Jorro Публикувано: 25 юни, 2019 Публикувано: 25 юни, 2019 Здравейте, След като не успях да осъществя запланувания ми малък балкански трип и поради липса на отпуска на жена ми намерих добро компромисно решение със самолет. След като Ер Сърбия отвориха база в Ниш успях да купя двупосочни билети с ръчен багаж Ниш-Тиват-Ниш за по 24 евро на човек за дати 6.09.- 08.09.2019. Полетите са 09:55- 10:55 на 6-ти септ. Ниш-Тиват и връщане на 8-ми 14:20-15:20ч. За сега обмислям варианта да замина за Ниш с кола на 5-ти след работа поради притеснението ми, че може да има големи опашки на границата на 6-ти ,макар и рано сутринта, и да изпуснем полета. Търся си хотел в Ниш, който да има частен паркинг като идеята е да им се обадя да ги питам дали мога да си оставя колата при тях до неделя. Алтернативата е да намеря охраняем паркинг на който да я оставя за да избегна по-високите цени на летището. Някой да има предложение? Молбата ми е за съвети къде да избера да нощуваме в Черна гора. За сега идеята ми е да спим само в Тиват като първия ден да отидем след оставяне на багажа до Будва ( видях, че има автобуси и пътя е под час) и да разгледаме градчето, а вечерта Тиват . На следващия ден много се изкушаваме да вземем ранен автобус и да отидем за 1 ден до Дубровник като се върнем с последния автобус. Отново нощувка и на 3-тия ден преди полета да отидем до Котор с багажа от където да отидем направо на летището за полета (вероятно с такси) за полета следобед. След това прибиране към София. Знам, че е доста претрупана програма за 3 дни, но на всички тези места ни се ходи много и не мога да се откажа от нито едно. Какво мислите? 5
patilana Публикувано: 29 юни, 2019 Публикувано: 29 юни, 2019 Не мога да съм много конкретна за Ниш, но смятам, че по нашите ширини с добра мотивация на разрешаващите, се намира решение на всеки проблем. Будва е перфектно за един ден. Два часа влачене на крака из крепостта, един час из бетонната джунгла на града, хранене и кафепиене с гледка към залива.От там директно на плажа. Всъщност може да плажувате в стария град и после в новия. Началото на септември предполагам ще е даже по -приятно, отколкото в сезон. Дубровник за ден - не е перфектно, но стария град ще го обърнете с хастара нагоре, колкото и тълпи да има - 3 часа максимум с обиколка по стената му. Пък от там с лодка, може да успеете и някое островче да посетите. В самия стар град има пристан. Зависи кога ще пристигнете и колко е пътя от автогарата до стария град. На място ще прецените. Последният замисъл не знам дали да подкрепя или не. Предлагам на място да решите за Котор, като сте добили вече впечатления от навиците на черногорския обществен транспорт и конкретно - изпълнението на графиците за пътуване. Честно казано, завиждам, че ще минете през горите тилилейски на Черна гора. Аз съм пътувала само по крайбрежието. 1
Дани Магелани Публикувано: 29 юни, 2019 Публикувано: 29 юни, 2019 На 25.06.2019 г. в 23:00, Jorro каза: Здравейте, След като не успях да осъществя запланувания ми малък балкански трип и поради липса на отпуска на жена ми намерих добро компромисно решение със самолет. След като Ер Сърбия отвориха база в Ниш успях да купя двупосочни билети с ръчен багаж Ниш-Тиват-Ниш за по 24 евро на човек за дати 6.09.- 08.09.2019. Полетите са 09:55- 10:55 на 6-ти септ. Ниш-Тиват и връщане на 8-ми 14:20-15:20ч. За сега обмислям варианта да замина за Ниш с кола на 5-ти след работа поради притеснението ми, че може да има големи опашки на границата на 6-ти ,макар и рано сутринта, и да изпуснем полета. Търся си хотел в Ниш, който да има частен паркинг като идеята е да им се обадя да ги питам дали мога да си оставя колата при тях до неделя. Алтернативата е да намеря охраняем паркинг на който да я оставя за да избегна по-високите цени на летището. Някой да има предложение? Молбата ми е за съвети къде да избера да нощуваме в Черна гора. За сега идеята ми е да спим само в Тиват като първия ден да отидем след оставяне на багажа до Будва ( видях, че има автобуси и пътя е под час) и да разгледаме градчето, а вечерта Тиват . На следващия ден много се изкушаваме да вземем ранен автобус и да отидем за 1 ден до Дубровник като се върнем с последния автобус. Отново нощувка и на 3-тия ден преди полета да отидем до Котор с багажа от където да отидем направо на летището за полета (вероятно с такси) за полета следобед. След това прибиране към София. Знам, че е доста претрупана програма за 3 дни, но на всички тези места ни се ходи много и не мога да се откажа от нито едно. Какво мислите? Предвиди си време за панорамни снимки над Свети Стефан. Може и за плаж, но преди години си беше чакъл. Котор за мен е топ мястото в Черна гора. Отдели му достатъчно време. Будва може по път. 1
yordanov Публикувано: 29 юни, 2019 Публикувано: 29 юни, 2019 Благодаря за идеята! Взехме и ние три билета за същите дати, че сме на минус с отпуските. 🙂 2
Jorro Публикувано: 29 юни, 2019 Автор Публикувано: 29 юни, 2019 Като гледам снимки в нета май май в Тиват нямат хубав плаж. Реално на кои места има хубави плажчета и може да се топнем за 1-2 часа, ако е хубаво времето? Мисля, че от логистична гледна точка Тиват ще ни е оптималното място. Какво мислите?
adreno Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 Лична карта дали ще е ок за такова пътуване, или ще трябва и паспорт?
Йосиф Милчов Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 преди 49 минути , adreno каза: Лична карта дали ще е ок за такова пътуване, или ще трябва и паспорт? Лична карта е напълно достатъчно, не ви трябва паспорт.
giafil Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 преди 8 часа, Jorro каза: Като гледам снимки в нета май май в Тиват нямат хубав плаж. https://www.discover-montenegro.com/tivat-beaches/
patilana Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 Плажът в крепостта на Будва, по моите предпочитания, е приемлив. Не знам дали е естествен. Ако беше по - голям, нямаше да е лошо, но му простих тъпканицата, заради пясъка. Градският плаж започва веднага след ресторантчетата, ако идвате от крепостта. Тесен, дълъг и с по - едър пясък, да речем няколко идеи по - едър от този по нашето северно крайбрежие. Има един голям и хубав плаж между Будва и Дубровник, но той не е достъпен с обществен транспорт. На "Свети Стефан" достъпът, изобщо, е само за гости на хотелите. Плажчетата пред него са каменисти. В Дубровник до плаж не съм стигала, ама това, което ми е заприличало на плаж, е каменисто, тип световноизвестен плаж Миртос . Не се занимавайте да търсите плаж там, защото няма да имате време . Градът Дубровник е много красив за разходка . В Котор пак е каменисто, да не кажа скалисто. Пък и ще тичате да гоните самолет. Стана ми доста любопитен този Тиват. Сигурно крие чар. 1
iMari Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 преди 10 часа, Jorro каза: Реално на кои места има хубави плажчета и може да се топнем за 1-2 часа, ако е хубаво времето? Плажа на Бечич беше хубав - широк и дълъг,с хубав пясък.Но това са спомените ми от преди повече от 10 години. @Jorro,много хубава идея ми даваш за късно море😊Влюбих се в природата на Черна гора и ще се радвам да я посетя пак,а и маршрута,който си измислил е лесен за изпълнение и евтин.Хубавото на Адриатика,че става за плаж до ноември.Спомням си,че ние правихме плаж на Бечич към края на октомври,когато в БГ вече беше паднал първият сняг🙂
woman_in_white Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 В Тиват видях един малък плаж на пристанището - каменист /на снимката/. Котор е на 20 мин. от Тиват с автобус. Автогарата е в началото на Тиват. Ако ще отсядате в Тиват вижте и цените на такситата - може за повече хора да излезе и по-евтино. От централния плаж на Будва тръгват корабчета до остров св. Стефан за 4 евро - за ходене на плаж. Иначе самия остров е на около 8 км от Будва. Таксита не са скъпи в Будва, но трябва да попаднеш на правилните - имаше едни Еко-таксита, които возеха на нормални цени т.е. имаха и брояч. 2 шезлонга и чадър са 5 евро на плажа в Будва /цената е от 10 юни/. От Тиват хванахме кораб до Бока Котор /которския залив/ - горещо препоръчвам такова пътуване, който спря за 30 мин и на о-в "Дева Мария от скалите". Това пътуване беше организирано от организаторите на събието само за участниците, за което бях в района, но мисля, че има много такива корабчета, които го предлагат като услуга. 5
iMari Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 @woman_in_white,щом си била толкова скоро в Черна гора били казала как са цените в заведенията?А в Котор има ли хубав плаж?
woman_in_white Публикувано: 30 юни, 2019 Публикувано: 30 юни, 2019 преди 4 часа, Мари Николова каза: @woman_in_white,щом си била толкова скоро в Черна гора били казала как са цените в заведенията?А в Котор има ли хубав плаж? @Мари Николова, основно бях в Будва и имах включена вечеря към хотела, но погледнах цените на ресторантите по крайбрежната алея... Като в Гърция са и малко по-високи за определени неща. Може да погледнеш и в TripAdvasor за ориентир. Цената на кафето е от 1 до 2 евро. В стария град до камбанарията пихме коктейли и ядохме мелби за 4-8 евро. В Котор бях за 3 часа и разгледах основно стария град. Плажовете са след пристанището и стария град, но и там мисля, че са каменисти както и в Будва... Нямах време за тях, че трябваше да се придвижа до Тиват за пътуването с корабчето, за което писах по-горе. Бях чела предварително, че хубавите пясъчни плажове на Черна гора са на юг от Будва към Албания. Ако ще ходите на плаж вземете си аква обувки. 1
Jorro Публикувано: 6 юли, 2019 Автор Публикувано: 6 юли, 2019 Поразрових се за настаняване и сега се чудя в Тиват или в Котор да спим. Цените в Тиват са маааалко по-евтини, но Котор ми се струва по-приятен град, чудя се и за логистика как да го направим. От летището до Котор само с такси ли може да се стигне директно или има и автобус? Ние ще сме само 2-ма и може би ще ни излезе солено с такси.... Какви са ни опциите за придвижване? Поразгледах опциите и попрочетох мненията в ТА. Таксито ми е единствената опция . Ще питам и хоста на къщата за гости, която ще букна каква цена ще ми предложат. Видях в gettransfer , че ми дава оферта за трансфер за 12 евро до Котор, което не е чак толкова лошо като краен вариант. Също за пътуването Котор-Дубровник-Котор за ден намерих цена 31 евро отиване и връщане с компания Jadran Ekspres Kotor през сайта busticket4.me . Като цяло само от там намерих възможност за проверка на цени и покупна на билети онлайн. Някой ползвал ли го е?
