polyglota80 Публикувано: 12 юни, 2019 Сподели Публикувано: 12 юни, 2019 Здравейте, каним се с един колега да пообиколим в Южна Франция и накрая да завършим с баските края на септември, началото на октомври. Идеята е да кацнем в Ница, а да летим обратно от Билбао. Имаме 12 дни и половина и се чудя кои места за по колко дни е най-добре да се разгледат. Засега в главата са ми Ница, Монако, Монпелие, Тулуза, Бордо, Доностия и Билбао. Но приемам съвети за всякакви места, които си струват според вас. Също така не знам по колко дни е добре да се отделят на градовете, защото не съм бил по тия земи и нямам идея :) Връзка към коментар
Роца Публикувано: 12 юни, 2019 Сподели Публикувано: 12 юни, 2019 Привет! Аз започвам с няколко уточняващи въпроса: - какъв транспорт сте предвидили за между градовете - кола, влак, автобус...? - само големите градове ли ви интересуват, или може и по-малки? Защото между тях има доста по-малки градчета и живописни селца, които си заслужават отбивката. От спиъка горе, аз бих казала - по 1 ден за Монако и Монпелие, може би и Тулуза, по 2 дни за Ница и Бордо... Но не съм ходила във всички от тях, затова ще оставя и колегите да се изкажат 🙂 . По пътя от Ница зо Монпелие, бих се отбила още в Екс-ан-Прованс, Арл и/или Авиньон (това от по-големите градове, даже и без селата). По пътя от Монпелие до Тулуза, бих препоръчала спирка в Каркасон. Межда Тулуза и Бордо бих препоръчала отбивка до Ош (Auch) или Бержерак. А ако сте почитатели на д'Артанян, близо до Ош се намира родното му село. А по пътя към Доностия, може да спрете в Биариц или Байон, за френската част на баския район. А за селата даже и не говоря 🙂 . 4 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 12 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 12 юни, 2019 Ами няма да имаме кола, така че с рейс или влак. А иначе то мн селца и места има, но времето няма да стигне 🙂 Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 12 юни, 2019 Сподели Публикувано: 12 юни, 2019 Здравей!Рент а кар не е ли по добра опция за този маршрут?До Ница има прекрасни села-Ез,Сен Пол дю Ванс,после да се спуснете до Сен Тропе,продължавате към Прованс,Монпелие,Тулуза,а Бордо и раьона около него са разкошни,от Бордо към Испания спирате за разходка на Дюне Дю Пила,Биариц и финално на Сан Себастиян и Билбао,..Завиждам благородно:)Франция е прекрасна:) 1 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 12 юни, 2019 Сподели Публикувано: 12 юни, 2019 Имате ли билети вече? На първо време бих предложил да преосмислите и да направите само от Ница до Бордо за това време... 3 Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 13 юни, 2019 Сподели Публикувано: 13 юни, 2019 Като цяло и аз планирам дори няколко ходения в този район и съм наслагал зелените точни на картата. Замислете се сериозно за кола под наем. Дори ценово да не е ОК да се остави в Испания, проверете опцията да се остави поне в Бордо. Освен градовете в този район има много селца и замъчета, които или няма как да видите или ще ви отнеме прекалено много време,а това е основна част от чара на Южна Франция според мен. Градско-селският транспорт колкото и да е добре не е като мерто през 5мин (ако избощо може да се отиде навсякъде) ... Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 13 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 13 юни, 2019 преди 9 часа, bad kid каза: Имате ли билети вече? На първо време бих предложил да преосмислите и да направите само от Ница до Бордо за това време... не, още не сме ги купили. Е то със сигурност дори да имаш повече време пак няма да може да видиш абсолютно всичко. Но ми се ще да отида до баските, че знам ли дали ще имам втора възможност след това... преди 9 часа, Blagovesta78 каза: Здравей!Рент а кар не е ли по добра опция за този маршрут?До Ница има прекрасни села-Ез,Сен Пол дю Ванс,после да се спуснете до Сен Тропе,продължавате към Прованс,Монпелие,Тулуза,а Бордо и раьона около него са разкошни,от Бордо към Испания спирате за разходка на Дюне Дю Пила,Биариц и финално на Сан Себастиян и Билбао,..Завиждам благородно:)Франция е прекрасна:) ако се вземе кола има ли къде да се паркира по всичките места? Не говоря за селцата, но за градовете...знам ли дали е удачно? Връзка към коментар
Роца Публикувано: 13 юни, 2019 Сподели Публикувано: 13 юни, 2019 преди 13 часа, poliglota каза: не, още не сме ги купили. Е то със сигурност дори да имаш повече време пак няма да може да видиш абсолютно всичко. Но ми се ще да отида до баските, че знам ли дали ще имам втора възможност след това... ако се вземе кола има ли къде да се паркира по всичките места? Не говоря за селцата, но за градовете...знам ли дали е удачно? За баските непременно ли държиш на испанските? Понеже баски район има и във Франция, затова питам 🙂 Иначе да, има къде да се паркира по принцип. Не винаги е срещу забележителността, но има паркоместа, даже могат да се намерят и безплатни. Още повече, ако сте към края на септември/началото на октомври, туристическият поток ще е понамалял. 2 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 13 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 13 юни, 2019 преди 3 минути , Роца каза: За баските непременно ли държиш на испанските? Понеже баски район има и във Франция, затова питам 🙂 Иначе да, има къде да се паркира по принцип. Не винаги е срещу забележителността, но има паркоместа, даже могат да се намерят и безплатни. Още повече, ако сте към края на септември/началото на октомври, туристическият поток ще е понамалял. Държа да, знам и за френската част 🙂 току-що купих самолетните билети, няма връщане назад. Кацаме на 26-09 в Ница и летим обратно от Билбао 08-10. Сега ще се мъдри през кои места ще се ходи! 1 Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 13 юни, 2019 Сподели Публикувано: 13 юни, 2019 преди 13 часа, poliglota каза: не, още не сме ги купили. Е то със сигурност дори да имаш повече време пак няма да може да видиш абсолютно всичко. Но ми се ще да отида до баските, че знам ли дали ще имам втора възможност след това... ако се вземе кола има ли къде да се паркира по всичките места? Не говоря за селцата, но за градовете...знам ли дали е удачно? Франция е перфектно устроена за туризъм!И в градовете и селата се паркира без проблем! преди 18 минути , poliglota каза: Държа да, знам и за френската част 🙂 току-що купих самолетните билети, няма връщане назад. Кацаме на 26-09 в Ница и летим обратно от Билбао 08-10. Сега ще се мъдри през кои места ще се ходи! Biarritz, Bayonne според мен са перлите на баския залив...особено Biarritz. 2 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 преди 10 часа, Blagovesta78 каза: Франция е перфектно устроена за туризъм!И в градовете и селата се паркира без проблем! Biarritz, Bayonne според мен са перлите на баския залив...особено Biarritz. Ами то не пречи на път за Сан Себастиян да спрем там. Байон гледах, че е интересен град. Биариц не е ли курорт просто или и там има какво да се види? Връзка към коментар
Фил Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 преди 2 часа, poliglota каза: Биариц не е ли курорт просто или и там има какво да се види? Има, има! Курорт е, ама с характер и стил, с живописни улички с красиви елегантни сгради с къщи като малки замъчета, с готини крайбрежни алеи и интересни скали с хубави гледки. Дано не се увлякох със снимките, обаче аз си имам слабост към Биариц. Иначе също силно препоръчвам по маршрута, недалеч от Бордо - Dune du Pilat - най-голямата дюна в Европа, наистина е впечатляваща, сега нямам подръка моя снимка, ето от нета ето и с хора за мащаб Също така - и на мен ми се струва, че поне за Франция е добре да се вземе кола, за да се разгледа както трябва, например от Ница до Бордо, а после от Бордо на юг към Биариц - Доностия - Билбао може и с автобус/влак. 10 3 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 преди 3 часа, Фичо каза: Също така - и на мен ми се струва, че поне за Франция е добре да се вземе кола, за да се разгледа както трябва, например от Ница до Бордо, а после от Бордо на юг към Биариц - Доностия - Билбао може и с автобус/влак. Еми може и да вземем кола, макар че като гледам колко места и градове има за посещаване няма и месец да ни стигне 🙂 я кажете дали е постижимо това: Ница и Монако по един ден; след това Екс ан прованс ден? После Авиньон - ден, Ним и/или Арл както и да се чете? Монпелие за един ден и после към Бордо - там 2 дни. След това по пътя за Испания: Байон и Биариц за един ден общо; Доностия - 2 дни и Билбао ден и половина примерно... Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Всъщност като гледам може и да изпуснем Бордо, ще остане за някой друг път. Просто няма да има време. А от Тулуза до Байон как е най-лесно да се стигне, с кола сигурно? Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Ница и Монако са с перфектен градски транспорт и, според мен, за тях колата само ще е пречка. Бордо не бих го пропуснала. За два дена ще го разгледате обстойно. Програмата за Доностия и Билбао, аз лично бих отделила повече време на Билбао, за сметка на другия град. Както и да наредите програмата, предвидете си време за тапаси и вино 🙂 И не сте казали какви са ви интересите, за да дадем добри съвети. 1 Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 преди 11 часа, poliglota каза: Ами то не пречи на път за Сан Себастиян да спрем там. Байон гледах, че е интересен град. Биариц не е ли курорт просто или и там има какво да се види? Добавих и от Dune du Pylat 6 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Не знам как за 12 дни да видиш абсолютно всичко, колкото може толкова. Дайте примерен маршрут ден по ден, защото не знам колко време да се отдели на определено място/град? Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Според мен Байон и Биариц в 1 ден ще бъде само тичане и няма да усетите атмосферата и чара на тези места. Байон не е толкова малък град, а Биариц, както е казал Фичо по-горе, определено си струва 1 ден. За половин ден става Saint-Jean-de-Luz, много е приятно там и лесно се стига от Байон с влак. Всъщност за 12 дни баската част и Прованс ми се струва доста напрегнато: не в смисъл разстояние, а възприятие. Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 преди 27 минути , Ushakal каза: Според мен Байон и Биариц в 1 ден ще бъде само тичане и няма да усетите атмосферата и чара на тези места. Байон не е толкова малък град, а Биариц, както е казал Фичо по-горе, определено си струва 1 ден. За половин ден става Saint-Jean-de-Luz, много е приятно там и лесно се стига от Байон с влак. Всъщност за 12 дни баската част и Прованс ми се струва доста напрегнато: не в смисъл разстояние, а възприятие. еми възможно е, но Байон е 50 хиляден град, колко да е голям? Връзка към коментар
Blagovesta78 Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Според мен не пропускайте Бордо,много чар има в него и атмосферата е някак си различна! 2 Връзка към коментар
polyglota80 Публикувано: 15 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 15 юни, 2019 Бордо ще остане за някой друг път, не пропускай това, онова 🙂 сигурен съм, че си заслужава, но вече сме взели билетите и не може да променим нещата...Трябва някакси да се впишем в 12 дни и половина. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега