Прескочи до съдържание

В Йордания за един уикенд (удължен) :)

Препоръчани мнения

• 2 седмици по-късно ...

То бая хора ще се съберем в този период. Ние ще сме от 09.11 до 16.11 там 😄 Да си направим направо една среща в кафенето на Ахмед (фиктивен герой!!!) 😄

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , poliral каза:

Времето дали ще е подходящо за плаж и към кой район да се ориентирам за приличен хотел?

Може да кажете за кой град говорите и тогава да мислим района 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар

Страхотен разказ😆 Аз излитам с въпрос: в пустата Петра, освен "Манастира", има ли други места по трасето, които да се избягват от хора със страх от височини. Че по стръмни и високи терени... мозъкът ми прещраква, тялото се парализира, получавам паническа атака и не искам да ми организират спасителна акция насред древните камънаци. Хората с акрофобия ще ме разберат добре.

Връзка към коментар
преди 10 минути , Аzia каза:

Страхотен разказ😆 Аз излитам с въпрос: в пустата Петра, освен "Манастира", има ли други места по трасето, които да се избягват от хора със страх от височини. Че по стръмни и високи терени... мозъкът ми прещраква, тялото се парализира, получавам паническа атака и не искам да ми организират спасителна акция насред древните камънаци. Хората с акрофобия ще ме разберат добре.

Ами май такива неща като Al Khubtha Trail и всякакви други пътчета, които водят до гледка от високо към Съкровищницата.

петра.jpg

преди 1 час, poliral каза:

Акаба

То май вариантите Ви са два - или в центъра или някъде около дайвинг центровете. Трябва да изберете какви са Ви приоритетите и как ще се комбинира по-добре с останалата Ви програма 🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Аzia каза:

Другарчето ще се катери, аз ще пия чай и рева от яд вътрешно, и те така😂 мерси

Хич не се отказвай. Достатъчно широко и безопасно е по целия път. Най-накрай (от където е снимката, постната от @ivailo_radev ) няма да се доближаваш до ръба, а ще си седиш в шатрата (под стряхата) и ще си сърбаш чая/кафето.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Това ли е тайната пътека до върха:

4637376B-FB2E-4C7F-BFF6-75BDA5451869.png.e57ba04783138d5bb62aa9369fa8a483.png

Минавам отляво на гробовете, после завивам зад тях надясно и после нагоре?

ПС: Дайте в Акаба някой хубав ресторант освен Syrian Palace, че да разнообразим. И някой супер за бирички около него ако знаете.

Връзка към коментар
На 9.10.2019 г. в 15:18, BlackArt77 каза:

Аз си взех преди около 2 месеца за 08-12.01.2020.

И ние, само че датите са ни 05-12.01.2020. Ще сме с един полет на връщане 🙂 Ако може да споделиш идеи за програмата, ние още не сме мислили нищо, че все не остава време...

Връзка към коментар
преди 3 часа, Oldkozel каза:

Да.

И изобщо не е тайна. Добре обозначена е. А и ако нещо се колебаеш - на място питаш. Няма проблеми.

Има и една друга "view point" - почти на същата височина.

До нея се достига като застанеш с лице към Съкровищницата и с гръб към прохода от който си дошъл. Тръгваш наляво и гледаш къде е пътеката/стълбите в скалите, които са срещу Съкровищницата. Там не съм се катерил. Нямам идея дали е толкова безопасно както пътя до "Treasure from above", но било много по-кратко и не толкова изморително.

Един местен ми го каза предишната вечер преди да влезем в Петра докато си ядехме кюнефетата. Аз не го послушах - предпочитам да не импровизирам, особено ако трябва да се ходи доста. Но като бяхме горе - видях стълбите, хората, които ги изкачваха, а и такива, които вече бяха горе и си гледаха Съкровищницата пак отгоре, но на тях им се падаше леко в дясно, а не като на нас - в ляво.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, nestinarka каза:

И ние, само че датите са ни 05-12.01.2020. Ще сме с един полет на връщане 🙂 Ако може да споделиш идеи за програмата, ние още не сме мислили нищо, че все не остава време...

