Прескочи до съдържание

Най-красивия маршрут между Комо и Загреб за 4 дни


Георги

Препоръчани мнения

Трите Чими трябва да направят целия кръгов маршрут 4-5 часа лека пътека. До хижа Локатели трябва да стигнат, за да видят прекрасните езера там. После ще имат време и за една езерна авто  обиколка - Мисурина, Тоблах,Брайес.  Ние така направихме единия ден, въпреки, че бяхме на повече от час от Кортина.

За ден 2 - аз бих минал по долния маршрут - по-красив е, но наистина с повече завои. От прохода Фалцарего при хубаво време бих взел лифта до Лагузои, откъдето се откриват неверятни панорами към целите Доломити.

И още нещо - Петте кули не са ми любим маршрут, пасо Джиао - да

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ден три е напълно постижим за всекиго. Ние го направихме точно това, като дори и не от Кортина, а от Каприле, което е още по един час шофиране в посока.

Може да не въртите цялата обиколка на трите чими, а само от хижа Ауронцо през хижа Лаваредо до хижа Локатели и после обратно. Не пропускайте Локатели, защото тя е няколко минутки встрани от кръговрата пътека, а там е най-красивата гледка с чимите и Патернкофел едновременно и Торе ди Тоблин и езерата Пиани отзад.

Няма проблем да си направите и пълна обиколка. Само от Локатели надолу е едно малко по-стръмничко слизане. 

За да качите колата до паркинга при Ауронцо, още долу на бариерата трябва да платите 30 евро. При езерото Анторно има и безплатен паркинг. Ако сте само двамата си струва да паркирате долу при Анторно или Мизурина и да вземете автобус за 8 евро. Автобусите са много начесто.

Мизурина е Инстаграмско място, но на мене Анторно ми харесва повече. Бяхме много рано при Мизурина, склоновете бяха доста тъмни. Според мене тия отражения на Сорапис, Чимите и Кадините ги правят с много Фотошоп или с техника много по-добра от нашата.

Имахме време и да обядваме в една пицария при Мизурина. После по пътя към Прагзер вилдзее (по-известен у нас с италианското име Брайес) име две други езера. 

Дюрензее си е буквално на пътя, така че там спирате за няколко снимки. Толбахерзее (Лаго ди Добиако) само леко проблясва, малко встрани (вляво) от пътя остава и под нивото му. Отбийте край пътя (има и платен паркинг на къмпинг ама няма смисъл) и се разходете към мостчето. Ние и четиримата сме единодушни, че Толбахерзее е по-красиво от Брайес, което незаслужено получава цялата слава.

При Брайес има голям платен паркинг. Ако отидете по-късно следобед, е по-евтино. Мисля, че платихме 4 евро за три часа след 17 ч. Иначе е 6 евро. Имаше и нещо, че при консумация за над 15 евро се полага безплатен паркинг. Не стойте само покрай хотела и мостика, където се трупат Инстаграмските кифли. Може да се направи пълна обиколка, по-красивите гледки са от другата страна. Ако тръгнете обратно на часовниковата стрелка да обикаляте, е като разходка в парка. Може и плаж да си направите. На връщане по другия бряг има няколко стръмнини, които са оборудвани с дървени стълбища и парапети. Нищо, което да затруднява пешеходец, просто не е за детски колички.

Щом тръгвате от Кортина, спокойно можете в този ден да направите и водопадите Фанес, ако имате желание и сили. Началото на маршрута за тях и без това е съвсем лека отбивка от пътя, по който ще се връщате от Брайес, малко преди Кортина. Паркирането е безплатно, ходи се около час до панорамната площадка. Оттам  насетне е само с екипировка за виа ферата. Половината време сте по асфалт, после по черно, само последните десетина минути са качване.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако изберете втория ден да минете през Алта бадиа, валпарола и фалцарего, имате няколко варианта. 

1. Лифт до Лагадзуой -максимум гледки с минимум усилия. Видял си вече снимките на Оги оттам. Аз не съм го правил, тогава катерех Тофана ди родзес.

2. Кратка разходка от фалцарего/ кол Галина до езерцето лимидес

3. Малко по-долу има лифт до Чинкуе Тори, по-точно до хижа Скоятоли, която е при петте кули. Под кулите има възстановени окопи, траншеи, бараки и други съоръжения от първата световна война. Няма вход. Приятна разходка е.

4) Най-удачно. Това, което ние направихме първия ден още следобед, след като пристигнахме. След 15,30 ч е отворена бариерата, която прегражда асфалтовото пътче го хижа Чинкуе Тори. А всъщност тази бариера през септември изобщо не би трябвало да я пускат. Горе е безплатен паркинг, и има 4 хижи на по двайсетина минути една от друга, ако нещо се скофти времето, както при нас.

Чинкуе Тори, Скоятоли, Аверау и Нуволау. До Аверау (хижата) пътеката е чакълесто пътче, много лек маршрут. До Нуволау е по-тежко, но не се качихме, защото заваля много силно. 

Алтернативно, до Аверау има лифт от другата страна, от Федаре, малко под прохода Джиау. Това, в случай че изберете да си удължите маршрута през Пордои и Джиау, вместо през Валпарола/Фалцарего. Никой вариант не е грешен. Тая част от мене, дето мрази завоите, гласува за през Алта бадиа... Не че там няма завои. Ама другата част, която иска да гледа и да снима понякога, буквално крещи в полза на Джиау. 

П.П. Чинкуе Тори и на мене не ми е сред любимите маршрути, просто беше нещо леко и кратко, с което да се вработим след дългото пътуване и удачен за нестабилно време заради многото възможности за подслон. Може пък и заради лошото време да са ми останали такива впечатления.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Светославов

Е, аз предложих до превала и евентуално Локатели като must, ако времето е ограничено, а цялата обиколка е опция.

На /около Misurina, най-вече западния бряг, е доста урбанизирано. Ако сте почитатели на лифтинга, в южния край на езерото е лифта, седалков, до хижа Col de Varda.  Tерасата пред хижата предлага прекрасни гледки. Бих предложил, вместо да се мотате около езерото, а отгоре и то се вижда по-добре. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Георги, чак сега видях по карта какъв ти е точният план за ден 2. 

Налагам вето. Дори да приемем, че passo giau изисква твърде много усилия и километри встрани, не може да пропуснеш passo sella.

Stelvio ти е задължителен, в това според няма. Но той не е в Доломитите.

На нас с Оги може Джиау да ни харесва повече, но в Доломитите има един задължителен и той е селла. Всички останали са пожелателни.

П.П. Кол се Варда е прекрасна идея, която отпадна от нашия план, когато се отказахме от спането по хижи. Аз и @mary_shery не сме почитатели на лифтовете и ги ползвахме само два пъти, веднъж на Бое, заради това, че по обяд се очакваше много силен дъжд (и прогнозата се сбъдна) и втория път понеже до кулите Вайолет е невъзможно за ден без лифт, пък и с над час и половина в посока шофиране.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

- За Tre cime със сигурност искаме да направим пълното кръгче (ако позволява времето) със съответните отбивки. Ще имам предвид и езерата (смятаме да направим обиколната пътечка около Braies), както и да се качим до Col de Varda, ако ни остане време. 

 

- Ще преценим да оставим колата в Misurina, за да спестим 15-ина евро с автобуса. 

 

- За ден две да модифицираме плана по този начин:

 

image.png

 

Евентуално с двупосочен лифт до Laguzoi, ако има време. 

 

А ден две не може ли по този начин като ще минем през Giau, но ще пропуснем Falzarego + Laguzoi:

 

image.png

 

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен също Sella pass и Passo Giau не са за изпускане, двата най-красиви прохода според мен са. И на Фалцарего е хубаво, ама не знам защо все там ни хващаха облаци и нямаше добра светлина и гледките ми се губеха някак. Предлагам в ден 2 да минете през Passo Giau, а ако последния ден прецениш, че имате време и сили преди да тръгнете наобратно може да отидете до Passo Falzarego или пък в ден 2, ако не ти се е завил свят от завои като стигнете до Pocol, да врътнете малко до най-високото на Фалцарего - някъде около 15-20 мин ще ви е пътя до там. За всичко останало подкрепям мненията на моите спътници в Доломитите. В Словения Бохини не беше много далече от Блед, доколкото помня, може би на 20-30 мин, а е толкова красиво! На мен ми харесва повече от Блед, не е лудница от хора и някакси стои по-подобаващо за естествено планинско езеро. Блед е хубаво, но е превърнато в туристически атракцион.  На Блед може сумати време да търсите място за паркиране, доста е трудно, а и е платено с някаква зона и има и много места, запазени за хотели и т.н. Ако трябва, ще даваме съвети за локацията на онзи супермаркет, където бяхме паркирали миналата година като ходихме.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Доломитите са прекрасни, а този район е много хубав и интересен, което и да избереш няма да сбъркаш. Само трябва късмет за хубаво време, за да се насладите на цялата тази красота.

Преминаването по Plan De Gralba + Passo Gardena +Corvara in Badia, за мен е по- живописно, защото ние обичаме да снимаме и буквално през две минути спирахме, пускахме дрона   и се кефихме на природните гледки.

 Passo Pordoi  и Passo Falzarego имат повече спускане и изкачване по завои, но изобщо не са страшни за преминаване, особено с кола. Първия път като преминавахме Passo Pordoi леко ме притесни защото ни изненада неочаквания снеговалеж през септември, а ние сме с летни гуми и 3,5 тона, но останахме приятно изненадани, че още рано сутринта пътя беше почистен.

И четирите паса Passo  Sella, Passo Gardena,  Passo Pordoi  и Passo Falzarego са хубави, различни и всеки си заслужава човек да го премине.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

План де  Гралба и Гардена ги минахме в проливен дъжд и ниска облачност и почти нищичко не успяхме да видим. В Корвара вече се беше изваляло и оттам през Валпарола към Фалцарего наистина гледките към долината Бадиа бяха чудесни. Но някак по-далечни. Докато над Села масивът на Лангкофел се изправя много внушително. Без обаче да пречи на простора. Същото нещо с Ра Гусела над Джиау. По-южните проходи също си имат интересни гледки - Федая, Сан Пелегрино, Косталунго... Но вече идват твърде встрани от маршрута...

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Това пътуване се превърна в нещо средно между най-голямата приятна изненада и най-големия кошмар. Но за това после, сега ми трябва спешно @master_of_germs или @mary_shery да се произнесат къде да направим кратка почивка между Кортина и Загреб?

 

Из Блед и Бохини ще минем със сигурност, поне по инстаграмски да ги видим, но не знам дали преди това да отделим време на езерата от италианската страна на границата или на езерото в Крайнска Гора. Мастер-а ги беше описал и двете в словенската тема, но в момента съм на ръба на психически и физически усилия и не мога да прегледам темата пак за да си избера. Благодарен ще съм за побутване. 

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Георги каза:

Това пътуване се превърна в нещо средно между най-голямата приятна изненада и най-големия кошмар. Но за това после, сега ми трябва спешно @master_of_germs или @mary_shery да се произнесат къде да направим кратка почивка между Кортина и Загреб?

 

Из Блед и Бохини ще минем със сигурност, поне по инстаграмски да ги видим, но не знам дали преди това да отделим време на езерата от италианската страна на границата или на езерото в Крайнска Гора. Мастер-а ги беше описал и двете в словенската тема, но в момента съм на ръба на психически и физически усилия и не мога да прегледам темата пак за да си избера. Благодарен ще съм за побутване. 

Според мене имаш два варианта - или да минаваш през Австрия (допълнителна винетка) и оттам да слезеш директно към Краньска гора... или да не минаваш през Австрия. Предил изисква да се мине по един по-страничен път и ще ви удължи времето за път. Тaка че по-скоро го пропуснете. Фузине са ви малка отбивка, 5-10 минути в посока. Там от паркинга е съвсем близо до долното езеро, но до горното се иска повечко ходене.

После, като влезете в Словения, преди Краньска гора, особено ако времето е хубаво, може да спрете на пътя (има паркинг) и да отидете до изворите на Сава в резервата Зеленци. 5 минути пеш е ходенето. Паркингът беше безплатен

https://www.google.com/maps/place/Parkirišče/@46.4925799,13.7355701,17z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x477a7b7ab7299039:0xc0b8021922b49bb5!2sNaravni+rezervat+Zelenci!8m2!3d46.4925762!4d13.7377588!3m4!1s0x477a7b71b2a03e17:0x84623abbeace6070!8m2!3d46.4943984!4d13.7340233

 

До езерото Ясна трябва да се отбиете от главния път и да минете през града Караньска гора. Езерото е в горния край на града. От всичките тези езера при Ясна е най-добре да се спре за почивка, понеже има заведения. има малък паркинг, който обичайно е пълен, но ние успявахме да се наместим след едно две кръгчета, хем три пъти спирахме там. Много хора спират само за кратко да снимат и после продължават.

Моето лично мнение е, че Зеленци е по-различният обект и цветовете на водата и отраженията там са много по-наситени и различни от всичко друго, което съм виждал. Предил е най като за плаж да си останеш повече време, а Фузине са най-приятни за малко по-продължителна разходка, поне час-два. Ясна има от всичко, става да си топнеш краката, да се поразходиш, колкото решиш, да седнеш за кафе и да се наслаждаваш на гледката на Разор и Присойник.

Мисля, че @mary_shery ще гласува за Фузине, тя си харесва повече гледката на Мангарт. Между другото, тя оня ден летя за Словения с Adria и оттам захвана към хърватския бряг, че сега е там в командировка. 

 

Бохиньското езеро ви остава доста по-встрани от маршрута и според мене си иска малко повече от просто спирка за снимки. При вашата сгъстена програма, аз бих го оставил само в случай, че имате много останало време. Не се знае колко ще ви отнеме Блед, а и не мога да кажа 🙂. Там не съм спирал, освен за зареждане с продукти от супермаркета.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мерси, от написаното разбирам, че за нас са Зеленци и Ясна 🙂 Просто нямаме времето, а и физическите сили за нови преходи. А Ясна пасва перфектно и като час за по-продължителна почивка и обяд. 

 

За Бохиня ще преценим спрямо времето като приключим с Блед. 

 

Разликата между австрийския и другия маршрут по гугъл е само 7-8 минути, така че мисля да си спестим винетката.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, Георги каза:

Това пътуване се превърна в нещо средно между най-голямата приятна изненада и най-големия кошмар. Но за това после

В публичното пространство започнаха да се прокрадват и да циркулират слухове за въздействие на магьосничества на неназовани тъмни сили! Бих искал да се надявам, че отговорни фактори в обществото ще ги осъдят и ще се разграничат от тях!

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 6 минути , Брани каза:

В публичното пространство започнаха да се прокрадват и да циркулират слухове за въздействие на магьосничества на неназовани тъмни сили! Бих искал да се надявам, че отговорни фактори в обществото ще ги осъдят и ще се разграничат от тях!

The Forza is not strong with this one! 😉 

Let it go, @Георги, let it go! 🙂 

 

 

Връзка към мнение

Не разполагам и никога не съм разполагал с вуду-кукла и не са ми известни никакви 14 начина за въздействие на такива вуду-кукли!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.