Прескочи до съдържание

Ваканция с деца в Лефкада - пътуване с кола, нощувки по пътя и забавление на острова

Препоръчани мнения

Публикувано:

След 2 седмици заминаваме за Лефкада и понеже ще пътуваме от Шумен и с 3 деца ....решихме да направим пауза за нощувка и разтъпкване на около половината път, което се пада Кавала. Моля за идеи къде да спим както и какво интересно може да видим разхождайки се че ще сме се схванали от пътуване в колата. Може и да не е Кавала...ако имате опит и предложение за някъде другаде сме отворени 🙂 

На обратно си мислим за нощуваме около Рупите. Идеи за места за отсядане?

Публикувано:

Kавала не е малък град. За нощувка не мога да дам съвет, защото аз съм къмпингар и Гърция е прекрасна за това. Но в Кавала може да разгледате стария град, крепостната стена, да се разходите край пристанището и да хапнете Гирос (местен дюнер, има го и с свинско) и бклава ( гръцката не е за подценяване). Приятно място е. Има не скъп плтен паркинг на самото пристанище, подходящ за начална точка за разходка из града !

• Харесвам 1
Публикувано:

Кавала е много приятен град за разходка- стига ви крайбрежието, акведукта, да се качите на крепостта (особено вечер)- гледката е страхотна, Къщата- музей на Мехмед Али и докато се изкачвате до тях се стига по едни малки симпатични улички.

Спали сме в хотел на крайбрежната улица, но на място търсихме къде има места. Хотелчето, в което бяхме отседнали, не бих го препоръчала, като за инцидентно намерено ставаше. Иначе самия град е по- стръмен и от Шумен 🙂 , големи баири, неприятно за каране, тъй като има и много с мотопедчета, които се стрелкат между колите. Ако търсите нещо за спане там- да е по крайбрежната или на съседната улица. Самата крайбрежна я затварят вечер, както и събота и неделя (поне преди време беше така), има заведения- идеално за вечерта.

Това е гледка към крепостта и пристанището. Крайбрежната се пада извън камерата, продължение на тази улица, която се вижда на камерата.

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/ellada/makedonia/kavala/kavala.html

• Харесвам 1
Публикувано:

@Nivea, половината като километри или като време? Ако не сте минавали по маршрута, имай предвид, че зорът е да минете границата (Маказа, предполагам) по две причини - шофирането в България е опасно и бавно (веднага след границата стъпваш на широк път и после магистрала), а и трябва много добре да се изчислите за границата, защото минаването може да отнеме между 1 минута и 6-7 часа в този сезон. Снощи висяхме на плажа до 8 часа, за да не чакаме на границата (20 минути след залез не ги броя) 🙂 Ние също сме с две деца и тяхната търпимост към път, че и нашата, е 7-8 часа. 

По отношение питането за нощувка в Кавала - не бих си го причинила. Кавала е голям град, с натоварено движение и след толкова пътуване да пътувате още 1 час в градския трафик до хотела, си е изпитание. Нито ще ви се гледа, нито ще ви се разхожда, според мен. Същото важи и за Солун и за всеки друг голям град. Обикновено избираме малки градчета, където просто се паркираме пред хотела. Разходка, храна, сън, нещо да видим, докато не е напекло, и към дестинацията 🙂 По това трасе съчетаваме с Вергина, Мецово (почти винаги), но на вас ще ви дойде далечко, ние тръгваме от Пловдив. Не знам и колко са големи децата. Не си писала и в коя част на Лефкада ви е настаняването.

• Харесвам 2
Публикувано:

Nea Peramos препоръчвам аз като място за нощувка - на около 20 км. от Кавала е, много приятно и спокойно селце.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за мненията. Децата са момчета на 6, 8.5 и 11.5 г.  Не са толерантни към дълго пътуване с кола, основно защото имат много енергия която не могат да изразходят и като им доскучее започват да се карат че дори и бият в колата.

Искаме да разделим пътя приблизително наполовина като време. Кога е най-лекото минаване на границата? И по кое време е най-тегаво, знае ли се?

Публикувано:
На 19.06.2019 г. в 18:34, Nivea каза:

След 2 седмици заминаваме за Лефкада и понеже ще пътуваме от Шумен и с 3 деца ....решихме да направим пауза за нощувка и разтъпкване на около половината път, което се пада Кавала. Моля за идеи къде да спим както и какво интересно може да видим разхождайки се че ще сме се схванали от пътуване в колата. Може и да не е Кавала...ако имате опит и предложение за някъде другаде сме отворени 🙂 

На обратно си мислим за нощуваме около Рупите. Идеи за места за отсядане?

Здравейте ! 

Кавала е един много красив град за който Ви трябва повече време от една вечер да го разгледате . На 18 км. от града се намира едно градче - Кринидес. На края му се намира древният град Филипи - споменат в Библията, и в който св.апостол Павел е проповядвал. Освен запазеният амфитеатър, руини и мозайки, до него има много хубав музей с експонати от древното поселище. Между другото точно срещу  входната  врата на музея, гърците са експонирали най-дългият надпис от български владетел от Първата Българска държава. Веднага след музея - на 300 -400метра е друго селце Лидия. Там има едно много приятно манастирче на Св.Лидия - първата покръстена жена в Европа,  родена и живяла там.  Приятно място за почивка и разходка.

• Харесвам 7
Публикувано:

Понеделник е добър ден по принцип. Без гаранции за успех, на ваше място правя следното. Тръгваме сутринта от Шумен и като наближим Кърджали гледам на google maps какво е положението на границата. Ако е спокойно (т.е. дава забавяне примерно 10 минути, което не е толкова, а малко повече), караме към границата. Ако покаже повече - отбиваме някъде на сянка за почивка и разтъпкване на децата, защото идеята да кибичите в пека на границата не е изобщо добра. Няма вода, няма тоалетни, няма сянка. Изчаквате примерно до към 4-5 часа и тогава отивате на границата. Нощувка в Комотини, което е много приятно градче от гръцко-ориенталки вид. Има чаршия със занаятчии, приятен център и място за паркиране без излишни драми. Няма нужда да се отклонявате даже, на път ви е. На сутринта ставате и по живо по здраво тръгвате към Никиана. Тук вече няма какво да не може да предвидите, защото е само магистрала. Ако децата се изморят, спирате за хапване и почивка в Мецово- планинско е и е прохладно, има място за бесуване. Така пътуването ви ще около 5 часа в първия ден (без границата) и около 6 във втория.

Имай предвид, че с голяма вероятност ще е много топло и трябва да се съобрази гледането на напечени камъни с това. 

Публикувано:

Притесни ме с това чакане на границата...дали да не минем през Кулата? Ще увеличим с 140 км пътя, но ако границата е по -спокойна си струва. Може да останем и в Благоевград да нощуваме или наоколо. Какво мислите? 

Май трябваше да сменя заглавието на темата...

Публикувано:

Ми до Маказа е Златоград. Минете от там. Верно че е тесен пътя в началото, но не е такава болка за умиране - поне не чакате на границата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Планът изглежда добре. 

Мецово много го хвалите, ще се отбием на следващия ден, явно.

Jul, Как да погледнем в гугъл дали е натоварено на границата?

Румен, благодаря за Кринидас - звучи интересно ( в момента чета Мастиления лабиринт на Людмила Филипова и съм на тази вълна).

Разглеждаме вариант и за нощувка в България.

Публикувано: (редактирано)

Даваш навигация до Комотини примерно и тя показва в зелено - пътя ви, а участъците със забавяне в жълто/оранжево. На границата, ако има опашка, е червено и изписва, и казва забавянето колко е. 

Спането в България няма да реши проблема, освен ако не сте на границата 5,30-6ч. По-добре да сте минали и на другия ден да карате спокойно. 

Ако решите за България, в Кирково има няколко възножност, а е съвсем близо до границата. 

За Мецово - не че е кой знае какво, но е приятно и хладно през лятото. Ако искаш разгледай пътеписа ми за Лефкада и Кефалония, там съм писала. 

Златоград не е за всеки 😉 Миналата седмица минахме от там последно, защото на Маказа имаше 3 км коли. Завоите са все така гадни, но от пороите пътят е засипан с кал и камъни, а на места и поотнесен. 

Редактирано от jul
  • Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря, Джул.

Минавали сме веднъж през Златоград преди 2 години...

Четох ти пътеписа 🙂 хареса ми.

А в Комотини къде препоръчваш да отседнем? Както и в Мецино?

Публикувано:

В Комотини не сме спали и не мога да препоръчам, там обикновено вечеряме и се разхождаме на прибиране. Разгледайте букинг примерно. 

А в Мецово защо ви е нощувка? Според мен почивка, евентуално хапване и Лефкада ви зове 🙂 Иначе там харесвам хотел Адонис, само паркингът му е малко висш пилотаж 🙂

Публикувано:

Да споделя за Маказа: Преди 10 дни бяхме на граничния пункт в петък следобед. По телевизията в 7 сутринта ни наплашиха, че има огромни опашки и едва ли не не трябва да тръгваме натам. Причината - съкратен състав на гръцките митничари. Нищо подобно. Пред нас имаше 3 коли и минахме за минути. Е, навръщане в неделя, пак в късния следобед, опашката беше над 2 километра - отидоха едни 2 часа и нещо в пълзене нагоре. Трудно е да се предвиди и е малко на късмет. Със сигурност трафикът в почивните дни е по-голям, и то през целия ден. Маказа си е голяма драма в топлите месеци, но е неизбежна. Важна е предварителната нагласа, че може да се чака, сякаш така минава по-леко. И доброто настроение. 🙂 

makaza.thumb.jpg.a3cc61d4a74fe0014d89e342ecd0ab8e.jpg

Успех и много приятни мигове за цялото семейство при това красиво пътуване към Гърция - любима дестинация!

• Харесвам 1
Публикувано:

За излизане следобед е друга бира, затова и трябва да се планира времето за пристигане на границата. И точно да не чакаме 2 километра в неделя вечер на влизане седяхме на плажа до 8 вечерта. По-добре на плаж, отколкото на опашка 🙂 Гугъл мапса като каза, че забавянето е 7 минути (разбирай 15) и тръгнахме. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Тръгваме утре. Предплатихме апартамент в Комотини за утре вечер. Jul, място за хапване можеш ли да препоръчаш?

Имаме спор с мъжа ми - той смята че не е нужно да носим актове за раждане на децата, паспортите били достатъчни. Какъв е вашият опит?

Публикувано:
преди 6 минути , Nivea каза:

Тръгваме утре. Предплатихме апартамент в Комотини за утре вечер. Jul, място за хапване можеш ли да препоръчаш?

Имаме спор с мъжа ми - той смята че не е нужно да носим актове за раждане на децата, паспортите били достатъчни. Какъв е вашият опит?

Ако няма брак и при различни фамилии - носете ги.

• Харесвам 1
Публикувано:
11 hours ago, Nivea said:

По принцип всичко имат в системата. И актове и све. Но при различни фамилии съм чувала, че искат. Понякога пък не искат. Направете едно копие за всеки случай.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние никога не сме носили, не са ни и искали. Всички сме с еднакви фамилии обаче. Ако при вас не е така, по-добре носете - най-малкото да не бавите опашката, защото иначе трябва да търсят в системата. не че няма да минете без.

Заведение ми е трудно да препоръчам. Разходете се по центъра, мръднете в уличките встрани, ще си харесате. Моите хора са много фенове на гиросите и обикновено хапваме по порция на изпроводяк. Обаче не е на едно и също място - сядаме, където харесаме. Не сме имали фалове нито с храна, нито с цени.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.