Ние също още не сме мислили по програмата. Виж програмата на @ven62 в първото мнение на тази тема. Мисля, че е доста добра и може да се вземе не малко от нея.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, ven62 каза:

Хич не се отказвай. Достатъчно широко и безопасно е по целия път. Най-накрай (от където е снимката, постната от @ivailo_radev ) няма да се доближаваш до ръба, а ще си седиш в шатрата (под стряхата) и ще си сърбаш чая/кафето.

По стълбите към Манастира има ли и от двете страни скали, които скриват бездната от погледа. Съжалявам за тъпия въпрос, но Йосиф ми търпя сеира на Уплисцихе, аз тръгнах с идеята да преборя вцепеняващия ужас, неуспешно, уви. втори път не искам да си го причинявам.

Връзка към коментар
преди 17 минути , Аzia каза:

По стълбите към Манастира има ли и от двете страни скали, които скриват бездната от погледа. Съжалявам за тъпия въпрос, но Йосиф ми търпя сеира на Уплисцихе, аз тръгнах с идеята да преборя вцепеняващия ужас, неуспешно, уви. втори път не искам да си го причинявам.

Понеже още не съм го минавал, мога да споделя само инфо от други хора тук

преди 12 часа, Oldkozel каза:

Минавам отляво на гробовете, после завивам зад тях надясно и после нагоре?

ПС: Дайте в Акаба някой хубав ресторант освен Syrian Palace, че да разнообразим. И някой супер за бирички около него ако знаете.

Ресторант khubza & seneya

• Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, Аzia каза:

Хмм, ти ме затрудни с този въпрос. Не мога да преценя. По-скоро - Да, има. Но ме е страх да не те заблудя и да ти разваля деня в Петра.

Google maps има "street view" по целия път от Съкровищницата до Манастира. "Проходи" си го виртуално и реши.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, ven62 каза:

Има и една друга "view point" - почти на същата височина.

Сега като се знам ще трябва да качвам и двата баира 😀 Аз точно за този трейл търсех инфо, но не намерих карта в нета и навигацията - излизат някакви писания, че арабите не искали да те пускат там без да платиш за гид, било опасно, много натоварено, че било по-бързо от другото и т.н. А другото според сайта http://www.whereivebeenwandering.com/get-treasury-overlook-petra/ е 1.5 часа в двете посоки (3.5 км и 170м денивелация според навигацията), та да видим другото колко по-бързо ще е.

Връзка към коментар

Я да питам и тук, че тази тема е по-активна. За първи път ще пътувам със самолет на Раян. За първи път обаче официалните рентакари са се оляли с цените и не ми се купува пълна застраховка от тях и затова се каня и за първи път да букна и кола от Раян (Раян ме оферират Хюндай за 4 дни с включена застраховка на франшизата за 300 лева през юръпкар, а самите юръпкар ми го дават този Хюндай с пълна застраховка за 700 лева. Има опция и от Бюджет за сходен автомобил за 600 лева с пълна застраховка, но пак ми се вижда много на фона, че ще караме колата само 350 км. Долар дават сходен за 560 лева с пълна застраховка). Че въпросът е някой имал ли е ядове с рентакар, букнат през Раян, активирал ли е застраховка на франшизата и т.н. инфо относно рентакар през Раян (видях в различни теми тук, че хора са буквали, но няма отзиви).

Връзка към коментар
Преди 1 час, ven62 каза:

Google maps има "street view" по целия път от Съкровищницата до Манастира. "Проходи" си го виртуално и реши.

Мерси, а аз цяла нощ ровя в тубата и гледам клипове😅

Връзка към коментар
преди 20 часа, nestinarka каза:

Гледам, че сте за 7 дни. Пускам ти моята програма за 7 дни, която ние няма да правим, защото финално ще ходим само за 4 дни (затова не мога да кажа, дали реално е изпълнима):

План за 7 нощувки (включва разглеждане на цяла Йордания)

Ден 1. Спане Уади Муса (Петра)

Пристигане вечерта в 19:30 часа. Вземане на рентакар. Пътуване по тъмно Акаба-Уади Муса (Петра) (130км; 2 часа)

Ден 2. Спане Уади Муса (Петра)

Много ранно ставане. Разглеждане на Петра http://visitpetra.jo/ 06:00 – 16:00 (+ Petra from above - Treasure from above в maps.me). Petra by night 20:30 – 22:00 (Monday, Wednesday and Thursday).

Препоръчван Wadi Farasa trail

Ден 3. Спане Аман

Разглеждане на Little Petra. Разглеждане на Shobak Castle (Lonely planet, 30 мин макс на крепостта). Разглеждане на Al Karak Castle (Lonely planet, 1 час макс на крепостта). Пристигане в Аман.

Ден 4. Спане Аман

Разглеждане на Аман (Цитаделата и римския амфитеатър) + града

Ден 5. Спане Мадаба

Разглеждане на Джераш. Разглеждане на Ajlun Castle. Разглеждане на река Йордан и The Baptismal Site of Jesus Christ (мястото, където Йоан Кръстител е покръстил Исус). Пристигане в Мадаба.

Ден 6. Спане Уади Рум

Разглеждане на мозайките в St.George Church + Apostles Church. Разглеждане на Memorial Church of Moses, Mount Nebo (мястото, на което Бог е показал на Мойсей Обетованата земя и където смятат, че е гроба на Мойсей). Къпане на Мъртво море (в maps.me като "dead see free access", 1 час). Пристигане в Уади Рум.

Ден 7. Спане Тала Бей

Разглеждане на Уади Рум през деня. Вечерта пристигане в Тала Бей.

Изгрев - 05:52

Залез - 16:53

Ден 8. Спане самолет

Предиобед къпане в Червено море/круиз с корабче по кораловите рифове/шнорхелинг. Следобед разглеждане на Акаба. Вечерта полет за България.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.10.2019 г. в 18:05, Oldkozel каза:

Гледам, че сте за 7 дни. Пускам ти моята програма за 7 дни, която ние няма да правим, защото финално ще ходим само за 4 дни (затова не мога да кажа, дали реално е изпълнима):

План за 7 нощувки (включва разглеждане на цяла Йордания)

Ден 1. Спане Уади Муса (Петра)

Пристигане вечерта в 19:30 часа. Вземане на рентакар. Пътуване по тъмно Акаба-Уади Муса (Петра) (130км; 2 часа)

Ден 2. Спане Уади Муса (Петра)

Много ранно ставане. Разглеждане на Петра http://visitpetra.jo/ 06:00 – 16:00 (+ Petra from above - Treasure from above в maps.me). Petra by night 20:30 – 22:00 (Monday, Wednesday and Thursday).

Препоръчван Wadi Farasa trail

Ден 3. Спане Аман

Разглеждане на Little Petra. Разглеждане на Shobak Castle (Lonely planet, 30 мин макс на крепостта). Разглеждане на Al Karak Castle (Lonely planet, 1 час макс на крепостта). Пристигане в Аман.

Ден 4. Спане Аман

Разглеждане на Аман (Цитаделата и римския амфитеатър) + града

Ден 5. Спане Мадаба

Разглеждане на Джераш. Разглеждане на Ajlun Castle. Разглеждане на река Йордан и The Baptismal Site of Jesus Christ (мястото, където Йоан Кръстител е покръстил Исус). Пристигане в Мадаба.

Ден 6. Спане Уади Рум

Разглеждане на мозайките в St.George Church + Apostles Church. Разглеждане на Memorial Church of Moses, Mount Nebo (мястото, на което Бог е показал на Мойсей Обетованата земя и където смятат, че е гроба на Мойсей). Къпане на Мъртво море (в maps.me като "dead see free access", 1 час). Пристигане в Уади Рум.

Ден 7. Спане Тала Бей

Разглеждане на Уади Рум през деня. Вечерта пристигане в Тала Бей.

Изгрев - 05:52

Залез - 16:53

Ден 8. Спане самолет

Предиобед къпане в Червено море/круиз с корабче по кораловите рифове/шнорхелинг. Следобед разглеждане на Акаба. Вечерта полет за България.

Объркала съм само месеца, ще бъдем там февруари ☺️, но така или иначе ще е за една седмица. Благодаря много за споделената програма, ще я разгледам подробно и ще я наглася и спрямо нашите предпочитания 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.