Прескочи до съдържание

Седмица в Ларнака, Кипър с малко дете


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Планираме седмица в Ларнака (или в района на Ларнака) през юни. Никога не сме били в Кипър. Идеята ни беше за Крит, но плановете май се видоизменят, а няма и време за подготовка. Така че приемам всякакви съвети.

1. Настаняването. Досега винаги сме ходили на "почивка" в хотел с включено изхранване (закуска и вечеря), но сме обикаляли самостоятелно с влакове и автобуси по наша си програма (основно Испания, Италия). Може ли да се намери HB настаняване в Ларнака или района, ако някой е ползвал такова и има препоръки - определено такова нещо ни е по-удобно с дете, отколкото да обикаляме ресторанти. Не знам и какви са цените в ресторантите в Кипър и дали излиза по-изгодно да сме с включена храна, или да вечеряме навън.

Има ли откъде човек да си вземе готвена храна например, както има в България такива обекти?

 

2. Разбираемо, искаме и да видим нещо, освен плажа. Но без да сменяме настаняването, т.е. нощувките да са на едно място. В тази връзка, Ларнака добра отправна точка ли е и какво можем да видим на максимум 2 часа път в посока с обществен транспорт? Не съм карал с обратно движение, поради което не ми се наема кола в Кипър.

 

3. Ако няма удобен обществен транспорт, предлагат ли се на място някакви допълнителни екскурзии от местни фирми - искаме поне да видим Фамагуста, Кирения, някаква разходка с корабче?

 

Благодарности на всички отзовали се и поздрави на Магеланци!

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен си вземете настаняване само със закуска,защото в Кипър храната е много добра било то морска или месна(свинско или пилешко),а цените според мен са много малко по високи от нашите.Аз лично ходя там и заради кухнята.

Ларнака е добра отправна точка. Има хубави апартаменти под наем но там няма изхранване.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има обществен транспорт но не мога да споделя мнение, защото съм бил с кола под наем. Агия Напа е туристически комплекс има хубави плажове но юни ще е вече пълно с туристи и малко шумно но ако Ви харесва добре.

Връзка към коментар

1. По мое мнение в Ларнака няма какво да се прави, плажа е твърд като бетон, а единственото по приятно място за разходка е на крайбрежната алея.  Най - добре планирайте престой в Агиа Напа, който е техния голям курорт, като в близост има хубави и приятни плажове. Може да си наемете апартамент с кухня в който може да приготвяте храна, защото при постоянно обикаляне по ресторанти би излязло доста скъпо. Ценовите нива в курорта са подобни на тези в Гърция и Малта, т.е. около двойно или малко повече по скъпо отколкото в България. В нашите курорти могат да се намерят обедни менюта на цени по ниски от в София например. 

Не споменавате колко е голямо детето за да мога да ви препоръчам придвижване с колело в курорта, за да може да сменяте лесно плажовете, които са отдалечени един от друг, а между тях е страшен камънак.  Има удобна велоалея и стоянки където може да се оставят, а пунктове за наемане има навсякъде. Предполагам има опция за наемане на детска седалка.

2. Обществен транспорт има, който е сравнително удобен. В Ларнака отправната точка на почти всички линии е Финикудес. От летището вземате автобус до там и после до Агиа Напа, но може вече да има и директен транспорт. Преди поне в събота/неделя нямаше. От Агиа Напа до Никозия има директен автобус, като мястото в града, което най си струва е старата част, може да минете и границата в турската част също. Аз си падам по разделителни стени и демилитаризирани зони с изоставени сгради, а в Никозия може да се види това много лесно. 

3. В Агиа Напа на пристанището има екскурзии. Целодневна с кораб където се вижда изоставения град Вароша, преди струваше около 20 евро. 

 

За места в Агиа Напа, може да погледнете настаняване в близост около Nissi Beach, Vathia Gonia Beach, където ще сте сравнително близо до центъра, но не и в най - голямата навалица. Понякога може да е много шумно, защото и там обичат мотори и шумни бъгита, а малките скутери на мен лично ми бъркат в мозъка. Става и място на запад от пристанището, където е почти в центъра и близо до плажа, което с малко дете е голям плюс

 

Кухнята в Кипър е хубава и определено си струва да се опита. В центъра около манастира организират и базар, където може да се опитат техните специалитети приготвени пред очите ти.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте отново! Моля за съдействие по организиране на "екскурзиите", като отправна точка ще е Агия Напа, а не Ларнака, което май усложнява нещата. Става дума за използване на градски транспорт и всякакви видове автобуси.

1. Агия Напа - Лимасол, с опция за Курион. Има ли директен?

2. Агия Напа - Кабо Греко - предполагам има някакъв градски автобус.

3. Агия Напа - Кирения (Гирне). Ей тук вече стана сложно.

4. Агия Напа - Фамагуста. Тук намерих някакъв "Red bus", който го предлага срещу 30 евро/човек. Има ли опции с градски транспорт, при положение, че се минава и границата?

5. Агия Напа - Никозия. Тук разбрах, че има директен автобус. Не знам обаче струва ли си - има ли какво да се види там.

6. Агия Напа - манастира Кикос, Какопетрия, Омодос - предлагат се такива организирани турове. Изглежда ми интересно. Може ли да се стигне с ГТ обаче, защото всички организирани турове тръгват много рано, а с детето не ни е никак удобно да се тръгва в 7:30 - 8.

Пафос май остава далече, ще го оставим за друг път, като кацаме направо в Пафос и сме в онзи район.

Моля за съвет! Някои неща сигурно ще отпаднат, но събирам инфо, че време няма 😉

Връзка към коментар

Никой не пише, та да задам въпроса по друг начин, след като изчетох още доста информация.

Никозия, Ларнака или Лимасол - мисля, че ще има време за 2 от тези 3 града. Къде повече си заслужава да отидем и какво да видим?

Връзка към коментар

Aгия Напа е върхът.  Там е вашето място.  Не ви трябва да обикаляте без кола.  Наслаждавайте се на Ниси Бийч и околността ....  Следващия път -  с кола под наем и обиколка на целия остров....

 

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, deian каза:

Никой не пише, та да задам въпроса по друг начин, след като изчетох още доста информация.

Никозия, Ларнака или Лимасол - мисля, че ще има време за 2 от тези 3 града. Къде повече си заслужава да отидем и какво да видим?

Не съм бил в Лимасол и заради това не мога да дам съвет за там, но Ларнака може да се разглежда като околност на Агиа Напа (или обратното). До там се стига много лесно с автобуса, който ви оставя на Финукудес от който може да обиколите най - интересните места и да се разходите надвечер по крайбрежната алея. Не планирайте плаж в Ларнака, не е хубав. Най добре направете последната вечер в Ларнака, така че да не ставате супер рано за полета на другия ден и да хващате таксита чак от Агиа Напа. Преди няколко години такситата до летището возеха на твърда цена, ама не мога да се сетя колко точно. За Никозия може да тръгнете сутринта, да обиколите стария град, крепостните стени, да хапнете в някой ресторант и късния следобяд да хванете автобуса на обратно. Предполагам същото важи и за Лимасол.

 

За обществения транспорт най - добре си изтеглете приложението moovit, което ви прави маршрутите и ви дава времена за пристигане. Ето как може приблизително с това приложение да се стигне до Cape Greco

IMG_4049.jpg

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

С "леко" закъснение, но ако приемете обратната връзка:

Агия Напа е някакъв тамошен вариант на Слънчев бряг в шумната му версия (не знам как е сега, не съм ходил отдавна в Сл. бр.). Барове, дискотеки, шумно е. Който ходи, ако иска да може да спи и да си почине, да избягва центъра на курорта. А, и е пълно с руснаци.

Ние бяхме настанени в едно хотелче на 2-ра/3-та линия точно зад Vathia Gonia Beach и това решение се оказа много добро! Далеч от шумотевицата, близо до хубав плаж! Всъщност Vathia Gonia ни хареса повече от прословутия Ниси, който беше на 10 минути пеша от нас. А самата Агия Напа (не че има много за гледане там, освен манастира, който през 2019 г. е в ремонт и е затворен) беше на 20 минути пеша. Има и автобуси, сравнително начесто.

Вече има и shuttle bus от летището в Ларнака до Агия Напа - цена 9 евро в посока, стига за около 45 минути. Kapnos airport shuttle се казва и се намира на изхода на летището, може да букнете онлайн, може и на място. По наше време пускаха малък бус. Има и градски транспорт, с прекачване в Ларнака.

 

Какво успяхме да видим:

- Agia Napa, Kabo Greco, Makronissos Archaeological Site и повечето плажчета в района;

- разходка с корабче по цялото крайбрежие до Фамагуста (ghost town) с обяд и спирки за плуване; който е ползвал подобни корабчета в Турция, да знае, че тук дават по-малко време, по-малко храна, няма напитки и спирките за плуване са по-кратки :);

- Фамагуста, Абатство Белапаис и Кирения (всичко това в Турски Кипър) - с организирана екскурзия с автобус - заслужава си. Не ни се рискуваше с кола и то в Северен Кипър. Не пропускайте турската част - за мен повечето красоти са там. Фамагуста е великолепна, от Крепостта в Кирения се откриват много хубави гледки, а абатството е много чудно място;

- Никозия - с градски транспорт, директно от Агия Напа; влезте в турската част, заслужава си! Отделете цял ден на Никозия.

- Ларнака - пак с градския транспорт, директно от Агия Напа. Тук основните неща са църквата с гробницата на Лазар, крайбрежната алея и крепостта. Шляхме се безцелно из града, който няма ясно обособен пешеходен център. Ходихме и до соленото езеро.

 

Другите забележителности оставяме за следващ път, с кацане в Пафос 🙂

 

Поздрави и благодаря на помогналите в темата. Ако имате въпроси, питайте.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.