Happy_Traveler Публикувано: 9 юли, 2019 Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 Здравейте смелчаги! Имам нужда от помощ за Уганда и Руанда. Имам около седмица на разположение, спътник, Тойота Прадо и шофьор (живот и здраве). Ще тръгна от Муанза, Танзания и трябва да се върна обратно там. Бих искала да разгледам основните интересни местенца в 2-те страни. Цените на сафаритата с горили и други маймуни не ми допадат. Приемам идеи за селф драйв в някой парк, в който има нормално настаняване (не на палатка) във или извън него. Или може и друга сафари идея, но с нормални цени. Интересуват ме най-вече красиви гледки по езерата, леки разходки (не часове из джунгли, тъй като съм само с обикновени маратонки) и въобще всякакви красоти и интересни неща. @FlyTraveler @домосед Мерси! Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 юли, 2019 Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 преди 44 минути , Happy_Traveler каза: Здравейте смелчаги! Имам нужда от помощ за Уганда и Руанда. Имам около седмица на разположение, спътник, Тойота Прадо и шофьор (живот и здраве). Ще тръгна от Муанза, Танзания и трябва да се върна обратно там. Бих искала да разгледам основните интересни местенца в 2-те страни. Цените на сафаритата с горили и други маймуни не ми допадат. Приемам идеи за селф драйв в някой парк, в който има нормално настаняване (не на палатка) във или извън него. Или може и друга сафари идея, но с нормални цени. Интересуват ме най-вече красиви гледки по езерата, леки разходки (не часове из джунгли, тъй като съм само с обикновени маратонки) и въобще всякакви красоти и интересни неща. @FlyTraveler @домосед Мерси! В Руанда не съм ходил (не смятам престоя на летището в Кигали за ходене). В Уганда съм ходил в Ентебе, Кампала, Гулу, национален парк Мърчисън Фолс и национален парк Kidepo Valley (по 4 вечери във всеки от двата парка). На мен лично една седмица за двете държави ми се вижда много малко. Аз бих се ограничил само в едната. Ако е Уганда, бих отишъл отново в парка Kidepo Valley, защото е много автентичен и малко посещаван, едно от най-любимите ми места в цяла Африка. Но това съм аз. Този парк е доста отдалечен - около 12 часа шофиране от Кампала. Повечето хора (ако не смятаме сафаритата за горили или шимпанзета) ходят в парковете Кралица Елизабет и/ или Мърчисън Фолс. Мърчисън Фолс мисля, че е най-интересен за общата публика, защото освен сафарита с джип, може да правите и такива с лодка по Виктория Нил (нагоре по течението към водопада, който е красив и надолу по течението към делтата на Нил при вливането й в езерото Албърт). За всичките тези неща ви трябват минимум 3 вечери в парка. Може би за теб най-добра комбинация би била да направиш този парк + Кралица Елизабет (където аз още не съм ходил и където също може да се прави сафари и с лодка по канала Казинга), от там се виждат и планините Рувензори. Там може би имаш и най-големи шансове за лъвове в цяла Уганда (даже и по дървета в сектора Ишаша), въпреки, че ние видяхме и лъвове и леопарди и в горните два парка. Слагаш езерото Bunyonyi и сте готови, даже и за това една седмица ще е на тагадък. Не съм ти смятал пътя от Муанза (града все пак е на езерото Виктория и би трябвало да е наблизо), но ще си видиш сама логистиката. Ако трябва да избирам един парк (за теб) в Уганда, това би бил Мърчисън Фолс. Най-добре 2 вечери в парка Кралица Елизабет, 3 вечери в парка Мърчисън Фолс и една на езерото. Една ако се налага някъде по пътя. В парковете в Уганда на всяка цена си наемайте рейнджър от парка за сафаритата - струват 20 или 25 долара за половин ден сафари, но си заслужават всеки цент. Аз вземах рейнджъри даже и при положение, че имахме сафари гид. Това, ако решиш да правиш Уганда. За Руанда не знам, нито съм я проучвал, нито съм ходил още... Но двете държави са много за една седмица по мое скромно мнение. Уганда е прекрасна, с няколко идеи по-малко туристическа от Кения и Танзания. Ако не ми се получи сафарито в Чад тази зима, освен едно в Кения, сигурно ще се опитам да направя и едно отново в Уганда или в Танзания... 3 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 преди 18 минути , FlyTraveler каза: "В Уганда съм ходил в Ентебе, Кампала, Гулу" - как са тези 3 града? Четох много хубави отзиви за Ентебе, че бил чист и зелен, а Кампала - мръсна и безинтересна. Сега погледнах картата и спирка (вечер) на езерото Бунйони и после 2 вечери към Кралица Елизабет звучи добре, Другият парк идва по-далече, а и един парк на едно пътуване ми стига, както знаеш аз не съм чак такъв сафари фен и лесно се пренасищам, а смятам да ходя и до Серенгети по някое време. Как става наемането на рейнджър и гид, на входовете на парка ли се предлага? За места за настаняване къде би ме посъветвал да търся, аз обикновено гледам в Букинга. За нищо не бих пропуснала да видя Кигали, цяла Източна Африка говори за този подреден и красив град, a аз обичам такива градове. От Муанза до Кигали са 11-12 часа, т.е. ако стартираме в 5.30-6.00 сутринта, вечер към 6 може да сме там, което ми е идеална първа спирка и бих прекарала 2 вечери. Освен това държа да посетя хотела от филма Хотел Руанда. 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 юли, 2019 Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 преди 47 минути , Happy_Traveler каза: "В Уганда съм ходил в Ентебе, Кампала, Гулу" - как са тези 3 града? Четох много хубави отзиви за Ентебе, че бил чист и зелен, а Кампала - мръсна и безинтересна. Сега погледнах картата и спирка (вечер) на езерото Бунйони и после 2 вечери към Кралица Елизабет звучи добре, Другият парк идва по-далече, а и един парк на едно пътуване ми стига, както знаеш аз не съм чак такъв сафари фен и лесно се пренасищам, а смятам да ходя и до Серенгети по някое време. Как става наемането на рейнджър и гид, на входовете на парка ли се предлага? За места за настаняване къде би ме посъветвал да търся, аз обикновено гледам в Букинга. За нищо не бих пропуснала да видя Кигали, цяла Източна Африка говори за този подреден и красив град, a аз обичам такива градове. От Муанза до Кигали са 11-12 часа, т.е. ако стартираме в 5.30-6.00 сутринта, вечер към 6 може да сме там, което ми е идеална първа спирка и бих прекарала 2 вечери. Освен това държа да посетя хотела от филма Хотел Руанда. Ентебе е малко градче, наистина е красиво (на езерото Виктория), подредено и чисто за африканските стандарти. Има красива ботаническа градина. Интересното там не е самия град, а разположението и околностите, а важноста му е в това, че там е международното летище. Кампала си е голям град, две много различни неща са. На мен и Кампала ми харесва. Гулу е малко градче и ти е далеч така или иначе. Преспивал съм там стриктно по логистични причини. В града няма нищо заслужаващо внимание, района на север (Караможа) е изключително автентичен и интересен, но е още по-далечен. Те парковете са много различни, а в Серенгети пък е още по-различно. Все едно да кажеш, че няма да ходиш в Париж, защото си ходила в Лондон. За Кралица Елизабет другото интересно нещо е, че за разлика от почти всички национални паркове и резервати в Африка, там разрешават на местните хора да живеят вътре в парка (има села). Рейнжърите ги заявявате, че ги искате на входа на парка (ако има свободни). Не знам дали може да се ангажират предварително. Попитай UWA (Uganda Wildlife Authority). Сафари гид не ти трябва, нали имаш шофьор, рейнджъра ще му казва накъде да кара. Гид имаш като си купиш guided safari, а вие сте си с ваш джип. Щом искаш Кигали, отиди в Кигали, просто не го познавам и не мога да го коментирам. 3 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 Мерси, значи слагам и Ентебе в списъка. А защо съветваш да се наема рейнджър за този парк, би ли посъветвал същото и за Серенгети например? Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 юли, 2019 Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 преди 15 минути , Happy_Traveler каза: Мерси, значи слагам и Ентебе в списъка. А защо съветваш да се наема рейнджър за този парк, би ли посъветвал същото и за Серенгети например? Никъде другаде в Африка не съм забелязал да е обичайно да се наемат паркови рейнджъри (ако не смятам сафарита пеша), освен в Уганда. Става въпрос да вземеш рейнждър в твоя джип, а не да отидеш на сафари с джипа не рейнджърите, което го има и в други паркове, предимно в Ю. Африка и Намибия (за Серенгети не съм виждал нито една от двете опции, понеже self-drive не е обичаен). Аз съм наемал в гореспоменатите два парка, за Кралица Елизабет само предполагам, че може да се наемат. Рейнджърите имат повече информация какво, кога и къде се е случило в парка. Ще имате още повече нужда от такива ако сте на self-drive т. е. имаш шофьор, който не е сафари гид. Дава им се и някакъв бакшиш. В по-посещаваните паркове (какъвто е и Кралица Елизабет) се мръщят на 5-6 долара, там са разглезени. Може би десятка, ако са се представили добре (намерили са ви интересни животни). 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 Мерси за инфото. В колко часа съветваш да влезнем в парка и да го наемем и после ние като обиколим и си стигнем до лоджа - рейнджърът как се прибира обратно? Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 юли, 2019 Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 преди 37 минути , Happy_Traveler каза: Мерси за инфото. В колко часа съветваш да влезнем в парка и да го наемем и после ние като обиколим и си стигнем до лоджа - рейнджърът как се прибира обратно? Не мога да ви знам организацията и логистиката. По принцип рейнжъра слиза на някоя тяхна станция - или на портал или в HQ, както се разберете. Не мога да предвидя подробности, още повече за парк където не съм ходил. Пиши на UWA най-добре и се разберете дали можете да резервирате предварително. Иначе ако спите извън парка - влизате възможно най-рано като отворят (май в 06:00 ч. суртинта отваряха, понякога зависи и от сезона). Ако сте вътре в парка пак има часове, през които може да се прави сафари. Ако влизате в деня на пристигането - когато пристигнете. Имай предвид, че сезоните в Уганда са малко обърнати в сравнение с другите африкански сафари държави. Най-дългия сух сезон е през нашата зима - януари и февруари. После март започват дъждовете до юни, после кратък сух сезон и пак дъждове от август нататък до декември някъде. Това не означава, че не можете да отидете и през зелен сезон, просто може и да вали. 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 9 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2019 Ахааа, интересно, не предполагах. Ще го проверя и това. Мерси за детайлите! 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега