Прескочи до съдържание

Говорим си за Турция (извън ол инклузивите)

edbloom

Препоръчани мнения

Също като Фори съм изненадана много приятно от гостоприемството на турците. Някои ни приеха в дома си.  Идея си нямат за нашите исторически комплекси спрямо тях и са много отворени към нас. Най-готините домакини имахме в Кападокия и Патара, затова от там са ми и най-приятните спомени. Убедена съм, че ако бяхме отседнали в голям хотел, никога не бих видяла точно тази страна на турците. Ето как изглежда плажа на Патара по изгрев. Тук аз съм здраво в джанките и трънките, но вие гледайте плажа долу, не предния план.  :lol:

post-181-0-94866300-1386923645_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Последната снимка ме подсети за едно друго уникално плажно място в Турция - "Долината на пеперудите" с плажа "Кавак" близо до Фетие (на 200 км в западна посока от Анталия). Там е също и лагуната "Олудениз".

post-554-0-65680800-1386924550_thumb.jpg

post-554-0-10767900-1386924551_thumb.jpg

post-554-0-50092300-1386924551_thumb.jpg

post-554-0-84458700-1386924799_thumb.jpg

(Последната снимка е произволна от нета! Оказа се, че нямам моя снимка на Олудениз)

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Все още не мога да разбера в Турция ходят ли на плаж.

Който е ходил до Резово, няма как да е пропуснал да забележи красивия плаж от турска страна, а той винаги е ... пуст.

Връзка към коментар

Теди, уникална снимка и уникално място!

А сега да се прехвърлим от Югозападна в Североизточна Турция. Ето още едно от нещата в Турция, които трябва да се видят - манастира Сумела. Намира се на 45 километра северно от Трабзон, високо в планините. Освен, че сам по себе си е уникален, но е и добра дестинация, защото може да се съчетае с един няколкодневен престой в Трабзон (впечатляващ град на брега на Черно море. Е, казват, че това е градът на турската мафия, но какво от това?) Пегасус към днешна дата правят по пет полета на ден между Истанбул и Трабзон! Цените нормално варират от 35 до 80 лв за еднопосочен.

post-554-0-93240900-1386926035_thumb.jpg

post-554-0-27908100-1386926036_thumb.jpg

post-554-0-63091000-1386926036_thumb.jpg

Редактирано от forry
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Forry разкажи малко повече за турската кухня по региони и кое ти е любимото оттам :)

Тук уви ме хвана неподготвен... Честно казано, не си падам кулинар и навсякъде, където ходя ям каквото ми попадне и където ми падне. Обикновено се мушкаме във всевъзможни "народни кръчмета" и ядем нещо, което ни се стори не особено подозрително или нещо, което и другите ядат! Мен ако питаш турската и българската кухни се припокриват поне на 50%, ама все си мисля, че във форума ще се намери някой с по-изискани кулинарни вкусове и познания, който да внесе малко яснота по въпроса ;)

П.п. По отношение на "кухни" бих се осмелил да изказвам мнения единствено върху полската (живял съм там), унгарската (учил съм там) и сръбско-босненската (жена ми е от Сърбия).

Редактирано от forry
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

но нейм, специално за плажа до Резово знам, че е военна територия и затова не е разрешено плажуване. Говоря за турската страна.

То там е доста голям генгерлик по принцип. Има няколко селца надолу по брега в турска територия и едно единствено доста мизерно курортно селище - Igneada. Всъщност не знам доколко наистина турците ходят на плаж, но специално по черноморското им крайбрежие хубави плажове като нашите почти няма. Миналата година като карахме по крайбрежието от Амасра през Самсун, та чак до Сарп на грузинската граница, честно казано ми направиха впечатление не повече от десетина наистина добре изглеждащи места за плажуване и почти пълна липса на хора по тях (а беше средата на юли!). Да не говорим, че има части от крайбрежието, където в продължение на десетки километри няма кьораво село и всичко е планини спускащи се направо в морето...

Връзка към коментар

За мен едно от най-впечатляващите места в Истанбул са цистерните - не знам защо, но малко известно сред туристите. Намира се съвсем близо до Света София и е наистина много мистично и странно място.

g_1337020688_Istanbul-06.05.2012-10-40-2

Другото, което горещо препоръчвам са фонтаните в парка на младежта в Анкара. Всяка вечер  има светлинно шоу и е наистина запомнящо се преживяване.

Ankara-01.05.2012-19-54-42.jpg

Разбира се Кападокия - мистичната и неповторима Кападокия ...

http://www.algaivel.com/?s=%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%8F&search=Search

На линка има скромни разказчета за Кападокия и снимки.

Крайно време е да се стегна и да напиша разкази и за второто си пребиваване там :)
И пак не ми стигна, никога няма да ми омръзне Кападокия :)

• Харесвам 13
Връзка към коментар

По пътя за Чанаккале и Троя може да се планира нощувка с 1-2 дневен престой на единия от двата Турски острова в Бяло (Егейско) море - Гьокчеада.

Като забележителности не мисля че е нещо особено, на нас ни харесват големите и празни плажове и чистата и прозрачна вода, уникалното спокойствие и почти липса на цивилизация.

И изобилието от вятър при съответната прогноза, разбира се.

По принцип българите там са или сърфисти и кайтисти, или гмуркачи. Условия и за двете има разкошни. В резултат в някои магазини и ресторанти там говорят и български.

Ферибота е в зависимост от сезона, струва 30 турски лири за кола с пътниците вътре. Спането в етаж от къща (викат му пансион, пише се pansiyon) струва през Август 60-70 лири, като нормално спят едно голямо семейство или две двойки. През другите месеци е на пазарлък.

По пътя за Чанаккале ще видите разклон вдясно с надпис Gokceada. До фериботното пристанище са военни паметници от "битката при Галиполи" през Втората световна война - знакова победа и голяма гордост за всички турци, ако се интересувате от военни паметници. Гледам че водят с рейсове групи англичани и австралийци.

Мога много да разказвам за "острова", както е известен сред повечето сърфисти, така че питайте ако мислите да ходите натам, просто нямам време да пиша повече. Преди ходех по 5-6 пъти годишно от Април до Октомври.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Да добавя за бутилките до комините - ако е обърната, значи вече е била омъжвана. Вероятно овдовяла. Аз приключих с Турция в следващите поне 5 години. Остана ми Кападокия само. В Турция харесвам историята, но основно елинска, римска и византийска. Извън Истанбул фаворит ми е Библиотеката в Ефес. В Истанбул освен известните забележителности препоръчвам Църквата Кхора с красиви запазени византийски мозайки.

Да, и извън Истанбул има много какво да се види от римско време.

Специално около Кушадасъ освен Ефес, където човек може да се "потопи" в римските улици, бих препоръчал да посетите и къщата на Дева Мария (доколко е правдоподобна  историята за тази къща си е друг въпрос) и храмът на свети Йоан Богослов. От едно от седемте чудеса на света - древния Храм на Артемида са останали кажи-речи няколко колони, но е също в района и би било интересно, както и Селджук.

В самия град Кушадасъ, освен Джамията Калейджи, Кервансараят и градските стени, бих добавил чисто туристическите атракции - аквапарковете, дайвингът, а иначе плажът си е каменист. Ето гидче от типа Must Do в района.

За Кападокия сте написали изчерпателно. Аз бих предложил и ето този разказ. Не знаех, че и някои от сцените на Междузвездните войни са снимани на този фон.

И определено Памуккале. Много красив природен феномен. Градацията на цветове там е бяло-снежно бяло-Памук кале :)

Водата е изваяла всякакви причудливи форми и тераси, на които човек може да се поразходи бос. Сника Wiki, защото моите са кадри пълни с приятелчета, ухилени на преден план и нямам нито една с чистата природа.

Pamukkale_63.jpg

А банята на Клеопатра е нетрадиционно СПА местенце. Можете да поплувате между римските колони :) И още на римската тематика - запазения голям амфитеатър.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В Турция ходим годишно по един път, за да опознаем нов район, да видим разни хора и нрави, природа и колкото си иска човек стара история.

Черноморски бряг:

- Шиле /Şile/. Най-близо е до Истанбул, пясъкът е като на нашето крайбрежие, всички се къпят в морето по "европейски". Може да се направи като дневна екскурзия от Истанбул, автобус се взима от автогарата в азиатската част на града;

- Амасра - прекрасно местенце с красива архитектура

- малко на юг от морето: Сафранболу - запазени са над 1000 традиционни къщи, шафранът е с високо качество; спирка на черноморския ръкав на пътя на коприната

- на юг от Самсун - Амасия - също е архитектурно бижу.

- колкото повече към грузинската граница се доближаваш, толкова повече чаени насаждения ще виждаш.

- Трабзон и манастирът Сумела - писано е за тях;

Понтийската верига, успоредна на пътя, е много красива, величествена и свежа. Ябълки, лешници и череши - основен поминък на голяма част от населението

Мраморно море:

- някогашното гръцко село Зейтинбаъ (Zeytinbagi) и Муданя

- Бурса се подразбира като най-големият град наблизо

- Ялова, Измит

- Изник /някогашната византийска Никея/, който е на брега на езерото Изник

Егейски бряг:

Едремитски залив:

- Бехрам - някогашен Асос

- Кючуккую

- Айвалък и специално - остров Джунда! Това е едно от любимите ми места в Турция

по на юг:

- на 70 км преди Измир е Фоча - някогашен гръцки полис Фокея. Това е най-любимото ми от всички места въобще!

- Измир

- Чешме /по-скъпо е от популярните за българите курорти, но е много приятно и всъщност - достъпно/

- в близост до Чешме е Алачатъ - прекрасно някогашно гръцко село, добре реставрирани къщи, посещава се от много сърфисти; около Чешме има и минерални извори, хубави плажове и пр. Не е препоръчително да си там през юли или август

- Ефес, но и Селчук

- Шириндже - хубаво традиционно село с голяма християнска църква, хубаво вино

- Бодрум - извън активния сезон

Средиземно море:

- Далян - огромен плаж с костенурки карета-карета; река Далян минава през града, плавателна е, възможни речни круизи; 

- за Патара /Гелемиш/ и Фетие е писано доста във форума;

- Каш - бижу!

- От Кумулджа до Анталия всичко е много хубаво - борови гори, планини и прекрасно море - през август е ужасно горещо и пренселено

- Сиде

от Сиде до Антакия /близо до сирийската граница/ не съм била.

- Антакия - древната Антиохия - вторият по значимост на колекцията си музей на римските мозайки /след този в Тунис/. Там е и първата църква на св. Петър, там за първи път християните са се назовали християни.

- с маршрутка от Антакия се ходи до Чевлик и Самандаа - огромен плаж и карета-карета; съхранени римски тунели /на Титус и Веспасиан/...

От запад на изток:

- Памуккале и съседното село Карахаит, в което пък има "червена" вода;

- Коня - центърът на суфизма, по-точно на Мевлана /Руми/ и въртящите се дервиши. Всеки петък местните мъже, които са посветени, танцуват.

- Кападокия и долината Ихлара

- Немрут даъ /най-често ще е написано Немрут даг в българските източници/ - величествени останки /предимно огромни глави/ от комагенското царство - главите ги има на всички туристически материали за Турция;

- Шанлъурфа - свещеният град с шараните на Авраам; някогашна Едеса; временно царство на кръстоносците;

- Мардин - феерия и приказка, усещане, че си се върнал 10 века назад - уникална архитектура; варовиков град - източният Ното или нещо от този род

- Диарбекир - уникален!

- Хасанкейф - застрашен от потапяне под водите на язовир остатък от уникален град - запазени мостове, скален дворец и пр.

- Областта Турабдин - анклав на християнството с едни от най-величествените стари манастири и църкви...

На изток от Хасанкейф все още не съм била.

Със сигурност пропускам някои хубави и незабравими места, но ако се сетя, ще ги отбележа.

:)

• Харесвам 12
Връзка към коментар

А как са пътищатата по Черноморието?

Пътят е отличен. Преди 10-15 години е бил зле и пътуването е било мъчително. През 2008, когато ние решихме да обикаляме Черно море, вече беше многолентов, бреговете - стабилно укрепени и така до Грузия. Ако подхванете този път, отидете поне до Батуми. Батуми е май единственото европейското "островче" със субтропичен климат. Ботаническата градина е сред най-прекрасните, които някъде ще видите. :)

А пък Трабзон имаше слава сред пътешествениците, че виза за Иран там се получава за няколко часа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

royak, прекрасни места си споделила. Не съм ги посещавала, но определено ми се иска.

В Истанбул съм ходила два пъти - през юли и през май. И двата месеца са много подходящи за посещение.

Връзка към коментар

forry, Tedy, cck и други форумци са споделили много хубави места, преживявания и снимки! Истанбул си е самостоятелна планета и по мое мнение трябва да се приема на малки хапки. Но Турция не е само Истанбул, всеки район е интереснен сам за себе си. Хората са любезни и усмихнати, където и да отидете, те ще ви съдействат.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Е,нека и аз да напиша няколко думи за Турция.

Пътувам до Турция средно два пъти годишно,предимно до Истанбул по работа,но винаги го съчетаваме и с разходки.

Последно пътувахме Октомври 2013 до Кападокия с кола.

Троян 5ч. сутринта-Анкара около 18ч.-страхотен дъжд почти през целия път.Анкара-много хубав и подреден град,но за живеене.За туризъм почти нищо.Спахме в петзвезден хотел на центъра (просто такъв ни бяха запазили)-отвратителна обстановка.

От там покрай Соленото езеро до Кападокия.Хотел SAFRAN в Гьореме-страхотен семеен пещерен хотел.Препоръчвам на всички решили да посетят Кападокия да го направят с кола-за два пълни дена обиколихме цялата област.Времето ни изигра лоша шега-температурите не станаха повече от 5-6градуса,почти непрекъснато валя.Вече четири дена не беше имало полети с балони-при 320-330 полетни дни в годината!?Но късмета беше на наша страна.Последния ден сутринта беше слънчево и успяхме да летим.

След това 3 дни в Истанбул и обратно Троян.

Връзка към коментар

Forry разкажи малко повече за турската кухня по региони и кое ти е любимото оттам :)

От супите:

Мерджимек - т.е. леща. Има червена и жълта (предпочитам втората)

Нахуд - като боб чорбата я приготвят

Основни:

Адана кебап, люто

Урфа кебап, същото, но не е люто

Искендер, кълцано телешко с кисело мляко

Агнешки кюфтенца или пържолки. И двете са "О-у майн Год"

Куру Фасулие - боб с малки мръвчета в гърне

Ако сте в Кападокия - телешко/агнешко в делва с гювеч и го сервират запечатано, след което сервитьора демонстративно му отсича гърлото с едно мачете.

Всички сготвени, които са ви пред очите - винаги имат по няколко манджи

Пилаф (ориз) - невероятен е

И за десерт - никога не пропускайте кюнифе-то, ако го имат. Уникално е.Другите десерти си ги знаем - баклави, локуми и сутляши. Но кюнифе.....

Текнаха ми лигите.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Някой с инфо, преживявания и съвети за източна Турция? Предполагаемото пътуване ще се прави с кола - от черноморския регион към Армения и от Армения през източна и средиземноморска Турция до дома. Благодаря за споделеното! :)

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Защо ми се струва, че пропускате Анталия?

Много красиви паркове с екзотични цветя.

Страхотен археологически музей с много находки от римско време, включително и от театъра в Пергамон.

Минарето Ивли, което е символ на града и близо до него статуят на Ататюрк.

Триумфалната арка на пристанището.

Перге с голям римски театър.

Белек - няма особени исторически места, но е страхотно място за почивка.

Античният театър в Аспендос, на 15-тина километра от Анталия.

Алания - много красиво градче, на малък полуостров, с интересна крепост и много пещери, достъпът до някои е само откъм морето. Аз съм била  в Дамлаташ - много е красива.

Сиде - също с много останки от римско време.

Манавгат - много красиви водопади по едноименната река, невероятна природа.

Античният град Олимп.

Отделно от това - безброй чудесни хотели и ваканционни селища в този район.

За пръв път бяхме на почивка в далечната 1996 година в Анталия, на ол инклузив, в чудесен хотел от типа "холидей вилидж"

Този вид почивки още не бяха "на мода". Беше пълно с немци и англичани, на алкохолен туризъм, ние попаднахме там по една случайност. Други българи нямаше. Така ни се израдваха всички, като разбраха, че сме българи и че не сме там само за плюскането. Ами се интересуваме и от всичко наоколо. Едно момче на рецепцията, което говореше английски и руски ни стана доброволен водач в почивните си дни, за да обиколим интересните неща наоколо и да си тренира предимно руския език. Оттогава са минали много години, но всяка година, поне по веднъж ходим в Турция на различни места. И винаги си прекарваме чудесно.

Младите хора там не знаят за натовената ни с негативизам история, за тях ние сме добри и желани съседи. Както и за нас са те.

Някой питаше за кухнята. Ми то, в нашата кухня, една голяма част от ястията са заимствани от тяхната. То и думата "манджа" пак е турска. Мусака, кьопоолу, сърми, кюфте - все са турски думи.

Не зная дали сте били на турски фолклорен концерт. Тактът на на народните им танци, носията - всичко е като нашите. Кой на кого е оказал повече влияние - дали те-на нас или обратното, не е много ясно. Но е факт, че имаме много общи и сходни неща.

И някъде из форума май стана дума за холандските лалета. Холандски - ама - не, родината на лалето е Турция, това е цветето на падишаха, а холандците са купили първите лалета от Турция. За мен това е много интересен исторически факт.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.