Magggyyy Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 Здравейте, не намерих сходна тема и пускам нова с надежда някой да сподели опит. Планувам пътуване към Черна гора като съм решила да направим 3 нощувки в Св. Стефан и от там да обиколим Будва, Котор, Херцог Нови и евентуално да стигнем до Дубровник. Двамата с мъжа ми сме и ще сме с кола. Основния ни проблем е пътя -не обичам особено магистрали, отнемат част от красотата на пътя. Като гледам имам няколко маршрута до там и имам нужда от помощ да изберем. Чувам различни мнения за шофирането в Албания, всички препоръчват най-горния вариант през Сърбия, а мен все си ме влече на посочения, дори с още съкращения, за да може да се стигне по-бързо и да не губим много време. Прочетох и за полицаите там, че не са най-любезните и често се заяждат. Някой дали знае по-добре пътищата как са, някакви съвети? Винетки, такси? Ще бъда благодарна за всякаква информация. 1
ЕмиЖор Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 Преди 1 час, Magggyyy каза: Здравейте, не намерих сходна тема и пускам нова с надежда някой да сподели опит. Планувам пътуване към Черна гора като съм решила да направим 3 нощувки в Св. Стефан и от там да обиколим Будва, Котор, Херцог Нови и евентуално да стигнем до Дубровник. Двамата с мъжа ми сме и ще сме с кола. Основния ни проблем е пътя -не обичам особено магистрали, отнемат част от красотата на пътя. Като гледам имам няколко маршрута до там и имам нужда от помощ да изберем. Чувам различни мнения за шофирането в Албания, всички препоръчват най-горния вариант през Сърбия, а мен все си ме влече на посочения, дори с още съкращения, за да може да се стигне по-бързо и да не губим много време. Прочетох и за полицаите там, че не са най-любезните и често се заяждат. Някой дали знае по-добре пътищата как са, някакви съвети? Винетки, такси? Ще бъда благодарна за всякаква информация. Направихме такава обиколка за Великден и никъде нямаше проблеми. Само за отсечката през Косово, нищо не мога да кажа, тъй като имахме нощувка в Охрид и след това минахме през Тирана посока Улцин. Пътищата са ок, дори по-добри от тези в България. Полицаи не са ни спирали. 2
Венелин Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 Без да съм го пътувал целия този път, това е пътят с най-много възможни магистрали. Независимо, че криволичи, вероятно е и най-бързият. Из Западните Балкани природата е била подла и правите по картата пътища обикновено са завоести шосета с ограничение 70 и немалко трафик - например пътят през Сърбия. Ако хващате гастарбайтерски сезон, този път ви спестява и Калотина. А защо не минете в двете посоки по различен път? 4
Magggyyy Публикувано: 12 юли, 2019 Автор Публикувано: 12 юли, 2019 преди 12 минути , Венелин каза: Без да съм го пътувал целия този път, това е пътят с най-много възможни магистрали. Независимо, че криволичи, вероятно е и най-бързият. Из Западните Балкани природата е била подла и правите по картата пътища обикновено са завоести шосета с ограничение 70 и немалко трафик - например пътят през Сърбия. Ако хващате гастарбайтерски сезон, този път ви спестява и Калотина. А защо не минете в двете посоки по различен път? И аз си го мислих така по различен път на отиване и връщане. Казват, че пътя през Сърбия (Нови Пазар) е много красив и на връщане може и от там. Обмислям го за последната седмица на септември и се надявам да няма задръствания по границите.
Magggyyy Публикувано: 12 юли, 2019 Автор Публикувано: 12 юли, 2019 преди 34 минути , ЕмиЖор каза: Направихме такава обиколка за Великден и никъде нямаше проблеми. Само за отсечката през Косово, нищо не мога да кажа, тъй като имахме нощувка в Охрид и след това минахме през Тирана посока Улцин. Пътищата са ок, дори по-добри от тези в България. Полицаи не са ни спирали. Пътя през Скопие > Тетово и надолу към Охрид? И за това Тетово ме предупреждават, че било леко опасно минаването, не разбирам защо 😕 1
ЕмиЖор Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 преди 22 минути , Magggyyy каза: Пътя през Скопие > Тетово и надолу към Охрид? И за това Тетово ме предупреждават, че било леко опасно минаването, не разбирам защо 😕 Никъде не сме се почувствали застрашени и нищо опасно не е имало. Има пътища със завои, но нищо смущаващо. Хората навсякъде бяха изключително мили. А обиколихме по маршрут София - Охрид - Тирана - Улцин - Бар - Будва - Котор - Пераст - Дубровник - Мостар - Вишеград - Сараево - София. 3
Radnev Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 Направете кръгов маршрут и няма да съжалявате👍. И двата пътя са много живописни, много красиви. Настилката на пътя е добра. По добра от БГ. Никъде няма нищо опасно. Минавал съм ги и двата пътя многократно. За хора, които не обичат магистрали ще се накефите много. По южния път има малко магистрала до Скопие(платена с тол пунктове), която е тъпа и после пак магистрала от Призрен, почти до Тирана, но по много планински терен и въобще не я усещаш като такава (безплатна) . В Косово плащате застраховка 15 Евро. Митничарят ще ви насочи към тенекиената будка за плащане. В Албания с повишено внимание на кръговите, в които не дават предимство на вътре стоящите. Карането е по-проблемно само в Тирана, но вие я подминавате. На пункта между Албания и Черна гора(от албанска страна) има много нагли просяци, така че на затворени прозорци и не им обръщайте внимание. В Черна гора спрете в Улцин. Има готин стар град, а вечер става невероятен купон, точно под стария град. П. П. В Албания евентуално може да спрете за час - два в Лежа или Шкодра. По пътя ви са и са много приятни градове, които са идеални за разбиване на дългия път. Аз бих спрял в Призрен - много приятен град и ви е някъде по средата на пътя. 5
Magggyyy Публикувано: 12 юли, 2019 Автор Публикувано: 12 юли, 2019 Страхотни сте, много благодаря за полезните съвети! Това са ми любимите пътувания -няколко дни сами с колата по красиви места и нямам търпение. Дано времето да е подходящо и да имаме време за всичко. Доколкото разбрах не е особено скъпо, мисля от тук да сменим пари и да плащаме с карта навсякъде, където е възможно. 1
patilana Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 На картата виждам един ъгъл с връх Прищина, който е излишен, с оглед на желанието ви да се насладите на пътя - магистралата не може да ви го предложи. Малко след границата на Косово с Македония задайте Призрен, отбивате вляво и минавате през Шар планина. Има си и табели, ако сте без навигация. Никак няма да сте разочаровани. Кой хотел сте си избрали на "Свети Стефан", ако смея да попитам ? 3
master_of_germs Публикувано: 12 юли, 2019 Публикувано: 12 юли, 2019 Абсолютно нямате работа в Прищина. За да не ви прекара по главните шосета, преди Призрен задайте Prevalla. Пътят през Шар планина е много красив. Не знам какво са ви наплашили с Тетово, а и магистралата не минава през Тетово, ако сте тръгнали към Охрид или Дебар. Иначе в самия град Тетово има тегав трафик, но през уикендите пък е доста заспало движението. 3
Magggyyy Публикувано: 15 юли, 2019 Автор Публикувано: 15 юли, 2019 На 12.07.2019 г. в 20:31, patilana каза: На картата виждам един ъгъл с връх Прищина, който е излишен, с оглед на желанието ви да се насладите на пътя - магистралата не може да ви го предложи. Малко след границата на Косово с Македония задайте Призрен, отбивате вляво и минавате през Шар планина. Има си и табели, ако сте без навигация. Никак няма да сте разочаровани. Кой хотел сте си избрали на "Свети Стефан", ако смея да попитам ? Много добра идея, благодаря ви. Все още не съм направила резервация, харесах 2-3 на цени около 250-300лв за 3 нощувки. Изглеждат доста симпатични. На 12.07.2019 г. в 21:51, master_of_germs каза: Абсолютно нямате работа в Прищина. За да не ви прекара по главните шосета, преди Призрен задайте Prevalla. Пътят през Шар планина е много красив. Не знам какво са ви наплашили с Тетово, а и магистралата не минава през Тетово, ако сте тръгнали към Охрид или Дебар. Иначе в самия град Тетово има тегав трафик, но през уикендите пък е доста заспало движението. Благодаря ви, полезно е да го знаем. Всекки си говори какви ли не приказки за пътища и различни места и аз затова реших да попитам експертите 🙂
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега