегабъс имат контакт на всяка седалка и някакъв Wi-Fi

3. Аз лично предпочитам Upper West или Upper East, но повече UW - нещо като 75 до 87 улица, на 1-2 блока от парка и на разстояние пеша до музея по естествена история (или на български - природонаучния музей 🙂 ). В този квартал има заведения, има денонощно метро - червени линии 1,2 и 3, близо е до парка, ...

За полети от/до Чикаго огледайте нискотарифните - Southwest, Spirit, Frontier, Allegiant, JetBlue. В Бостън летището е на 15-20 от центъра и има автобусо-тролей. Не така стоят нещата в Манхатън - от Нюарк има Амтрак + PATH, oт JFK има влакове и метро (до grand central, ако помня правилно и може би линия J на метрото). В Чикаго има синя линия на метрото от О'Хара (около 45 минути до центъра и метрото е доста мизерно като усещане). От Мидуей има оранжева/червена или някаква подобна линия беше - около 20-25 минути до центъра.

За Мемориъл дей Ню Йорк се изпразва и е точно за разходка, но за Лейбър дей учениците и студентите вече са почнали (в голямата си част). Ню Йорк е популярна дестинация за уикенда.

Вероятно има причина да се насочите към Чикаго, но може би алтернатива на Чикаго би бил ДЦ. До ДЦ не ви трябва самолет, защото е на 4 часа с автобус от Ню Йорк. ДЦ предлага доста неща за правене - от музеите покрай Мола, в които можете да откарате дни, през мемориалите, Джорджтаун, ...

Редактирано от akair
  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

На 23-ти следобяд бих се разходила из Бостън и вечеряла стриди някъде из North end. На 24-ти - Duck tour, Bunker hill и Faneuil Hall, вечерта след 18ч. бих тръгнала с кола под наем към НЙ. По пътя - вечеря в Род айлънд (clam cakes and chowder). В НЙ, в района на Таймс скуеър хотелите са по-евтини. 25-ти, 26–ти, 27-ми и 28-ми - всичко в НЙ (задължително шоу на Бродуей). Ако ви се кара кола за по-дълго - на 29-ти рано сутринта може да тръгнете към Ниагара (8ч.), да преспите вечерта там, сутринта да видите водопада и да тръгнете към Чикаго (8.5ч.), в късния следобяд/вечерта - Сиърс тауър. 30-ти, 31-ви и 1-ви - всичко в Чикаго. На 1-ви вечерта или 2-ри сутринта оставяте колата на летището и летите към Бостън и чао-чао. Ако не ви се кара до Чикаго, на 28-ми вечерта след час пик с колата под наем тръгнете към Филаделфия (2.5ч.), прекарайте 29-ти и половината на 30-ти там, летете до Чикаго и на 2-ри сутринта към Бостън. 

Аз обожавам Ню Йорк и мога лесно да остана там със седмици, обаче ако искате да покриете максимално много  по време на екскурзията, 4 дни са напълно достатъчни там. Ако не включите Фили и Ниагара, разделете времето си на четири дни в НЙ на три пълни дни в Чикаго и 2.5дни в Бостън.  

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

В района на Ниагара и Бъфало хотелите са плачевни, за съжаление - в активния сезон са доволно скъпи за качеството, което предлагат.  За Ниагара ще ви трябват около 3 часа - редене на опашка за билети, Maid of the Mist (разходка с лодка в река Ниагара), платформата за снимки и разходка в парка до водопадите. Ако от Ниагара тръгнете към Чикаго, ще минете през Бъфало - там са измислени легендарните люти крила - можете да спрете и да ги опитате.

Това, което на мен не ми се връзва е дали си струва цялото каране - от Фила трябва да пресечете цяла Пенсилвания по диагонал, за да влезнете в Ню Йорк и да стигнете до водопадите. После трябва да се върнете в Пенсилвания, за да тръгнете към Охайо -> Индиана -> Илиной. По пътя са град Ири, на езерото Ири (Erie) - там е приятно за разходка около пристанището, Кливлънд (освен ЛеБрон Джеймс и Cleveland Lavalieres), има музей на рока с много меморабилия в него.

Но можете да го видите на гугъл мапс - Фила до Ниагара е 6 часа и 1/2 (поне) и Ниагара до Чикаго е 8 часа и 1/2 (поне).

Ако искате да максимизирате градовете, направете нещо като Бостън -> Ню Йорк -> Фила -> Балтимор -> ДЦ.  В Балтимор има страхотни crab cake burgers, музея на Няма Такава Агенция (ставало е дума в някоя от другите теми), реконструираното пристанище. Балтимор и ДЦ са в една метрополия и има удобни транспортни връзки. Също има много нискотарифни полети от летище Балтимор (BWI).

За мен лично Фила е доста скучно място и не си струва времето - там е камбаната (на мира) и сградата, в която са написали първата чернова на конституцията.

преди 12 минути , akair каза:

За мен лично Фила е доста скучно място и не си струва времето - там е камбаната (на мира) и сградата, в която са написали първата чернова на конституцията.

И за мен Филаделфия беше доста скучна. Макар че точно тогава имаше прайд и къпонът беше грандиозен 🙂 Но аз бих го изключила от плановете си. Причината да го посетя беше, че бях относително близо до него - за една лежерна раходка, а Ню Йорк - далече за един ден... 

Редактирано от Гост
Публикувано:

Все повече клоним към пропускане на Чикаго. 

След кацането в Бостън може да вземем още същия ден полет за ДЦ и после по обратния ред с автобус до Ню Йорк и после с автобус до Бостън. 

Ще направя отделна тема за дискусии и съвети

Публикувано:
21 minutes ago, cybersimo said:

Все повече клоним към пропускане на Чикаго. 

След кацането в Бостън може да вземем още същия ден полет за ДЦ и после по обратния ред с автобус до Ню Йорк и после с автобус до Бостън. 

Предполагам си ги погледнал полетите, но ако не си - има Спирит в 9:49пм от БОС до Балтимор за 56 доалра на човек + плащане на багажа. Джетблу в 9:53пм пак е до Балтимор, 76 долара + багаж. В 8пм и 9пм има Америкън до Рейгън Нешънъл (това е малкото летище на ДЦ, което е от другата страна на река Потомак - срещу Мола и Белия дом), 81 долара + багаж. Ако имате по-обемни ръчни багажи и чекирани, Джетблу и Америкн може да се окажат по-евтини от Спирит. От летище Рейгън има метро - за транспорт в самия ДЦ. От Балтимор има влак + метро. Ако гледате настаняване в ДЦ, вижте кварталите Georgetown и Dupont Circle - тихи улички с къщи и големи булеварди, на които кипи нощен живот - барове, ресторанти, галерии, магазини, ... Ако решите да спите една нощ в Балтимор, гледайте да си вземете хотел на пристанището - там е безопасно. Inner Harbor обиконвено е скъп район, но Outer Harbor е ок като цена/качество и безопасност.

(като се появи темата, някой модератор може да прехвърли мненията там)

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, cybersimo каза:

Дискусията и без това набъбна, така че имаш отделната тема. Пиши,  ако искаш да сменя заглавието. 

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, Rainy said:

И за мен Филаделфия беше доста скучна. Макар че точно тогава имаше прайд и къпонът беше грандиозен 🙂 Но аз бих го изключила от плановете си. Причината да го посетя беше, че бях относително близо до него - за една лежерна раходка, а Ню Йорк - далече за един ден... 

Толкова много неща в Америка са започнали от Фили, че ми е странно, че ви се е сторила скучна. Аз цял ден се мотах из Музея на изкуството и пак ми беше малко. Тая година май месец ще водя сина ми на историческа обиколка точно там.

преди 4 минути , Marusinka каза:

Толкова много неща в Америка са започнали от Фили, че ми е странно, че ви се е сторила скучна. Аз цял ден се мотах из Музея на изкуството и пак ми беше малко. Тая година май месец ще водя сина ми на историческа обиколка точно там.

Затова и отидох - чела съм, гледала съм 🙂 Приятен град, но не в моята кръвна група. Аз не съм музеен любител. Просто бях откровена. И със сегашните си знания не бих отишла специално до него, но всеки решава за себе си, разбира се. Нали споделяме лични усещания...

Редактирано от Гост
Публикувано:
1 minute ago, Rainy said:

Затова и отидох - чела съм, гледала съ, 🙂 Много приятен град, но не в моята кръвна група. Аз не съм музеен любител. Просто бях откровена. И със сегашните си знания не бих отишла специално до него, но всеки решава за себе си, разбира се. 

Така е. Всеки знае какво го влече и от какво има нужда докато пътува. Аз просто много си я харесвам Филаделфията. 😊

М/у др., @Rainy, кога ще се разходиш из западните щати?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, Marusinka каза:

Така е. Всеки знае какво го влече и от какво има нужда докато пътува. Аз просто много си я харесвам Филаделфията. 😊

М/у др., @Rainy, кога ще се разходиш из западните щати?

