Прескочи до съдържание

бързи въпроси Франция - бързи въпроси


Mary

Препоръчани мнения

Здравейте, обръщам се за съвет и практическа помощ... Моля за препоръка за "морска" дестинация във Франция, БЕЗ Лазурния бряг... Датите са гъвкави между последната десетдневка на Юли и първите дни на Август (знам, топ-сезона е, но това е положението с отпуските)... 🙂

Групата е мама, тате и дребосъче на 2 години. Пътуваме със значително количество нужни и ненужни вещи, но не ми се иска да наемам кола, по-скоро хубава комуникативна локация и близки пътувания с транспорт (автобуси, влакове, таксита) до някой плаж или нещо друго интересно за гледане... Мислех си за нещо около Бордо, но е доста сложно със самолетните билети (+скъповато), или нещо подобно на югозапад... Пътуваме от София... Благодаря предварително на всеки, който подхвърли съвет, идея, или нещо изпитано и направило Ви впечатление!

Връзка към мнение

"Морска" дестинация, предполагам, включва и плаж? Ако не държите да се къпете във вода с температура над 20-21 градуса, мога да предложа любимата ми Нормандия, или Бретан. Хем има какво да се види, хем може да се придвижвате с влак, хем и е по-близо до Париж.

Друга алтернатива е департаментът Vendée, на брега на Атлантика. Там съм била около Saint-Jeant-de Monts, но си трябва кола за по-интересните места. Наблизо е и един от предпочитаните ми увеселителни паркове, Puy du Fou (без екстремни люлки и атракции, повечето са представления).

Не съм ходила надолу, към Бордо и Биариц, та не мога да дам конкретни впечатления.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 22 часа, Роца каза:

"Морска" дестинация, предполагам, включва и плаж? Ако не държите да се къпете във вода с температура над 20-21 градуса, мога да предложа любимата ми Нормандия, или Бретан. Хем има какво да се види, хем може да се придвижвате с влак, хем и е по-близо до Париж.

Друга алтернатива е департаментът Vendée, на брега на Атлантика. Там съм била около Saint-Jeant-de Monts, но си трябва кола за по-интересните места. Наблизо е и един от предпочитаните ми увеселителни паркове, Puy du Fou (без екстремни люлки и атракции, повечето са представления).

Не съм ходила надолу, към Бордо и Биариц, та не мога да дам конкретни впечатления.

Моля, предложете ми вариант с Бретан/Нормандия, интересно, живописно място, възможност за близки посещения... Не е задължително водата да е 30 градуса.. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 1.02.2024 г. в 21:40, krasi75 каза:

Моля, предложете ми вариант с Бретан/Нормандия, интересно, живописно място, възможност за близки посещения... Не е задължително водата да е 30 градуса.. 🙂

За Нормандия зависи от коя страна на естуара на Сена ще сте.

Ако сте откъм север - може да имате "база" в Хавър (Le Havre) и оттам да се придвижватете към Етрета (Etretat), Фекан (Fécamp), Руан, например.

Ако сте откъм юг - Трувил (Trouville-sur-mer) е добра база, също така е досами Довил (Deauville), а гарата е една и съща за двата града, само дето Трувил е доста по-евтин от Довил. Довил е известен с плажа си най-вече и като място за почивка на парижкия и международен хайлайф в началото на ХХ век. Оттам може да се отбиете до Онфльор (Honfleur), Кабур (Cabourg) - симпатични приморски градчета. Малко по-далече с влак, но също интересни са (особено ако си падате по исторически зебележителности) - Каен (Caen) със замъка и гроба на Вилхелм Завоевателя, Байю (Bayeux), където се намира средновековен 70-метров гоблен, разказващ битката при Хейстингс през 1066 година, Лизиьо (Lisieux) с известна катедрала. Ако все пак сте с кола, може да се отбиете до селото Камамбер (откъдето идва едноименното сирене) или до плажовете на Колвил (Coleville-sur-mer), където е бил десантът на съюзническите войски през юни 1944 година.

 

Откъм Бретан има повече плажове и природни резервати. Нея я познавам по-малко от Нормандия. Около Нант добра "база" може да е Сен Назер (Saint-Nazaire), откъдето да идете до Нант (има доста какво да се види в самия град, особено, ако сте почитатели на романите на Жул Верн). Наблизо е Карнак (Carnac), който е известен със структурата на монолити (макар и доста по-малка по размер от Стоунхендж), както и Геранд (Guérande), където има морски солници. Около Сен-Назер има и природни паркове, може да стигнете и до полуостров Киброн (Quiberon), познат с хубавите си гледки.

 

И все пак, като стара леля да си кажа:

- изънградският транспорт във Франция си остава скъпо удоволствие. Та може да се окаже, че комбинациите влак + автобус + такси да излязат по-скъпи от наемането на кола. Също така, времето за придвижване е удължено, което може да не е най-благоприятният вариант за малко дете (още повече, щом сте свикнали да пътувате с повечко багаж, както казваш в първия пост).

- да напомня, че от средата на юли до началото на септември се провежда Олимпиадата. Нищо, че се води в Париж, някои състезания ще се провеждат и в други градове. Та, освен, че краят на юли/началото на август е най-високият и скъп сезон, цените могат да бъдат допълнително увеличени, заради очаквания поток туристи покрай Олимпиадата. При това не само на настаняването, но и на транспорта (вече се знае, че билетите за транспорта в Париж ще станат на двойна цена) и, предполагам, храната. Та, вие си решете дали ви се пътува при тези условия.

А, и последно, ако искате да наемете къща или апартамент за престоя си - по крайморските дестинации през "сезона" (юни-септември) наемането на жилището е на седмица, от събота до събота. Много малко места биха ви приели за 3 или 10 дни или от четвъртък до сряда. Френска особеност.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 3
Връзка към мнение

@tougherty, да с ваканцията на някои от районите - зона Б от схемата долу са във ваканция от 20 април до 06 май 2024, а зона А - 13-29 април 2024.

 

Capture.JPG

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
преди 2 часа, Mistela каза:

Едно страхотно списание за Париж

 

Пътеводител Париж (chitanka.info)

да допълня с едно предложение

 

https://domaine-de-sceaux.hauts-de-seine.fr/actualites/detail/hanami-la-fete-du-printemps-au-domaine-de-sceaux

 

 Ханами- японския празник на пролетта

Връзка към мнение

Здравейте! 

 

Имам няколко въпроса, свързани с пътуване след седмица в Париж. Четейки назад, ми прави впечатление, че всички сте супер отзивчиви. Някои сте членове и на друг форум, в който писах, извинявам се, ако ме четете втори път 🙏🏻

 

За 3-те дни примерната ни програма с мисъл да е лека и без много ходене (с дете и един не много подвижен възрастен от трима):

 

Ден 1: Хоп он-хоп оф бус. Така ще можем да слизаме само на определени места и ще избегнем стълби и много ходене. 
Въпроси:
- От която и да е спирка ли можеш да се качиш или задължително от спирка 1?
- В случай на лошо време има ли как да се резервират места в закритата част (аз не видях, но все пак да питам)?
- Коя компания препоръчвате?
- В този ден ми се иска да включим и нещо интересно за детето (7 г.), като аквариума до Айфеловата кула, някоя класическа въртележка или друго. Къде беше тази, която е безплатна? Не си спомням дали тук или в друг пътешественически форум се коментираше. 

 

Ден 2: Версай + градините (цял ден ще отиде, но е обещана локация 😉
- Какви опции за транспорт има до там освен обществен, за да не се налага да сменяме по 3 превозни средства (спим до Av. De Villiers) или да вървим много пеша? Колко би излязло с Uber за около 20 км? Ползвали ли сте Freenow или Bolt? 
- Кое е по-добре да използваме за разглеждане на градините - влакчето или голф количка? 
- Гледах билети с включен обяд. Заслужава ли си?

Ден 3 (до 17 ч., защото после ще тръгваме към шатъла за Бове, полетът ни наобратно е в 21 ч.): Монмартр и Сакр Кьор. Ще трябва да ползваме фунилуляр и/или Монмартр бус. 
- Откъде е най-удобно да вземем този бус, за да избегнем големите баири пеша?
Няколко общи въпроса:
- Кои приложения за такси използвате освен Г7? 
- Продават ли се още 10-те хартиени карнети?
- Къде можем да вмъкнем корабче по Сена?
- Снимки/кафе на покрива на Галери Лафайет или на Прентан да изберем?

Благодаря!

Връзка към мнение

Включвам се набързо преди работа, довечера ще допиша повече подробности.

Автобусите хоп-он са без запазени места, те са на принципа "кой превари". Може да се качите от всяка спирка. 

Аквариумът до Айфеловате кула ще допадне на 7-годишно дете, според мен (водих щерката като беше горе-долу на толкова). Безплатни въртележки не знам да има, освен декември месец по време на коледните базари, тези които знам (до Айфеловата кула, до Кметството и на Монмартър) са платени.

Алтернативата за градски транспорт до Версай е такси или частен превозвач. Сега погледнах набързо, Юбър от района на вашия хотел до замъка във Версай тази сутрин би излязал между 30 и 44 евро, в зависимост от колата. Таксито ще е по-скъпо, Болт излиза малко по-евтино от Юбър. Аз лично, такси не ползвам от години, при нужда си викам Юбър или Болт, затова и не мога да помогна за приложения за такси.

За опциите влакче или голф количка, както и за обяда не мога да се изкажа, понеже не съм ги ползвала.

Корабчето по Сена може да го вмъкнете вечерта  Версай.

За третия ден не бих предвиждала разходка до 17ч и после багаж и придвижване до Бове, бих предвидила да взема шатъла до Бове в 17ч най-късно.

Прентан и Галери Лафайет са един до друг, та гледката отгоре ще е горе-долу една и съща. Аз имам предпочитания към Галери Лафайет, но това е субективно, защото имам личен сантимент към магазина. 

Хартиените билети за метрото са спряни от продажба от октомври миналата година.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря ти от сърце, Роца! 

Когато дописваш довечера, би ли споделила препоръка какви карти да си вземем на база плана (аз съм с Huawei и не намирам приложението, другите двама възрастни са с Android и iOS и трябва да е ок)? 

Относно Версай, сега гледах опциите и ми излезе, че RER има профилактика на 9 и 10 март, когато можем да сме там. В такъв случай с метро и рейс май ще е по-добре откъм градски транспорт или евентуално Bolt/Uber, като сметнем колко хора сме. 

Screenshot_20240305_133212.jpg

Screenshot_20240305_133008_com.gbox.com.google.android.apps.maps.jpg

Screenshot_20240305_132951.jpg

Връзка към мнение

@Lisko, нега човекът с айфон да погледне и той за приложението, че по спомени по едно време имаше някакви проблеми с едното от тях (Bonjour RATP), ако не ме лъже паметта.

Да допълня за хартиените билети - вече не се продават на карне, но индивидуални билети все още могат да се закупят. Също могат да се закупят и хартиени билети с намалената тарифа за детето.

Другият вариант, ако нямате приложенията, да си вземете пас Navigo Easy и да зареждате в него.

Трети вариант е да си вземете тридневен пас Paris Visite (30,90 евро за възрастен, 15,45 евро за дете). Но в този случай 1) трябва да проверите дали ще ви излезе изгодно спрямо броя пътувания (би се изплатил при повече от 6 пътувания с метрото/автобус на човек на ден) и 2) няма да важи за Версай.

За версай, възможно е да има ремонти по трасето (то от 3 години Париж е един голям ремонт) заради Олимпиадата, та в този случай може да ви излезе по-бързо и удобно да ползвате Юбър или Болт.

А, имайте предвид, че метрото в Париж е с изключително много стълби и не винаги ескалаторите работят, та това може да е проблемно да трудноподвижния човек.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Роца, merci beaucoup! Uber ми излиза около 40 евро до Версай. Bolt не мога да стартирам. Инсталира се приложението, чакам код за валидация и така и не го праща, нито като алтернатива осъществява обаждане. Изглежда не може да се ползва с български номера... 

Права си (както във всеки един от другите ти съвети, които и четох из форума) за билетите, ще го караме на ад-хок хартиени, сега ще проверя по кои метро станции се продават около нас. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 5.03.2024 г. в 0:17, Lisko каза:


Ден 3 (до 17 ч., защото после ще тръгваме към шатъла за Бове, полетът ни наобратно е в 21 ч.): Монмартр и Сакр Кьор. Ще трябва да ползваме фунилуляр и/или Монмартр бус. 

Ако до Монмартр ходите с метрото имайте предвид, че то е доста под земята и има много стълби за изкачване. Има и асансьор ако не искате да катерите стълбите.

Ние като бяхме аз тръгнах по стълбите и после моите хора ми се цупеха, че не съм казала за асансьора 😉.

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Движим се предимно с Uber из Париж, супер бързо и удобно, а и като сме 4-ма, излиза на сметка. От Порт Мейо до горе-долу Парк Монсо ни излезе 12 евро, а такситата, наредени там, се опитаха да ни "ушият" с 35 евро 😉 Поздрави от нощен Париж 🙂 

IMG_20240310_194647.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Имам полет от Орли утре сутрин от терминал 1 /6.50ч/.

За първи път ще съм на това летище, 1 час и 30 Мин преди полета ще са ми достатъчни ли за бордната карта да ми издадат, проверка на багаж и да стигна до гейта?

Връзка към мнение

Би трябвало да стигне, летището е малко. Летяла съм оттам в 7ч20 (пристигнах на летището към 6ч) и даже имах време за кафе преди полета.

Връзка към мнение
преди 11 минути , Роца каза:

Би трябвало да стигне, летището е малко. Летяла съм оттам в 7ч20 (пристигнах на летището към 6ч) и даже имах време за кафе преди полета.

Много Благодаря!

Връзка към мнение

Не още, доколкото съм запозната. Опитваха се да го въведат за Олимпиадата, ама май няма да стане, или няма да е във всички станции. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.