Прескочи до съдържание

Пампорово за нескиори, цени, заведения и т.н.


Георги

Препоръчани мнения

Както е тръгнало, май там ще ме замъкнат за нова година. Намерихме си компанията приятни апартаменти, на приятни цени, без новогодишни куверти и т.н. Но сега идват проблемите. 

 

Повечето от приятелите ми ще ходят там и да карат ски по цял ден, а аз макар и да имам желание да се науча, няма да е и тая зима. Та, какво може да се прави в региона през деня, освен качването на Снежанка? Може би някоя добра пътечка за разходка, която ще е проходима в зимни условия? А качването на Снежанка заслужава ли си, чета че лифта е 19лв+5лв за самата кула, което не са малко пари. 

 

Другото са ми заведенията. От кратък опит да проуча нещата по интернет ме удариха в челото разни цени от рода на 16лв шопската салата. За това ще ми е интересно, ако имате скорошен опит с приятна кръчмичка, която няма да ме кара да вия от болка като си вадя портмонето. Знам, че е Пампорово и цените няма да са като в селския хоремаг, но си мисля, че 16лв за шопска е крайност, която не мога да понеса. 

Връзка към коментар

Снежанка на кулата си заслужава ако е ясно времето.
Щом няма да караш ски - ако имаш кола на разположение - разходи се до Широка лъка! А и до Стойките и Гела също.

А и там ще намериш шопска, която няма да е 16лв. ;)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Малко ме притеснява естествено състоянието на пътищата, но като нищо докато другите цял ден прескачат по пистите останалите може да се разходим в региона. На практика в Смолян също не съм бил много. Гела и Широка Лъка ми изглеждат много добре. 

 

За планетариума някой може ли да каже няколко думи?

Връзка към коментар

Тъй като съм живял в Смолян и познавам пътя Асеновград-Пампорово, обикновено се поддържа що-годе добре. Все пак Пампорово е национален курорт и се чисти. Гела е велико село, ама зимата не знам как ще ти "влезе", пък и бая сняг пада.

 

Широка лъка - ех, какво ядене и пиене пада там, легендарно, а Смолян е просто очарователен и красив през зимата.

 

Планетариумът е малко старичък, ама за БГ бива. Прожекционият апарат е немски, филмите не са лоши, но у мен се създава впечатлението, че времената на Планетариума отминават, а и персоналът не е от най-отзивчивите. За мъничко закъснение отговорника, младата госпожа Искилиева, вдига скандалче. Бюджетни служители, предлагащи една и съща стока десетилетия наред...

 

По това време в Роженската обсерватория има дебел сняг, но рано или късно иди и се запознай с управляващия д-р Никола Георгиев и си поговорете за звездите.

 

Каквото и да правиш, опознай кухнята на Средните Родопи: пататник, клин, пареник, марудници, райковски сармички, смилянски фасул. Ако пиеш ракия, бобената салата "фасульвица" е истински "дриймлайнер". Чевермето в Смолянско е легендарно, маани ги тия шунки холандски... :) Великият чевермеджия Мето Мазания е оставил много и способни ученици. Ха наздраве, Георгие!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз в събота бях там и открих сезона. Обаче ако не се кара ски Пампорово си е мъчна работа. Ако хотелът е хубав най-добре да се разлагаш из СПА-то. Иначе на кулата твърде често е мъгливо и с ограничена видимост, но ако не е си струва. Има и панорамно кафе горе. Иначе до Пампорово Чепеларе има приятен център, Бачково и Асеновата крепост не са далеч. А за пещери по-добре Триград-тай е на 50-тина км от Пампорово.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

То всичко хубаво, ама за гореизброените атракции не съм много сигурен, че ще бъдат отворени по Нова година. За планетариума и бюджетните му служители съм абсолютно сигурен :) Пещерите също са ми под въпрос по празниците.

Редактирано от Hayasko
Връзка към коментар

А, забравих в предния пост - може да отидеш да видиш в Смолян църквата Св. Висарион - води се втората по големина след Ал.Невски, хубава нова църква , осветиха я 2006г.
А и както спомена maialearrosto - Смолян е едно приятно, спретнато градче.

