Прескочи до съдържание

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ - 500 ГОДИНИ ГЕНИАЛНОСТ И СЪВЪРШЕНСТВО


Препоръчани мнения

На 2-ри май, 1519 година умира художникът Леонардо да Винчи и се ражда най-митологизираната личност, ражда се геният на неговия дух и векове наред не престава да удивлява човечеството със съвършените си творби. Леонардо е „човекът на Ренесанса“, чийто рисунки и картини вдъхновяват, а изобретенията му изумяват съвременника. Геният му се проявява не само в скулптурата и архитектурата, но и в научните му изследвания в областта на биологията и анатомията, физиката и механиката, хидравликата и военното инженерство. Постиженията на художника, изключително напреднали за времето си, про-дължават да ни възхищават 500 години по- късно. Най-известните му произ-ведения са „Тайната вечеря” и „Мона Лиза”, следвани от още около 20 негови известни картини. И понеже Леонардо не е подписвал картините си, много е трудно да се докаже автентичността на повечето от тях. Със сигурност пет, от доказаните авторски картини се намират в Лувъра , сред които „Мадоната в пе-щерата“, “Мадоната с детето и Света Ана“. Преди няколко години бе открит още един шедьовър на Леонардо да Винчи и продаден на търг за 450 милиона долара - картината „Спасителят на света“, спираща дъха и изключително спор-на „Salvator Мundi“. На нея е изобразен Христос в лазурно синьо, държащ в лявата си ръка кристално кълбо, обгърнато в мистерия. Това изображение излъчва пълна хармония и мир.

image.png.f2a6a35787ad48c3c986bb4d7af1f1a9.png

На 2 май 2019 г. Италия и светът ще честват 500 години от смъртта на гения Леонардо да Винчи. Повечето чествания са планирани в Рим и Флоренция. Тържествата ще бъдат открити от италианския президент с биене и проз-вучаване на камбаната на Леонардо. Още миналата година бе открита голяма изложба в Атина , а в Харлем, Холандия – изложба от рисунки на човешки лица. Тази година изложби и конференции ще бъдат открити в Милано, Флоренция, Винчи, Париж, Англия, Шотландия и Вашингтон. Те ще предоставят несъмнено, платформа за изследване на творчеството на художника, но също и уникалната възмож-ност на обикновените хора да се докоснат до изкуството на ренесансовия човек.Биографията на Леонардо да Винчи (15 април 1452 – 2 май 1519) описва пътя на твореца, от малкото село Винчи до кралския двор на Франсис І. Леонардо е роден в Анчиано, близо до Винчи, Тоскана, като незаконен син на нотариус и селска жена, останала в неизвестност. На 14 години започва чиракуването си при известния скулптор и художник Андреа дел Верочио във Флоренция. През 1472 г. е регистриран като самостоятелен майстор в гилдията Св. Лука, като продължава да работи с Верочио. От тогава датират първият му портрет и няколко сцени с Мадоната. На 30 години художникът заминава за Милано и работи за дюк Людовико Сфорца. Тук той създава стенописа „Тайната вечеря” в манастира на Санта Мария дела Грация, безбройни рисунки на военни съоръжения, както и проект за голяма статуя, който не е изпълнен.

image.png.10944ef503e28056a3f4335fee6eaa38.png

 

През 1500 г. Леонардо работи в Рим, където започва да рисува „Мона Лиза” и други творби. През 1516 г. е повикан на служба при младия френски крал Франсис І, който се запознава с творчеството му в Рим. Следват години, през които Леонардо живее във Франция, в свое собствено имение, с постоянен доход за първи път в живота си. Умира през 1519 г. в ръцете на младия крал, който го обожава. Надгробната плоча се намира в местността Шато де Амбозие, в параклиса Св. Юбер, до замъка Амбоаз.

image.png.ff33b5ca3dd29f98bda9ef0bbad57629.png

 

Леонардо умира на 67 години, като оставя около 20 картини, спорни за неговото авторство, но и стотици рисунки, проекти, изследвания и графични изображения на човешко-то тяло. Феноменални са бележниците му със скици и рисунки, изписани отстрани с уникалния красив почерк на гения в обърнат ред, за да не се разчитат лесно. Тези бележници с негови записки ще бъдат изложени в изложбените зали по света тази година. Любопитен факт е, че английската кра-лица притежава в безценна колекция, стотици от рисунките и някои бележници на Леонардо. Те ще бъдат показани в 12 изложби, в различни градове на Англия. Организирането на изложба на Леонардо да Винчи е изключително сложно и скъпо мероприятие, тъй като рисунките са миниатюрни и много деликатни за съхранение, притежание са на частни колекции и могат да останат само за кратко време на едно място. Малко известен факт е, че художникът е нарисувал голям брой комични лица на хора, като е съчетавал човешките черти с животински. Това е правил за забавление и смях в дворовете, в които е живял и работил. После това се превръща в мода и много са копирали тези примери. Тези хумористични образи също ще присъстват в изложбите. Интересно е да се види, че Леонардо рисува прекрасни глави на мъже и жени в малък размер с червен графит с топлината на теракота. Така той придава невероятна мекота и топлина на образите. Всеки един от тях е нарисуван с фотографска точност и изящество на детайла. Леонардо рисува съвършения образ на мъжа и жената реалистично, с изклю-чително духовно и душевно присъствие. Известен факт е, че творецът е подготвял скици за Тайната вечеря като е рисувал глави на обикновени хора от народа и е държал много, да не идеализира образите на апостолите. Той е вярвал, че художниците трябва да рисуват хора от живота, от плът и кръв, с автентични чувства като контраст на въздушните ангелски фигури, преобладаващи по негово време. За да постигне това художникът прави безброй рисунки на хора от улиците и таверните, войници в огъня на битката и най-красивите жени, които е срещал. Точно тези рисунки ще присъстват на изложбите тази година в Европа. Сега могат да се видят в оригинал рисунките на главите на апостолите като Петър, Андрей и Юда, нарисувани като силни и земни мъже. Забележително е, че образите на Христос и Йоан се отличават от останалите образи на апостолите по това, че са нарисувани с нежна деликатност, почти прозрачни, женствено фини и красиви, сякаш съчетаващи женското и мъжкото на-чало в един съвършен човек. Тайната вечеря, изобразяваща драматичния момент на предателството, фокусира всичко, което Леонардо е научил през целия си живот - как да изобрази човешката емоция в изкуството  ва към душевното преживяване в отговор на изненадващата и шокираща новина. Като пример Петър държи в ръката си, странно извита, нож, а Юда държи кесия с пари, поставена на масата.
Честванията на 500-годишнина ще привлекат голяма публика в най-известните европейски музеи на изкуствата, която в съзнателен избор, а не в случайно попадение, ще преживее едно класическо и древно светоусещане за човека от „плът и кръв“. От всеки нарисуван образ струи любовта на твореца към човека. Безценно преживяване за душата е да бъде докосната от творбите на Леонардо като един от най-известните художници за всички времена.

 

Леонардо да Винчи - Мона Лиза

image.png.4eead9f01aff732b992ef41313c2fd67.png

 

Мона Лиза е световноизвестна маслена картина от Леонардо да Винчи от разцвета на италианския Ренесанс в началото на 16 век. Картината, известна на италиански като La Gioconda, вероятно е кръстена на флорентинката Lisa del Giocondo. Заглавието Mona Lisa, което обикновено се използва в Германия, се основава на правописна грешка, защото Mona произлиза от италианската кратка форма Monna (за Мадона, жена), и следователно не е първо име, а заглавието, с което Lisa като съпруга, е избрано от Франческо дел Джокондо. Друга теза, която се преследва днес, се отнася до Джулиано ди Лоренцо де Медичи и неговия незаконен син Иполито Медичи. Смята се, че Джулиано е поръ-чал картината на Леонардо като утешително изображение на майката на младия си син Иполито, след като тя е починала при раждане. Съвременното име „Джоконда“, което вече е било използвано от ученик на Леонардо, означава „Утеха“ – вероятно, защото картината е била предназначена да утеши малкия Иполито де Медичи за загубата. Оригиналната картина - на френски „ La Joconde” е изложена от края на 18-ти век в централния парижки музей Лувъра и се смята за един от най-известните му експонати. Намира се на площ от 77 см × 53 см (около 0,4 м²), изработена е върху тънка дървесина от тополи и вероятно е с произход от 1503 до 1506 г.

 

Ето, още няколко от най-известните картини на Леонардо:

 

"Витрувиански човек"

image.png.3391f0bf856a0acccf415abc76f57755.png

 

„Мадоната с карамфила“

image.png.32d34d4eb614f3e27a30d8c21cb0a960.png
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

„Мадоната с вретеното“

image.png.ade7035ea181176dc47f1379f0dbab30.png

 

"Портрет на Джиневра де Бенчи"

image.png.0f7adc9e7c06dad1d24b48c0377ddb61.png

 

„Йоан Кръстител“

image.png.5bfb054cd4b0d50cdfbc1350e2c69602.png

 

"Дамата с хермелина"

 

image.png.ecdcaa712434c252133fdb983197d4cf.png

 

Материал за писанието взех от тук и от тук.

 

П.П. На края  предишния пост, излезе едно огромно празно поле, което никак не мога да махна. Моля, някой от модераторите да го съкрати!

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Като човек, който последните години се задълба много в живота на Леонардо, мога да добавя, че самият той не се разглежда като художник, а по-скоро като учен. И неслучайно нерядко е наричан "първият учен". Във всяко свое начинание той търси съвет и препоръка от природата, всяко нещо трябва да бъде в съответствие с природните закони. Вегетарианец, пацифист, той се рекламира пред Лодовико Сфорца (Мавъра) и Черзаре Борджа като човек, който е в състояние да разработи непознати към онова време оръжия. Негови са думите: Murder is committed by human beings. A sword is not a human being. Therefore, a sword cannot commit murder. Т.е. Убийството се извършва от хората. Мечът не е човек. Следователно меч не може да извърши убийство.

 

Основаването на естествените закони и правила е повод за неприязън между него и Микеланджело. Микеланджело е нескрит хомосексуалист (което не е било обект на санкция в онези години във Флоренция) и си е умирал да изобразява голи мъже с изпъкнали мускули. На това Леонардо контрира, че позите на мъжете не предполагат всички мускули да бъдат изпъкнали по такъв неестествен начин.

 

Леонардо е сред първопроходците в инженерните науки. Създава прототип на скафандър, вертолет, парашут. По време на престоя си в Рим той се занимава активно с дисекции, с което си навлича гнева на околните. Прави го нощно време, което още повече прави картината страшна. Прецизността на изобразяване на детайлите от човешкия организъм е достигната ... 500 години по-късно с изобретяването на ядрено-магнитния резонанс!

 

Една интересна случка е свързана с "Тайната вечеря". Останало му да нарисува само главата на Юда, но в типичния за него стил, се забавил. Апропо, до голяма степен закъсненията в неговия творчески живот се дължат на непрестанния стремеж към съвършенство, което той вижда в природата. Та духовник от църквата се оплакал от това на Сфорца, който ги събрал заедно с Леонардо да разрешат случая. На срещата Леонардо обяснил, че му остава само това, но обикаля улиците в търсене на подходящия образ. Но ако Сфорца иска да приключи много бързо, ще нарисува лицето на духовника и ще приключи, на което Мавъра се засмял и му дал свобода на действие.

 

Леонардо е автор на проект за отклоняване на коритото на река Арно от Пиза, с което Флоренция да си осигури предимство. Не успяват, защото ръководителите във Флоренция действат прибързано, което се отразява на работата и на резултатите.

 

И все пак голямата мечта на Леонардо е летенето, птиците. В продължение на часове ги е наблюдавал и си е  водил записки как използват крилата си при излитане и кацане.

 

Любима тема. Мога да продължа с часове.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Zaro каза:

 

Любима тема. Мога да продължа с часове.

@Zaro, в първия от двата линка, които дадох, има много интересна лекция за Леонардо,  на Рудолф Щайнер, от 1913 година. Може би, ще ти е интересно. Той е бил голям негов почитател и изследовател.

Връзка към коментар

Топ 10 изобретения на Леонардо да Винчи

 

Изобретенията на да Винчи наистина са изпреварили времето си. Ако бяха построени още тогава, най-вероятно щяха да са истинска революция в историята на технологиите. Какви са били най-фантастичните рисунки?
Леонардо да Винчи един от най-великите изобретатели в историята оставя съвсем малък отпечатък върху технологиите на своите време. Да Винчи е рисувал скици и диаграми на творенията си, които е запазил в тетрадки, но или е загубил за сътворяването им или никога не е успял да обеди никого да финансира неговите конструктивни идеи. В резултат, почти нито едно от изобретенията на да Винчи не е било конструирано докато той е бил жив. И тъй като никога не е публикувал своите диаграми, никой не е знаел за тях, докато тетрадките му не били намерени много след смъртта му. В последните години, много инженери са започнали да конструират модели на невероятните машини на да Винчи и повечето от тях всъщност наистина работят. В настоящата статия ще ви представим едни от най-фантастичните рисунки, които да Винчи е направил.

 

№10 – Сачмен лагер

image.png.04da20a5b4488db4c6cac2bf3fa1d1d1.pngimage.png.ea696ea7d4611ada4febb4fa812d5952.png

 

№9 – Парашутът

image.png.3e9c0f59794ea0eaf9d00b1ea266c21a.png

 

№ 8 – Орнитоптър

image.thumb.png.95a4cdf3a6dc4296336549f02d66b773.png

 

№ 7 – Картечница

image.png.9ae51beec71977fef76b877182532551.png

 

№ 6 – Водолазен костюм

image.png.4a4b534aa8fbcfaf4b043ad97f2eea9e.png

 

№ 5 – Брониран танк

image.png.0ecd6197a03502b07470d5a4424a05e1.png

 

№ 4 – Самозадвижваща се каруца

image.png.5c0761497b2d7d490dce901ab9af38a0.png

 

№ 3 – Градът на бъдещето

image.png.82c02debcd71f7eb69929368b76f9245.png

 

№ 2 – Хеликоптер

№ 1 – Робот

 

Цялата статия тук.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз бих добавил картата на Имола, която е изработил по време на службата си при Чезаре Борджа. Тя е направена със забележителна точност, като доколкото си спомням от прочетеното, той е използвал колело, с което е обикалял улиците на градчето и измервал разстоянията като един предвестник на Google maps, и после ги е нанасял на картата:

 

thumbchorus.0.jpg

 

Както и картата на Валдикиана, която е все едно заснета със спътник:

 

sadfa.jpg

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.