Прескочи до съдържание

Говорим си за Турция (извън ол инклузивите)

edbloom

Препоръчани мнения

Forry, гледам, че често пишеш за Турция и ми е интересно -  в колко турски градове си бил общо ? Къде ти е харесало най много, какво би препоръчал, и откъде,кога датира любовта ти към Турция :) Аз никога не съм ходил досега там, дори и в Истанбул и мисля живот и здраве 2014 да се насоча натам. Не видях къде е темата за Турция, затова пиша тук.

Връзка към коментар

Ами и аз ще ти отговоря тука с надеждата любезният ни администратор да не ни се кара (много) и да премести поста ми, където трябва :)

В Турция за пръв път отидох 2007-ма или 2008-ма (вече съм забравил) и то като се присламчих към един приятел, който тръгваше натам и си търсеше компания. Дотогава представите ми бяха, че Турция е "ол инклузив" море и останалото е някакви чукари, индианци и мизерия :lol: Е, нищо подобно!

Какво ми харесва ли? Харесват ми хората най-вече. Особено тези извън големите мегаполиси. Определено още не са се поевропейчили. Отделно ми харесва невероятно Истанбул. Това е град, в който винаги като отида ми висва ченето. Ама е трудно да се обясни точно защо... Просто трябва да се види и усети.

А иначе къде съм бил? Ами почти в цяла Турция (с изключение на крайните югоизточни райони). Понеже обикалям основно с мотор имам преимуществото да съм я кръстосал надлъж и нашир (нещо, което със самолет няма как да се случи)

Какво бих препоръчал в Турция ли? Непременно Истанбул! Непременно и Кападокия. Останалото вече е с оглед нагласите и потребностите на конкретния човек - дали си пада по море, по планини, по плажове, по природа, по исторически забележителности, по цивилизация и т.н.

П.п. Ама дайте наистина да направим една тема (ако няма) за Турция, че да можем да се поразпрострем по-подробно и да добавяме и дописваме във времето, защото на прима виста се сещам сигурно за не повече от 20 % от това, което бих казал и препоръчал за тази дестинация!

Редактирано от forry
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Да и аз искам да се направи цялостна тема, ако трябва град по град и т.н - най-важните неща, съвети и мнения за транспорт, нощувки и какво ли още не,а не някакви разпилени тук пътепис за Истанбул, там тема за вътрешни полети с Пегасус . Усещам, че ти ще бъдеш ходеща енциклопедия там :) Мерси за отговора и евала на ентусиазма ти да кръстосваш из Турция.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И на мен ми е интересно, с кеф ще чета както римската тема. Дори си мислех да направим тематични дни на Гърция и Турция, да покрием малко периметър извън традиционните места, но това някъде на пролет като стане повече сезон. 

Връзка към коментар

А, ето я вече и темата :)

Честно казано не знам как точно да дам еднозначен отговор на въпроса защо ходя и ми се ходи отново в Турция.

Както казах по-горе - основно заради хората.

Ще илюстрирам с няколко случки:

1. Път насред нищото нейде из далечния турски изток. Спираме, защото пътят ще бъде затворен в следващия час заради ремонтни дейности. Зад нас спира един камион, с който сме се гонили и засичали последния половин час, включително сме си показвали недвусмислени жестове с преобладаващ среден пръст. От камиона слизат двама усмихнати типове и ни канят на чай "ей там от другата страна на реката в кафенето". Понеже очаквах да си разменяме не чак толкова любезни реплики, зяпвам от изумление и съответно тръгваме като зарязваме на мотора ключовете му, каските, якетата и в якетата всичките ни пари, документи и телефони. След час, когато се върнахме всичко си стоеше така както го бяхме оставили! Както тогава се майтапех - барем пачката с доларите да бяха взели...

2. По същият път - 50 км по-нататък. Спираме на един Шел да зареждаме. От бензиностанцията вадят студена диня, разрязват я върху хладилника със сладоледите и ни канят настойчиво да хапнем и отморим.

3. Бензиностанция нейде из Турция. Сядам на бордюра да поотморя и изпуша цигара. Веднага отвътре доприпква чирака и носи стол, за да не седя на земята!

4. Автомивка край пътя. Спирам, за да измием мотора, че е целият в кал. Момчето, което мие изглежда откровено бедно-с опърпани дрехи и с някакви скъсани обувки, от които му стърчат пръстите. "Можеш ли да ни измиеш мотора?" "Мога". Моторът е старателно измит и подсушен. Момчето и дума не дава да си платя за услугата! Разправяме се и се гоним десет минути по плаца! Йок, та йок! Така и не успях да платя. За сметка на това ни черпи чай...

