Прескочи до съдържание

Мадрид за 3 дни

bobole4e

Препоръчани мнения

С изненада открих(или пък не открих) липсата на тема Бързи въпроси за Мадрид. Затова ще си пусна тема за моето първо посещение в Мадрид. Най-накрая дойде  времето и на този град и съм много щастлива. Дните са 25-28.05, вечерни полети. Хотелът е близо до Пуерта дел Сол. Програмата засега е още в главата ми и в пътеводителите, но започвам с въпросите:

От летището метро или влак е по-удачно до Пуерта дел Сол. С влак го дава по-бързо, но пък са на големи интервали самите влакчета. С метрото някак ми се струва по-удачно, въпреки че излиза почти час до Пуерта дел Сол (три прекачвания –това не го съобразих, като букнах хотела, не очаквах повече от две) . За метрото и градски транспорт мисля да купя билет за 10 пътувания, в една пластика, ще сме двама души. Допълнението за летището от 3 евро в пластиката ли влиза като пари или е на някакъв друг носител? Предполагам всичко това го има описано на автомат за билети(+ пластиката? Или тя се купува отделно и после се зарежда).

Ако все пак избера вариант влак-там хартиени билети ли са? Пак от автомат? И прекачвайки на друг влак нов билет ли ми трябва?

Като за първо ходене в Мадрид не мога да реша има ли смисъл единия ден да пробвам Толедо( деня на полета, примерно) или да си останем в Мадрид само?

Задължително искам да посетим Прадо, Рейна София и Двореца. В Рейна София ще пробваме свободния вход след 17-18ч (там ме интересува само Герника и със сигурност ще ни стигне времето). Чуденката ми е за останалите два обекта- дали за Двореца ще стигне час, час и половина (и да пробвам и там свободния вход) и в Прадо вече да си се мотая на воля с платен вход или обратното. Или и на двете места си трябва достатъчно време и да забравя за безплатния вход вечерта.

Безплатни ли са входовета за градините около Двореца и парка Ретиро?  

Засега ще се спра, като ми се поизбизстри някакъв маршрут ще питам пак.

Връзка към коментар

Когато бях в Двореца преди 2 години, много малко зали бяха отворени за посещение. Тогава чакането за влизане и разглеждане отне час и половина.

преди 56 минути , bobole4e каза:

Да.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Зависи на кой терминал кацаш. Влаковете са от Т4, метростанцията е  на Т2. Вие най-вероятно ще пристигнете на Т1 и до метростанцията ще падне голямо вървене. Ако ще ходите с влак има шатъл между Т1 и Т4, билетите се купуват от машини и е по-евтино от метро+добавка

Имай предвид, че билетите зa 10 пътувания не важат за влаковете (Cercanias) из града. Самата карта може да я купиш и празна и заредена от офисите или автоматите. Дали може да добавиш 2 добавки за летището на една карта - не съм сигурен - би трябвало да може.

Алтернативно има експресен автобус от Барахас (минава през всички терминали) до гарата Аточа (и от там да прекачите на метро за 3 спирки до Sol) или да слезете на Cibeles и да вървите пеша километър, километър и половина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако се кацне на най-крайните гейтове на Т1, както става често, като нищо има да се върви 15 мин до метрото.

Все пак мадридското летище е най-голямото в света по  терминална площ 940 000 кв.м(малко хора знаят този факт), не знам как е положението с новото в Истанбул  само и дали не е по-голямо вече.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, bobole4e каза:

С изненада открих(или пък не открих) липсата на тема Бързи въпроси за Мадрид. Затова ще си пусна тема за моето първо посещение в Мадрид. Най-накрая дойде  времето и на този град и съм много щастлива. Дните са 25-28.05, вечерни полети. Хотелът е близо до Пуерта дел Сол. Програмата засега е още в главата ми и в пътеводителите, но започвам с въпросите:

От летището метро или влак е по-удачно до Пуерта дел Сол. С влак го дава по-бързо, но пък са на големи интервали самите влакчета. С метрото някак ми се струва по-удачно, въпреки че излиза почти час до Пуерта дел Сол (три прекачвания –това не го съобразих, като букнах хотела, не очаквах повече от две) . За метрото и градски транспорт мисля да купя билет за 10 пътувания, в една пластика, ще сме двама души. Допълнението за летището от 3 евро в пластиката ли влиза като пари или е на някакъв друг носител? Предполагам всичко това го има описано на автомат за билети(+ пластиката? Или тя се купува отделно и после се зарежда).

Ако все пак избера вариант влак-там хартиени билети ли са? Пак от автомат? И прекачвайки на друг влак нов билет ли ми трябва?

Като за първо ходене в Мадрид не мога да реша има ли смисъл единия ден да пробвам Толедо( деня на полета, примерно) или да си останем в Мадрид само?

Задължително искам да посетим Прадо, Рейна София и Двореца. В Рейна София ще пробваме свободния вход след 17-18ч (там ме интересува само Герника и със сигурност ще ни стигне времето). Чуденката ми е за останалите два обекта- дали за Двореца ще стигне час, час и половина (и да пробвам и там свободния вход) и в Прадо вече да си се мотая на воля с платен вход или обратното. Или и на двете места си трябва достатъчно време и да забравя за безплатния вход вечерта.

От Т1 до метрото се ходи 15 минути.

За метрото нещата са по следния начин: на пластиката се зареждат билетите, като ако взимате определен маршрут (както беше в моя случай) се въвеждат начална и крайна спирка. В цената автоматично се калкулира добавката за летището. Самата пластика струва 1,50 евро или нещо такова, не помня.

На нас пътуването с метро от Т1 до Тирсо де Молина, което е една спирка след Сол ни отне точно 30 минути, като имахме късмет да не чакаме изобщо и при двете смеи. Ако се чака ще е около 40 мин. сигурно.

Когато се купуват нови билети, се ползва същата пластика. На една и съща карта могат да се слагат билети за повече от един човек като за всеки се валидира отделно при влизане в метрото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Реших да пробвам безплатните пешеходни турове, в една друга тема намерих линкове, сега остана да видя има ли разлики и да избера някакъв. Въпросът ми е ( защото досега не съм се възползвала от тези турове никъде) колко е прието да се остави като бакшиш накрая на екскурзовода?

Също така ми е странно-в таксата за хотела няма нищо допълнително за плащане описано, нямат ли си сити такса, туристическа такса...някаква такса на човек , на нощувка?

Връзка към коментар
На 4.05.2019 г. в 13:46, bobole4e каза:

Привет,

вече си получила отговори за метрото и билетите, няма да го повтарям. За културната програма: за първо посещение на Мадрид три дни няма да са достатъчни, затова ти предлагам да си оставиш Толедо за друг път. Моето първо посещение беше за 10 дни и имахме време да правим дневни екскурзии с кола до всичко интересно в радиус от 100 км от Мадрид. В Кралския дворец последно влизахме м.г. юни месец, платено (казаха ни, че на безплатния вход няма влизане, твърде много хора), естествено имаше тълпи от туристи, но на входа чакахме не повече от половин час и в рамките на час и половина успяхме да обиколим и да поразгледаме. Малко зали бяха затворени за посещение. По принцип можех да остана още, но тълпите отегчават и уморяват. Пак бих влязла там. Градините около двореца са безплатни (не ме впечатлиха много, очаквах повeче), както и парка Ретиро. Паркът е приятно място да си починеш насред Мадрид, където човек лесно се уморява от градските разходки предвид разстоянията и мащаба на градската инфраструктура. 

Никъде не успяхме да влезем на свободен вход, защото все закъснявахме за него, но и не си давахме много зор. Никакви организирани турове не сме ползвали.

Мадрид ми беше любов от пръв поглед и така ще остане за мен. Едно от задължителните и любими места там за цялата ни компания е прочутия пазар Сен Мигел (Mercado San Miguel https://mercadodesanmiguel.es/). 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Направих някаква примерна програма, но нещо не ми харесва. Понеже зациклих, пускам я тук  с молба за идеи:

Неделя

Посещение на  Parque del Retiro, Пуерта де Алкала, гарата Atocha и ботаническата градина вътре, безплатен вход в Рейна София( касата затваря в 13,30ч).Безплатния вход започва от 14ч. Фонтанът на Нептун,  Прадо-безплатния вход( от 17ч)? Вечерта разходка от Cibeles по улица Gran Via до Plaza de España(Дон Кихот и Санчо Панса  на Plaza de España) Площад Колон (със статуята на Колумб) ?

Понеделник

10,45ч пешеходен тур от Сол -3ч. Посещение на La Catedral de la Almudena, Площад Ориенте и Palacio Real +градините (From Monday to Thursday,  from 6 pm to 8 pm (April to September), free entry for citizens of the European Union)

В понеделник има и безплатен вход за

Thyssen-Bornemisza Museum от 12ч до 16ч, но понеже е в другия край, не виждам как ще го вместя

Вторник

Templo de Debod (раб. време за посещения:  Вторник-петък: 10.00-14.00 ч. и 18.00-20.00 ч. (април – септември)  Понеделник – почивен ден). Сантяго Бернабео(без влизане), plaza Las Ventas и "колизеума" за бикове? , вечерен полет

Идеята ми е да не ходя от единия край до другия непрекъснато, а един ден в едната част на града друг ден в другата но някак ми се струва, че се отварят дупки и не знам как да ги запълня. Особено вторника, който оставих за запълване на пропуски , но реално незнам с какво да запълня-освен с Ел корте Инглес :biggrin:

Нещо да изпускам( жизнено важно и интересно) ?

Връзка към коментар

Здравей и извинявай за късното включване, но в последно време не ми остава много време за форума на Магеланци, за съжаление.
Аз бих добавил розариумът към Темпло де Дебод, който е в същия парк, както и едно кръгче към Каса де Кампо с лифт Телеферико също от парк Оесте.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

О, мерси много-това с лифта го бях забравила-сега се сещам, че четох за нещо подобно, а аз харесвам такива неща.

Сега ме тормози въпроса ако вали какво да правя:sad:

За всеки случай, попълних заявление за гласуване в посолството -струваше ми се интересно да гласувам в чужбина ( то се оказа, че май няма за кой...) -но това е много краен вариант за прекарване на времето в Мадрид :biggrin:

• Смея се 2
Връзка към коментар
48 minutes ago, bobole4e said:

-но това е много краен вариант за прекарване на времето в Мадрид

И за мен така, 26 май в Париж, по-точно Дисниленд. Ако ще и да гърми и трещи, за пръв път в пълнолетния си живот няма да гласувам.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Прави си програмата и това е. Времето не може с точност да се предвиди повече от 3 дни напред. Аз като бях в слънчева Сицилия, ни удавиха наводнения, та обратното очаквам от дъждовен Париж. Както би казал президента Тръмп ... къде си глобално затопляне, как ми липсваш...😁

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

(Пред)последни щрихи:

Има ли някакви скрити, допълнителни такси в заведенията, като копертото в Италия, например или данъка да не  е включен и да го разбера чак като дойде сметката?

За безплатния вход в обектите взима ли се предварително билет от касата с нулева стойност? И ако да-колко по рано мога да го взема?

Връзка към коментар

Отговарям с уговорката, че не съм била в Мадрид вчера.

Нямаше включени допълнителни неща в касовите ми бележки от заведенията. 

За безплатния вход се взема нулев билет навсякъде. Не съм пробвала да търся такъв предварително. Дори за Прадо не ми дойде наум, защото така или иначе минаваш покрай касите.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , bad kid каза:

Взима се безплатен билет, но то става на момента, няма и секунда забавяне

Точно това се чудех, защото ако се редя на две опашки то времето отишло. Но пък за Рейна София чета, че касата затваря в 13,30ч, а безплатния вход в неделя започва от 14ч. Или в 13,30ч продават последния билет за платен вход? Не знам в колко часа да съм там :girl_wacko:

Връзка към коментар
На 5.05.2019 г. в 14:50, Jenbel каза:

Привет,

вече си получила отговори за метрото и билетите, няма да го повтарям. За културната програма: за първо посещение на Мадрид три дни няма да са достатъчни, затова ти предлагам да си оставиш Толедо за друг път. Моето първо посещение беше за 10 дни и имахме време да правим дневни екскурзии с кола до всичко интересно в радиус от 100 км от Мадрид. В Кралския дворец последно влизахме м.г. юни месец, платено (казаха ни, че на безплатния вход няма влизане, твърде много хора), естествено имаше тълпи от туристи, но на входа чакахме не повече от половин час и в рамките на час и половина успяхме да обиколим и да поразгледаме. Малко зали бяха затворени за посещение. По принцип можех да остана още, но тълпите отегчават и уморяват. Пак бих влязла там. Градините около двореца са безплатни (не ме впечатлиха много, очаквах повeче), както и парка Ретиро. Паркът е приятно място да си починеш насред Мадрид, където човек лесно се уморява от градските разходки предвид разстоянията и мащаба на градската инфраструктура. 

Никъде не успяхме да влезем на свободен вход, защото все закъснявахме за него, но и не си давахме много зор. Никакви организирани турове не сме ползвали.

Мадрид ми беше любов от пръв поглед и така ще остане за мен. Едно от задължителните и любими места там за цялата ни компания е прочутия пазар Сен Мигел (Mercado San Miguel https://mercadodesanmiguel.es/). 

подкрепям аз за това меркадо, само внимателно в цените трябва да се вглежда човек, че аз така набройках една фунийка с хамон, която ми се стори да е два и петдесет, пък като ми я подадоха, се оказа 25 евро, бая фуния... давих се с тоя хамон един час, ама не се предадох, целия го опатках, пусто много го обичам :biggrin:

Мадрид е разкошен:wub:

• Смея се 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, antea каза:

че аз така набройках една фунийка с хамон, която ми се стори да е два и петдесет, пък като ми я подадоха, се оказа 25 евро, бая фуния... давих се с тоя хамон един час, ама не се предадох, целия го опатках, пусто много го обичам :biggrin:

:wub:

Ха-ха, аз така хлътнах с едни бонбони на килограм в Белгия - кой да види, че цената била за 100гр., а не за килограм и ми сe сториха много изгодни :grin::lol:  
На касата  истината лъсна, ама ми стана неудобно да ги връщам, а и хора имаше зад мен ... , после мноооого бавно ги хапнах :grin:

Извинявам се за офтопика .

• Смея се 5
Връзка към коментар

Вчера бяхме в Кралския дворец с безплатен вход от 18 до 20 часа. Образува се сериозна опашка.Гледайте да сте там поне към 17:30...опашката върви сравнително бързо. Не се взимат предварително никакви билети.На входа след скенерите ви дават някакъв билет.Носете си личните карти че ги проверяват.Двореца се разглежда за около час .Залата с рицарските доспехи е точно до оградата където е парадната врата на двора.Започнете от там че ако я оставите за накрая може и да е затворена.Днес ще ходим до Прадо и ще кажа по късно как става с безплатния вход.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.