Прескочи до съдържание

Говорим си за Турция (извън ол инклузивите)


edbloom

Препоръчани мнения

Публикувано:

Някой питаше за кухнята. Ми то, в нашата кухня, една голяма част от ястията са заимствани от тяхната. То и думата "манджа" пак е турска. Мусака, кьопоолу, сърми, кюфте - все са турски думи.

 

Ще си позволя малко да не съм съгласна с езиковите влияния.

"Манджа" е италианска дума, произлиза от глагола "mangiare" [манджаре];

Повечето от имената на храните са персийски или арабски:

- от персийски: мезе, кюфте, чорба, пилаф и др.

- от арабски: мусака, кебап и др.

"Сарма" означава "завит" на турски /да не се бърка със "сърма" - златни нишки за бродиране/, а за пълнените чушки или други зеленчуци, употребяват "долма" /нещо натъпкано/. За "кьопоолу" съм съгласна, но да се има предвид, че като обръщение означава "кучи син" или "подлец" :)

  • Харесвам 7
Публикувано:

Преди години бях на почивка в Кушадасъ.От там си направихме екскурзия до Селджук-посетихме музея,заслужава си.Селджешките турци са цяла история.

Публикувано:

Ще си позволя малко да не съм съгласна с езиковите влияния.

"Манджа" е италианска дума, произлиза от глагола "mangiare" [манджаре];

Повечето от имената на храните са персийски или арабски:

- от персийски: мезе, кюфте, чорба, пилаф и др.

- от арабски: мусака, кебап и др.

"Сарма" означава "завит" на турски /да не се бърка със "сърма" - златни нишки за бродиране/, а за пълнените чушки или други зеленчуци, употребяват "долма" /нещо натъпкано/. За "кьопоолу" съм съгласна, но да се има предвид, че като обръщение означава "кучи син" или "подлец" :)

Имаш право :) Имах предвид, че всичките тези думи  ги ползваме от тях. А при тях от къде са дошли, не съм се замисляла.

А пък винаги съм смятала, че сАрма е грешка, мислех си, че разликата е в ударението за двете значения :blink: .  Благодаря ти, сега видях, че съм била в голяяяяяяма грешка :blink: :blink: :blink:

  • Харесвам 1
Публикувано:

Я споделете малко за сладоледа . Никога не съм го опитвал ама като дъвка ли стои , как така го въртят толкова виртуозно  , то си е цял спектакъл  :(

Публикувано:

Я споделете малко за сладоледа . Никога не съм го опитвал ама като дъвка ли стои , как така го въртят толкова виртуозно  , то си е цял спектакъл  :(

 

Често сместа съдържа салеп и май точно тази съставка прави "дондурмата" /сладоледа/ по-гъст и разтеглив:

 

дондурма:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dondurma

 

салеп:

http://gotvach.bg/n8-36446-%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BF

  • Харесвам 1
Публикувано:

Интересно , иначе аз се подсетих от линка в корейската тема. Имаше ги и в Япония барабар с дюнерджийниците :)

 

Turkish Ice Cream man in korea seoul:

Публикувано:

Ооо като познавач на сладоледи да ви кажа СУПЕР е, можете да го сравните с италянския (пробвала съм и там).

Друго без което не минавам в Турция е кюнефе ( мога д аизям едва полвоината, но умирам за него). Естествено всякакви баклави и халва, и по-точно Пишмание, 

С две думи и аз много харесвам Турция и съм влюбена в Истанбул(това е срада в който съм се връщала най-много).,

Така, че се записвам и тук да набележа нещо за следващата Турция :) 

Публикувано:

Интересно , иначе аз се подсетих от линка в корейската тема. Имаше ги и в Япония барабар с дюнерджийниците :)

 

Turkish Ice Cream man in korea seoul:

 

Като стана дума за сладоледите, ще пусна малко инфо за италианския сладолед в един мой стар пост за Адриатика и алпийските езера. :)

Публикувано:

Имаш право :) Имах предвид, че всичките тези думи  ги ползваме от тях. А при тях от къде са дошли, не съм се замисляла.

А пък винаги съм смятала, че сАрма е грешка, мислех си, че разликата е в ударението за двете значения :blink: .  Благодаря ти, сега видях, че съм била в голяяяяяяма грешка :blink: :blink: :blink:

 

Е, не чак толкова голяма :) . Понеже го проверявах наскоро по друг повод, четох, че до 2002 и двете форми са се смятали за правилни. Вече обаче само с "А".

  • Харесвам 1
Публикувано:

Е, не чак толкова голяма :) . Понеже го проверявах наскоро по друг повод, четох, че до 2002 и двете форми са се смятали за правилни. Вече обаче само с "А".

Ох, Бръмбарчооо, успокои ме :) Че се имам за грамотна, пък то, какво излезе ;) ;) ;)

  • Харесвам 2
Публикувано:

Ходила съм само в Истанбул преди две години и също бях много впечатлена както от града, така и от хората.

Бяхме пристигнали сутринта, а настаняването беше след 15.00 часа, но момичето на рецепцията ни покани най-учтиво на закуска докато реши въпроса с ранното ни настаняване. Обяснихме, че принципно нямаме закуска / ами никъде не ни се беше случвало подобно нещо :) / а тя продължи да ни кани да заповядаме на закуска или ако искаме да седнем отвън и ще ни сервират кафе, чай и т.н. /както се разбра по-късно безплатно/. И така след 15-20 мин. ни настаниха в стаите ни.

Истанбул за мен е уникален град, не успях да видя всичко което исках и със сигурност ще се върна пак там.

Но... сега като чета така се запалих за Кападокия, че започнах да разглеждам и планирам.

  • Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Нещо любопитно: има един турски сериал: " Имението с лозите" от 2002 година, който е сниман в Кападокия и има страхотни снимки от там. Още докато се излъчва сериалът, местни и чуждестранни туристи атакуват мястото на снимките на епизодите - област в Централен Анадол, известна със скалните си образувания и древните манастири и къщи, изградени в скалите. Всъщност, смята се, че този сериал поставя началото на  световния интерес към Кападокия. Както пък, един друг сериал - " Ако бях облак" популяризира красотите на Мардин.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Публикувано:

Нещо любопитно: има един турски сериал: " Имението с лозите" от 2002 година, който е сниман в Кападокия и има страхотни снимки от там. Още докато се излъчва сериалът, местни и чуждестранни туристи атакуват мястото на снимките на епизодите - област в Централен Анадол, известна със скалните си образувания и древните манастири и къщи, изградени в скалите. Всъщност, смята се, че този сериал поставя началото на  световния интерес към Кападокия. Както пък, един друг сериал - " Ако бях облак" популяризира красотите на Мардин.

Там ще съм през септември :)

  • Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

 

Кападокия

Medea (1969), Maria Kallas - Medea, http://www.imdb.com/title/tt0066065/

Много е хубав естественият декор в  Халеб - Сирия и Кападокия. Има и други места, където е сниман филмът, но тези наистина са много впечатляващи. С Калас на този фон...

Редактирано от AlexandraKo
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте. Предстои ми пътуване до Чешме с кола. Някой има ли представа, защо на всички карти (Гугъл мапс и Виа Мишлен) дава само маршрут през Истанбул? Не може ли от Одрин да се кара направо на юг до Чанаккале? Каква е уловката? Пътя ли не е наред или?

Редактирано от eloena
Публикувано:

Здравейте. Предстои ми пътуване до Чешме с кола. Някой има ли представа, защо на всички карти (Гугъл мапс и Виа Мишлен) дава само маршрут през Истамбул? Не може ли от Одрин да се кара направо на юг до Чанаккале? Каква е уловката? Пътя ли не е наред или?

 

Явно пътя е прекалено бавен. Ако го разделиш на две отсечки до Eceabat, и после Чанаккале пак става към 13 часа, колкото е и прехода от Истанбул. Това без да броим ферибота между двете. Иначе е 985км срещу 1220 през Истанбул, явно тази разлика изгаря в по-бавния път.

Публикувано:

Благодаря! Устройва ме, нищо че е бавен. А има вариант и през Гърция. Някой да е минавал от там? С границите как е?

Ако имаш предвид границата Kastanies - Edirne, то това е доста по бързия вариант от Свиленград - Одрин. Т.е. от Свиленград излизате в Гърция и от там наляво към Одрин. Обикновено пунктът не е натоварен.

 

Вариант 2 е да се спуснете надолу и през Peplos (GR) - Ipsala (TR), което е по-бързото трасе до Чанаккале.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Пътувал съм с кола няколко пъти в тази посока и все през Дарданелите. Нито веднъж не съм имал колебания и желание да минавам през Истанбул - доста встрани ми се струва и като километри е поне с 300 повече. Не знам доколко може да бъде и по-бърз. По-скоро картите не отчитат наличието на ферибот през протока и затова не дават алтернативния вариант. Което ми се струва доста странно. Препоръчвам пътя през Ипсала. Пътят от Ипсала до Кешан е тип "магистрала". Граничният пункт е голям. Когато минавахме преди няколко години, нямаше опашки. От Кешан надолу пътищата с всяка година стават все по-широки и по-удобни. Фериботът е с ниски такси и се минава бързо. Впрочем те са два. За предпочитане е Eceabat - Canakkale, тъй като май се се избягваше една отсечка от по-криволичещ и тежък път. Надолу е същото. Ако изберете крайбрежния път, ще минете през огромни масиви с маслинови дървета, някои от тях с респектираща възраст. Може да спрете за зехтин и маслини директно от производителите в някое село. Ако не бързате особено може да кривнете и до Asos (Бехрамкале) и според мен няма да съжалявате. (Някъде из форума има писано по темата). Няма да имате проблеми с пътя. Освен с цената на горивата. ;)

  • Харесвам 3
Публикувано:

Благодаря ви много за отговорите, но ще останат за следващия път, тъй като вече се върнахме. Минахме  по класическия път - Свиленград-Одрин-Eceabat - Canakkale-Измир. Добре беше, по-бързо, отколкото очаквах. По 14-15 часа в посока, а на отиване направихме преспиване в Чанаккале. Много приятно съм изненадана от това градче, а и от Чешме и Аlacati. 

  • Харесвам 3
  • 4 години по-късно ...
Публикувано:
On 12/15/2013 at 10:53 AM, georgiev said:

По пътя за Чанаккале и Троя може да се планира нощувка с 1-2 дневен престой на единия от двата Турски острова в Бяло (Егейско) море - Гьокчеада.

Като забележителности не мисля че е нещо особено, на нас ни харесват големите и празни плажове и чистата и прозрачна вода, уникалното спокойствие и почти липса на цивилизация.

И изобилието от вятър при съответната прогноза, разбира се.

По принцип българите там са или сърфисти и кайтисти, или гмуркачи. Условия и за двете има разкошни. В резултат в някои магазини и ресторанти там говорят и български.

Ферибота е в зависимост от сезона, струва 30 турски лири за кола с пътниците вътре. Спането в етаж от къща (викат му пансион, пише се pansiyon) струва през Август 60-70 лири, като нормално спят едно голямо семейство или две двойки. През другите месеци е на пазарлък.

По пътя за Чанаккале ще видите разклон вдясно с надпис Gokceada. До фериботното пристанище са военни паметници от "битката при Галиполи" през Втората световна война - знакова победа и голяма гордост за всички турци, ако се интересувате от военни паметници. Гледам че водят с рейсове групи англичани и австралийци.

Мога много да разказвам за "острова", както е известен сред повечето сърфисти, така че питайте ако мислите да ходите натам, просто нямам време да пиша повече. Преди ходех по 5-6 пъти годишно от Април до Октомври.

Здравей,

ние с мъжа ми мислим да почиваме на Гьокчеада и бих искала да те разпитам за препоръка къде да спим и дали става за хора, които не карат сърф. Той ще се гмурка, аз искам със шнорхел да си плувам и от  коя страна е за плаж. От19.08 му дадоха отпуск и искаме нещо извън пренаселените курорти. Избирах между Самотраки и Гьокеада, но се спряхме на Гььокчето.

  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Гьокчето е по-сигурно откъм транспорт, че виждаш ли какво става на Самотраки? 😀

Фериботите са редовни.

За гмуркане става, за плаж е супер, понеже плажовете са като цяло (полу)празни.

 

Сърфисткия плаж е на югоизток (Eselek), а по южното крайбрежие от Eselek посока Sirinkoy (Ширинкьой) има много диви плажове. В Ширинкьой живеят много изселници от България, така че имате шанс да се оправите на български за квартира. Английски по принцип трудно до съвсем не. Хората иначе са много гостоприемни.

По моя информация харпуните са забранени.

Не съм ходил там последните две години за съжаление.

 

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.