О, аз много исках да видя Филаделфия! След Ню Йорк, разбира се 🙂  И сигурно ако живеех в Щатите, и имах дете, родено там, щях да постъпя като теб. Но понеже говорим за хора ограничения във времето - и са за малко в Щатите, споделям моя опит. Никой не е длъжен да се съобрази с него - а просто да обърне внимание дали наистина иска това посещение. САЩ е огромна държава и разстоянията са огромни, трябва да се избира... 

Ех, западните щати... Бъркаш с отвертка в сърцето 🙂 И аз трябва да избирам къде да похарча скромния си отпуск. Със сигурност ще го направя, и със сигурност не само веднъж. Само не знам кога... 

Публикувано:
8 hours ago, Rainy said:

Ех, западните щати... Бъркаш с отвертка в сърцето 🙂 И аз трябва да избирам къде да похарча скромния си отпуск. Със сигурност ще го направя, и със сигурност не само веднъж. Само не знам кога... 

Извинявай, аз съм малко вързана за тоя континент за известно (дълго) време и само пътувания из САЩ ми се въртят в главата. 

Когато и да ти се случи, с моя мъж открихме преди два месеца, че е по-евтино да се лети от Европа до Вегас, отколкото до който и да е друг град на западния бряг. Разбира се, ако искаш да се окъпеш в неон и брокат.

Публикувано:

и fake scene  🙂 Всичко изглежда автентично, но всъщност само изглежда...

Фила просто е на неправилното място за атракциите, които предлага. Сравненията с ДЦ и Ню Йорк сами идват. Ако беше на друго място, със сигурност щеше да бъде доста по-впечатляваща.

Иначе за @cybersimo и неговото пътуване - онзи ден имаше статия в TPG за Куинс - квартал, който е свободен от инфлуенсъри и туристи - страхотно място за разходка и кафе/обяд, ако ви писне от бързото темпо на Манхатън.

В Бостън, както и някъде другаде писах, разходката в кампуса на МИТ може да бъде много интересна. През август ще бъде началото на академичната година и ще видите "лудницата" в пълния й блясък.

• Харесвам 1
Публикувано:

Горе-долу начален план е следния:

Кацане в 14 ч на 23 август в Бостън. Същия ден да вземем полет до Балтимор или до ДЦ. Не знам в колко часа ще е по-сигурно да търся полети (полета до Бостън е от Торонто, така че не очаквам закъснения големи). Коя авиокомпания е най-добре за: трима човека със следните багажи: 1 само с ръчен малка раница (Раян/Уиз), 1 с два ръчни малка раница + малък куфар (Раян/Уиз + прио), 1 с малка раница + чекиран куфар 20кг. ?

1 ден за Балтимор и 1 ден за ДЦ ли да изберем? Или да оставим двата дни само в единия от градовете?

След което се отправяме към Ню Йорк. (например в понеделник сутринта)

До петък включително да сме в Ню Йорк и след това в събота сутринта да пътуваме към Бостън, където ще ни останат два пъти по половин ден и един цял ден (неделя 1 септември).

важно уточнение: Търсим лежерна програма, а не програма макс. Какво наистина не е за изпускане в Балтимор и ДЦ? Какво ще успеем да видим за една събота и за една неделя (плюс една вечерна разходка в зависимост от това до къде и по кое време вземем самолет в петък)

JetBlue или American до DC. 
Не мисля, че в Балтимор има много за гледане, но вероятно ще ви трябват поне два дни в DC, ако искате да ce движите с по-спокойно темпо. 
Това е моята програма за DC за два дни, но семейството ми обича да прави много за кратък период от време, така че може да видите какво искате да пропуснeте.

Washington DC

For passes and free info https://freetoursbyfoot.com/things-to-do-in-dc/#attractions

National mall – Lincoln Memorial, Washington Monument and the Jefferson Memorial, WWII and US Capitol building - https://freetoursbyfoot.com/national-mall-dc/#1

Arlington Cemetery – Don’t take a purse or bag to go through express line 8am-7pm

Self-guided tour Arlington - https://freetoursbyfoot.com/washington-dc-tours/arlington-cemetery-self-guided-walking-tour/

Day one:

Info from the government site: https://www.house.gov/visitors

Capitol hill

Eastern Market

Smithsonian museums

National gallery of art

White house – how to apply for a tour - https://freetoursbyfoot.com/visit-the-white-house-tour/#tickets  https://lesko.house.gov/forms/tourrequest/

Day two:

National Mall

Arlington

National ZOO

Редактирано от Marusinka
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, cybersimo каза:

Горе-долу начален план е следния:

1 ден за Балтимор и 1 ден за ДЦ ли да изберем? Или да оставим двата дни само в единия от градовете?

И според мен два дена за Вашингтон, не си губете времето с Балтимор.

• Харесвам 1
Публикувано:

Очаквайте голяма жега и задух в DC по това време, особено ако идвате от Торонто... Разходките из мемориалите сутрин и вечер, музеите оставете за горещите часове.

Ако решите Балтимор, посетете аквариума и после Vaccaro's за хапване. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Щом идвате от Торонто, това променя нещата значително. На летището в Торонто (Пиърсън  YYZ) има  pre-clearance за САЩ. Това означава на практика, че деюре ще влезнете на територията на САЩ още в Торонто - като слезнете от полета от Европа, следете табелите за US Border Control. Първо минавате секюрити - сваляне на обувки и 3Д скенер. После в една зала малко трябва да чакате, докато си видите името на екрана - това показва, че са ви "обработили" багажа. Следва да продължите към опашката за паспортен контрол. Като минете паспортен контрол, попадате в конкорса за полети до САЩ (Concourse F), ако летите с компании от Star Alliance. Хубавото на минаването на паспортен контрол в Канада е, че не си вземате куфара за минаване на митница - той автоматично се трансферира - като в Европа.

Полетът от Торонто до Бостън лети като доместик и на кацане в Бостън следва да отидете директно към лентите за багаж. Това автоматично елиминра времето за минаване на граница в Бостън и стига да не закъснее първият полет, може и да се придържате към стандартните 6 часа за полети на отделни билети.

За а/к - трябва да направиш сметката кое ще излезне по-евтино. Спирит са скрили точната информация, но това е ориентир:

https://www.lugless.com/airline-baggage-fees/spirit-airlines-baggage-fees/

За другите - безплатни personal items и carry-on (стига да не летите  Basic Economy с United) и 30 долара за чекирания.

За дните - зависи какви точно са ви интересите. Аз може би бих отделил 1/2 ден на Балтимор (като за първо посещение) и бих избрал или пристанището, или музея на Няма Такава Агенция. Ако са ви интересни неща като машини Енигма от ВСВ, с които можете да си играете, да разберете повече как са криптирали съобщения от древността та до наши дни, да видите части от първия суперкомпютър с течно охлаждане на процесорите, принадлежал на агенцията, оригиналния "червен телефон" за връзка на Кремъл с Белия дом, виниловите плочи за криптиране на разговорите между Белия дом и Даунинг стрийт 10 след ВСВ, ... - отидете в музея. Ако искате просто лежерна разходка - разходете се покрай пристанището. За Балтимор преценете дали ви се ходи в аквариума там или в този в Бостън.

За ДЦ - всички, с които съм си говорил, им харесва музея на космонавтиката и авиацията, който се намира на мола. Ако сте супер ентусиасти, отидете и до другия му клон - до летище Дълес. Мемориалите се обикалят за 2-3 часа при бавно ходене. Аз бих добавил и мемориала на д-р Мартин Лутър Кинг Джуниър. От този на Джеферсън има страхотна гледка към река Потомак и Белия дом.

За обиколките в Капитолия и Белия дом, аз бих ви препоръчал да проверите предварително дали са точно за вас. За обиколката в Белия дом съм чувал, че ви свалят вкл. връзките на обувките, редом с коланите, .... Отворени са само няколко стаи и не е много лесно да си букнете обиколка, особено ако не притежавате сини паспорти 🙂  За Капитолия е по-лесно и разходката в библиотеката си струва.

За Арлингтън - може би на мен нещо ми има, но не разбирам ентусиазма да обикаляте гробище... Независимо дали там са погребали  JFK или не...

За мен си струва разходка в Georgetown и DuPont Circle - можете да видите как си живеят местните. За ДЦ казват, че е един от градовете, който адски често се променя, защото с всяка нова администрация идват и новите служители - като се почне от върха, през министерствата, до последния младши експерт. ДЦ е планиран от френски архитект, което обяснява зелените площи. А Томас Джеферсън е сложил край на спора къде да е федералната столица, като е предложил да е в 2 щата едновременно - 1 от севера (Мериленд) и 1 от юга (Вирджиния) - дели ги река Потомак. И за да е още по-интересно - ДЦ е отделен окръг - неговите жители плащат федерални данъци, но нямат представителсто в Конгреса - "taxation without representation" (парламентарната система на САЩ е с парламент от 2 камари - сенат (2 сенатори от всеки щат) и 450+ конгресмени в House of representatives (пропорционално на броя жители на щата) - така се постига баланс малките и големите щати да имат равнопоставеност във вземането на решения, защото всеки закон (акт) трябва да мине и през 2-те камари).

Ако ви е интересно как се секат монетите на САЩ - в ДЦ можете да влезнете в монетния двор. Разходките са безплатни и се минава проверка като на летище. Гледате от високо работата на служителите, зад дебели и вероятно бронирани стъкла.

Има опция и за влизане в печатницата за долари в ДЦ. Входът също е безплатен - само трябва да си вземете предварително билет (няколко часа по-рано), защото стават опашки.

В ДЦ има и частни, платени музеи - напр. този на медиите. Преди няколко месеца имаше изложба на най-добрите новинарски фотографии през годините.

Не е за пренебрегване и разходката по Пенсилвания авеню - след встъпването в длъжност, новият президент се качва в the beast (лимузината му) и се отправя от Капитолия към Белия дом по Пенсилвания авеню. Старият президент се качва на един от хеликоптерите, които оперират като Marine One и се оттегля в собствената си къща.

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:

В Торонто имаме нощувка, така че няма да ни се прехвърли багажа от Европа автоматично. Полетите ни са с Air Canada, така че ще бъдем от Concourse F

Но това пък елиминира варианта да изпуснем полета за Бостън - в този случай мога ли да рискувам с по-ранен от 6 часа полет за ДЦ? Например този на АА в 19 ч? Каца на DCA и доколкото разбрах това е най-удобното летище за ДЦ

При АА ще доплатим само 30$ за чекирания куфар, нали?

Рано ли е от сега да се купува билет за полета BOS-DCA? Цената е около 100$

Също така кога трябва да се купи билет за автобуса Балтимор-Ню Йорк (или евентуално ДЦ-Ню Йорк) и Ню-Йорк-Бостън?

Публикувано:

Обикновено не е проблем да се купуват билети за автобус в последната минута, а самолетният билет от $100 е нормална цена и 
можете да го купите сега или да изчакате по-късно. $ 30 е цената на АА за чекиран багаж.
  • Харесвам 1
Публикувано:

Щом ще спите в Торонто, не пропускайте да си извадите еТА, за да ви пуснат в Канада.

Според мен проблемът не е толкова дали ще си изпуснете полета, а да няма закъснение. Общото правило е, че колкото по-късно през деня ви е полета, толкова по-големи са закъсненията. Ако би си купил 2 билета с по-малко от 6 часа и прекачване в голям хъб, където не важи Регламент 261, значи няма проблем в Бостън да действаш по различен начин - наистина е строго индивидуално това решение.

Скромните ми наблюдения са, че самолетните билети в САЩ по-скоро само поскъпват с времето и не поевтиняват. AA стандартно разрешава 1 carry on, 1 personal item. Чекираният се плаща - би следвало само него да платите.

https://www.aa.com/i18n/travel-info/baggage/baggage.jsp?anchorEvent=false&amp;from=Nav

Билетите на Мегабъс поскъпват с времето и вече са заложени до 10 септември. Хващате Лейбър дей уикенд, когато всички пътуват. Просто прецени риска на промяна на плана срещу по-скъпи билети.

DCA е много малко летище - като излезнете, отпред минават автомобилите и до станцията можете да стигнете пеша, като пресечете и повървите.

https://www.wmata.com/rider-guide/stations/upload/evacuation/80.046.pdf

image.png.231b86c730f7045bd674d5e7fbda86c1.png

• Благодаря 1
Публикувано:

Тъкмо да попитам защо Чикаго, когато Вашингтон е много по-наблизо, и видях че ще се повтарям със съветите... 😂

За Балтимор съм малко пристрастен, защото там беше първото място където се заселих в САЩ. 

Заливът е прекрасен, още по добре ще бъде ако времето е хубаво. Съветвам посещение до аквариума, той е доста известен в САЩ. 

Chesapeake Bay, ако разполагате с кола и имате един ден в повече. 

А за Вашингтон е ясно--там 3-4 дена ще минат съвсем неусетно.

Публикувано:

Коя търсачка би свалила цената на АА? Минах през всички, които се сещам и повече от 1-2-3$ надолу не намерих.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.