rumen_at Публикувано: 7 юли, 2019 Публикувано: 7 юли, 2019 Дали ще спите в Тиват - малко скучно градче, бивша база на военните през соца, или Котор - мноого красив средновековен град, който може да си съперничи в някой неща и с Дубровник, там плаж като хората няма. Няма и около тях. Най добре си вземете кола под наем или наемете такси да ви откара от летището до Будва. Най- добрите плажове са на Юг от Тиват и Котор. За предпочитане Яз, плажа на Будва - но не този до крепостната стена, плажа на остров Св.Никола - срещу Будва, плажа на Бечичи , плажа на Рафаиловичи, и плажа Каменово. Аз лично бих Ви посъветвал да отседнете или в Будва или в Бечичи. Котор и Пераст се разглеждат за един ден. Има екскурзии от Будва и Бечичи. Същото е и за Дубровник - на всеки ъгъл има табела с оферти за еднодневни екскурзии. Реално покрай цялата плажна ивица между старият град на Будва до плажа Каменово - след Рафаиловичи, има пещеходна алея - около 7 км, подходяща както за разходка, така и за предвижане до и от плажовете. По цялата дължина на тази променада е плаж - с уговорката че плаж в в Черна Гора е всяко място където можеш да си сложиш хавлия или щезлонг независимо че пространството е 2 на 2 , има и градски транспорт - май беше 2 евро . Отделно от Будва има и градски транспорт до Яз - най-добият според мен плаж в тази част на Черна Гора - дълъг, широк, сравнително плитко на места, и с пясък - пак на места. Има и таксита от и до там. Разстоянието - Яз-Будва е 5 км. Градският транспорт до там май беше на 30 мин. и цена май 2-3 евро 3 1
Jorro Публикувано: 7 юли, 2019 Автор Публикувано: 7 юли, 2019 1 hour ago, rumen_at said: Дали ще спите в Тиват - малко скучно градче, бивша база на военните през соца, или Котор - мноого красив средновековен град, който може да си съперничи в някой неща и с Дубровник, там плаж като хората няма. Няма и около тях. Най добре си вземете кола под наем или наемете такси да ви откара от летището до Будва. Най- добрите плажове са на Юг от Тиват и Котор. За предпочитане Яз, плажа на Будва - но не този до крепостната стена, плажа на остров Св.Никола - срещу Будва, плажа на Бечичи , плажа на Рафаиловичи, и плажа Каменово. Аз лично бих Ви посъветвал да отседнете или в Будва или в Бечичи. Котор и Пераст се разглеждат за един ден. Има екскурзии от Будва и Бечичи. Същото е и за Дубровник - на всеки ъгъл има табела с оферти за еднодневни екскурзии. Реално покрай цялата плажна ивица между старият град на Будва до плажа Каменово - след Рафаиловичи, има пещеходна алея - около 7 км, подходяща както за разходка, така и за предвижане до и от плажовете. По цялата дължина на тази променада е плаж - с уговорката че плаж в в Черна Гора е всяко място където можеш да си сложиш хавлия или щезлонг независимо че пространството е 2 на 2 , има и градски транспорт - май беше 2 евро . Отделно от Будва има и градски транспорт до Яз - най-добият според мен плаж в тази част на Черна Гора - дълъг, широк, сравнително плитко на места, и с пясък - пак на места. Има и таксита от и до там. Разстоянието - Яз-Будва е 5 км. Градският транспорт до там май беше на 30 мин. и цена май 2-3 евро Разглеждах възможността за рент а кар, но като цяло не съм фен, затова още се колебая. Как стои въпроса с паркирането в тези градове. Има ли безплатни паркинги и лесно ли се намират места? В момента като го смятам за 2-ма ще ни излезе малко по-скъпо ако сме с кола, но ако няма да губя време в обикаляне и търсене на места за спиране и т.н може би не е лошо да избера този вариант. Съмнявам се да имаме време за плаж т.к имаме прекалено амбициозна програма за по-малко от 3 дни.
