Прескочи до съдържание

Източния бряг на САЩ и евентуално малко Канада

Capitan Morgan

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравете,

Реших да не отварям нова тема, а да ползвам вече направената от @livfc. Та накратко разполагам с 8 дни и половина и ще се радвам на всякакви съвети за да сглобя пътуването. Кацане на 30.09.2019 в 19.35 в EWR и излитане на 09.10.2019 в 19.05 от JFK . Общо взето искаме да разгледаме NY -3-4 дни , DC - 1-2 дни и Ниагара за ден . В зависимост от придвижването евентуално за ден Торонто или Филаделфия. Първоначалният ми план беше да вземем рент a кар направо от ЕWR и да завъртим Филаделфия , DC , Ниагара и да върнем колата в NY и да ни остане за там накрая 3-4 дни. Връзват се около 1700 км за 4-5 дни , а като цена е може би колкото 3 вътрешни полета ( NY -  Buffalo , Buffalo - DC , DC - NY ) без да знам колко ще се пътните такси. Megabus също ни е вариант , като гледам засега излизат места до 11.09.2019 така че имаме време. Ако може за вашето мнение как да разпределим малкото време с което разполагаме и какъв транспорт да изберем . Като за начало ще питам някои въпроси .

1. На отиване за Сащ , имаме прекачване на Heathrow за смяна на самолета с 1 час престой с British. Досега не съм сменял самолет за толкова кратко време и се чудя дали има вариант да си изпуснем полета. Иначе са на един билет и на един терминал 2та полета.

2. Колко време горе долу може да се забавим за да минем граничен контрол на EWR ? 

3. За Вашингтон 1 или 2 дни да отделим ? Т.е. само за 1 ден дали си заслужава да се взима полет до и от там или или 4 часа с мегабуса ?

4. Торонто за ден дали си заслужава да се ходи ? Пристигане рано сутринта и вечерта към 8 тръгване за Бъфало. И без това ще се разхождаме само за ден до Ниагара , така че се чудя дали да не отделим и 1 ден за Торонто ?

5. За Сащ четох че няма изискване за 6 м валидност на паспортите , а трябва да са валидни уж само за времето в което  си там . Така ли е и как седи въпроси и за Канада ?  Нашите изтичат 6.4.2020  т.е. за 3 дни може да се наложи нови паспорти 🙄

6. Как седи въпроса с паркирането в DC , Филаделфия и Ниагара ако вземем рент а кар . Безплатни паринги има ли или трябва да оставяме колата където ще спим и с градския ?

7. Пътните такси с бариера на изминато разстояние ли се плащат ? Кеш или КК ? Някакъв ориентир какво да си приготвя като сума ?

Публикувано:
Преди 1 час, Capitan Morgan каза:

1. На отиване за Сащ , имаме прекачване на Heathrow за смяна на самолета с 1 час престой с British. Досега не съм сменял самолет за толкова кратко време и се чудя дали има вариант да си изпуснем полета. Иначе са на един билет и на един терминал 2та полета.

1 час на Хийтроу е постижимо при нормални обстоятелства без никакво мотаене, ако има проблем ще ви сложат на следващия полет.

• Харесвам 1
Публикувано:

2. EWR е начело на личната ни класация с 1:40 минути за граничен контрол. И щяхме да висим още, но за щастие пренасочиха няколко гишета от нашата страна от американски/канадски граждани за такива с визи и минахме по-бързо. Кацането ни беше следобедно и съвпадна с няколко от големите самолети от Европа и Латинска Америка. Това беше преди няколко години, сега може да са подобрили нещата.

• Харесвам 1
Публикувано:

1 Има шанс да го изпуснете, но има и да го хванете

2 Зависи - на Нюарк може да отнеме и 3 минути, може и 2 часа да си отвисите

3 Зависи какво и колко искате да видите от ДЦ - разходка по мола без влизане в музеите можете и за 1 час да направите. Ако искате да влезете в 1-2 музея и/или да ходите из гробището, по-скоро си оставете 2 дни

4 Вижте отговора на горния въпрос - зависи каква ви е целта

5 За САЩ има информация на сайта на посолството. За Канада трябва да има на сайта на тяхното посолство

6 в ДЦ и Фила паркингите не са евтини, особено ако искате да паркирате някъде в центъра. В неделя паркирането в центъра на ДЦ е безплатно, но е разрешено само до някакъв странен час като 14 или 15. В Ниагара цените са относително еднакви - 10-12-15 долара за времето на престоя.

7 Зависи от къде ще минете. Можете да рентнете кола с EZPass и през него да ви таксуват. Иначе - кеш

• Харесвам 1
Публикувано:

Горе долу сглобих вече някаква програма , като реших Ню Йорк да го разделя на две в началото и края за да не губим последния ден само в път.

30.09 - Кацане 19.30 на ERW . Трансфер и Нощувка .

01.10 - Ню Йорк

02.10 - Ню Йорк

03.10 - Полет сутринта от LGA към YYZ с Air Canada . Взимане на рент а кар и директно към Ниагара. Нощувка в района на водопада от канадската страна. Ако не успеем същия ден да разгледаме всичко + корабче , на следващата сутрин ще доразгледаме. Предполагам няма да е проблем по Rainbow International Bridge да минем пеша и да разгледаме и от американската страна ?

04.10 Разглеждане на Торонто и нощувка там .

05.10 Сутринта връщане на колата и полет YYZ - DCA с Air CanadaПоловин ден Вашингтон. 

06.10 Вашингтон

07.10 Megabus за Ню Йорк и половин ден там.

08.10 Ню Йорк

09.10 Раглеждане до към 14 часа и полет от 19.05 от JFK към Европа.

Оптимистично ли е това разпределение или само ще се строшим от път 🙄

При този план се очертава и от 3те летища в Ню Йорк да имаме полет. Какво време за придвижване да си предвидим от Манхатън до LGA и JFK и кой е най- подходящия начин за стигане ? 

Публикувано:

Ами добре сте го измислили криво-ляво. По моста надали ще ви направят голям проблем, но може да изглежда малко странно, че в рамките на 3 дни 3 пъти влизате и излизате от страната.

За стигане до летищата - зависи какво целите. До JFK има вклаове и метро от Манхатън. Пътуват към 45-60 минути. С такси/убер и/или споделен шатъл (супер шатъл) няма да е много по-бързо. Цените са различни само 🙂 . От Нюарк до Манхатън е по-сложно - едната опция е Амтрак влак (като БДЖ) и после пат (PATH) - пат е метро-то на Ню Джързи (ЕВР е в съседен щат - Ню Джързи - от другата страна на реката от Ню Йорк). Пат-ът спира точно на 9/11 - на голямата гара там. Oт/до ЛГА освен такси и споделен транспорт, също има автобус, който стига до 106-та улица в Манхатън. 106-та улица не е задължително да е много опасен район, но все пак внимавайте, особено по тъмно. И за трите летища си отделете по около 60-90 минути за придвижване минимум. От ДЦА има метро до центъра на ДЦ.

• Браво 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Малко да ъпдейтна темата ,че не съм мръднал много с организацията 🙄

1.За първите 3 нощувки се отказахме от Манхатън и запазихме в Куинс  - Hotel Nirvana. Трябва ми малко помощ как да стигнем най - удачно с градски транспорт от ERW до Hotel Nirvana и след 3 дни от хотела до LGA ( там поне изглежда доста по близо ) ?

2. Карта за интернет от ERW ли да търся и някъде от магазин. Кой оператор да търся ? Ще сме главно в Ню Йорк , малко Вашингтон и по ден на Ниагара и Торонто.

2.Нещо интересно за разлеждане в Куинс ?

3. Общо взето се събират 4 - 4.5 дни за Ню Йорк и обичаме да обикаляме пеша , но все пак се чудя дали си заслужават хоп енд хоф автобусите . Гледам че обикалят и по-отдалечените квартали на NY ? 

4. Стават ли ваучерите от groupon.com ? Излизат доста изгодни цени за крузичета и сайтсиинг автобуси .

Това е засега 🙂

Публикувано:
Преди 1 час, Capitan Morgan каза:

Малко да ъпдейтна темата ,че не съм мръднал много с организацията 🙄

1.За първите 3 нощувки се отказахме от Манхатън и запазихме в Куинс  - Hotel Nirvana. Трябва ми малко помощ как да стигнем най - удачно с градски транспорт от ERW до Hotel Nirvana и след 3 дни от хотела до LGA ( там поне изглежда доста по близо ) ?

2. Карта за интернет от ERW ли да търся и някъде от магазин. Кой оператор да търся ? Ще сме главно в Ню Йорк , малко Вашингтон и по ден на Ниагара и Торонто.

3. Общо взето се събират 4 - 4.5 дни за Ню Йорк и обичаме да обикаляме пеша , но все пак се чудя дали си заслужават хоп енд хоф автобусите . Гледам че обикалят и по-отдалечените квартали на NY ? 

4. Стават ли ваучерите от groupon.com ? Излизат доста изгодни цени за крузичета и сайтсиинг автобуси .

Това е засега 🙂

Ползвах ваучери от Групон за хоп он хоп оф - дневен и вечерен тур, Емпайър стейт  билдинг, круизи от порт 15 - дневен около Статуята на свободата и вечерен (с напитки, храна и дискотека). Недостатък на Групон е, че трябва да се обменят ваучерите за билети на определеното място, а за круизите - на порта.

Ваучерите на Виатор ги четат на място с четци .

• Харесвам 1
Публикувано:

Не съм ползвал Групон, но доста добра възможност е от Expedia - Things to do, ако има активни ваучери за намаление

Публикувано:
1 hour ago, Capitan Morgan said:

EWR и Queens са от двете страни на Манхатън. Стигането с градски транспорт изглежда така - (евентуално) вътрешно на летището (Air Train Newark) + Amtrak до Penn Station и тук имаш 2 опции - линия на метрото F, която ходи в Куинс или автобус Q69. Знаейки трафика в NYC, аз бих хванал метрото.

Ако хотелът е този:

Hotel Nirvana

12-02 37th Ave, Long Island City, NY 11101

Ето ти една опция:
image.png.f44108c07b3b65f4b90121d9292a603a.png

Черното е влакчето на летището. Синьото и червеното са влакове на Амтрак - червеният е Northeast Corridor - влак, който ходи от Бостън до ДЦ, синият е NJ Coast Line. На Penn Station се прекачвате на метрото и готово. Ходенето е 2 блока, което не е нищо
От хотела до LGA - пак влакче F и автобус  Q70-SBS. Всички казват, че LGA е ужасно летище "от третия свят" - с много дълги опашки за проверка. Отделете си достатъчно време да сте там преди полета, за да не си създавате излишни емоции

Не е задължително още на летището да търсите СИМ карта. AT&T, T-Mo, някое MVNO (напр Lyca) - зависи колко пари ти се дават за Интернет

Тих и спокоен квартал. Има  Century21, ако не ви се бута в големия на Граунд 0. Гледките покрай реката ще са интересни

2 hours ago, Capitan Morgan said:

Според мен NYC е най-вече хората, атмосферата, шума, миризмите, ако искаш. Качвайки се на ХОХО бус, се изолираш малко от града и го гледаш като турист.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Вземете си хотел в среден Манхатън. Ще бъде по-скъпо, но ще спестите време и пари за транспорт. От двете летища има споделени ванове до Манхатън. Ваучер от Виатор или др. На изхода има гише, където те се представят. Качват ви на колите, които ви карат до хотелите. Цена 15-20$. Обратно един ден преди пътуването звъните от кой хотел и в колко да ви вземат. Бързо и удобно за новаци.

Публикувано:

Късно е вече за промени. Хвърлих един поглед на хотелите в Манхатън и цените са станали космически за нещо по нормално. За Убер/Лифт ще ми трябва вероятно американска сим карта за да поръчам от летището ( 2ма човека сме ). Ще се ходи явно с градския 🙂

Влакчето на летището предполагам е безплатно. След това синия влак NJ Coast Line виждам че е на 15 м и верояно ще е по- подходящ. За него до конретна спирка (Penn Station) ли се взима билет ?

Реално малко разпокъсан ни се получава Ню Йорк , 30.09 вечерта до 3.10 сутринта и после 7.10 сутринта до 9.10 следобяд. При това положение каква карта за транспорта ще е най- подходяща ?

Публикувано:

Без да съм чел цялата тема, по принцип в САЩ не е проблем да си намериш free Wi-Fi, така че Uber и Lyft са си вариант, вторите често са по-евтини и имат и отстъпки за първо ползване:
https://www.lyft.com/promo-coupon-code-free-rides

Цените може да си ги провериш и сега  за даден маршрут ориентировъчно на сайтовете им.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , Capitan Morgan каза:

За Убер/Лифт ще ми трябва вероятно американска сим карта за да поръчам от летището ( 2ма човека сме ).

На летището трябва да има безплатно Wifi

• Харесвам 1
Публикувано:

За Groupon, ползвал съм ги много пъти, последния път гледах китове, няма проблем, но си чети внимателно условия и прегледай на бързо отзивите, често се изисква предварителна резервация по телефон или имейл или замяна на ваучера за билет и т.н. При въпросния круиз имаше "горивна такса" в брой на борда, за която някои не бяха дочели и имаше разправии, също и не приемаха ваучер на телефона, а трябваше да е принтиран, което пък доведе до друга разправия и наложи един от служителите да търси принтер и т.н. 

Цях да предложа FlixBus като алтернатива на MegaBus, но те купиха Eastern Bus и не съм сигурен кой е по-лошият от двата лоши варианта, но погледни отзивите и за двете за конкретния маршрут.

• Харесвам 1
Публикувано:

За Убер/Лифт допълнително дават ли се бакшиши като за всичко в Сащ 😀 И плащането през КК ли става или кеш на шофьора ?

Публикувано:

Имаш възможност да цъкнеш бакшиш през приложението и да платиш с карта, може да дадеш кеш, а може и да не дадеш

• Харесвам 1
Публикувано:

На летището следва да има безплатен Wi-Fi интернет. Ако решиш, че влакът е твоето превозно средство, на билетоматите си избираш до коя станция (билетоматът знае на коя станция си в момента) и ти казва колко струва.

За картата - аз обикновено си вземам за 1 долар карта за многократно ползване (от нея става и много приличен делител за книга):

image.png.0fe54f2962d975d2b876dfe7a093b9ec.png

И после можеш да я дозареждаш, като намалее кредитът.

Билетоматите в Ню Йорк са малко странни на пръв поглед, но бързо ще се ориентираш

image.png.17f3877fdff862e8f2b7dd045bb27905.png

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 17.08.2019 г. в 18:26, akair каза:

На летището следва да има безплатен Wi-Fi интернет. Ако решиш, че влакът е твоето превозно средство, на билетоматите си избираш до коя станция (билетоматът знае на коя станция си в момента) и ти казва колко струва.

За картата - аз обикновено си вземам за 1 долар карта за многократно ползване (от нея става и много приличен делител за книга):

image.png.0fe54f2962d975d2b876dfe7a093b9ec.png

И после можеш да я дозареждаш, като намалее кредитът.

Билетоматите в Ню Йорк са малко странни на пръв поглед, но бързо ще се ориентираш

image.png.17f3877fdff862e8f2b7dd045bb27905.png

MTA MetroCard може ли да се ползва и за локалните автобуси примерно в Лонг Айлънд и за Northeast Corridor и NJ Coast Line ? Картата само в Ню Йорк ли може да се ползва или мога да се кача с нея и в метрото във Вашингтон ? И тази карта от тези билетомати по- горе на снимката ли се купува и зарежда ?

Публикувано:

Eто съвсем официален списък къде важи:

http://web.mta.info/metrocard/where_accept.htm

NE Corridor е опериран от Амтрак - според мен не приемат METROCard. Същото важи и за ДЦ - там оперира друга компания, която ползва различна платежна система (все пак е друг щат, друг град, ....).

Да, картата се купува и зарежда от билетоматите на снимката - ако искаш само карта струва(ше) 1 долар, но май при зареждане на 10 долара, картата е безплатна...

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Върнахме се от "Америката" и реших да споделя кратки впечатления тук, тъй като не съм много по писането на пътеписи. С две думи ХАРЕСА НИ , даже много ни хареса и определено ще повторим, но за повече време следващия път🙂 На първо място съм очарован от хората. Няма значение бели, черни ,азиатци и т.н., Навсякъде срещнахме едни усмихнати , приветливи и добронамерени хора готови да ти помогнат с каквото могат просто ей така 🙂 Дори и драмата със самолета на Американ Еърлайнс ( уцелих го този път) закъснял само с 24 часа не промениха позитивната нагласа на хората. Нямаше драми, скандали и разправии, а по -скоро го приеха от забавната страна на създалата се ситуация .

За Ню Йорк. 

Много пъстър и различен в различните квартали. По- принцип доста скъп град , но при желание може да се разгледа и доста по-бюджетно. Попаднахме на пицария ( пица на парче) в топ центъра на Broadway между Columbus circle и Times square, където цената на 1 парче маргарита беше 1 $ 😮 , с топинг 2 $ , а 2 парчета маргарита с произволна напитка 2.75 $. Естествено имаше постоянна опашка от 5-6 човека , бели ,черни , костюмари или туристи чакащи да се извади новата тава с пица свършваща за секунди. Пицата беше супер вкусна , а вътре в заведението бяха разлепени изрезки от вестници със статии за самото заведение : Къде може да се хапне вкусно и евтино в центъра на Ню Йорк. В съседното заведение с 3-4 маси на улицата обикновените спагети бяха 30$ преди такси и бакшиши 😀Пицариите под Бруклинския мост не успяхме да ги пробваме , опашката от 30 човека и пред двете бързо ни отказа. След 22 часа навсякъде ми смърдеше на трева , но никъде не съм се почувствал ни най- малко застрашен. Единственото дразнещо нещо беше как взимаш нещо с цена X и на касата става цена Y. На повечето колички за ход дог няма цени и там всичко е по преценка на продавача 🤣 Водата може да 1, 2 или 3 $ , зависи как те преценят. Затова пък в Чайна Таун пазарлъка си върви с пълна сила и ти свалят до 30 % от изписаната цена и ти връщат всичко до стотинка без намеци за бакшиш.

За Вашингтон.

След Ню Йорк ми се стори че се разхождам в призрачен град. Местата където имаше повече хора бяха благодарение на туристите. Като цяло останах малко разочарован от мегаломанските сгради по центъра , но пък в Джорджтаун може да се разхождаш с часове и просто да си разглеждаш следващата и по следващата къща и по следващата до безкрай. Останах приятно изненадан как са интегрирани в обществото тъмнокожите и хората в неравностойно положение и ми стана малко тъжно като си помисля кога това ще се случи и тук.

За Ниагара .

Тук каквото и да напиша и каквито и снимки да сложа ще е безсмислено . Просто всеки  трябва да го види и почувства със собствените си очи и сетива.

За Торонто

Изключително приятен град с много уютни заведения по центъра. Там хапнах и най- вкусния ход дог продаден ми от един афганистанец ( и за тях сме Булгаристан). Стори ми се една идея по- евтино от щатите и доста по - студено 😁

За бакшишите.

В заведенията останах с впечатлението че местните по - скоро се изненадваха като оставяме бакшиш. То ако не бях чел темата за "бакшишите" надали щях да съм наясно с тяхната система. Предполагам болшинството туристи не са я чели 😁В заведенията тип бърза закуска , сладолед , хот дог и т.н. се заглеждах много пъти и почти никой не оставя нищо , дори и местните. На 20- 30 човека някой си оставяше рестото стотинки.

Като за финал искам да благодаря на всички които ми помогнаха с организацията на това пътуване 🙂

P.s. Ще ми трябва малко помощ към кой трябва да пиша за обезщетението за закъснелия полет . British , American или и към 2те компании ? Трябва ли да ползвам посредник или и сам мога да се оправя ?

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, Capitan Morgan каза:

Върнахме се от "Америката" и реших да споделя кратки впечатления тук, тъй като не съм много по писането на пътеписи. С две думи ХАРЕСА НИ , даже много ни хареса и определено ще повторим, но за повече време следващия път🙂 На първо място съм очарован от хората. Няма значение бели, черни ,азиатци и т.н., Навсякъде срещнахме едни усмихнати , приветливи и добронамерени хора готови да ти помогнат с каквото могат просто ей така 🙂 Дори и драмата със самолета на Американ Еърлайнс ( уцелих го този път) закъснял само с 24 часа не промениха позитивната нагласа на хората. Нямаше драми, скандали и разправии, а по -скоро го приеха от забавната страна на създалата се ситуация .

За Ню Йорк. 

Много пъстър и различен в различните квартали. По- принцип доста скъп град , но при желание може да се разгледа и доста по-бюджетно. Попаднахме на пицария ( пица на парче) в топ центъра на Broadway между Columbus circle и Times square, където цената на 1 парче маргарита беше 1 $ 😮 , с топинг 2 $ , а 2 парчета маргарита с произволна напитка 2.75 $. Естествено имаше постоянна опашка от 5-6 човека , бели ,черни , костюмари или туристи чакащи да се извади новата тава с пица свършваща за секунди. Пицата беше супер вкусна , а вътре в заведението бяха разлепени изрезки от вестници със статии за самото заведение : Къде може да се хапне вкусно и евтино в центъра на Ню Йорк. В съседното заведение с 3-4 маси на улицата обикновените спагети бяха 30$ преди такси и бакшиши 😀Пицариите под Бруклинския мост не успяхме да ги пробваме , опашката от 30 човека и пред двете бързо ни отказа. След 22 часа навсякъде ми смърдеше на трева , но никъде не съм се почувствал ни най- малко застрашен. Единственото дразнещо нещо беше как взимаш нещо с цена X и на касата става цена Y. На повечето колички за ход дог няма цени и там всичко е по преценка на продавача 🤣 Водата може да 1, 2 или 3 $ , зависи как те преценят. Затова пък в Чайна Таун пазарлъка си върви с пълна сила и ти свалят до 30 % от изписаната цена и ти връщат всичко до стотинка без намеци за бакшиш.

За Вашингтон.

След Ню Йорк ми се стори че се разхождам в призрачен град. Местата където имаше повече хора бяха благодарение на туристите. Като цяло останах малко разочарован от мегаломанските сгради по центъра , но пък в Джорджтаун може да се разхождаш с часове и просто да си разглеждаш следващата и по следващата къща и по следващата до безкрай. Останах приятно изненадан как са интегрирани в обществото тъмнокожите и хората в неравностойно положение и ми стана малко тъжно като си помисля кога това ще се случи и тук.

За Ниагара .

Тук каквото и да напиша и каквито и снимки да сложа ще е безсмислено . Просто всеки  трябва да го види и почувства със собствените си очи и сетива.

За Торонто

Изключително приятен град с много уютни заведения по центъра. Там хапнах и най- вкусния ход дог продаден ми от един афганистанец ( и за тях сме Булгаристан). Стори ми се една идея по- евтино от щатите и доста по - студено 😁

За бакшишите.

В заведенията останах с впечатлението че местните по - скоро се изненадваха като оставяме бакшиш. То ако не бях чел темата за "бакшишите" надали щях да съм наясно с тяхната система. Предполагам болшинството туристи не са я чели 😁В заведенията тип бърза закуска , сладолед , хот дог и т.н. се заглеждах много пъти и почти никой не оставя нищо , дори и местните. На 20- 30 човека някой си оставяше рестото стотинки.

Като за финал искам да благодаря на всички които ми помогнаха с организацията на това пътуване 🙂

P.s. Ще ми трябва малко помощ към кой трябва да пиша за обезщетението за закъснелия полет . British , American или и към 2те компании ? Трябва ли да ползвам посредник или и сам мога да се оправя ?

Много интересен разказ, радвам се, че ви е харесало. Това първо посещение в САЩ ли ви е? Прави ми впечатление, че сте забелязали неща, които на повечето туристи им убягват или не разбират изобщо. 

Публикувано:
преди 46 минути , Травеолани каза:

Много интересен разказ, радвам се, че ви е харесало. Това първо посещение в САЩ ли ви е? Прави ми впечатление, че сте забелязали неща, които на повечето туристи им убягват или не разбират изобщо. 

Да, но със сигурност и не последно 🙂

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.