 

(То да си призная -  и аз съм малко пристрАстен към тоя район и Родопите, щото като дете съм живял там ;) )

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Каквото и да правите, колите да са добре подготвени за зимни условия и шофьорите да са разумни, че между Пампорово и Смолян стават понякога сакатлъци.

Гледайте си прогнозата за времето и пътната обстановка.

 

За Смолян: ако ви се пие и сте смокове жадни - кв."Устово" - там вечерно време е идеално за сватбарски бой. Култура, бит, етнография, къщи - кв."Райково". Власт, администрация, Дуомо ди Смолян - в Стария и Новия център на града.

 

Смолян е малък, красив и дишащ град. Ех, ако имате хубав сняг, много красиво става. Родопчанките от Средните Родопи са големи къщовници... и твърде подходящи за брак... :)

 

Пие се предимно ракия и мастика.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А може ли конкретни имена на кръчми, които да издирвам в региона за да пробвам тези родопски специалитети? 

 

Сериозни шофьори сме, няма да се хвърляме в тъмното, но като цяло не е зле да има някаква идея за план, пък ако времето го прекрати ще остане за лятото. То не се губи, инфото от препоръчаните планински разходки от лятната тема още ми е в главата, нищо че не отидохме там :)

 

lesy, и аз си го мислех това за шейната, или както правихме едно време с найлон...ама не знам дали е прието и дали няма да се пречкам на скиорите :)

Връзка към коментар

lesy, и аз си го мислех това за шейната, или както правихме едно време с найлон...ама не знам дали е прието и дали няма да се пречкам на скиорите :)

ами принципно не е много прието, да не говорим, че може да е опасно, така че е добре да се прави извън основните скиорски писти и трасета

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Всяка родопчанка ще ти направи свой пататник, хубав пататник.

 

Ех, пък да имаш добри пътни условия, че да литнеш от Смолян до с. Смилян, па да заседнеш в кръчмата "Аида" в Смилян... Това е моят свински рай и една от най-добре пазените храносмилателни тайни в Родопите, па да ти скокнат и моми...

 

 

Хубавите неща са далеч и са високо.

Връзка към коментар

Всяка родопчанка ще ти направи свой пататник, хубав пататник.

 

Ех, пък да имаш добри пътни условия, че да литнеш от Смолян до с. Смилян, па да заседнеш в кръчмата "Аида" в Смилян... Това е моят свински рай и една от най-добре пазените храносмилателни тайни в Родопите, па да ти скокнат и моми...

 

 

Хубавите неща са далеч и са високо.

 

Такава музика не се слуша на закрито. На тази мелодия и трябва безкраен, родопски простор, да се разлее, да залее всичко наоколо, да се издигне до небосвода и със страшна сила да се върне обратно, дати ти завладее сърцето и душата, така че всеки път като чуеш гайда, да се прераждаш и гребеш с пълни шепи от тоя живот.

 

Преди две години на една нова година в района на Девин една от гостенките на една маса по едно време се ядоса на "певачката"от музикантите и и взе микрофона. Па като извади един глас, като вдигна куцо, кьораво и сакато и не спря 40 минути, ние изнемощяхме, а тя пее ли пее - сърце не дава да седнеш. Така научих коя е Савка Сариева. 

Връзка към коментар

 В Широка лъка-механа при  Славчев.На самия център на селото се намира,това лято е изпробвано два пъти.За съжаление знам пътеки, но само летни,зимата караме ски и района не ни е познат, от зимен не скиорски вариант.Това лято открихме с.Солища,близо до Широка лъка. Снимката е от там

post-43-0-82630900-1386618672_thumb.jpg

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Да докладвам малко постфактум. Нямаше много време за разходки като цяло, но видяхме Чудните Мостове, Асеновата Крепост и Бачковския Манастир. 

 

Минахме и през Широка Лъка и Гела. 

 

Пампорово - ако човек не кара ски няма работа там. Поредната мега идиотщина да се строят луксозни комплекси с незнамсикви спа центрове, а да няма един нормален паркинг за гостите. Тротоарите са претъпкани от коли, разни чичковци облечени с жилетки на хотелите слагат червени конусчета да маркират, естествено тотално незаконно, ма ходи се разправяй. Случи се един автобус да заседне заради кофти паркирано джипче, голям цирк.

 

Понеже имам опит със Созопол, там е горе-долу същото. Някой ден ще им уври на родните строителни "предприемачи", че хората като отиват на почивка не искат плановете им да се въртят около това дали да отидат на разходка някъде, че като се върнат идеалното парко място, което имат в момента няма да го има. Или да си предвидят в плановете 10-20 минути въртене, докато паркират на някой ръб. 

 

Цените в Пампорово са отвратителни и щеше да е добре, ако отговаряха на някакво качество. Но изглежда е само въпрос на търсене/предлагане, ако сте някаква дори средна по размер група трудно се намират места във всякакви категории заведения, което естествено качва цените. 

 

А само на 10км в Широка Лъка видях малка ракия за 1лв. Не, че съм пил и не че беше някаква мега ракия, Пещерска Обикновена, но просто от години не бях виждал в меню малка ракия за лев. Жената, която сервира беше изключително любезна и усмихната, и то не с тази заучена професионална усмивка, на която се обучават в софийските заведения. Абе разлика от земята до небето. 

 

На слизане от Гела към Широка Лъка, пък един дядо беше тръгнал с бастунчето, едва едва по пътя. Качихме го, сигурно по това време от там минава една кола в час, ма не изглеждаше че перспективата да слиза няколко километра пеша до долу го притеснява. 

 

От специалитетите ядох няколко пъти бобец - хареса ми. Пататника, който пробвах много напомняше на начина, по който правим картофени кюфтета всъщи, но до колкото разбирам си има много различни стилове и вариации. 

 

За 2 дни толкова.

 

Ето малко снимки, още не съм сколасал да ги пипна малко. 

 

Чудните Мостове

P1090524.JPG

 

Асеновата Крепост

P1090507.JPG

 

Гела

P1090514.JPG

 

В Бачковския Манастир не беше позволено да се снима.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Абсолютно споделям мнението за Пампорово, то отдавна е ясна тази работа, даже и на скиорите им се чудя понякога. Иначе и аз бях в района между празниците, 2 дни в Чепеларе и 2 в Смолян, и тъй като резервирахме хотел в последния момент, този в Чепеларе никак не бих го похвалила, въпреки че хората бяха много мили, в този в Смолян обаче с удоволствие бих се върнала (нищо че е накрая на града и ако на човек му се доходи до центъра, ще отнеме минимум половин час пеша - беше точно под скалата "Невястата"). На всичко отгоре и хранеха много добре, та не се наложи да проверявам дали Пампоровата къща е още на ниво ;). В Чепеларе също мога да препоръчам горещо храната в едно местно хотелче (Метеор), но петък и събота се налага да се търпят певци (аз лично не съм фен на този тип забавления по местата, където си отишъл с компания да си чуеш приказката, похапвайки сладко). Друго, което ми бе препоръчано от приятели там е хотел-ресторант Чепеларе, но така и не го пробвахме... На бобеца и пататника наистина изглежда доста им разбират в Родопите, не че ям там за пръв път, но винаги са ми вкусни :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В Бачковския Манастир не беше позволено да се снима.

 

Трябваше да снимаш напук на игумена-келеш. Какви хора имаше едно време в манастира, сега какви са кретени, не е истина. Никой копче няма да ти каже, ако снимаш. 

 

Тая табела я нямаше по-рано. 

Връзка към коментар

Трябваше да снимаш напук на игумена-келеш. Какви хора имаше едно време в манастира, сега какви са кретени, не е истина. Никой копче няма да ти каже, ако снимаш. 

 

Тая табела я нямаше по-рано. 

 

Еми пишеше го барабар с останалите изисквания да си прилично облечен и т.н.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.