5. Закъсваме с мотора малко преди Ондокузмаис. В ресторантче в центъра сервитьорът пита закъде сме и след като му казваме, че ни се е повредил мотора и ще се прибираме към вкъщи яваш яваш, човекът зарязва сервитьорстването, качва се на един скутер и ни води в сервиза на негов познат - майстор на мотори. Събота следобед е. Майсторът си е вкъщи. В сервиза са само чираците. Звъни му се по телефона и човекът си зарязва рахата и идва да ни прави мотора. Черпи ни с вода и чай, поне десет пъти ни покани да преспим вечерта в тях, да се изкъпем и да си починем и след като видя, че няма да стане, се ограничи само с покана да ни заведе у тях да се изкъпем и подремнем на хладно докато направят мотора... Паднах, признавам си! Даже си мислех, че има някаква уловка и иска нещо да тършува я по мотора, я по багажа и затова гледа да ни разкара от сервиза. Направи мотора и ни изпроводиха по живо по здраво без да вземе една стотинка за труда и частите!

6. Невшехир. Ранна сутрин. Чакаме един сервиз да отвори. Демек пак допряхме до майстори - този път за друго. Влизам в една работилница да питам за "Моторджу Адем уста". Вътре един чичко на години-стругар. Каза, че майстор Адем ще дойде след час и ни покани при него да чакаме. Човекът закусваше. Сипа ни по чай и раздели повече от скромната си закуска с нас - комат хляб и пържени маслини, без да даде дори и една цигара да го почерпим ние!

Това са няколко примера защо харесвам хората в тази страна. За съжаление не мога да се сетя за шест подобни примера от общо всичките други страни, в които съм ходил (предимно европейски)...

П.п. Сетих се и за още една случка. Мой приятел, с който сме отседнали в къмпинг Кая до Гьореме в Кападокия, но сме тръгнали всеки със своя културна програма за деня, погрешка влиза в един подземен склад за лимони, като го бърка с една скална църква. Собственикът го кани вътре да разгледа, обяснява му защо в скалите се съхраняват, там температури, влажност, ала бала, какви сортове лимони има и така нататък и накрая му дава няколко лимона. Нашият човек му казва, че му е неудобно, че му е загубил времето и че така или иначе не мисли да купува лимони, а собственикът му отговаря обиден, че не го е вкарал вътре, за да му продава лимони, а защото за него е чест и удоволствие да му разясни с какво точно и как се занимава!

Редактирано от forry
  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Темата е благодатна, да си я направим хубава.

Най-силно впечатление ми прави мотивацията за работа в Турция и особено Истанбул. Ако продаваш гевреци, ще хвърчиш като луд, ако си на Капалъто - шиеш яке за нула време, чираче ли си, лелей, чорбаджията ти къса д...то от юркане, но общо взето, ставаш човек. Ако си ресторантьор и ти е свършила баклавата, отиваш в бакалията, за да задоволиш желанието на клиентите. Е, после можеш да си поставиш някоя юнашка надценка, ама беркет версин.

Най-обичам анадолските села. Ако има мома за женене в къщата, се разбира от нарочно поставена до комина бутилка. Ако булката е якичка, бутилката е като дамаджанка, ако е слабичка - лимонадено шише.

Така се прави алъш-вериш на любовния пазар. Па и името "любов" на турски - "севда"... :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Мда Турция трябва да се види . Не съм срещал никъде по-приятелско отношение на хората към нас спрямо останалите ни съседи.

Изчезнаха всичките ми предразсъдъци за " три синджира роби" и прочие стереотипи от далечното минало.

Относно Истанбул , е това е наистина цяла Вселена . Тоя град все едно няма край , мисля е около 130 км. по най-голямата дължина и толкова разнообразен.

Като се почне от стария град със забележителностите , Фенер , гледката към Златния рог , през клубовете по Истиклял , ресторантчетата на Невизаде сокак около рибния пазар , Бешикташ , шикозния Нишантъшъ и Шишли , баровските квартали около Босфора , никнещите като гъби небостъргачи на Левент и Маслак.

В азиатската част безброй нови красиви жилищни комплекси където за разлика от София не газиш кал , а с алейки , подредени паркове ... изобщо много по-европейско от всичко което може да се види у нас.

"Мода" , Баъдат джадеси - най-дългата търговска улица в Европа 6 км. , ако щете и прекрасното летище Сабиха Гьокчен.

Голямата ми мъка е , че не обичам и почти не ям сладки неща , ама ей сега веднага бих сгънал един огромен кумпир или поне един балък екмек : )

Първият път изкарах седмица само в Истанбул и много се радвам , че му отделих необходимото внимание.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Да добавя за бутилките до комините - ако е обърната, значи вече е била омъжвана. Вероятно овдовяла. Аз приключих с Турция в следващите поне 5 години. Остана ми Кападокия само. В Турция харесвам историята, но основно елинска, римска и византийска. Извън Истанбул фаворит ми е Библиотеката в Ефес. В Истанбул освен известните забележителности препоръчвам Църквата Кхора с красиви запазени византийски мозайки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Турците като говорят за нас, казват "нашите българи". Наистина са с много добро отношение.

Да попитам по темата: искам да отидем с мъжа ми до Троя, с колата. Не че е планирано, но все някога ще се случи. Препоръка къде да спим, от тук ли да си букнем хотел или на място и т.н.? Там наоколо дали има плажове, защото ние сме водни зверове и има ли море, трябва да се преплува.

Връзка към коментар

Троя е близо до Дарданелите. Ние спахме в Чанаккале - град след Дарданелите. Обикновено там се спи, когато се пътува с кола на юг. Приятно курортно градче. Но в Троя са само разкопки. Всичко е изнесено. Море има, но аз съм скептична към турските плажове. 

Връзка към коментар

Ех, forry,forry... пълниш ми душата с тия истории :) Айде да ни е честита темата, а теб те назначавам като главен разказвач и помагач по турските въпроси :) Айде и първия въпрос - кой месец предлагаш да се посети Турция и главно Истанбул и колко дни престой като за първи път. И втори, като ходиш сам къде спиш най-често?

Връзка към коментар

Април месец е хубаво в Истанбул като време, а и всичко е в лалета.

Аз съм голям фен на Кападокия, нещо което трябва да се види. Достъпна е и с кола, 1300 км от София. Аз бях към края на октомври, прекрасно време.

000007.JPG

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз ви препоръчвам пролетта (април-началото на май), когато всичко навсякъде е с цъфнали лалета, а времето не е много горещо и става за дълги разходки.

По всяко време Истанбул си заслужава. :rolleyes:

ПС. neuromancer вече ме е изпреварил с моя отговор:)

Редактирано от Polina
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ами предполагам летните месеци:) При мен все така се случва, че ходенето специално в Истанбул го правим есента или пролетта и обикновено случваме на дъждовно-ветровито време, което все пак за едно пешеходстване насам-натам из града не е особено приятно. Лятно време обикновено сме с мотора и гоним по-източни цели от Истанбул и или го минаваме транзит,или въобще не минаваме през него.

А що се отнася до спането... Ами аз сам рядко ходя някъде - обикновено вървим с половинката комплект. За отсядане дебна промоциите и обикновено резервирам нещо на пешеходно разстояние от синята джамия и след това продължавам с дебненето и съответно канселирам/резервирам и т.н. докато се получи задоволителен резултат или стане време за пътуването.

А колко дни престой? На това не мога да отговоря. Мен като цяло бързо ми писва на едно място и гледам да не прекалявам със седенето. Предпочитам много пъти по малко, отколкото всичко наведнъж... А Истанбул поне е близо и е с редовен и евтин автобусен транспорт ако не друго.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

С оглед на ужасното време в момента не бих казал чак по всяко време :)

Абе не става между ноември и началото на април . Близостта до морето вади един пронизващ вятър дето реже кости :)

Аз препоръчвам седмица и гарантирам , че няма да видиш всичко.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Април месец е хубаво в Истанбул като време, а и всичко е в лалета.

Аз съм голям фен на Кападокия, нещо което трябва да се види. Достъпна е и с кола, 1300 км от София. Аз бях към края на октомври, прекрасно време.

attachicon.gif000007.JPG

Кападокия е една отделна вселена! Влюбен съм в това място! Мисля, че е от местата, които човек задължително трябва да види през живота си! Още повече, че е срамно близко...

Това са Оупън еър музея в Гьореме, Зелве, кулите Учхисар и Ортахисар, множеството скални образувания околовръст, някой от подземните градове (примерно Деринкою и Мазъкьой), Змийската църква, долината Ихлара... Всичко това може да се допълни със спане в някой от романтичните скални хотели и полет с балон ;) А за любителите на къмпингуването - между Ортахисар и Гьореме се намира къмпинг "Кая", който е уникален не само с условията, които предлага, но и с гледката към долината, от която рано сутрин излитат балоните.

Редактирано от forry
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Онзи ден докато гледах Галатасарай-Ювентус за първи път видях такъв странен сняг, нещо като мини градушка под формата на сняг :) Страшна виелица, стана ми толкова студено... :) А уж там винаги времето е 3-5 градуса нагоре от София.

Връзка към коментар

Точно преди година си направихме страхотна коледно - новогодишна обиколка на Турция, 4600 км барабар с децата. И си изкарахме наистина добре. Все се каня да пусна един пътепис, но не остава време. Естествено съм пълна със снимки. :)

post-181-0-83431200-1386885159_thumb.jpg

post-181-0-44138700-1386885183_thumb.jpg

post-181-0-15541700-1386885215_thumb.jpg

• Харесвам 26
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.