Zaro Публикувано: 29 юли, 2014 Сподели Публикувано: 29 юли, 2014 Ние пък сме обикаляли Йонийското с яхта и единствените вълни бяха от някой по-голям ферибот. Йонийско море е отвратително студено дори в средата на юли при 40 градусови жеги. Но пък е невероятно чисто и има много за гледане под водата. През септември е с няколко градуса по-топло, отколкото нашето в най-топлите му дни, било е и 30 градуса вода. За юли не знам. Аз два пъти съм ходил с корабчета по различни маршрути и вълни нямаше. Връзка към коментар
lesy Публикувано: 29 юли, 2014 Сподели Публикувано: 29 юли, 2014 Малко сниммки от Лефкада: Миналата година 03.09-14.09 - температура 30 градуса. На водата - около 25-26. На източното крайбрежие вълни няма, но и морето не е толкова хубаво като на западното и ние пътувахме около час основно на западното. Големи вълни нямаше. Цялата компания сме жаби - с маски, шнорхели и плавници. И определено ги ползвахме. Не е гладко морето, но е много хубаво. Ако наемете лодка в източната част, можете да отидете до отсрешните острови - Скорпио, Меганиси и да обикаляте по крайбрежието на Лефкада. Даже и морски звезди си намерихме. Аз във Василики не отидох, защото синът ми вдигна температура него ден, но другите казаха, на западния бряг е по-добре. Но наистина последната вечер захладня и задуха. 7 Връзка към коментар
Ventzo Публикувано: 31 август, 2014 Сподели Публикувано: 31 август, 2014 Здравейте,аз и моята приятелка заминаваме на 01.09.14 и ще сме там до 10.09.14.Заминаваме само двамата и не отказваме компания за гмуркане и разходки Имаме идеи за разходка до Кафелония и до Закинтос.Можем да се свържем,като пишете на ventzo@plazma.bg.Ще взема и гръцки номер,като мина границата и ще ъпдейта поста тук.Пожелавам весело изкарване на всички ! Връзка към коментар
temporary Публикувано: 21 септември, 2014 Сподели Публикувано: 21 септември, 2014 Да драсна и аз малко за Лефкада, евентуално да е от помощ на някой следващата година.Време на пребиваване: 5-13 септември. Времето беше добро, валя само един ден и на следващият нямаще и помен от лошото време. На островите нещата се случват бързо и отминават бързо. Беше пълно с летовници (не ми се мисли какво е през август там) от всякакви националности - сърби, румънци, българи, макщедонци, словенци, унгарци, намираха се и гърци. Температурите варираха между 25-35 градуса и определено ставаше за плаж.Островът е изключително красив и предлагаш невероятни гледки. Малък е, според мен, не повече от 35 километра на дължина по дъгата. Пътищата, където може са добри, но на места (и особено слизането към плажовете) са тесни и разминаването става с изчакване. Ползвайте основно пътя, който обикаля острова. Във вътрешноста има пътища, но тяхното качество е такова, че въпреки двойно по-малкият километраж, ще пътувате повече време.Градовете:Лефкада (главния град) е красив, приятен за разхождане и изпълнен с кръчми и магазини за сувенири.Агиос Никитас е малък и в него основно има кръчми.Нигри само пътьом го разглеждах, но изглежда като уреден град, без излишна помпозност. От пристанището на Нигри тръгват круизните кораби за съседните острови.Василики е изпълнен със сърфове. Плажа му представляваш закътан и спокоен (от към вълни) залив. Градчето е малко, но има всичко необходимо - кръчми, супермаркети, магазини за сувенири и пристанище, от където тръгват дневни круизни кораби за по-трудно достъпните плажове (Порто Катцики и Егремни) - цена 10 евра и корабче до плажа Агиофили (на всеки кръгъл час - цена отиване и връщане 6 евра.).Каламици е интересен "планински" град с много тесни улички, през които минава целият трафик и схлупени къщурки със запазена автентичност - много му се канех да го наснимам, но уви останах само с каненето . Лошото при него е че почти няма къде да оставиш колата. Изобщо на острова ако си без превозно средство няма много, много смисъл да бъдеш - ще видиш много малка час от очарованието му. Проверихме колко искат на ден за скутерчетата - оферираха ни 12 евра (в Агио Никитас) за ден и по-малко ако е за повече дни. Мисля че може да се постигне и по-ниска цена, защото на същото място ни оферираха билет за единият круизен кораб за 20 евра, а билета от пристанището на Нидри ни излезе 15 евра и това си беше стандатната цена за този круиз.Плажовете: Бях само на плажовете от западната страна, от източната имаше малки плажчета към градовете, но те изобщо не могат да се сравняват с тези от западната. Дали има "самотни" и по-трудно достъпни плажове не съм задълбавала (мернах само една или две табелки водещи до плажове. Та западните плажове от север на юг:Агио Йоанис (гледах го само отгоре) - представлява дълга ивица "взрязана" в морето, а морето е изпълнено с кайтове.Катизма е огромен плаж, изпълнен с огромни, направо петзвездни заведения над него. Шезлонгите са към заведенията, използването им е безплатно, срещу консумация. Има дори сервитьори на плажа, цена на едно фрапе 3 евра.До Милос и няколкото плажчета преди Агио Никитас не стигнах.Плажовете около Калимаци - Авали и Каваликета - това са най-дивите плажове, които аз намерих на този остров и по тази причина получиха моята любов. Пътя за двата плажа първо е общ, после се разделя. Може би и най-лошият и стръмен път. Каваликета е малък плаж със извисяващи се скали от морето. Бяха успяли да сложат 10-тина шезлонга на цена от 5-6 евра за ден (малко лирично отклонение - на повечето места в Гърция изобщо това е цената за "сет" - чадър и 2 шезлонга, когато сме искали трети шезлонг са ни го давали без допълнителни пари, другият вариант е срещу консумация или да са към хотела шезлонгите (ама аз все не попадам в хотели с шезлонги :D)). Но да се върнем на плажа! Приказно е да плуваш между скалите! Пътя към Каваликета е забранен за каравани. На този към Авали не е упоменато изрична забрана, но също е труден път, а и няма къде да спре и да къмпингува тази каравана. Авали е по-голям плаж (направо огромен) и неразбираемо пуст - имаше не повече от 10 човека разпръснати на плажа с разстояние между тях по 10-20-40 метра. Плажа започва с "кантина" - разбирайте местното кафе барче, предлагащо и хапване, няколко разпънати палатки от тези най-малките двуместни и много папрат. Изобщо едно много приятно хипарско излъчване има този плаж. Относно кантините - има ги на всеки плаж (или поне на тези на които аз бях).За Галос нещо ми се губят по-конкретни спомени - мисля че беше голям и обширен, със сигурност е имало чадъри и кантина и естествено чакъл :D. Почти навсякъде морето бързо става дълбоко и дърпа сериозно. Водата е изключително солена! За Егремни се е изписало доста и за прослувутите му стъпала. Освен стъпалата има и платен паркинг, за това колите се оставят по разни завои и разширения и съответно пътя до плажа се увеличава. Платените паркинги, към плажовете на острова, бяха от порядъка на 2-5 евра за ден (навсякъде обаче може да се спре и без пари). Ергемни е красив наистина (особено на снимки отгоре) и е голям, дълъг плаж, отново с чакъл.Порто Кацики наистина е уникален плаж! Сравнително малък спрямо другите и уви силно пренаселен Василики не го пробвах (нямах сърф :D)Агиофили е малък и приятен плаж - уви отново пренаселен. За напитките на плажа се грижат две колички, а за извозването на туристите едно корабче от Василики (на всеки кръгъл час от Василики и на всеки половин час от Агиофили - това е разписанието за тръгване. Времеви диапазон 9 - 18.30)Настаняване: Ние бяхме отседнали в студио, на 3 километра след Агиос Никитас (на един от Катизма) и на 13 км. от Лефкада. Хотелчето е кацнало на склона и има умопомрачаваща гледка към морето. Особеностите му са че няма интернет и изхранването е или самостоятелно или с колата до Агиос Никитас или някъде другаде. Студиото се състоеше от две стаи - едната спалня, другата напълно оборудвана кухня (като се мине през пълният набор домакински уреди - котлони, фурни, микровълнови, скари, машинка за фрапе и се стигне до посудата - тенжери, тигани, чинии, прибори (най-богатото оборудване, което съм виждала в Гърция))Относно казуса с деца на острова: моето мнение е става, но не е най-подходящото място, особено за малки деца (и непослушни като мойте :D). Халкидики предлага къде-къде по-добър комфорт, условия и спокойствие за хлапетата. 7 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 24 септември, 2014 Сподели Публикувано: 24 септември, 2014 (редактирано) Лек ъпдейт, който може да е полезен за ходещите догодина: 16-22.09 - времето беше супер, температура около 28-30C. Само на 22ри имаше малко облаци, но си тръгвахме и не изчакахме да видим развитието. В момента прогнозите са за гръмотевици и температури около 25С. Наемане на лодка от Нидри: крайната цена е около 20 евро на човек при не много мощна лодка за 4 човека. Натовареност на плажовете: Ниска. Особено Агилофили би трябвало да е ужасен плаж в топ сезон. При все, че нямаше много хора, пак ми се стори пълно и във водата ми пречеха. Редактирано 24 септември, 2014 от Gentleman Basta Връзка към коментар
mitaka Публикувано: 24 септември, 2014 Автор Сподели Публикувано: 24 септември, 2014 Особено Агилофили би трябвало да е ужасен плаж в топ сезон. При все, че нямаше много хора, пак ми се стори пълно и във водата ми пречеха. Подкрепям твоето мнение за Агилофили.Ние бяхме юли месец и и беше брутално пренаселено.Даже идваха корабчета, които оставяха хора на плажа за по час два и после ги вземаха. На офицерския плаж във Варна през август няма толкова хора . Милос е страхотен плаж - много дълга и широка ивица, малко хора, защото се върви пеша около 20-30 мин.Няма шезлонги, чадъри и кантина, но имаше един албанец с жена си, които предлагаха напитки и разни неща за хапване. Галос много дълга плажна ивица - малко хора, кантина, чадър с 2 шезлонга 6 евро. Егремни - не може да се опише, а трябва да се усети. Порто Кацики - красив, но стотиците плажуващи развалят всичко. Василики - нищо особено ако не караш сърф и може би само там става за деца. Каваликета и мен ме впечетли с огромните скали. Каламици - много барчета, млади хора и яко техно. Ние бяхме в Левкада 8 дни като всеки ден ходихме на различни плажове, всичките от западната страна на острава. 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 24 септември, 2014 Сподели Публикувано: 24 септември, 2014 Извод: рискувайте и ходете на Лефкада в средата на септември. Много по-различно натоварване видях и рискът ми се оправда с хубаво време. На Порто Кацики имаше 50тина човека , Егремни надали може да се и запълни, а от Агиофили съм просто очарован - най-добрият плаж за мен. 1 Връзка към коментар
stefan_stz Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Здравейте! От Лефкада има ли от къде да се вземе корабче до Закинтос ? 1 Връзка към коментар
temporary Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 (редактирано) Ами аз наскоро проверявах как може да се "придвижи" човек между тези два острова - та това което знам (но не съм пробвала) е - ферибот Лефкада-Кефалония и после друг ферибот Кефалония-Закинтос. Питането го имаше и тук - може би в темата за Закинтос. Потърси. Редактирано 6 април, 2015 от temporary Връзка към коментар
Христиан Публикувано: 12 май, 2015 Сподели Публикувано: 12 май, 2015 А освен до Закинтос, до кои други острови има ферибот и кои си заслужават посещението? Заслужава ли си да отделим цял един ден за разходка с ферибот до съседните острови? И последно: От кой град тръгват най-много фериботи? Връзка към коментар
ivoz Публикувано: 18 юни, 2015 Сподели Публикувано: 18 юни, 2015 Включвам се! На Лефкада съм бил три пъти. Отговарям на въпроси всякакви. Поред: Пътят дотам е между 650 и 700км в зависимост до коя част на острова отиваш. Най-тежката част от пътя е от София до границата. Взима се за около 7-8 часа. При тръгване сутрин около 4,30-5, на обяд сме в Агиос Никтас, което се намира на 12 км. южно от град Лефкада. Най-краткият път е този: https://maps.google.com/maps?saddr=%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&daddr=Lefkada,+Greece&hl=bg&ie=UTF8&sll=37.0625,-95.677068&sspn=43.528905,79.013672&geocode=FW-EiwIdRtxjASn1ezHLgoaqQDFgXr9pEqAABA%3BFdaMUAIdX_Y7ASmzTf6oGkpcEzHd77NEUhxs0w&oq=Lefkada&t=h&mra=ls&z=7 След Солун се качвате на магистралата Егнатия и се пътува до Йоанина, там се хваща пътят през планината Пинд, който е приятен и по него се стига малко над Превеза, където се включвате в пътя за Лефкада. Магистралата има 50 км тунели,най-дългият е 4600 метра. Синът ми се впечатлява всеки път, когато минаваме от там. Ако решите да разделите по някаква причина пътуването на две, или нямате нищо против да попътувате още 60 км, можете да пътувате по Егнатия до Игуменица и от там да хванете крайбрежния път. Пътят покрай морето е придружен с невероятни гледки към Йонийско. Маршрут: https://maps.google.com/maps?saddr=%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&daddr=Igoumenitsa,+Greece+to:Lefkada,+Greece&hl=bg&ie=UTF8&ll=40.780541,21.873779&spn=5.223888,9.876709&sll=40.779371,22.084587&sspn=5.223888,9.876709&geocode=FW-EiwIdRtxjASn1ezHLgoaqQDFgXr9pEqAABA%3BFebQWgIdPjo1ASlj85xVW35bEzETX097u34aYg%3BFdaMUAIdX_Y7ASmzTf6oGkpcEzHd77NEUhxs0w&oq=Igou&t=h&mra=ls&z=7 Таксите на Егнатия от Солун до Игуменица са 2 по 2.40 и 2 по1.80 евро на посока, а слезете от магистралата на Йоанина, си спестявате един пункт и 2.40 евро. След Превеза преди Лефкада има подводен тунел, за който таксата е 3 евро. Толкова за пътуването до там. Няколко думи за местата за настаняване. На Лефкада съм спал и в северната част и в южната част. Предимството на градчето е, че е изключително живо и приятно за разходка, а на марината има уникални изпълнения. Минусът е настаняването. Там хотелите са мизерни и се заемат предимно от групи, а градчето е най-отдалеченото от плажовете място на острова. От моята позиция обаче последното е предимство. Тази година за 8 дни на Йонийско море, бяхме на 6 различни плажа, като последните три дни бяхме на един и същи и макар да беше страхотен, заседяването не ми се отрази добре. Василики е готино място, малко селце с много добри кръчми, Няма къде да се разходиш вечер, освен един тигел по стъргалото между кръчмите. Гледката обаче е страхотна - вечер през залива се открояват силуетите на Кефалония и Итака. Спокойно за деца. Плажът е сърфистки. Камъните са големи, но след първите 2.36 м във водата има ситен пясък в следващите 150 метра. Заливът е много плитък и ако искаш да достигнеш дотам,където няма дъно, ще ти отнеме доста време. Агиос Никитас е малко рибарско селце, коетосе състои от една полу-пешеходна улица и множество "сокаци". Плюсове - готини кръчми, ама много готини. Място за разходка няма. Западната страна на острова е стръмна и ненаселена. За сметка на това, там са хубавите плажове. Източната е по-ниска, лесно достъпна, поради което е пълна с хотелчета. Водата не става. Има някакви плажове, но просто не стават, ако не си англичанин, който си почива предмно в кръчмата. Не препоръчвам източната част, където са Лигия, Нидри, Никиана и т.н. Като хотелски условия може да е добре, но до там. Плажовете са прекалено далеч. Южно от град Лефкада има 2-3 км, равнина, в която има много местенца за настаняване. Те не са хотели и нямат ресторанти. Масата от тези места са self-catering, като на места има включена закуска. Най-близкият плаж, Агиос Йоанис не е хубав, освен ако не сте кайт-сърфисти. И да си дойдем на думата. Плажовете от западната страна. След като се влезне в планината, от градчето Лефкада на юг, но от западната страна на острова, се започва. Преди селцето Агиос Никитас има няколко покрай пътя, до които не съм слизал. Плажът на Агиос Никитас е малък, но приятен, плитък и, което е особено ценно за мен - чакълест. Само ако има силно вълнение може да го ... няма. Това обаче съм го виждал само веднъж. Удобства - кафенета и кръчми от стъргалото на селцето. Заетост - висока. От един сокак в Агиос Никитас се хваща пътека за плажът Милос. От Агиос Никитас има и моторна лодка през половин-един час. Милос: Разкошен плаж. Удобства няма, но няма и калабалък. Ако се продължи по пътя покрай Агиос Никитас, след 2 км е плажът Катизма. Катизма е много дълбок, 3-4 метра навътре и вече водата те покрива. Плаж - едър пясък с изключително красиви камъни, стават за чудесна украса в стъклен съд вкъщи. Удобства - кафенета над плажа. Сутрин около 9 часа е почти празен. Италианци и гърци идват след 11 часа. Колкото по-бурни вълни има, толкова по-красиво е. След Катизма, пътят започва да се вие много и следващите плажове са все по-трудно достъпни. Каламици не съм бил. По-надолу е черешката на тортата - Егремни: С кола се стига за около час от Лефкада, след много завои. Слиза се по стълби. Достъпен е и с корабче от Нидри или от Василики. Малко по-надолу е Порто Кацики, най-известният плаж. С кола от Лефкада е час и половина, но разстоянието е само около 25-30 км. Лично на мен най-много ми допадна плажчето Агиофили, до което се стига с корабче от Василики, или по козя пътека. Ние отидохме с корабче. Фракция: дребен чакъл. Уникално топла вода. Айде спирам, че се олях. Питай, ако искаш нещо допълнително, че ще взема да публикува всички снимки. Бяхме и на корабче от Нидри до Кефалония, Итака и "компания", не беше лошо, не е моят тип пътуване. Препоръчвам минаване през Парга (имам снимки в галерията). Влюбих се в това място. часовникарска точност!И ние сме били 4-5 пъти с колата и това, което е споделено е 100% !!! 1 Връзка към коментар
Христиан Публикувано: 21 юли, 2015 Сподели Публикувано: 21 юли, 2015 Дайте съвет за магистралните такси към Лефкада. Задължително ли е да имаме дребни или става и с по едри пари плащането? Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 21 юли, 2015 Сподели Публикувано: 21 юли, 2015 Дайте съвет за магистралните такси към Лефкада. Задължително ли е да имаме дребни или става и с по едри пари плащането? И 100 да дадеш, ще ти върнат, нямаш грижи. Виж, с 500 сигурно няма да мине. Таксите са около 11 евро на посока, като най-скъп е тунелът под морето при Превеза. Разбира се, с монети е по-лесно, но не е задължително. Връзка към коментар
Христиан Публикувано: 21 юли, 2015 Сподели Публикувано: 21 юли, 2015 И 100 да дадеш, ще ти върнат, нямаш грижи. Виж, с 500 сигурно няма да мине. Таксите са около 11 евро на посока, като най-скъп е тунелът под морето при Превеза. Разбира се, с монети е по-лесно, но не е задължително. Имах предвид дали само монети приемат или става и с хартийки, но ми отговори. Благодаря. Връзка към коментар
temporary Публикувано: 21 юли, 2015 Сподели Публикувано: 21 юли, 2015 връщат, връщат ... е сега с кризата не знам :D Иначе по спомени тази година за магистралата платихме общо 6 евра - нещо от сорта 2.40, 2.40 и 1.20 ... тунела (миналата година) беше 3 евра, на отиване се плаща чак като излезеш от него .... по натам има плаващ мост - доста интересно съоръжение .... Връзка към коментар
Olianata Публикувано: 4 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2018 Здравейте,а дали ,ако отидем за Великден-5ти-9ти април ще става водата за къпане?Защото сме обикаляли-Санторини,Крит.,Скиатос и там ставаше. Връзка към коментар
jul Публикувано: 4 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2018 Съмнявам се, освен ако не сте моржове. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега