Прескочи до съдържание

Дубровник - рент а кар, острови и плажове

Препоръчани мнения

Публикувано:

Има ли някой опит с взимането на кола в Дубровник и околността? Основно се чудя как стои въпросът с преминаването на босненската територия и дали въобще е възможно с кола под наем. 
От тук произлизат и другите въпроси - иска ми се да се посети някой остров, който има приятно/и градче/та и хубави плажове, затова се загледах към Хвар. Виждам и добри отзиви от Корчула, но вариантите са доста, а и въпросът със спането на съответния остров също е налице... Какво бихте ми препоръчали?

Публикувано:

края на Юли 2017 бяхме на ескурзия с кола за 2 седмици, тя беше:

Сутринта от София цял ден път,

от 9 вечерта: Петровац, Черна гора за 1 вечер,

3 дена в Котор, Черна Гора с посещение в Будва и Порто Монтенегро и всичко интересно в района

3 дена о. Корчула, Хърватска (страхотен остров, много ще ви хареса ако харесвате повече спокойствието)

3 дена Трогир, Хърватска с посещение в Сплит и Шибеник

3 дена о. Хвар, Хърватска (страхотен остров, ще ви хареса повече ако харесвате лъскавите заведения, скъпотията, по-големите неща като градове, църкви, скъпи яхти)

2 дена Дубровник

От дубровник тръгнахме в 11 сутринта и в 4 през нощта бяхме в софия цял ден и нощ път.

Това беше една уникална ескурзия която още помним

Нявсякъде сме се возили с колата, ходим по островите с ферибот с колата, за минаването на границата през босна имаше опция да се качим на ферибот от полуостров Пелишач и да Стигнем директно в Плоче, опашката за ферибота обаче беше отчайваща, така че минахме през Босна, става дума само за 5км минаване но в огромна опашка, отнема половин ден това миниване през топ сезона. Всички западняци с които говорих и бяха с наети коли чакаха на ферибота и не искаха да минават през босна защото застраховката на колата не покриваше босна, това предполагам значи че ако те ударят в тези 5км по някаква супер малка случайност ти ще си отговорен за щетата, въпреки че имаш застраховка. Най добре е да се изберат няколко фирми за коли под наем и да се питат дали покриват Босна за този 5км преход, не мисля че е опасно да минеш 5км в скорост 5км/ч дори и да нямаш застраховка. 

Самата граница в босна се минава проформа - само те вижда полицая че си турист и ти махва да минаваш, даже не ти гледа паспорти, даже и не спираш на място дето се вика.

Всичкото спане е буквано в booking.com - всичко е буквано последния момент и е избирано да е хубаво и да не е брутално скъпо, избор имаше винаги. единствено в дубровник беше много скъпо - по 100 евро на вечер за не кой знае какъв апартамент но на 10 мин от стария град и с паркинг. Паркинга в дубровник е брутален, брутални цени на час май към 10лв на час беше и брутални глоби по 4-500 евро! Аз отнесох само една глоба за паркинг в шибеник 25 евро, спрях отстрани на центъра в неделя като мислех че не се плаща но се плащало - тази глоба така и не я платих.

И един въпрос: защо просто не отидете с кола дотам? Така няма да те е страх че ще те глобят, глобите едва ли ще ти дойдат до БГ, ако обаче си с наета кола ще ги платиш като поп че да не ги платиш и двойни!

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако провериш малко по интернет се оказва че някои фирми имат допълнителни такси за минаване на границата и за ползване на ферибот

https://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g294453-i1554-k11781292-Dubrovnik_to_Split_by_rental_car-Croatia.html

20 евро за минаване на Босна еднократна такса (покрива няколко пресичания)

10 евро за качване на ферибот еднократна такса (покрива няколко ферибота)

А някои фирми изглежда нямат такива такси, просто трябва да се питат няколко фирми и да се избере най изгодната като цяло.

Освен това, застраховката на колата трябва да има зелена карта за Босна, това трябва да се провери с фирмата също като казват че повечето наети коли си я имат.

Публикувано:

Забелязах и аз някои подобни проблеми, но сякаш ми се искаше да видя Хвар и Макарската ривиера (май така се наричаше), но пък тези 5км все пак създават известен проблем. Дано по-скоро си построят моста, който замислят, за да не се преминава границата 😄 
Иначе гледах чудесни клипчета от Корчула и много приятни места за настаняване, та донякъде става фаворит.

Публикувано:

Няма да има мост, Босна е твърдо против защото има план да строи пристанище на тези 5км които има и моста ще го блокира. Пристанище може и никога да няма но Босна е твърдо против заради него

• Харесвам 1
Публикувано:

Има ферибот от корчула до хвар но той е само пътнически не е за коли. С кола да стигнеш ти трябват 3 ферибота а като помислиш че само 1 ти отнема 4-5 часа и вървят по 1 на 2-3 часа не виждам как ще стане за 1 ден, затова ние направихме стоп в трогир. Ти може да направиш такъв стоп в макарската ривиера. Другото е колко време ще си там, ако не си много време просто не си струва да го похабиш в път и по фериботи, чакането и опашките са огромни. Също така тези фериботи са си скъпи, въпреки че са и нещо много яко ако не си се возил. Най интересните за мен места от екскурзията бяха Дубровник,  после Сплит после хвар и/или корчула. Корчула е един много спокоен остров с много красиви вилички и природа, всичко е хубаво като цяло и не можеш да кажеш кое точно е хубавото, има стар град Корчула който е малък но уникален. Хвар има един много красив град Хвар с много малки острови в морето до него, има крепост високо в планината и страхотна гледка има определено wow ефект. Хвар е много скъпо, по скъпо от Дубровник, там ходят милионери с яхтите си, затова ние спяхме в Стари Град който е хубав но не е хвар, пътя е около 30 мин с колата, през деня бяхме всеки ден на различен плаж, плажовете са много красиви но са каменни, затова и не седяхме по много, 2-3 часа за снимки и отиваме да гледаме нещо друго от много опции.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Минавате през полуостров Пелеяшец, хващате ферибота и така пропускате минаването на границата, но не пропускате Макарската Ривиера.

Оребич е приятно градче, оттам тръгват и лодките за Корчула, ако все пак решите да го посетите. 

Пс. Да уточня, че имам предвид ферибота Trpanj-Ploce. 

Отделно, че така ще имате възможност да разгледате Стон и Мали Стон, две много приятни градчета. Подсказвам само.

Редактирано от Polina
Публикувано:
2 hours ago, jujo_si said:

Другото е колко време ще си там, ако не си много време просто не си струва да го похабиш в път и по фериботи, чакането и опашките са огромни. 

Да, времето е ограничено в 5 дни от полетите и сякаш наистина не си заслужава. Знам, че 5 дни и в Дубровник има какво да се види и прави, но аз съм фен на това да видя повечко места, както и страхотни плажове.

2 hours ago, Polina said:

Оребич е приятно градче, оттам тръгват и лодките за Корчула, ако все пак решите да го посетите. 

Отделно, че така ще имате възможност да разгледате Стон и Мали Стон, две много приятни градчета. Подсказвам само.

Много ми допадат такива подсказки, именно такива мнения търся 😄 Благодаря ви за коментарите.

Публикувано:

За 5 дни Дубровник и корчула е най добрия план, не си губиш времето по пресичане на граници и чакане по фериботи между другото корчула е идеално за кола острова е дълъг и навсякъде е красиво с много селца и гледки по пътя, докато хвар по скоро има красив град Хвар а самият остров е доста чукарест, според мен оребич не е кой знае какво на фона на корчула, а в стария град на корчула бил роден не кой да е а Марко Поло, Венеция и Корчула спорят къде точно е роден. Много красиво място е Стон което е в началото на пелешац като минавахме там спирахме през 200 метра за снимки

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.