rumen_at Публикувано: 7 юли, 2019 Публикувано: 7 юли, 2019 Щом няма да ходите на плаж тогава е друга работа 🙂 Тогава твърдо нощувката трябва да е в Котор. От там има вариант да разгледате и Пераст и Будва - само че не знам как бихте могли да се справите за 3 дена с автобуси. Иначе ако вземате рент а кар, обезателно да е с всички застраховки. В Черна Гора пътищата в населените места са много тесни и стръмни 🙂 но шофьорите като цяло са много толерантни / в предвид релефа на държавата/ . Ако ще разглеждате само Пераст и Котор то тогава няма да ви трябва кола - има корабчета и автобуси, а и е близо - 20 км. В Пераст коли не се допускат. Спира се на платен паркинг в единият край на градчето / след него / , или на пътя / безплатно/ над него. По принцип е както в България - има и безплатни места, има и платени / но не са скъпи както у нас /. В Котор има голям платен паркинг точно срещу главната порта - скъп е / 2 евро на час /. В градът е 🙂 безплатно почти навсякъде - но е трудно да се намери място / както навсякъде по Черногорската ривиера / . Ако имате кола обаче за три дена може да разгледате почти всичко интересно в радиус от 70 км от Котор - което въобще не е малко. 2
Jorro Публикувано: 7 юли, 2019 Автор Публикувано: 7 юли, 2019 6 hours ago, rumen_at said: Щом няма да ходите на плаж тогава е друга работа ? Тогава твърдо нощувката трябва да е в Котор. От там има вариант да разгледате и Пераст и Будва - само че не знам как бихте могли да се справите за 3 дена с автобуси. Иначе ако вземате рент а кар, обезателно да е с всички застраховки. В Черна Гора пътищата в населените места са много тесни и стръмни ? но шофьорите като цяло са много толерантни / в предвид релефа на държавата/ . Ако ще разглеждате само Пераст и Котор то тогава няма да ви трябва кола - има корабчета и автобуси, а и е близо - 20 км. В Пераст коли не се допускат. Спира се на платен паркинг в единият край на градчето / след него / , или на пътя / безплатно/ над него. По принцип е както в България - има и безплатни места, има и платени / но не са скъпи както у нас /. В Котор има голям платен паркинг точно срещу главната порта - скъп е / 2 евро на час /. В градът е ? безплатно почти навсякъде - но е трудно да се намери място / както навсякъде по Черногорската ривиера / . Ако имате кола обаче за три дена може да разгледате почти всичко интересно в радиус от 70 км от Котор - което въобще не е малко. Сега се "поразходих" със стрийт вю-то на гугъл и като гледам положението с паркирането наистина ще е драма. Чудя се ако отидем с колата до границата с хърватска там ще има ли къде да я паркираме и автобус до Дубровник? В ТА някой предлагаше такъв вариант, защото било 20 мин от там до дубровник? Направо не ми се мисли там колко ще струва паркинга на час щом в Котор в 2лв на час :d
rumen_at Публикувано: 7 юли, 2019 Публикувано: 7 юли, 2019 Ами няма да спираш на платен паркинг. Нали ще сте отседнали някъде - всеки хотел ли дом за настаняване има безплатни парко места. Този паркинг срещу входа на старият град е за туристи дошли да го разгледат и за тези на пристанището. Освен това има и цени за ден. Сега като се замисля за 7 дена в Черна Гора май само в Котор платих паркинг за 2 часа, и то защото беше топло и не ми се вървеше много. Относно ходенето до Дубровник - Ами там наистина паркирането е проблем откъм парите. Безбожно скъпо е - от 15-20лв за час на баира, най-отгоре, до 150-200лв, на час до самата порта на старият град. Съвет - караш си като бял човек до МОЛ - а след Млини. Оставяш колата на паркинга. Вземаш от там градският автобус и за 20 мин. си в Дубровник. Цената на билета беше от рода на 15 куни за човек в посока. На връщане много добре обаче трябва да разбереш къде е спирката на рейса за обратно, защото заради голямата де нивилация на терена, тесните улици и големите тълпи от туристи , улиците са еднопосочни, и спирките за отиване и връщане са на различни улици - обикновенно успоредни една на друга. 1 1
Jorro Публикувано: 7 юли, 2019 Автор Публикувано: 7 юли, 2019 49 minutes ago, rumen_at said: Ами няма да спираш на платен паркинг. Нали ще сте отседнали някъде - всеки хотел ли дом за настаняване има безплатни парко места. Този паркинг срещу входа на старият град е за туристи дошли да го разгледат и за тези на пристанището. Освен това има и цени за ден. Сега като се замисля за 7 дена в Черна Гора май само в Котор платих паркинг за 2 часа, и то защото беше топло и не ми се вървеше много. Относно ходенето до Дубровник - Ами там наистина паркирането е проблем откъм парите. Безбожно скъпо е - от 15-20лв за час на баира, най-отгоре, до 150-200лв, на час до самата порта на старият град. Съвет - караш си като бял човек до МОЛ - а след Млини. Оставяш колата на паркинга. Вземаш от там градският автобус и за 20 мин. си в Дубровник. Цената на билета беше от рода на 15 куни за човек в посока. На връщане много добре обаче трябва да разбереш къде е спирката на рейса за обратно, защото заради голямата де нивилация на терена, тесните улици и големите тълпи от туристи , улиците са еднопосочни, и спирките за отиване и връщане са на различни улици - обикновенно успоредни една на друга. Това с мола в Млини ми хареса. Той ни е и по път. Видях къде е спирката, сега търся официално разписание на автобуса, Намерих инфо по форуми, че е на всеки половин час, но ние ще сме в ден събота и не знам на колко време ще бъде тогава. При всички положения обаче тези цифри, които цитираш за паркинг са страшни.... Замислям се дали да не оставя Дубровник за друго пътуване предвид, че си имат и летище, а сега да се съсредоточим върху Черна гора..... Полетите обаче са скъпи в повечето случаи и не са удобни за връзка от София та затова се двоумя. 1
rumen_at Публикувано: 7 юли, 2019 Публикувано: 7 юли, 2019 За един ден Дубровник си е препускане по камъните, и общо взето нищо не може да се види. Трябват си поне два пълни дена - да се разгледа градът, хълмът над него, островът срещу него. Относно разписанието за събота и неделя - едно и също е през целият туристически сезон - през 30 мин. Според мен обаче за толкова кратко време си струва д се разгледа само Которският залив - Котор и Пераст, Будва и Цетине - връщане по краткият път през фибите над Котор, и Св,Стефан, като под последното имам в предвид разходка пеща по алеята от плажа през резиденцията на краля 1
Jorro Публикувано: 7 юли, 2019 Автор Публикувано: 7 юли, 2019 4 minutes ago, rumen_at said: За един ден Дубровник си е препускане по камъните, и общо взето нищо не може да се види. Трябват си поне два пълни дена - да се разгледа градът, хълмът над него, островът срещу него. Относно разписанието за събота и неделя - едно и също е през целият туристически сезон - през 30 мин. Според мен обаче за толкова кратко време си струва д се разгледа само Которският залив - Котор и Пераст, Будва и Цетине - връщане по краткият път през фибите над Котор, и Св,Стефан, като под последното имам в предвид разходка пеща по алеята от плажа през резиденцията на краля За един ден Дубровник си е препускане по камъните, и общо взето нищо не може да се види. Трябват си поне два пълни дена - да се разгледа градът, хълмът над него, островът срещу него. Относно разписанието за събота и неделя - едно и също е през целият туристически сезон - през 30 мин. Според мен обаче за толкова кратко време си струва д се разгледа само Которският залив - Котор и Пераст, Будва и Цетине - връщане по краткият път през фибите над Котор, и Св,Стефан, като под последното имам в предвид разходка пеща по алеята от плажа през резиденцията на краля Благодаря за идеите. Сега преразглеждам програмата само за Черна гора. Чудя се дали да слезем надолу до Бар и Улцин единия ден или да отидем до Острожкия манастир и Подгорица? Като чели повече ме влече обаче по крайбрежието и може би ще имаме време за 1 плаж за час-два , ако е хубаво времето.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега