Прескочи до съдържание

Седмица на юг от Хюстън около Нова Година

DaBo

Препоръчани мнения

Публикувано:

Пак аз, ама сега с друг въпрос. През коледно-новогодишния период ще ходим при приятели в Хюстън за две седмици. Първата седмица ще сме при тях и въпреки, че те тепърва ще се местят натам, вече имаме планове къде и какво да правим. За втората седмица обаче искаме (аз и мъжът ми) да отидем някъде на наистина топло/горещо. Зимата, където сме в момента, е тегава и това е идеалната възможност да съберем малко слънчева светлина. Мисля, че най-добре от Хюстън ще е Мексико, като Ривиера Мая засега води в класирането. Та въпросът ми е следният:

Освен United, към настоящия момент летят Southwest и Spirit, но двете авиокомпании нямат цени за януари 2020 - кога може да се очакват цени за 2020 или спират полети за зимния период? Не съм много наясно с по-бюджетните авиокомпании в САЩ. Иначе United имат поне по 4-5 полета на ден до там от Хюстън, но искат "скромните" няколкостотин евро на човек без багаж дори...

Публикувано:

Погледнете "пакети" от полет + хотел в експедия - обикновено спестява пари

Друга опция е да погледнете United Vacations - vacations.united.com - там също има такива оферти за полет и хотел

Трябва да са заложени полетите вече - за 1 година напред ги залагат

Вижте остров Козумел - много приятно местенце в Мексико

Други опции в района - Барбадос (има полети от Маями), Доминикана, ... Само ходенето в Куба е проблемно.

• Харесвам 2
Публикувано:
18 minutes ago, akair said:

Трябва да са заложени полетите вече - за 1 година напред ги залагат

Southwest и Spirit нямат цени за 2020, поне с направление Мексико, което ме учудва. Затова питах дали спират полети за зимния период или по-късно ги качват.

От района сме ходили и в Барбадос, и в Куба, и на още няколко други острова. Затова искаме някъде, където не сме били - Мексико или Дминикана (добра идея), но гледаме за директни полети от Хюстън.

Ще проверя за пакети в United, за експедия тотално забравих, а сме вземали такива няколко пъти.

13 minutes ago, Травеолани said:

@DaBo ние ползвахме пакет от сайта Hotwire.com - проверете и него. За Канкун хотелите се виждаха и не бяха скрити.

Вярно, ти беше ми го казвала този сайт, но за Куба не ставаше, защото не бяхме канадски граждани. Сега пак ще проверя за Мексико.

Като цяло цената на хотелите не е притеснителна, колкото на сам.билети. Има няколко немски сагрегатора, които дават доста добри хотели на цени в нашия бюджет, ама някакси не мога да преглътна, че от Хюстън до Канкун ще струва горе-долу колкото от Киев до Хюстън с Луфтханза...

Публикувано:

Много е рано за добри цени, но и 390$ както са в момента за януари не е твърде зле. Освен Доминикана, бих предложил като вариант и Белиз, но в момента гледам билетите са +500$ за директен полет. Ако се спрете на Белиз , после вътрешен полет до Пласенсия и там пълен релакс. Белиз е абсолютен хит.

За пакети с намаление, вижте безспорният лидер Apple vacations, да не се бърка с IPhones.

• Харесвам 3
Публикувано:

Много благодаря @akair, @Травеолани и @stanislavpp за ценните съвети и линкове! Apple vacations дори не ги бях чувала.... (къде е удрящото се по челото емотиконче?).

Spirit имат съобщение, че soon ще качат цени за след 18.12.2019. Предполагам, че и Southwest скоро ще направят същото. Може би проблемът с онзи модел на Боинг оказва много негативно влияние върху разписанията и новите рутове на двете авиокомпании, а и не само на тях.

32 minutes ago, stanislavpp said:

Много е рано за добри цени, но и 390$ както са в момента за януари не е твърде зле. Освен Доминикана, бих предложил като вариант и Белиз, но в момента гледам билетите са +500$ за директен полет. Ако се спрете на Белиз , после вътрешен полет до Пласенсия и там пълен релакс. Белиз е абсолютен хит.

За пакети с намаление, вижте безспорният лидер Apple vacations, да не се бърка с IPhones.

Не знам защо, но на мен най-най-добра цена на United ми излиза 445 евро, може би заради айпи-то....

Белиз ще го проверя и него, нищо кой знае какво не знам за там. Placencia е мястото, така ли? Имам добра позната, която живя в Белиз няколко години, ще взема да я "потормозя" малко за информация.

Доминикана май ще отпадне, защото няма директни полети и в момента само Spirit  са в играта с един стоп. Ще видя с новото има разписания как ще е.

Но получих доста ценни насоки и линкове, ще започна да проучвам малко по малко.

• Харесвам 1
Публикувано:

Apple Vacations също е опция - те имат чартърни полети. Те предполагам работят с доста а/к, но едната е Allegiant. Нищо й няма по принцип на а/к, но 60 Минути им бяха посветили почти цяло предаване - изгледай го, за да сте информирани - най-доброто нещо е да вземете информирано решение 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Има и други добри места в Белиз, но бих препоръчал именно Пласенсия на база на изчетеното за лежерна почивка и съотношение цена/качество.

Директно на сайта на Юнайтед излизат цени от 387$ без багаж всекидневно през януари Хюстън - Канкун - Хюстън.

• Харесвам 1
Публикувано:

Горещо препоръчвам, ако решите да летите до Канкун, да изберете хотел някъде из Плая дел Кармен. Много по-добра инфраструктура в сравнение с хотелската зона на Канкун. 

Лично аз не съм ходила до Белиз, но чувам само хубави отзиви от приятели.

Виждам билети на Спирит по $230 отиване и връщане от Хюстън до Канкун за този период без багаж в Гугъл сърч.

• Харесвам 1
Публикувано:

Туристи от Канкун и Плая дел Кармен се оплакваха февруари месец, че има водоарсли покрай брега. На Козумел нямаше - не знам колко са ви проблеми водораслите... Ако решите да отидете на Канкун или Плая дел Кармен, от Плая дел Кармен има лодка (1/2 час пътува) до Козумел - има много места за шнорхелуване и дайвинг.

• Харесвам 1
Публикувано:

Водорасли има постоянно от няколко месеца, но след 8-9 месеца е божа работа. Остров Холбокс също е прекрасен вариант, и като че ли по-добър от Козумел.

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

След като въпросът прерастна в отделна тема, ще може по-обстоятелствено да пиша. 😉

Пътуването до САЩ е планирано за 25.12.2019 - 10.01.2020, а морската почивчица (защото 7 дни за никъде не стигат) за 02.01.2020 - 09.01.2020. За съжаление, датите са фиксирани и няма как да мърдаме наред-назад.

Засега Канкун с Ривиера Мая или Козумел са главните претенденти за морската локация, заради възможно най-бързата връзка с Хюстън - един директен полет. Проверих Белиз, но има втори вътрешен полет или 3 часов трансфер с бус и ценово е по-скъпо от Ривиерата. Холбокс изглежда супер, ама и там е една мътна и кървава с транспорта... или въздушно такси за скромните 400 долара, на което не бих се качила така или иначе, или сухопътен трансфер + фери, като за по-направо от летището трябва да се отиде до града Канкун и оттам да се хване друг автобус и след това ферито. 

За Ривиера Мая имам хотел фаворит, по-скоро са няколко хотела от една верига един до друг, но се намират м/у Puerto Aventuras и Xpu Ha (въпреки, че знам испански, това си нямам никаква идея как да го произнеса 😂). Това добра локация ли е или да търся хотел баш до Playa del Carmen/Playacar?

Днес ще разгледам по-подробно и Козумел, но като че ли Ривиерата е по-подходяща с цел посещение на Чиченица и Тулум. За първи път сме в Мексико и няма как да лежим само по цял ден на плажа, трябва малко и културна програма. Водорасли не ме притесняват, не мога да плувам...😂 Шнорхелинг по-бива, дайвинг твърдо не.

От всички предложени сайтове, apple vacations дават по-добри цени. Но към настоящия момент, ако купим хотел от немски сайт + билет на United от техния си сайт, излиза най-евтино. Ще чакам още малко да видя Spirit и Southwest какви цени ще изкарат за януари 2020.

Ето това съобщение излиза на сайта на Spirit:

2141830787_ScreenShot2019-04-17at10_29_48AM.png.c5228701e56526d6509c584e836a374e.png

Те също имат директен полет от Хюстън за Ню Орлианс, от който също се интересувам.

Продължавам да чета и разглеждам.

Редактирано от DaBo
Публикувано:

Все не ми остава време да си напиша ТР-а... Тулум не е нищо особено. Чичен Ица е на около 3 часа от Плая дел Кармен.  Един от президентите на Мексико е бил "строител" и е поръчал магистрала на п-в Юкатан, за да може туристическият бизнес да върви. Мексиканците си ценят приходите от туризъм и  имат спретната организация. Аз си букнах разходката до Чичен Ица на гише на бюрото за туризъм на Козумел. Цената беше доста под цените на агентите в хотела - 64 срещу 100+ долара. От Козумел хванах една от първите лодки (в 6 сутринта). На пристанището в Плая дел Кармен ме чакаше бусче, което ме закара до началната точка на разохдката - един двор до магистралата, в който имаше офис на туристическата фирма, 5-6  големи автобуса и поне 20 микробуса, АТВ-та за разходки, мотори, ... Ходихме до едно сеноте, Чичен Ица, Ваядолид + обяд + вода/бира/текила/маргарити в автобуса. Заради двойка лежерни латиноси и друга двойка заблудени грингоси малко закъсняхме от разписанието, но на магистралата ни прехвърлиха в бусче, на което шофьорът беше "един от братята  Шумахер" - за норматив (7-8 минути) стигна до пристанището.

От летище Канкун до Плая дел Кармен е около 80-ина км. Но има трансфери. Има и тансфери до летището на Плая дел Кармен. Между Козумел и Плая дел Кармен има лодки на всеки час - жълто-сините пътуват 30 минути и са доволно приятни. Оранжевите пътуват 45 минути (те са малко по-стари). Цената е една и съща - 10 долара на посока.

Ако летите до летище Козумел, има споделени шатъли от летището - 150 песос на човек, което е около 8 долара - букват се на гишето до вратата, на пристигащи.  До летището има само таксита - 15-20 долара - както се договориш 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

X се произнася Ш , Xpu Ha - Шпу Ха, Xcaret - Шкарет и т.н. , това са имена останали от маите. Ривиера Мая се произнася Рибера Мая от мексиканците.

Хвърли едно око и на моята тема- 

Водораслите са по- неприятни на плажа, отколкото в морето :

7D2C45AC-E678-444F-992A-AAA35334317B.jpeg

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
3 hours ago, stanislavpp said:

X се произнася Ш , Xpu Ha - Шпу Ха, Xcaret - Шкарет и т.н. , това са имена останали от маите. Ривиера Мая се произнася Рибера Мая от мексиканците.

Хвърли едно око и на моята тема- 

Водораслите са по- неприятни на плажа, отколкото в морето :

7D2C45AC-E678-444F-992A-AAA35334317B.jpeg

Хаха, безумното им v - чете се Б, ама е по-скоро м/у Б и В. А колумбийците произнасят Xcaret - Екскарет 😂.

Темата ти отдавна съм я отметнала. 😉

Да, неприятни са тези водорасли, ама нали уж ги чистят?! Поне се надявам да ги чистят в 4 и 5 звездните комплекси.

6 hours ago, akair said:

Все не ми остава време да си✌️ напиша 🙂

А трябва! ✌️ Козумел отпада, United искат абсолютна безумна цена до там за нашия период.

В момента обмисляме малка промяна на датите, да видим какво ще излезе от нея. Ако успеем да я направим, може би ще имаме един ден повече в Мексико и може да разделим престоя м/у Плайа дел Кармен и Козумел.

И сега въпрос за Ню Орлиънс - 2 дни стигат ли?

Публикувано:
1 hour ago, DaBo said:

И сега въпрос за Ню Орлиънс - 2 дни стигат ли?

Стигат. Особено като за първо ходене.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен си вземете кола под наем до Чичен Ица, защото автобусите с туристи минават по обиколен път. За около $10 за тол магистрала с мъжа ми си спестихме над час и си бяхме с наша си програма, никой не чакахме, с никой не се съобразявахме. Колата ни излезе с бензина около $70. След Чичен Ица отидохме до Сеноте Ик Кил, където прекарахме страхотно, аз даже не исках да излизам от водата, макар и аз да не мога да плувам (наех жилетка за $2). На връщане към Канкун спряхме във Ваядолид, където не ни хареса особено и след кратка разходка из центъра, катедралата и местното сеноте, се отправихме към Тулум. Така отметнахме много повече, отколкото ако бяхме с автобус.

• Харесвам 3
Публикувано:

С еднодневна организирана екскурзия се посещават точно същите места. Ние платихме за двама човека за еднодневна екскурзия $40 – посетихме Валядолид, сенот, включен обилен обяд, напитки и лека закуска в автобуса и 3 часа на Чичен-Ица.

• Харесвам 3
Публикувано:
3 minutes ago, Травеолани said:

С еднодневна организирана екскурзия се посещават точно същите места. Ние платихме за двама човека за еднодневна екскурзия $40 – посетихме Валядолид, сенот, включен обилен обяд, напитки и лека закуска в автобуса и 3 часа на Чичен-Ица.

Може да сте попаднали на по-добър пакет, но това, което на нас ни предложиха и времето за престой на отделните места, ми се сториха неподходящи, а и за мен най-големият проблем при пътуване е да съм зависима от други хора, да изчаквам, да не си разполагам с времето.Затова винаги търся варианти да не пътувам с масовки.

• Харесвам 4

@Dabo, според мен въобще не се занимавай с хотели. Има много добри предложения от AirBnb с доста по -ниски цени от тези на хотелите, а предлагат почти лукс условия. Аз бих търсила място в затворен комплекс с басейн. Ние бяхме на такива места в Канкун и в Плая дел Кармен, но не търсехме почивка и ги бяхме избрали по- далеч от туристическите места. Отделно ви препоръчвам да си наемете кола и с нея да си обикаляте по плажовете, където ви харесва, както и да обиколите разни исторически обекти. Ще имате възможност да търсите добър плаж без водорасли.

Има едно селце Puerto Morelos между Канкун и Плая дел Кармен с много приятна атосфера, едно от местата, които ми напълниха душата. Много ми хареса и съжалих, че не сме отседнали там, а и цените бяха значително по-добри от тези в известните курортни градчета.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2

Явно сме се разглезели с ниските цени за туризъм след близо три години в Югоизточна Азия. Последните дни погледът ми се връзваше многократно на фльонга с това пътуване. Като започнем с неособено лесната начална точка (Киев), минем през междинната спирка Хюстън и продължим с опитите да я напаснем с екзотичните Кариби, накрая забиваме последния пирон с "най-неблагоприятния" сезон за пътуване - новогодишния... Въртях наляво, после надясно, после пак отново, хиляди варианти и т.н. и както да го въртях все нещо някъде не ми харесваше. Затова попроменихме малко датите и очакванията... и каквото, такова - билетите са купени, нощувките запазени, мачът е свирен - ура, отиваме в Мексико! 🇲🇽 🥑 🌮 🌯 И в Хюстън, де! 😉

27.12.2019

Киев - Франкфурт - Хюстън - и двата полета са изпълнявани от Луфтханза с 2 часа престой на Франкфурт

02.01.2020

Хюстън - Канкун - предиобеден директен полет на Юнайтед

11.01.2020

Канкун - Франкфурт - Киев - и двата полета пак са на Луфтханза, този път с малко повечко престой на Франкфурт

Билетът е мултисити, като намалихме малко цената с налични мили.

За нощувките доста четене падна. Мисля, че вече мога да напиша пътеводител за ол-инклузив хотелите на Ривиера Мая, хаха. Защото в началото си бяхме решили, че искаме някой да е помислил за кафето преди ние дори да сме се събудили. И не беше въпрос толкова на бюджет, ама ние май сме се променили и нещо масовият туризъм и затворени в един комплекс не е вече нашето "нещо". Затова използвах съвета на @mililia и през airbnb запазих един апартамент, по-точно първи етаж на къща в охраняем комплекс в Playacar. Има си пакромясто вътре в комплекса, собствен басейн, велосипеди, но най-важото е, че имаме достъп до шезлонгите и чадърите на един 4 звезден хотел на Playacar. Много близо е и до прословутото "5-то авеню" в Playa del Carmen. Моят мъж вече си избра и колата под наем. 🚗 Оттук вече е ясно - ще има пирамиди, руини, паркове, острови и т.н. И пак ще ви тормозя с въпроси, ама има време. Сега отивам да приготвям багаж за две пътувания почти едно след друго, че време не остана. 😊

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:

А, тотално се отказахме от AI, то и не видях някакъв wow такъв. Типични AI за масовия турист. Основната дилема беше точно между Тулум и PDC. PDC е просто по-централно разположен с оглед на дневни трипчета както към Канкун, така и към Тулум. Апартаментът, който избрах, е на 10 минути пеша от ферито за Козумел. Но така или иначе е с безплатно анулиране и може да търпи промяна. Това, което най-много ме блазни е, че има достъп до плажа на хубав хотел и в случай на водорасли, там поне се чисти от персонала.

Последно бяхме на Ривиера Мая през 2010 г. на ултра ол-инклузив пакет (влизаха тематични ресторанти, всякакви коктейли и пр.) на първа линия в Плаякар - The Reef Playacar.  От плажа просто няма какво да се иска повече, хотела е луксозен. Въпреки това при платени не-малко пари за пакета (в последния момент го взех от Канада), издържахме само три дни и се метнахме за оставащите четири на самолет на Cubana в посока Хавана, Куба. Колото и да е хубаво, разните анимации покрай басейна и пр. активности, на$иращите се с бира вечер в бара като невидяли млади северноамериканци просто ни дойдоха много и заебахме последните 4 дни.

Аз съм малко краен в мненията си, но след като съм посещавал Ривиера Мая (от Канкун до Тулум + Козумел) редовно (сигурно едно 60-70 пъти) в периода 1996-1999 година, през 2010  цялата ивица ми се видя тотално о$рана, един мексикански Сл. Бряг. Преди така беше само хотелската зона на Канкун. Това преди 9 години, за сега не ми се мисли... За мен това място престана да съществува като дестинация за тропическо море. Ако сте фенове на ширпотребен туризъм (ЧиченИца е също нещо такова) или просто наистина просто искате да хванете слънце и тропическо море - да. 

Какво ли бих предложил като алтернатива... Малко ми е сложно, те почти всички острови в Карибско море станаха мега-пренаселени с туристи покрай круизната индустрия. Може би предварително планиран моят "на място променен" маршрут. Летите до Канкун, виждате каквото има около Ривиера Мая за 2-3 дни (храмовете в Тулум са абсолютно автентични, за разлика от ЧиченИца, която на 80-90 % е достроявана като планирана тур. атракция), сенотета и пр. и от Канкун си вземате полет на Cubana за Хавана (ако не сте ходили в Куба де, не съм ти гледал посетените държави). Така няма как да сте капо и ще отидете до две хем подобни, хем и много различни испано-говорящи карибски държави. Това са и двете истински държави в района (до някаква степен и Доминиканска република и Хаити), останалото са просто някакви административно отделени или не толкова отделени от метрополиите острови.

П. П. А, сега видях, че си ходила в Куба. Може би моят план няма да е атрактивен за вас тогава... Може да видите какво е положението по западното крайбрежие на Мексико. Кабо Сан Лукас също е много застроено поради близоста си с Калифорния, но района наоколо е много интересен. На времето ми харесваха и Puerto Vallarta и Huatulco (не Акапулко), както и едно село Zihuatanejo (близо до курорта Ixtapa). не знам сега как са, може да поровиш...  Западното крайбрежие е по-живописно като релеф - едно хълмисто такова и някак си ми се е струвало винаги по-автентично. Не е нападнато чак толкова много от круизната индустрия и като, че ли по-може да се "скрие" там някъде човек. Нямам представа как са полетите от Хюстън, но не може да няма такива или пък някакви пакети.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.