Прескочи до съдържание

Аризона и Юта - на гости на извънземните пейзажи.

Tedy

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Доста съм изостанала с организацията на пътуването и разчитам на съдействие по въпроси, които изскачат при всяко зачитане в нета. Та първия доста наболял е - как стои въпроса с нощуването в колата, ако се наложи. Например на северния и южен ръб на Гранд каньона? По спомен @Георги беше спал в колата?? Или греша? Като гледам каква е пустош в някои райони, ако искам да остана за залез, кола или палатка ще ми е единственото спасение. 🙂 Ако някой има опит - да сподели. 🙂

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Публикувано:

Специално за Гранд каньон гледам, че някои къмпинги все още няма да работят през април. И вариантът със спане в чувал, в колата, ми изглежда най-лесен. Ако е разрешено. 

Защо не платите за лагера и да спите в колата си или да използвате една от xижитe?

Sleeping in your car constitutes "camping" and the only camping allowed at the South Rim is in the developed campgrounds, i.e. Mather and Desert View. There are also National Forest campgrounds outside of the park. Dispersed camping is also permitted in the Kaibab National Forest

Редактирано от Marusinka
Публикувано:

Ние спахме в колата за Гранд Каньон, но си бяхме платили за къмпинг, мисля че е забранено в паркинзите. Всичко зависи и за кога го гласиш пътуването, ако има време се отварят места за спане и в хижите в парка и цените относително не са невъзможни. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Хубаво пътуване 🙃

Ние в една студена нощ, ходейки из снега, си мислехме за вас и снимането на изгреви и залези. Пътуването с кемпер не би и ви улеснило или скоростта и срещата с хора около мястото за спане също са ви много важни?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Георги каза:

Всичко зависи и за кога го гласиш пътуването, ако има време се отварят места за спане и в хижите в парка и цените относително не са невъзможни. 

Тази седмица тръгваме. Като метнах бърз поглед на инфото, повечето къмпинги отварят през май, а тези които са отворени вероятно отдавна са заети. Ето защо не харесвам мегатуристически дестинации, ранното планиране не е моето. Това в Судан не би ми се случило. 🙂 

Букнахте къмпинг и там спахте в колата. А колко часа са нужни да се обиколят позициите на Южния ръб? В колко трябва да сме там? Сутринта или и на обяд е ок?

преди 39 минути , Lindt каза:

🙃

Пътуването с кемпер не би и ви улеснило или скоростта и срещата с хора около мястото за спане също са ви много важни?

Две от местата изискват джип със сигурност, та кемперът не е опция. То пак има риск от затъване в пясъци, но дано не ни се случи. Пейзажната фотография е самотно занимание, недоспало и студено също, но все още ми е тръпка. 🙂 Вие също си правите интересни и запомнящи се пътувания, особено последните много ми допадат. 🙂

• Харесвам 1
Преди 1 час, Tedy каза:

Тази седмица тръгваме. Като метнах бърз поглед на инфото, повечето къмпинги отварят през май, а тези които са отворени вероятно отдавна са заети. Ето защо не харесвам мегатуристически дестинации, ранното планиране не е моето. Това в Судан не би ми се случило. 🙂 

Букнахте къмпинг и там спахте в колата. А колко часа са нужни да се обиколят позициите на Южния ръб? В колко трябва да сме там? Сутринта или и на обяд е ок?

Две от местата изискват джип със сигурност, та кемперът не е опция. То пак има риск от затъване в пясъци, но дано не ни се случи. Пейзажната фотография е самотно занимание, недоспало и студено също, но все още ми е тръпка. 🙂 Вие също си правите интересни и запомнящи се пътувания, особено последните много ми допадат. 🙂

Да, това с фотографията определено изисква повече,  отколкото изглежда на пръв поглед. Освен на места като Исландия и Норвегия, така или иначе не видяхме нито изгрев, нито залез и може би трябва да ходиш на почивка там😀 

Весело изкарване на вас! 

Редактирано от Lindt
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, sasho каза:

Не пропускайте изгрева над Каньона. 

Сашо, снощи гледах позициите и се чудех с този сравнително равен хоризонт и дълбочина на каньона... ако няма мега яки облаци, залезът и изгревът за фотография няма да са атрактивни. Но за гледане и наслада на душата ще е яко. Спрях се на Южния ръб, защото искам да го комбинирам с Cathedral rock край Седона.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 10.04.2019 г. в 7:58, Tedy каза:

Бяхме през април и имаше отворен къмпинг и не много зает, вечерта очаквах едва ли не пионерско-бригадирска обстановка с огньове и китарки, а то нямаше кой да ни напсува, че му пушим с огъня и бекона ни. Така де, само аз псувах, че димът вървеше нонстоп в мен 🙂

Ние бяхме от ранен следобед до следващата сутрин (с цел да хванем залез и изгрев) и минахме по основните маршрути, които са достъпни с шатълите. Като отидеш по на изток има пътче, което е достъпно само с кола, ние не ходихме до там. Т.е. ден и половина могат да си отидат за всички гледни точки по южния ръб като нищо, друг е въпросът дали е нужно. Аз май и преди бях писал, че най-впечатляващата гледна точка откъм зрелище за мен си беше Mather Point, която е фронтално след входа и първото нещо, което ще видите. 

Публикувано:

@Георги, ако ми напишеш кои позиции са ти харесали, това ще ми е полезно. Снощу ги гледах + снимки, но ти си бил и е по-различно. Та освен  mather point...

Публикувано:
преди 6 минути , Tedy каза:

@Георги, ако ми напишеш кои позиции са ти харесали, това ще ми е полезно. Снощу ги гледах + снимки, но ти си бил и е по-различно. Та освен  mather point...

Ами не съм водил детайлно коя снимка от коя позиция е да ти ги покажа. Със сигурност Mather Point е много впечатляваща и това е първото, което виждаш. От там нататък ние тръгнахме наляво, къде пеша, къде с безплатните шатъли. От фотографска гледна точка недостатък на Mather Point е, че не се вижда реката, в по-левите точки (май по на запад се пада) се виждаше рекичката и ръкавчетата колко са дребни спрямо, това което същата тази река е прокопала...доста грандиозно усещане за мащаб. 

Сигурно си видяла картата на парка, ние цъкахме по червения маршрут вляво, мисля че беше най-препоръчания: https://www.nps.gov/grca/learn/news/upload/sr-pocket-map.pdf

Недей навлизай в свръх планиране, не мисля че е необходимо. За един ден имаш достатъчно време да направиш една обиколка само да се наслаждаваш, без да мислиш за снимки и само да си харесаш позиция, която после да експлоатираш при по-хубава светлина. Можеш да си клечиш там час-два на ръба като тия откачалки 🙂

image.png

• Харесвам 1
  • Смея се 1

Очаквам като стигна Гранд каньона да съм мега изморена и ако нямам сили да обикалям всичко, директно ще се насоча към 5, 6 позиции, които съм избрала. Ще си клеча, то това ще ми е почивката хаххаа. Нали ти обясних защо са на ръба. С широкоъгълния всичко на педя пред мен влиза излишно в кадър. 🙂 Друг е въпросът, че според мен тази панорама ще се "загуби", ако се снима с прекалено широко.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 57 минути , sasho каза:

Шотландец загубил монетка..

Това е най-краткият разказ, който съм чувала, като за толкова грандиозна забележителност. 😃

• Смея се 2
Публикувано:

В един от линковете пишеше, че къмпингите се пълнели от рано сутринта, защото имало място за 5-6 коли. Не запомних на кой ръб - може би да е било на някой от другите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вече съм наредена в самолета на Делта в Амстердам. И още веднъж отбелязвам колко приятни и усмихнати са холандските служители на летището. Направо нереално, сигурно всяка вечер се напушват за настроение. 😃 Този път мина без подробен разпит, само натривка за наркотици. Самолетът е fully, fully booked. Да живее и пребъде масовият туризъм! 😃

IMG_20190414_125447.jpg.4841fbdf9c756d5d26ae746871765092.jpgIMG_20190414_125518.jpg.3f099efe7277f47eee5987619d57f673.jpg

• Харесвам 10
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.