Прескочи до съдържание

FAQ - често задавани въпроси в magelanci.com

Препоръчани мнения

Време е за поредната (но не последна!) екстра от развитието на нашия уебсайт секция с често задавани въпроси

Секцията е генерално ориентирана към начинаещите тези, на които им предстои първи полет, тези, които не са наясно какво е електронен билет, тези, които никога не са взимали апартамент под наем. Надявам се отговорите в тази секция да са достатъчно лесни за разбиране, така че всички тревоги да отпаднат. 

По начало, ще се старая, като срещна въпроси от форума, да ги прехвърлям там, но абсолютно всеки може да добавя въпроси и отговори, които след модерация ще се появят в секцията. Ако имате самочуствие, че сте "на ти" с някоя тема, добавяйте смело. Ако липсва някоя категория, която вие искате да развиете (например железопътен транспорт), само ми кажете и ще я добавя. Единственото условие е въпросът и отговорът да са конкретни. 

Сегашното количество въпроси е само минимално, колкото за начален старт. Идеята е секцията да порасне неколкократно и така да ориентираме новобранците по-лесно в тъмната за тях, а всъщност доста лесна като цяло, материя на самоорганизираното пътуване. 

Ако срещнете някой неточен отговор, ако е необходимо доуточнение, просто давайте тук или в лични съобщения или както намерите за добре, важното е информацията да е точна и да няма обърквания. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Относно FAQ няколко уточнения и допълнения:

Имам X минути за трансфер на летище Y. Достатъчни ли са?

Уточни, че това е валидно само и единствено, когато всички сегменти на полетите са купени на един цял билет, и авиокомпанията е традиционна. За полети, купени с билети на различни авиокомпании, и от различни сайтове, това не е точно така, и за всяко летище времето е различно, като първата авиокомпания няма задължението да прехвърли багажа на следващата. В такива случаи всеки да пита конкретно, и ще му се отговори от хората във форума с личен опит на въпросното летище.

Ще обясните ли кратко и ясно ограниченията за течности в ръчния багаж?

добави И гелове, и гелообразни вещества като мед, топено сирене, масло, плодови сладка, козметични кремове.

Плащане с банков превод, карта или Wizz Сметка е най-подходящо при Wizz Air?

При банковия превод ще ви начислят допълнителна банкова такса върху цената на билета, варираща от 3 до 8 лв. в зависимост от тарифата на банката, през която се извършва паричния превод.

Какво представлява накратко Wizz Discount Club?

Тука ще ме прощаваш, ама пак толкова объркано си го описал, че ако не го знаех отпреди, нищо нямаше да схвана. 

"Срещу еднократна такса от 59 лева на година, Wizz Discount Club дава право на отстъпка от 20 лв. от цената на еднопосочен полет за целия период на валидност. Закупува се само по време на резервация, и влиза  в сила на момента, включително за настоящата покупка.. Отделно от резервиране на полет не се предлага. (това последното съм го срещал като въпрос, затова го пиша и сега).

Членството дава право на още до 9 човека да летят с намаление, но само ако абонираният пътува с тях, и всички билети са купени през неговия акаунт в сайта на Wizz. Не може да купите билет с намаление за друг без да летите с него"

Последното за Украйна си остава.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на Wizzair може да се направи от 30 дена до 3 часа преди заминаването на полета по разписание.

Има ли нещо специфично относно административната такса на easyJet?

Таксата на easyJet е в размер на 11 евро на резервация без значение за колко човека и за колко полета е тя. Това означава, че колкото повече хора пътуват на една резервация, и колкото повече полети се резервират едновременно (уебсайтът на easyJet позволява да добавяте колкото си искате различни отсечки на една резервация), толкова по-евтина ще е крайната цена на полетите. 

Пример:
Вариант 1: купувате билет София - Берлин за 1 човек, а утре Женева - Копенхаген за трима.
Вариант 2: купувате едновременно и четирите полета на една резервация.

Вариант 2 ще излезе по-евтин, защото тези 11 евро такса за резервация ще се разпределят между четирите полета, т.е. няма да се начисляват всеки път, а еднократно.

Как да си избера място в самолет на easyJet?

Ако решите да си спестите парите, място ще ви бъде определено на случаен принцип когато се регистрирате онлайн (чекирате) за полета, или на летището ако сте избрали този начин.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на easyJet може да се направи от 30 дена до 2 часа преди заминаването на полета по разписание.

Как да си избера място в самолет на Ryanair?

При Ryanair можете да си изберете място по време на резервация, ако заплатите съответната сума. Иначе си избирате място при качване в самолета, извън местата на редове 2, 5, 15, 32 и 33, които са платени, както и редовете на аварийните изходи 1, 16 и 17.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на Ryanair може да се направи от 14 дена до 4 часа преди заминаването на полета по разписание.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

" значи е преценила, че ще успеете и вие, и багажът ви да си хванете връзката на време" - това с багажа си е само добро пожелание. Брат ми пътува с Бг Еър и връзка към КЛМ на един билет (90 мин) и още на качване са му казали, че времето е малко и да не си чака багажа, а направо да подава клейм за забавен багаж, щото няма и да се опитват да го прехвърлят. Аз останах изумен, честно казано. На връщане Ер Франс - Бг Еър пак без багаж пристигнал, нищо че имаше повече време. 

Имам чувството, че в Бг Еър е проблема, като общия знаменател, ама знам ли. При всички случаи качеството на услугата пада главоломно напоследък.

Връзка към коментар

Относно FAQ няколко уточнения и допълнения:

Имам X минути за трансфер на летище Y. Достатъчни ли са?

Уточни, че това е валидно само и единствено, когато всички сегменти на полетите са купени на един цял билет, и авиокомпанията е традиционна. За полети, купени с билети на различни авиокомпании, и от различни сайтове, това не е точно така, и за всяко летище времето е различно, като първата авиокомпания няма задължението да прехвърли багажа на следващата. В такива случаи всеки да пита конкретно, и ще му се отговори от хората във форума с личен опит на въпросното летище.

Ще обясните ли кратко и ясно ограниченията за течности в ръчния багаж?

добави И гелове, и гелообразни вещества като мед, топено сирене, масло, плодови сладка, козметични кремове.

Плащане с банков превод, карта или Wizz Сметка е най-подходящо при Wizz Air?

При банковия превод ще ви начислят допълнителна банкова такса върху цената на билета, варираща от 3 до 8 лв. в зависимост от тарифата на банката, през която се извършва паричния превод.

Какво представлява накратко Wizz Discount Club?

Тука ще ме прощаваш, ама пак толкова объркано си го описал, че ако не го знаех отпреди, нищо нямаше да схвана. 

"Срещу еднократна такса от 59 лева на година, Wizz Discount Club дава право на отстъпка от 20 лв. от цената на еднопосочен полет за целия период на валидност. Закупува се само по време на резервация, и влиза  в сила на момента, включително за настоящата покупка.. Отделно от резервиране на полет не се предлага. (това последното съм го срещал като въпрос, затова го пиша и сега).

Членството дава право на още до 9 човека да летят с намаление, но само ако абонираният пътува с тях, и всички билети са купени през неговия акаунт в сайта на Wizz. Не може да купите билет с намаление за друг без да летите с него"

Последното за Украйна си остава.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на Wizzair може да се направи от 30 дена до 3 часа преди заминаването на полета по разписание.

Има ли нещо специфично относно административната такса на easyJet?

Таксата на easyJet е в размер на 11 евро на резервация без значение за колко човека и за колко полета е тя. Това означава, че колкото повече хора пътуват на една резервация, и колкото повече полети се резервират едновременно (уебсайтът на easyJet позволява да добавяте колкото си искате различни отсечки на една резервация), толкова по-евтина ще е крайната цена на полетите. 

Пример:

Вариант 1: купувате билет София - Берлин за 1 човек, а утре Женева - Копенхаген за трима.

Вариант 2: купувате едновременно и четирите полета на една резервация.

Вариант 2 ще излезе по-евтин, защото тези 11 евро такса за резервация ще се разпределят между четирите полета, т.е. няма да се начисляват всеки път, а еднократно.

Как да си избера място в самолет на easyJet?

Ако решите да си спестите парите, място ще ви бъде определено на случаен принцип когато се регистрирате онлайн (чекирате) за полета, или на летището ако сте избрали този начин.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на easyJet може да се направи от 30 дена до 2 часа преди заминаването на полета по разписание.

Как да си избера място в самолет на Ryanair?

При Ryanair можете да си изберете място по време на резервация, ако заплатите съответната сума. Иначе си избирате място при качване в самолета, извън местата на редове 2, 5, 15, 32 и 33, които са платени, както и редовете на аварийните изходи 1, 16 и 17.

Допълнение: Чек-ин на уебсайта на Ryanair може да се направи от 14 дена до 4 часа преди заминаването на полета по разписание.

1. Уточних това за прекачването, че важи само за един билет. Ще добавя отделен въпрос, който покрива прекачвания с нискотарифни.

2. Добавих геловете и във въпроса и в отговора.

3. Добавих, че има такса за банков превод, не съм прецизирал размера, защото може да варира. Генерално гледам да избягвам числа, защото често се променят и би означавало постоянна подръжка за да е актуална. Само за размера на багажите правя изключения, защото имам намерение да ги поддържам актуални при евентуални промени. Чакам да влезнат в сила новите правила на раян за да добавя въпрос за тях, да не си играя после на промени.  

4. Попромених го за WIzz Discount, но в начина казан от теб има объркване. Защото абоната може да купи с намаление полети на двама, а ако купи после на още трима те няма как да ползват отстъпката. За това е задължително да са на една резервация всички желаещи да ползват отстъпката. 

За чекина не съм го включвам никъде поради гореспоменатата причина с числата. Често се правят промени и не искам и аз да ги правя. Всички авиокомпании пращат подканящи мейлове, та не мисля, че липсата на тая информация е голям проблем. Като цяло иначе бих го изнесъл в отделен въпрос, но това означава още едно нещо да ми виси на главата да дебна да е постоянно свежо. 

5. Няма как да се купи на една резервация билет за 1 и допълнителен полет за трима. Броя пътници е фиксиран за всички отсечки и са едни и същи. 

6. Добавено, че място се начислява по време на чекирането. 

7.Пак, не ми се изброяват точните редове по причина, че могат да бъдат променени. Мисля, че е достатъчно да се каже, че има платени места и толкова. 

" значи е преценила, че ще успеете и вие, и багажът ви да си хванете връзката на време" - това с багажа си е само добро пожелание. Брат ми пътува с Бг Еър и връзка към КЛМ на един билет (90 мин) и още на качване са му казали, че времето е малко и да не си чака багажа, а направо да подава клейм за забавен багаж, щото няма и да се опитват да го прехвърлят. Аз останах изумен, честно казано. На връщане Ер Франс - Бг Еър пак без багаж пристигнал, нищо че имаше повече време. 

Имам чувството, че в Бг Еър е проблема, като общия знаменател, ама знам ли. При всички случаи качеството на услугата пада главоломно напоследък.

Подозирам, че е в бг ер проблема. И за Алиталия съм чувал слухове, че при малки срокове не ти прехвърлят багажа, но мисля в общия случай няма проблем. 

Давайте още :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.