Прескочи до съдържание

Исландската гостоприемност


ivailo_radev

Препоръчани мнения

Ние си се завърнахме от Исландия и като цяло беше супер. Обаче преди да заминем, навсякъде (че и тук) бях чел, че исландците са страшно гостоприемни и че навсякъде човек се чувства като у дома си. Еми като изключим, че във всички гестхаусове ходех по пантофи, другото не беше баш така. И то по-специално в Рейкявик. Понеже особено жената е малко по-смугла (то не беше Кения, не беше Куба преди това), т.е. от скъпата боя е и в тоя Рейкявик хич не бяха гостоприемни. Въздържам се да използвам думата расизъм засега. Първо последната вечер нощувахме в едно хубаво четиризвездно хотелче, което намерих в букинг за 80 евро с вкл. закуска. На рецепцията най-тлъстия исландец в цяла Исландия ни погледна с планинарските ни обувки и раници и даже и "Добър ден" не ни каза. Казвам му, че имаме резервация и той: "За нашия хотел ли". Не бе братчед, за съседния, ама искам поне да ви ползвам луксозната тоалетна. След като все пак си направи труда да ни потърси в резервациите, каза "А, да" и нищо друго. Викам му: "Къде е закуската". Той: "Вие и закуска ли имате... а, да, имате". Тогава вече благоволи и да стане от стола и да се разпери в цялата си прелест. То поне много имаше. Чак ме хвана яд, че ходихме на тур за китове в Хусавик, в Рейкявик ти е включен в нощувката очевидно.

Тоя мушморок го преглътнах. На следващия ден на летището и пак един, ама тоя път като мен - една торба кокали. И сме една опашка дълга за полета за Германия на IcelandAir и съответно всички руси и белички - само аз и жената мауглита. А тя къде се затутка, ама остана 10 човека зад мен. И стигам аз до тоя кокалестия от гореспоменатата авиокомпания и той ми вика: "Вкарайте си куфара тук, за да видим дали влиза". Еми вкарах го, влезна си, съвсем леко го натиснах отгоре, понеже имаше едно шише в предния джоб. Тоя кокаляка пак: "Ама той трябва да влезе сам, без да му помагате". Ядосах се малко, ама преместих шишето и пак го бутнах. Този път влезе все едно с масло съм го намазал. Ама кокалестия е неуморен. Хвана ми куфара и го изкара и вика: "Малко по-тежък ми се струва". Айде на везната - 10,5. Изкарах си апарата (имам право отделно да го нося) и тоя вече беше доволен. Такаааа, след мен всички руси си ги пусна, а имаше с 50-литрови раници като ръчен багаж. Колко тежат, не ми се мисли. Идва ред на Меги. Тоя отива при нея и вдига леко куфара. "Малко по-тежък ми се струва". Ок, мерим. 11 кг (10 са позволени). Вади тя лаптопа, 9,6 става. А тя гледам, че е бясна, понеже наблюдаваше с мен какво се случва. Тоя продължава обаче: "Сега го сложете там, да видим дали ще влезе". Слага го тя и нормално, куфар е, докосва страните леко, тя го бута и си влиза спокойно. И той със същата реплика: "Ама той трябва да влезе сам, без да му помагате". При което виждам, че тя побеснява. Извади си тя мълчаливо куфара, погледна го кокалестия и му каза: "Този е още малък и не сме го научили, като порасне, ще влиза сам". При което на кокалестия колежката умря от смях, а той целият червен махна на Меги да продължава.

Иначе по малките градчета и селца беше всичко ОК, ама в тоя Рейкявик и на летището ... И чета, че и турския национален отбор по футбол са имали същите проблеми преди няколко дни на летището.

Какви са вашите впечатления от Исландия в това отношение?

  • Харесвам 3
  • Браво 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Моето впечатление е, че исландците са типичен северен народ - сдържани, но любезни и отзивчиви. Не бих казал високомерни, но в никакъв случай не и топли и радушни.

Имахме само един неприятен инцидент - хотела/хостела въс Вик. Стаята не отговаряше на описанието в букинг - типична заблуждаваща реклама и рецепционистката (твоя кит в женски род, а знаем, женските екземпляри са по -едри) беше супер нелюбезна, на границата на грубостта.

 

Гостоприемни! Тя, държавицата им се претъпква с туристи. Опитай се да погледнеш и през техните очи.

А и всичките тези митове и легенди. То и ние се водим много работлив народ.

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Ние сме си белички и не сме свикнали някой да ни измерва с поглед в Европа. Дори последния ден, когато заради принудителните ни нощувки без топла вода ни беше срам да си свалим шапките, не са се държали странно с нас. Даваха ни да си играем с кучетата им. Помагаха ни със самотаксуването в супермаркет. Не ни провериха колата. Други особени срещи не си спомням с исландци, само малко се разочаровах, че няма викинги. Едни такива ... все едно никога не излизат навън пеша и не спортуват, ми се видя всички, с които се срещнахме. 

Но пък напоследък завиждам на колежката ми. На мен си ми изглежда съвсем нормално, но казва, че арабите си я припознават като своя и не се чувства зле в тяхната компания. Та в този смисъл разбирам какво имаш предвид, не е никак приятно да е насочено към теб подобно отношение. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз мога да кажа че нямах никакви подобни премеждия, всички много гостоприемни и приятни бяха, даже срещнахме такива хоспиталиери които са били и в България, понеже носехме и ракия първите дни, даже и тях черпехме, а в хостелчетата си правехме страхотни вечери и хората ни черпеха също, какви ли не неща успяхме да опитаме от домашните им приготвени риби 🙂 При мене Исландия остана завинаги в сърцето ми, но и аз съм бил там през 2017г., надявам се следващата когато пак забегна там да не ме разочарова отново 🙂 Щях да забравя само в Буондуоус спахме в един хостел стопанисван от една Полякиня в който се държаха малко по студено но за 11 нощувки си беше нищо 🙂 

Връзка към коментар

Ние сме от тези белите русокоси и синеоки китове. Та там направо си ни припознават за свои, проблеми никакви. Помощ и доброжелателни усмивки за всичко. Да не коментирам колко горски билкови чая със сладки безплатно съм намазала, особено в западите фиорди. Същото е в цяла северна Европа. Така че и са има расизъм, може да е предизвикан от предишни срещи с наши по- мургави сънародници, които разчитат на социалните фондове на Европа. Понякога такива срещи оставят дълбоки следи и променят нагласи :-)))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

С Исландия и исландци досега не съм имал досег, но от опит мога да кажа моето мнение за норвежци и шведи. Покрай заниманието ми с концерти съм имал не малък досег особено с шведи. Страшни свине са, мислят се за нещо повече от другите и са ми създавали не малко проблеми. Така, че не съм с особено добро мнение за тези народи въпреки, че има и малки изключения и имам добри приятели измежду тях.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Моите впечатления от Исландия като цяло е, че няма хора 🙂 Не успях да срешна достатъчен брой хора, че да мога да си вадя някакви генерални заключения за нацията. Що се отнася до гостоприемността по принцип, моите наблюдения са, че тя зависи от броя на туристите. Колкото повече туристи има, толкова по арогантни са местните. Исландия от такава гледна точка е много засегната от туризма. При 360 000 население годишно има близо 2,5 милиона туристи или около 7 пъти повече.... Преди 10 години това съотношение беше горе долу 1 : 1. Нормално е при такъв бум на туризма на някои местни да им дойде в малко повече от туристите...

 

Връзка към коментар

Според мен тук не става въпрос за народопсихология, нито за пренасищане от туризъм и други култури, а става въпрос за чиста проба расизъм.

И когато вече в наши дни това е прецедент, прави голямо впечатление/ не съм футболен фен, ама скоро си имахме проблем с това по нашите стадиони/.

Значи при нас може да се нарече с точната дума, а тях защо да ги извиняваме.

На 14.06.2019 г. в 12:18, ivailo_radev каза:

Извади си тя мълчаливо куфара, погледна го кокалестия и му каза: "Този е още малък и не сме го научили, като порасне, ще влиза сам".

Ей така се прави показно!

 

В Исландия не съм била, но пътувам често в Скандинавието. Не съм срещнала такова брутално отношение, но ДА самочувствие че са ПЪРВА категория хора имат.

 

Връзка към коментар

 Малко по-агресивен взе да става духът в тази тема. И то без особена причина и конкретност.   

Във всяка страна живеят различни хора. При това в първия цитиран случай може да се подозира по-скоро нежелание за работа. Освен че нищо не пречи да е и поляк човекът

Във втория - все някой трябва да се тормози на летището. Най-често е собственик на куфар. Хората с раници рядко имаме проблеми. 

Та както спомена @Topfly в Исландия няма много хора. Надявам се не мислите, че сте имали честта да ви обслужват само местни.

Иначе тези страни са социално справедливи. И не виждам основание местните да се чувстват втора категория в собствената си страна и да нямат самочувствие. 

П. П.  Аз съм събудила стара тема без да искам 🙂

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Само неприятни случки имам с тия северняци. Може и късмет да е.

Някаква ниска оценка в Airbnb ми беше сложила една патица, задето чехлите не били за еднократна употреба и можела да хване някоя зараза. При положение, че са си съвсем еднократни (17-18 лв 100 броя). Обаче за тях не е ли вакуумирано в пликче-не е ново. Аз ги оставям до кофата после...има един мангал, дето през седмицата ме знае кога идвам, събира чехлите и после ги продава на битака.

За одеалата, че не били дебели...като всички завивки са зимни комплекти и конвекторите са с дистанционно-та ако случйно на някой му е хладно-да си настрои температурата без да става от леглото.

Предната ни чистачка беше циганка...питали са ме дали не ни е  страх да наемаме афганистанци... И др. такива.

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.