Прескочи до съдържание

Пътуване извън цивилизацията - Раджа Ампат


Препоръчани мнения

Преди няколко години, когато осъзнахме, че можем редовно да отскачаме до Азия и това не е непостижима дестинация, аз се влюбих в идеята за Индонезия. Ние сме природноориентирани пътуващи и каквото и да търсех - бозайници и птици, плажове, шнорхелинг, вулкани, езера, пещери, винаги в топ резултатите беше тази страна. Има логика - много голяма е, 17 хиляди острова. 

Та рибките - предното посещение не ни се получи преди цели две години и от тогава си наумих, че не ми се пътува заради подводния свят. Над водата си е достатъчно разнообразно и хубаво, в лъскавите къщички в джунглата е велико, а върховете, фиордите и ледниците са велико нещо.  

Та в някакъв момент се сдобихме с билети до Куала Лумпур и започна въртенето на атракции и планове. Един безкраен набор от възможности, които задължително стигат до Индонезия и спират там. Чета си аз за Борнео, глася планове, а в главата ми седят на преден план костенурки и манти. И шнорхелинг от брега. И не мога да се съсредоточа над нищо друго от програмата си. Прекарах поне седмица в skyscanner, което е изключително нетипично за моята особа, която намира полетите за необходимо зло, а тънките цени на билети като досадна загуба на време в търсене.

Накрая теглих чертата за Derawan и осъзнах, че това удоволствие ще ни струва 4 дни път и 400 евро, ако всичко е наред. Задрасках го за една вечер, мислейки, че рибките не са всичко на света и аз няма да дам толкова ресурси  (време и пари ). И на следващия ден пак се озовах в skyscanner. Основният ми проблем с архипелага беше липсата на информация и сигурност в придвижването, условията и сезона. 

Та след 3 седмици невротичното ровене, аз направих пробив! А именно Раджа Ампат, който се намираше на 400 евро от Куала Лумпур, но си имаше всичко - подходящ сезон, 1 ден път, актуални ревюта и най-най-важното - най-голямото изобилие на корали и рибки. Естествено на мен ми е жал да посетя сърцето на кораловия свят преди да съм била на някой претендент. Но Жижо само ми се смее на тъгата, че после никъде няма да искам да ходя на море. 

Навремето пътеписът на @ivooo с цялото изобилие на плъхове, глад и мизерия ми спря устрема и дори не бях поглеждала повече в тази посока. Но сега с изненада забелязах, че има чуден сайт на настаняванията в Раджа Ампат. Те си имат асоциация и се следи като с кодекс на честта всичко да е както е описано и по общ стандарт. Цените и придобивките във всяка къща са сходни, но с малки разлики - риф, изхранване, чистота, животни ( от лошите - мишки и буболечки) хамак и баня. 

И така последната седмица четох и претеглях възможностите ни, докато се уверя, че именно това искам и съм готова да го изживея. Особеното усещане за енергия и нетърпение да скоча ми подсказаха, че този път сме на прав път и най-сетне сме очертали финалното пътуване за годината. 

 

И отиваме в едно от последните диви места на планетата. Ще живеем 2 седмици в първобитни условия без ток, течаща вода, мрежи на прозорците, мобилна връзка и ресторанти. Дните ни ще минават в гледане на подскачащи по изгрев делфини, гонене на паяци от тоалетната, шнорхелинг, ядене и разходки в джунглата в търсене на цветя и редки птици. Нощите ще са особени - ще слушаме морето, буболечките и дори мишките, ще гледаме звездите и ако някога успеем се изкъпем, може да успеем да видим и някаква романтика от мястото. 

 

Понеже няма много хора с опит от мястото, си чета отзивите в сайта на асоциацията  - https://www.stayrajaampat.com/ultimate-raja-ampat-guide/news/raja-ampat-homestay-association/ . От тях ще избера местата с добри рифове, храна, чиста баня, хамак. Обаче ми е нужна помощ за дивото къмпингуване, както разглеждам престоя ни, та почвам с въпросите: 

1/ на близките острови няма болница. Нямаме и възможност да се обадим по телефона при спешен случай. Така че ми се иска да си купя някаква защита - противовъзпалителни и ако има нещо срещу отровни паяци 😉 Вероятно ще трябва да си купим и нощници, за да минимизирам шанса да ме полази някакво изчадие докато спя. Нямаме ток, така че не мога да включа машинка за комари. Има ли нещо, с което мога да си напръскам временния дом и да не идват никакви насекоми?  Ако не, има ли нещо, с помощта на което мога да ги изгоня от банята например? Мисля за кухненска запалка, защото сигурно не обичат огън, обаче не знам дали няма да изплаша тарантулата и да скочи върху мен. 

2/ във водата има съвети да влизаме с някакви костюмчета. Да не пипаме нищо и да ни предпазват от медузи. Но има ли други рибоци, от които да страним и какво да правим, ако не успеем..? Тези рифови акули няма да ни хапят, надявам се. А морските змии? А други страхотии? @ivooo?

3/ Няма течаща вода. Има бидони и някакви такива. Привиквам с идеята да има червеи и миши останки вътре. Обаче как да си перем банските? Аз не мога две седмици да не си пера нещата, колкото и малко да ми трябват? 

4/ тези трекове из островите - колко е опасно да ги правим без гид? Не че е много скъпо, но не мога ли да ходя на разходка без опашка? Ако се облека правилно с дълги панталони и блуза, не може ли да си се помотая из джунглата?

5/ багаж - научих, че ми трябва бутилка алкохол (къщите не продават), което значи, че трябва да пазаруваме в Соронг. Трябват ни вероятно поне 2-3 кърпи, щом няма да перем. И пижама. И плавници. И шнорхел и маска. И дрехи, обувки за преходи. Какво друго се взима, като ходиш в нищото? 

Препоръчва се и разговорник за местния език. Това пък откъде да го взема? Те могат ли да четат или аз ще сричам каквото там искам да питам?

@pikonio, слънчице, можеш ли да помогнеш малко на изнежената ни групичка?

  • Харесвам 9
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

До Соронг няма международни полети.  Най-удобно ми се струва да се лети през Макасар,  полетите до Соронг са преди изгрев,  като с Гаруда е 115 евро в посока.  С някакви други е малко по-евтино.  

По този начин ние хващаме изненадващо евтино фери до гара разпределителна остров Waigeo и от сутринта сме си в морето.  

От Джакарта полетите са малко над 200 евро в посока, от Бали също,  но с прекачване. 

С туристите са се появили и плъхове. Най-много се водят на остров Кри.  На някои от другите,  за които чета,  няма такъв проблем и се надявам срещите ни с този вид да не се състоят.  

Всъщност по едно време се замислих,  че ако имаме хубаво бунгало,  защото видях такова на Кри,  с вътрешна баня и дори душ,  може и да рискуваме.  Не за друго,  ами рифовете се водят  сред най-красивите. Обаче после прочетох,  че един плъх паднал от тавана върху писателя ни и в следствие на всеобщия уплах, го одрал.  А аз хич не искам животински драскотини на място без болници. Те и без друго раните ми не зарастват по месеци.  Та плъх на пода е едно,  плъх върху мен вече е ужас.  Задраскахме острова. 

Следващите препоръки за риф са на най-отдалечения сред големите 4 - Батанта. Има си и прилични бунгала с изписани оди,  възхваляващи храната от домакинята. Та той е с по-скъп трансфер,  но пък на мен ми харесва и искам 5 дни там.  

Много популярен е Gam.  В сайта на асоциацията не ми излиза като маркирам в търсачката good house reef, но в блога на едни англичани,  прекарали 6 месеца там,  много го хвалят.  Трябва още да чета, за да преценя, защото нямам 6 месеца. 

Настаняването в Раджа Ампат,  което ние ще проверим, е в guest houses на местните папуаси. Цената е много приемлива,  включва изхранване,  вода и чай.  Вече от въображението на домакинята зависи дали ще си доволен или не. Аз за всеки случай ще си сваля някой гайд 30 incredible recipes with ketchup.  Цените са между 350-450 хиляди на човек на ден.  Трансферите се водят много скъпи заради високата цена на гориво и празния курс на връщане, но не съм видяла повече от 100 долара за лодка,  което спрямо Борнео е без пари. 

За райски птици препоръчват главния остров. И много от малките.  Но сигурно има разлики във вида на разходката.  Ще чакам Иво да си довърши пакостите, с които е зает и да ми разкаже. 

А да, има такса за парка от 100 долара. Май важи за една година.  Англичаните много се кефят да си я избиват с 3-4 посещения.  Не знам дали и ние толкова ще се изкефим,  че да ползваме тази капка в морето като примамка да бързаме.  

Ето ги и тях, последното ми четиво:

https://remoteandafloat.com/raja-ampat-homestay-facilities/

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 10 часа, Lindt каза:

1/ на близките острови няма болница. Нямаме и възможност да се обадим по телефона при спешен случай. Така че ми се иска да си купя някаква защита - противовъзпалителни и ако има нещо срещу отровни паяци 😉 Вероятно ще трябва да си купим и нощници, за да минимизирам шанса да ме полази някакво изчадие докато спя. Нямаме ток, така че не мога да включа машинка за комари. Има ли нещо, с което мога да си напръскам временния дом и да не идват никакви насекоми?  Ако не, има ли нещо, с помощта на което мога да ги изгоня от банята например? Мисля за кухненска запалка, защото сигурно не обичат огън, обаче не знам дали няма да изплаша тарантулата и да скочи върху мен.

Мисля, че през нощта можете да ползвате и балдахин против комари, освен другите мерки. Ако си купите нощници, снимай Жижо и качи снимката тук, за видим дали ношницата няма някакъв кусур и да дадем 20-30 страници съвети. В студентските си години когато исках да накарам комарите по-бързичко да напуснат стаята ми, нагрявах със запалка по една от ония хартиени таблетки за изпарителите. Не я палех, а нагрявах, като гледах да дими възможно най-интензивно. Комарите се изнасяха като изтребители. Можеш също така на вратата и на прозорците на вашето обиталище (ако е пещера - на входната дупка) да залепиш лепенки „Забранено за комари и паяци!!!“ Ако можете да установите пълноценен контакт с домакините, попитайте ги дали има конкретни видове паяци/насекоми/гущери, от които да се пазите. Все пак не е нужно да пищиш през цялото време, докато сте на острова.

 

Цитат

2/ във водата има съвети да влизаме с някакви костюмчета. Да не пипаме нищо и да ни предпазват от медузи. Но има ли други рибоци, от които да страним и какво да правим, ако не успеем..?

Виж горното. Питайте домакините. Всъщност може би не е лоша идея да питате и други туристи, които имат повече опит с пребиваването на това място. Даже може предварително по форумите да намерите някой, който ще бъде там по същото време като вас и да се уговорите за един брифинг. Носете една допълнителна бутилка алкохол. Вземи на Жижо костюмчето от абитуриентския бал и качи снимки тук, за да видим как е изглеждал, когато е броил от 1 до 12 на висок глас.

 

Цитат

3/ Няма течаща вода. Има бидони и някакви такива. Привиквам с идеята да има червеи и миши останки вътре. Обаче как да си перем банските? Аз не мога две седмици да не си пера нещата, колкото и малко да ми трябват?

Ще гребеш от бидоните вода, в която не плуват разни такива неща като изброените от теб, ще преливаш в по-малък съд и там ще переш. Има разни таблетки за дезинфекция на водата, но не знам дали те устройват. Има и перилни препарати в малки пакетчета, еднократни дози. Можеш да вземеш и чифт-два силиконови ръкавици, даже три, само за теб. Според мен не е добра идея да носиш със себе си разни неща за еднократна или последна употреба, но всъщност ако не са много и можеш да организираш извозването им обратно до цивилизацията - защо не? Важното е да оставяте минимален отпадък след себе си на острова, по възможност - само органичен (храна).

 

Цитат

4/ тези трекове из островите - колко е опасно да ги правим без гид? Не че е много скъпо, но не мога ли да ходя на разходка без опашка? Ако се облека правилно с дълги панталони и блуза, не може ли да си се помотая из джунглата?

Много лоша идея! Ако все пак решите да излизате самостоятелно из дивотията, задължително уведомете поне двама души за намеренията си, включително за маршрут, очаквано време на завръщане и т.н. Още по-добре е някой от местните да ви даде съвети за маршрути, места или неща, които да избягвате, други, към които да се придържате и т.н. Включително се поинтересувай дали дългите панталони и ръкави наистина са правилното облекло. Аз навремето така от много ум прегрях зверски из чукарите на Пирин (а уж времето не беше горещо) и след това няколко часа буксувах като фадрома на баластра. Не мисля, че нещо такова би било добро за вас в непозната джунгла. Все пак не е лошо да си опресните/обогатите познанията по даване на първа помощ в диви условия и ако е необходимо - да вземете някой и друг бинт/фолио за завиване/инжекция против алергичен шок и т.н. Посъветвайте се с лекар.

 

Цитат

5/ багаж - научих, че ми трябва бутилка алкохол (къщите не продават), което значи, че трябва да пазаруваме в Соронг. Трябват ни вероятно поне 2-3 кърпи, щом няма да перем. И пижама. И плавници. И шнорхел и маска. И дрехи, обувки за преходи. Какво друго се взима, като ходиш в нищото? 

Препоръчва се и разговорник за местния език. Това пък откъде да го взема?

 

Каква пижама?! :ohmy: Нали нощници?

Вземете соларно зарядно за телефон, ако ще ползвате камерата или GPS-а, или нещо друго от него. Хартиена карта. Чифт уоки-токита с възможно най-голям обхват (4-5 километра и нагоре) и няколко комплекта батерий за тях. Непременно си носете по една хавлия и няколко пакетчета фъстъци, от което логично следва --> Don't panic!

 

Кажи какъв е местният език, за да потърсим някакъв разговорник из мрежата. Език или наречие?

 
  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

За пътуването: tiket.com редовно обявяват намаления за купуването на самолетни билети от тях. И в момента има. Не мога да кажа дали си заслужава, но си струва човек да провери. Всъщност имат и намаления за хотели, но не мисля, че вашият остров ще се класира.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще следя темата за идеи. 🙂

За плуването може да си купиш от Декатлон блуза и клин за сърфисти. Имат UV  фактор и ще пазят от опарвания на медузи или друга гад. Мен бидони не ме плашат, защото имам опит с тях. Мишка ме е хапала, та и това няма да ме стресне, затова давай смело инфото, да видим какво ще си харесам. 😀

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Lindt "Навремето" преди 1.5 години ми е темата 😀 не съм мислил да отказвам някого, а по скоро да дам полезна информация. Пак там съм отговорил на повечето ти въпроси и бях дал точно този сайт за настаняване. Него използвахме. Работи.

Това което рекламират като душ е онзи бидон с мишите додронки, но качен на по високо 😀

 На отиване пътувахме през Джакарта на връщане през Макасар. Може да погледнеш и Манадо за да останете няколко дена в Бунакен както искаше. 

Не е лошо да си дадете един ден на връщане резерва в Соронг. Не че има много за гледане, но всичко се случва. Може лодката да се счупи, времето да е лошо и да си изтървете полетите. Иначе взимате такси от хотела и му казвате какво ви се гледа в града. Това е мястото за сувенири и котеки 😊

 За плуване използваме блузи, а принцесата и клин, но е заради слънцето. Тези смешните костюми съм ги виждал само върху китайци. 

Нещо като национална униформа им е 😊. Понякога ги съчетават с боне и спасителна жилетка.😀

 

Не знам как си представяте джунглата, нещо като маркирани пътеки на Витоша вероятно. Там без мачете и на 1 метър не можеш да влезеш. А и да можеше като видиш някои от местните насекоми ще ти мине тутакси мерака. 

Както съм писал няма острови без плъхове, така че не отписвай някой по тази причина. А в каква конфигурация ще сте той отгоре, ти отдолу или обратно или просто ще се избягвате си е въпрос на вкус😊

 

 При около хиляда различни езика в Папуа мисля че е по лесно да започнеш упражнения за китките на ръцете 😊

Змиите и акулите не са опасни, но запомни че нищо не се пипа с голи ръце. 

 И да за всичко се косултирате с местните. Има ли течения и кога ( да не ви отвее с шнорхелите някъде в нищото). 

 Преди няколко години имаше изяден руснак. Те му казали 10 на пъти хората, че в онзи залив има соленоводен крокодил и да не се гмурка там, но той не ги послушал. 

Приключвам, че пиша от телефон. 

 

Ето и една за надъхване от друго място в Индонезия на което сме в момента. 

IMG_20190726_162451.thumb.jpg.2cbaea4bc2af369845a0809b879e71af.jpg

 

  • Харесвам 22
  • Браво 3
  • Смея се 2
Връзка към мнение
преди 10 часа, Goal & Boss каза:

Мисля, че през нощта можете да ползвате и балдахин против комари, освен другите мерки. Ако си купите нощници, снимай Жижо и качи снимката тук, за видим дали ношницата няма някакъв кусур и да дадем 20-30 страници съвети. В студентските си години когато исках да накарам комарите по-бързичко да напуснат стаята ми, нагрявах със запалка по една от ония хартиени таблетки за изпарителите. Не я палех, а нагрявах, като гледах да дими възможно най-интензивно. Комарите се изнасяха като изтребители. Можеш също така на вратата и на прозорците на вашето обиталище (ако е пещера - на входната дупка) да залепиш лепенки „Забранено за комари и паяци!!!“ Ако можете да установите пълноценен контакт с домакините, попитайте ги дали има конкретни видове паяци/насекоми/гущери, от които да се пазите. Все пак не е нужно да пищиш през цялото време, докато сте на острова.

 

Виж горното. Питайте домакините. Всъщност може би не е лоша идея да питате и други туристи, които имат повече опит с пребиваването на това място. Даже може предварително по форумите да намерите някой, който ще бъде там по същото време като вас и да се уговорите за един брифинг. Носете една допълнителна бутилка алкохол. Вземи на Жижо костюмчето от абитуриентския бал и качи снимки тук, за да видим как е изглеждал, когато е броил от 1 до 12 на висок глас.

 

Ще гребеш от бидоните вода, в която не плуват разни такива неща като изброените от теб, ще преливаш в по-малък съд и там ще переш. Има разни таблетки за дезинфекция на водата, но не знам дали те устройват. Има и перилни препарати в малки пакетчета, еднократни дози. Можеш да вземеш и чифт-два силиконови ръкавици, даже три, само за теб. Според мен не е добра идея да носиш със себе си разни неща за еднократна или последна употреба, но всъщност ако не са много и можеш да организираш извозването им обратно до цивилизацията - защо не? Важното е да оставяте минимален отпадък след себе си на острова, по възможност - само органичен (храна).

 

Много лоша идея! Ако все пак решите да излизате самостоятелно из дивотията, задължително уведомете поне двама души за намеренията си, включително за маршрут, очаквано време на завръщане и т.н. Още по-добре е някой от местните да ви даде съвети за маршрути, места или неща, които да избягвате, други, към които да се придържате и т.н. Включително се поинтересувай дали дългите панталони и ръкави наистина са правилното облекло. Аз навремето така от много ум прегрях зверски из чукарите на Пирин (а уж времето не беше горещо) и след това няколко часа буксувах като фадрома на баластра. Не мисля, че нещо такова би било добро за вас в непозната джунгла. Все пак не е лошо да си опресните/обогатите познанията по даване на първа помощ в диви условия и ако е необходимо - да вземете някой и друг бинт/фолио за завиване/инжекция против алергичен шок и т.н. Посъветвайте се с лекар.

 

 

Каква пижама?! :ohmy: Нали нощници?

Вземете соларно зарядно за телефон, ако ще ползвате камерата или GPS-а, или нещо друго от него. Хартиена карта. Чифт уоки-токита с възможно най-голям обхват (4-5 километра и нагоре) и няколко комплекта батерий за тях. Непременно си носете по една хавлия и няколко пакетчета фъстъци, от което логично следва --> Don't panic!

 

Кажи какъв е местният език, за да потърсим някакъв разговорник из мрежата. Език или наречие?

 

Благодаря 🙂 

1/ По принцип не се оставя нерециклируем отпадък там. Не знам дали е препоръка, за да не спомагаш за нарастващия проблем с боклука или е задължително, но ще си вземем боклуците с нас. 

2/ Мрежи има около леглото, но и преди са ме хапали през тях, а и коментарите за тяхното състояние са противоречиви. Аз си спомням при първото ни ултрабюджетно пътуване в Шри Ланка как се опитвам да легна, без да докосвам това гадно нещо и си мисля как срещу още 5 долара, можех да спя на чисто място.  Или идеята е да си нося моя? 

3/ Идеята за таблетки не е лоша, макар че не знам колко ще ми помогнат. Ак видя нещо прекалено гадно в бидона, май ще си стоя в солен вид, докато не ми го сменят. То нали е полезно за кожата 🙂 Но ръкавиците са чудна идея, ще си взема, със сигурност ще ми потрябват.

4/ За дрехите се съмнявам - в такава растителност не е удобно да се докосва до гола кожа, независимо дали ти е топло. А и свободен, лек панталон може да е по-комфортен от голота. 

5/ за езика

Цитат
  • If the homestay features above do not show that English is spoken, you'll need to use Bahasa Indonesia. In either case, keep it simple! Using the booking form is best for homestays that have one. Please don't use both - confusion will be the only result!.

Пишеше, че има разговорник в почти всеки дом, за да не разчитат на моята предвидливост да си купя. 

 

6/ Горе-долу така е поднесена информацията за настаняванията - цък  Тъй като на някои места, например това на Иво, местние не живеят наоколо и не са ти под ръка, не съм сигурна колко често мога да се консултирам с тях. И на какъв точно език да обсъждам паяците и джунглата. Под разходка без гид имах предвид да се отдалеча на 50 метра от бунгалото, около тези палми например, и да видя някакво птиче или кускус. Ако не става, може пък да се катеря по дърветата, но все някаква маймунщина трябва да свърша 🙂

3-3.jpg

dti1606idn0660.jpg

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 5 часа, ivooo каза:

@Lindt "Навремето" преди 1.5 години ми е темата 😀 не съм мислил да отказвам някого, а по скоро да дам полезна информация. Пак там съм отговорил на повечето ти въпроси и бях дал точно този сайт за настаняване. Него използвахме. Работи.

Това което рекламират като душ е онзи бидон с мишите додронки, но качен на по високо 😀

 На отиване пътувахме през Джакарта на връщане през Макасар. Може да погледнеш и Манадо за да останете няколко дена в Бунакен както искаше. 

Не е лошо да си дадете един ден на връщане резерва в Соронг. Не че има много за гледане, но всичко се случва. Може лодката да се счупи, времето да е лошо и да си изтървете полетите. Иначе взимате такси от хотела и му казвате какво ви се гледа в града. Това е мястото за сувенири и котеки 😊

 За плуване използваме блузи, а принцесата и клин, но е заради слънцето. Тези смешните костюми съм ги виждал само върху китайци. 

Нещо като национална униформа им е 😊. Понякога ги съчетават с боне и спасителна жилетка.😀

 

Не знам как си представяте джунглата, нещо като маркирани пътеки на Витоша вероятно. Там без мачете и на 1 метър не можеш да влезеш. А и да можеше като видиш някои от местните насекоми ще ти мине тутакси мерака. 

Както съм писал няма острови без плъхове, така че не отписвай някой по тази причина. А в каква конфигурация ще сте той отгоре, ти отдолу или обратно или просто ще се избягвате си е въпрос на вкус😊

 

 При около хиляда различни езика в Папуа мисля че е по лесно да започнеш упражнения за китките на ръцете 😊

Змиите и акулите не са опасни, но запомни че нищо не се пипа с голи ръце. 

 И да за всичко се косултирате с местните. Има ли течения и кога ( да не ви отвее с шнорхелите някъде в нищото). 

 Преди няколко години имаше изяден руснак. Те му казали 10 на пъти хората, че в онзи залив има соленоводен крокодил и да не се гмурка там, но той не ги послушал. 

Приключвам, че пиша от телефон. 

 

Ето и една за надъхване от друго място в Индонезия на което сме в момента. 

imageproxy.php?img=&key=e53f7c14265b8919IMG_20190726_162451.thumb.jpg.2cbaea4bc2af369845a0809b879e71af.jpg

 

Знаех си, че правиш нещо интересно 🙂 Къде?  Виждал ли си листа, големи колкото човек, върху които може да легнеш? Тези май са в северната част на Малайзийско Борнео, но при сърфистите, доколкото разбирам и са истински.

66441193_1308886402604004_9062183464719089664_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_oc=AQlB6g_KZ8CfXDUB9VXttuJaPnuJJ79c6jOYK4tf4HCZYF8GwIi_PLQjY6hROSnJ3Q4&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=0b53dcd9610d44f5e7f3300767c1edb0&oe=5DA96E5C

 

За Бунакен нямаме време. Тоест няма смисъл да режем от Раджа Ампат. То там Пламена се къпеше от сходен бидон, така че не го приемам като задължително да се комбинират. Все пак имаме още много години да живеем, поне така се надявам. 

 

За джунглата - не сме толкова тъпи. Просто четох bird report и останах с впечатление, че има изградени конкретни маршрути с път. И понеже нямаше пукната снимка в 10 страници текст, нямам идея как изглеждат тези места. А някои започваха от селото. И са кратки. Та си мислех, че мога да се разходя без гол туземец да ми проправя път с мачете 🙂 

 

Иначе аз нищо не пипам доброволно. И няма да ходя при крокодила. Вчера го обсъждахме него. То си е готино да правиш вечерна спявка за всичко изчетено през деня. Просто като си знам късмета, някоя дружелюбна гадина ще иска да ме сдъфче. Ей така, защото излъчвам положителни вълни или приличам на люлка. Та като ме гризне тази 50-100 см акула, нищо ли няма да ми стане? А в пясъка има ли заровени неща с отровни шипове? 

 

Аз предпочитам да намеря място без плъхове. Тоест 3 места без плъхове. Всъщност хлебарките ме ужасяват повече, затова не питам дали има. Не ми и казвай, моля. 

Този живее на моя остров Батанта 🙂 

Image result for Blue-Spotted Tree Monitor Varanus macraei

Весело изкарване 🙂

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към мнение

@ivooo, няма ли вече да се връщате? Аз с такова нетърпение чакам да ви свърши пътуването, че на твое място бих си шляпнала един зад врата. 

Много еднообразна информация има в нета. Не мога да разбера разликата между различните острови. И не знам дали може да си правим шнорхелинг от брега по цял ден или е опасно през половината време. И какви са тези така страшни течения навсякъде? Щото например тежкият преход до водопад е 1 км, ама за теченията не знам дали да се държа подигравателно като ги наричат силни. 

Със съпровод от лодка с местен ли трябва да си плувам около бунгалото или мога да скоча и това е? 

И ми е много важно да разбера на тези малките акули къде са им родителите? Никой ли не ги е срещал? Мен май ме е страх от тях. Над 40 см ли са? 

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 8 часа, mimcho каза:

Но това, което видяхме под водата надмина всичките ни очаквания. Корали, коралови градини, цветове, форми и всичко живо, живо. Толкова много цветни риби, огромни пасажи, познати и непознати видове и ние част от тях. Не можех да повярвам, че го виждам с очите си и го преживявам. Само съжалявам, че винаги вече ще сравнявам и ще искам да виждам такава красота.

От цялото пътуване се прибрахме с един турист повече, който вече е на 9 месеца.

20180218_081331.jpg

20180221_112409.jpg

20180221_114141.jpg

20180221_183428.jpg

OI000018.jpg

20180218_083939.jpg

20180223_064559.jpg

   Най важното сте свършили :yahoo: . Ами това си е наполовина папуас ! 

 

Не се безпокой за сравняването . Има много готини места . А още по хубаво е че може сам да ги откриеш . Както направихте вие.

 

Не няколкостотин човека с една програма за Исландия , Йордания, Бали , Сицилия или за някъде другаде . С екскурзовод  Буда разбира се . Като екскурзиоонно летуване . Обсъждат се програми. Графици по дни и по часове . Ужас.

 

 Трудното е всъщност да разбере всеки какво му харесва . А като му хареса нещо да не прави само него ами  да пробва и нещо друго защото може и то да е готино.

 

П.п. И кой чисти общото WC в крайна сметка :biggrin: .

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 2
Връзка към мнение

Благодаря @mimcho!

Гледах вчера за Gam. По принцип сред малкото изписано за престоя в Раджа Ампат, се откроява Baser Bay. Всъщност целият залив, където са 3 къщите за гости. И всички посетители са много доволни от рифа, но има трайни проблеми с overbooking и организация. И на мен не ми се иска да рискувам декември. 

Харесах си https://www.stayrajaampat.com/accommodation/mandarin-homestay/

И твоята има добър рейтинг, но забравих защо харесах повече Мандарините 🙂 Извадила съм си тези неща от отзивите, за да не ги проверявам пак: 

Цитат
The snorkeling is really excellent if you walk for about 20 minutes to the end of Kapisawar village and then turn right in the water.
In the early evening two cute kuskus are regular guests at Nudibranch HS, 100 m to the right.
Great birding although the guide really only escorts you to the place to see red bird of paradise. No need to hire guide if just birding the trail, although the local guide’s son was great at pointing out birds, whereas his father doesn’t really seem all that interested in birding per se.
There’s great reef about a 20m snorkel from the cute over-water bungalows. Saw walking sharks in the evening swimming in the shallows underneath the huts!

Мисля, че само едни хора срещнаха плъх.  Имат удобно изнесени цени за туровете, които все още нищо не ми говорят, но изглежда няма да е скучно: 

image.png.49834cde26e58bbd9fcd6552893e346a.pngimage.png.7ede11559a3313a4e800a66a39cb3bdf.png

 

Имаш ли някакви впечатления от тези точки? 

 

Освен тази къща, гледам и Пам и Арборек. На втория има ток и бира. И може да обиколиш острова 3 пъти пеша. Но се чудя за 12-13 дни дали няма да ми дойде много местенето. 

 

На Пам съм си харесала тези - https://www.stayrajaampat.com/accommodation/pam-guesthouse-homestay/. Имат предложен пакет с трансфери от Waisai и трипове. За 500 евро 4 дни. Като се начета за островите и избера какво да правим, ще им пиша да проверя дали не може да се поразтегли малко предложението им и да е за повече дни, с трансфер до друг остров и повече нощувки. Но вероятно от там ще правим Pianemo. 

image.png.2b91900cdf6261bb006c38dc4fe52139.png

 

Остава въпросът за пилетата. Вгледахме се в себе си и няма да ходим на трекове с преспиване. Само моренце. Обаче къде ще гледаме тези смешни животинки  още не знам. 

https://www.youtube.com/watch?v=bbLpZn4B7b0

 

Сега освен да взема да тръгна за работа и да се сетя какво всъщност щях да питам 🙂

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

  

    Арборек е доста голямо и добре подредено село . Има ток ,вода, обхват , магазинчета , църкви и училище , две малки пристанища . Къщичките за гости също изглеждат прилично 

 

1010506876_IMG_20171108_171358(2).jpg.26e225b7c65c7db1ea0ccc43b6d09884.jpgIMG_20171108_172523.thumb.jpg.bf1e702bfd95ba301338b620c8b2cb16.jpg1805630128_IMG_20171108_173409(2).thumb.jpg.1141e364c94aadd8429d92ae3c63514b.jpgIMG_20171108_173752.thumb.jpg.4351a440ed01f34327489033cbae64d0.jpgIMG_20171108_174212.thumb.jpg.8552d968788411d7bbb0255fe056c590.jpgIMG_20171108_174403.thumb.jpg.0ea3022545e433d34b9dfaaf685945de.jpgIMG_20171108_174904.thumb.jpg.da5c0920c16eb621ef5f6bd20034f224.jpg

 

 

Тук въпроса е  , къде е това извън цивилизацията от заглавието . 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
Преди 1 час, ivooo каза:

  

    Арборек е доста голямо и добре подредено село . Има ток ,вода, обхват , магазинчета , църкви и училище , две малки пристанища . Къщичките за гости също изглеждат прилично 

 

1010506876_IMG_20171108_171358(2).jpg.26e225b7c65c7db1ea0ccc43b6d09884.jpgIMG_20171108_172523.thumb.jpg.bf1e702bfd95ba301338b620c8b2cb16.jpg1805630128_IMG_20171108_173409(2).thumb.jpg.1141e364c94aadd8429d92ae3c63514b.jpgIMG_20171108_173752.thumb.jpg.4351a440ed01f34327489033cbae64d0.jpgIMG_20171108_174212.thumb.jpg.8552d968788411d7bbb0255fe056c590.jpgIMG_20171108_174403.thumb.jpg.0ea3022545e433d34b9dfaaf685945de.jpgIMG_20171108_174904.thumb.jpg.da5c0920c16eb621ef5f6bd20034f224.jpg

 

 

Тук въпроса е  , къде е това извън цивилизацията от заглавието . 

Няма душ 🙂 Това е най-големият компромис в живота ми, продиктуван единствено и само от желанието ми да видя конкретното място.  Обичайно дори споменаването на хижа предизвиква тръпки на отрицание, които не могат да се компенсират с никакви убеждения. 

Всъщност заглавието е моето възприятие за мястото, но по никакъв начин не е причина за желанието да отида. Аз съм друг тип - обичам да ми е подредено,  чисто,  скучно.  Тип северна държава. 

Затова и се подготвям психически 6 месеца 🙂

  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, Lindt каза:

Няма душ 🙂 Това е най-големият компромис в живота ми, продиктуван единствено и само от желанието ми да видя конкретното място.  Обичайно дори споменаването на хижа предизвиква тръпки на отрицание, които не могат да се компенсират с никакви убеждения. 

Всъщност заглавието е моето възприятие за мястото, но по никакъв начин не е причина за желанието да отида. Аз съм друг тип - обичам да ми е подредено,  чисто,  скучно.  Тип северна държава. 

Затова и се подготвям психически 6 месеца 🙂

Е добре де, защо ще си мъчиш душата?Не те разбирам.

Нали човек отива на ново място, за да се кефи, да му е приятно и да види нещо ново.

 

 

Връзка към мнение
преди 14 минути , AlexandraKo каза:

Е добре де, защо ще си мъчиш душата?Не те разбирам.

Нали човек отива на ново място, за да се кефи, да му е приятно и да види нещо ново.

Принципно споделям виждането, но всяко правило си има изключения. За един причината за изключенията е едно, за друг друго.

Понеже и аз глася пътуване много извън комфортната зона за мен, ама не като това на Линд, та се изкажа по въпроса. Понякога причината за излизане от комфортната зона може да е балансът между желанието да видиш нещо и негативите свързани с това. Често дори е трудно да се определи точната граница на комфортната зона, преди да си направил проверка и е възможно човек да не изключва определени неща от живота си -  свикнал си да се къпеш всеки ден, че даже и по няколко пъти на ден и го правиш, ама може да не се окаже чак толкова голям проблем, ако пропуснеш някое и друго къпане. Ако гледките под вода са веднъж, ако имаш приключенски дух и жадуваш за по екстремни пътешествия, ако искаш да видиш по девствена природа може да жертваш три дни къпане, в крайна сметка има море, та няма да си толкова мръсен. То там на място няма и кой знае какви замърсители, освен самият индивид. До преди 50-60 години, в страната, а на места и до днес, къпането е веднъж в седмицата и си е празник 😀, та чак такова мачение едва ли е 😉. Аз бих го направила.

При мен обаче не може да се постигне необходимия баланс между желание и несгоди, ако трябва да избирам между гледки, природа, приключение и ужаса да съжителствам с разни влечуги, несекоми и др. същества, та било то и напълно безобидни.

 

Иначе и аз следя темата с интерес, но само до там. За мен желанието да видя подобни места е доста по - малко от дискомфорта, на който ще бъда подложена т.е. ще е налице повече от мъчение 😂.

Та, Алекс, ако се замислиш и ти си търсила и все още търсиш такъв баланс, просто вероятно нямаш чак такова желание за такива места, поради което не го и правиш.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 6 часа, AlexandraKo каза:

Е добре де, защо ще си мъчиш душата?Не те разбирам.

Нали човек отива на ново място, за да се кефи, да му е приятно и да види нещо ново.

 

 

Мисля си, че душата ми няма да се мъчи. По-скоро тялото 😉 Предполагам, че всеки има места, заради които е готов да направи компромис. И аз си имам кратичък списък с такива. Някои хора пренебрегват усещането за безопасност, ние не сме такива. Но желанието за комфорт е по-лесно за заглушаване. Трябва просто достатъчно голям морков. 

Конкретно аз искам да видя как е изглеждало дъното на океана навсякъде някога. И искам да слушам вълните през нощта без замърсителния шум на коли.

И .. ами просто искам да посетя това място и да проуча свои усещания и размисли от заобикалящия ме там свят. 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

  @Lindt  ето и края на моята тема за Раджа Ампат . Не знам доколко ще ти е полезен , но аз съм ти благодарен за сръчкването ,защото отново си преживях  пътуването !

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 9 часа, ivooo каза:

  @Lindt  ето и края на моята тема за Раджа Ампат . Не знам доколко ще ти е полезен , но аз съм ти благодарен за сръчкването ,защото отново си преживях  пътуването !

Знам, абонирана съм 🙂 Много ми хареса темата ти. Аз пиша как се чувствам на място и какво мисля за това, което правя там.  После като го препрочета, съм много доволна. Така че да, разбирам защо ми благодариш 😛 

Като цяло не срещам такива разкази за Раджа Ампат, а напътстващи повърхностни ръководства. И ми изглеждат еднакви. Пълна досада, а и не задълбава в посоките, които ме вълнуват. 

Например вече съм прочела 40 коментара за храна и все още не знам какво ще ям там 🙂 Например ако си замъкна 2 лимона, тази варена зеленилка дали ще прилича на морска хорта? Може ли ако сме близо до селото, да купя нещо и да ми го сготвят? Риба имам предвид, хич не изпадам във възторг, че някъде правят пиле. Може ли да си взимаме плодове? Аз много обичам плодовете в Азия, нищо че маркуята от Петрич е непобедима като вкус 🤣

Хич не си ги представям тези села. Те имат ли крави? Защото ако нямат, как дават мляко за кафето на някои места?

Чета за някои мюсюлмански села - това значи ли, че някакви джамии ще вият наоколо по никое време? Има ли много индонезийци по островите? Те много обичат да се снимат с мен. С Жижо не толкова, че му е тъмна косата. 

Има много препоръки за шнорхелинг турове. Този или онзи са много добри. Ама аз не знам какво значи да са добри гидове.

 

Продължавам да се тревожа, че не разбирам нищо конкретно за теченията. Избрах дестинацията, за да си плувам около къщурката. И затова мислех за 13 дни да сменя няколко къщурки, за да има различен housereef. Обаче ако течението ме прати върху коралите? То към брега ли ще ме влачи? Може би трябва да си избера къща на пясъчен бряг и там някаква seagrass, за да може морето спокойно да си ме изхвърля там. 

Или пък ще ме влачи навътре и настрани. Ако трябва да сме през цялото време с лодки, тогава какво значение има рифа около къщата? То може и на 3 км да ходим с лодката. Може всеки ден от една къща да ни водят на различно място. Защо ще я сменям с друга? 

Ако всеки ден така или иначе сме на лодка, евентуално с други хора, може би ни трябват къщи с 5 бунгала, а не 1-2, за да си споделяме разходите. Хич не държа по цял ден да плувам с компания, но ако ще е по-безопасно, поне може да ни облекчи бюджета на пътуването и ще спести време за организиране и тръгване. 

Така пък почва да изглежда като организирана екскурзия - днес ще обикаляме отляво, утре вдясно, в сряда на 5 км, в четвъртък на 10. 

И аз забелязах, че за всяка птичка има отделна цена и тур. Може би ако живеят на различно място, има смисъл. Но ако са на една и съща пътечка, ми е много смешно като идея. Може да отидем на няколко разходки. Ако съдя по леглата, и без друго няма да спим до късно. Пък и ако сутрин е отливът, а сме будни, защо не. 

Помниш ли как се казва къщата на Онуфри? Искам да сравня ревютата с твоето и тези на къщите, които съм набелязала, за да преценя доколко са реалистични.  

Върти ми се идеята, ако ми хареса това пътуване, просто да те следвам с няколко месеца интервал, за да свикна с идеята за предстоящото. Не навсякъде, ние засега няма да се гмуркаме. Но много харесвам малките шарени неща в дълбокото, така че след някоя година.... на по-лесно място. 

Вие защо не сте ходили на Галапагос? Мога и за там да пусна тема, да проверя кой какво ще сподели. 

  • Смея се 1
Връзка към мнение

  Намерих го най-после . Бунгалата на Онуфрий Yenkarom Homestay . Няма го в сайта защото не си бил плащал членския внос 🙂 . 

 

За храната все някак ще оцелеете 10-на дена . Но за всеки случай си вземи нещо в багажа .  Мисли си че ще е гадна . Така ако ти хареса ще си приятно изненадана 🙂 . Зависи явно от домакините . @mimcho  очевидно е извадила късмет като гледам онези апетитни кексчета 🙂 . 

 

 Района е почти изцяло християнски и няма виещи ходжи . В Соронг има готина джамия за гледане . Проблема със заселниците от други части на Индонезия  доколкото съм чел е сериозен за цялата провинция , защото се променя много бързо и етническия и политическия и културния и облик .

 

 За домашния риф ,  колкото и ревюта да прочетеш няма да се ориентираш . Причината е проста . На преситени простаци като нас каквото и да ни показват ще е трудно да ни развълнува , а друг подскача и квичи от всяка шарена риба папагал .  Та зависи кой е писал ревюто . По същата причина е трудно да се отговори дали ще си плащаш екскурзия с лодка или не .  Зависи какво сте виждали досега . 

 

 Да се местиш от къща на къща като си плащаш за това със загуба на време , събиране на багаж и скъп трансфер според мен е излишно . Той океана е един и същ там та рифовете няма да са много различни .  Не си представяй че на единия примерно има само слонове , а на другия жирафи  🙂 . 

 Може би една седмица мизерийка и след това една лукс някъде би било по добре . В крайна сметка ако много ти хареса пак може да дойдеш . 

 

За акулките .    Ние не им влизаме в менюто . При над 100 милиона!!!!  акули убити от хората на година . Голяма част от тях по мъчителен начин с отрязани перки и пуснати обратно да умрат в океана има само няколко човешки жертви . 

 

 Почти без изключение от кръвозагуба. Акулата от любопитство или погрешка захапва човека , прави една крайно отвратена физиономия плюе настрани два пъти с погнуса 🙂  и си заминава. Няма опасни акули в района .  По скоро е късмет е да видиш и снимаш някоя по голяма там.

 

 Теченията са опасни и на нашето море ,  но никой не е спрял за това да го посещава . Не са по различни и в Раджа Ампат , както и начините за реакция , така че естествено сами на домашния риф . Не ви трябва бавачка . И .....то се усеща .Като те дърпа на някъде където не искаш да ходиш е ясно , че трябва да спреш да снимаш онази риба със странното изражение и ярки цветове примерно . За гмуркачи наистина може да са опасни и е по различно.

 

  За многото бунгала и спането в населено място . Поне на мен ми се губи смисъла и романтиката . Особено с тези рогозки вместо стени. 

Тези 3-те наколни ми изглеждат добре . Може и мишките да не могат да ви докопат като сте там 🙂

 

   В Галапагос най добрите места за гмуркане са достъпни само с liveaboard . За да се вземе такъв на добра цена  начина е да седиш в Гуаякил или Кито една седмица и да дебнеш . Така от 5-10000 долара на човек за седмица може да ги вземеш за 2-2500 . Разликата си заслужава 🙂 . Иска се време . Същото важи и за круизните корабчета без гмуркане . А най добре е да се направи едно круизно и едно с гмуркане едно след друго . Още повече време .

От значение е и сезона . В един сезон се виждат едни неща под водата . В друг други . Имаме семеен конфликт на интереси 🙂 . И да добра идея е за

тема. 

 

    @Lindt Пишеш чудесно , а напоследък и снимките са ви много добри , не е нужно да ходиш някъде за материал . Мисля че разказа би ти се получил добре даже да опишеш  тоалетната на  двора .

 

  Където и да решите да отидете или останете ще е добре , ще е забавно и ще е различно . Не за друго а защото сте двамата . И пак двамата трябва да го измислите . 

 

 

 

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

@Lindt,

Видях, че и аз съм гледала Мандарините, но нямам конкретни впечатления от техния риф, и настаняване. Всичките изброени от тях турове сме направили и всеки един от тях си заслужаваше.

Не знам дали ще успея да ти помогна с точни напътствия, но ще опитам. Просто ние обичаме да се впуснем в приключението, да изпитаме удоволствието от неочакваните случки, срещи и места, които са ни се показали. И както писах, храна, спане, гадинки не ни притесняват и може да не съм забелязала притеснителните за други хора детайли. Надявам се ще можеш да извадиш за теб полезна информация.

 

Friwen- малък остров срещу Gam и много близо до нашите къщички. Там се насладихме на 20 - 30 метров отвесен риф. Красотата му можеше да се види дори и само със шнорхел. Тогава в онзи момент на този риф нямаше течения и видимостта беше кристална може би до 20 метра. Беше неделен ден когато слязохме на острова, хората от най- близкото село на Gam бяха дошли със семействата си за неделния пикник, а децата се забавляваха в своя аквапарк. Всички се събраха около нас и ние се включихме в люлеенето на въже и скачане във водата, снимки с морски звезди, които децата вадеха за нас, и разбира се общи снимки с цялото село. 

 

Pulau Yeben- около този остров видяхме много манти само със шнорхелите. Имаше силни течения на места, но нашите гидове ни насочваха къде и кога да скочим от лодките. Мантите бяха срещу с течението с отворена уста в очакване на хапването. Успяхме да видим доста големи екземпляра.

 

Arborek- Аз мога да кача почти същите снимки като на @ivooo. В селото има малки улички и повече хора, има вода и бира, има дайвинг центрове, но аз не бих избрала там къща. Някак си там я няма магията на далечния самотен остров, който е само за теб. Около острова има много красиви места за гмуркане и шнорхелинг. 

 

Piaynemo- Предполагам, че от всяка къща за гости ще го предложат, защото какво е Raja Ampat без снимка от платформата на фона на кораловите острови. От Нашата къща в една посока до Piyanemo беше около два часа с лодката. На връщане спряхме да обядваме в Arborek, разгледахме селото, имахме шнорхелинг около острова, спирахме на малки пясъчни острови за снимки и се прибрахме на залез.

 

Kri- На мен този остров и всичко, което видяхме около него най- много ми хареса. Мястото беше между Kri и Mensuar- Yenbuba Village. Нямаше никакви течения близо около островите, имаше течение между двата, но не беше трудно за преминаване през него, много топла кристална вода, много, много красиви корали, огромни пасажи, кристална вода до много голяма дълбочина. Но искам да подчертая нещо- в последния ден решихме да се върнем на местата, които най- много ни харесаха и едно от местата беше точно тук. Не беше същото. Нямаше толкова много огромни пасажи, имаше по- голямо течение, водата беше по- студена и прозрачната вода не беше толкова прозрачна. Имай го предвид и това, че нещата не могат да изглеждат винаги по- един и същи начин.

 

Пишеш че имаш 12- 13 дни и може да разделиш дните между 2 къщи, за да не се налага да се връщаш по един и същи маршрут. Например да започнеш от Gam или Kri и след това на Fam. 

 

Има много красиви места навсякъде около островите. Не е само една или две коралови градини. Аз не мога да кажа, кое място е моя фаворит, защото не бих останала всеки ден на него. Ще ми се иска да видя и друго, и за това ние прекарвахме много време с лодката. Нямаме цял ден, в който сме останали само на нашия риф.

 

Течения- Не може да се даде еднозначен отговор. Теченията се променят, силата им също. В нашия залив пред къщите нямаше течение. Мъжът ми решил да излезе от залива и с плуване да стигне до съседното заливче и да се върне по пътечката по сушата. Описва, че в един момент толкова силно течение го е подхванало, че не успявал дълго време да излезе от него и доста се е изморил докато се върне на скалата на брега. В този момент едно момиче от нашата група решава да дойде до него. С ръкомахане и викане я накарал да се върне обратно. После каза, че се притеснил доста, че девойката може да попадне в течението. В същото време всеки ден една жена от съседния скъп курорт преминаваше пред очите ни и плуваше извън залива сигурно по 2 часа, и лекотата с която плуваше не показваше да е в течението.

 

Отлив- в нашият залив нямаше голям отлив.

Акулите- тук на снимката (мястото е на Wayag), местните им хвърляха храна и те идваха съвсем близо до брега. Това бяха лимонови акули. Аз на друго място не видях акула, а ми се искаше. 

 

Храната- всеки ден закусвахме с кекс или панирани банани, нещо както пържени понички, ориз и задушени зеленчуци.

Обяд/ вечеря- риба на скара или панирана, ориз, задушени зеленчуци, патладжани с доматен сос, панирани банани.

Плодовете ни липсваха, защото и ние много обичаме всички азиатски плодове. Може да се запасите в Соронг, но ние имахме само няколко часа между фери и самолет и не знам какво се предлага на пазарите.

Водата беше от пластмасови туби. Бира нямаше, защото можехме да си донесем, но нямаше къде да я изстудяваме.

 

Аз не съм се чувствала на организирана екскурзия. На спотовете си бяхме само ние. В делечината виждахме големи лодки на дайвинг круизите, но много рядко виждахме самите тях. 

 

Надявам се да успявам да ти дам информацията, от която имаш нужда.

 

 

 

20180219_091707.jpg.7ae0855e4460c78825c1ba44f3417e75.jpg

 

20180218_123222.jpg

20180218_124029.jpg

20180219_093034.jpg

20180219_094359.jpg

20180221_102951.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 7
Връзка към мнение
преди 2 часа, ivooo каза:

  Намерих го най-после . Бунгалата на Онуфрий Yenkarom Homestay . Няма го в сайта защото не си бил плащал членския внос 🙂 . 

 

За храната все някак ще оцелеете 10-на дена . Но за всеки случай си вземи нещо в багажа .  Мисли си че ще е гадна . Така ако ти хареса ще си приятно изненадана 🙂 . Зависи явно от домакините . @mimcho  очевидно е извадила късмет като гледам онези апетитни кексчета 🙂 . 

 

 Района е почти изцяло християнски и няма виещи ходжи . В Соронг има готина джамия за гледане . Проблема със заселниците от други части на Индонезия  доколкото съм чел е сериозен за цялата провинция , защото се променя много бързо и етническия и политическия и културния и облик .

 

 За домашния риф ,  колкото и ревюта да прочетеш няма да се ориентираш . Причината е проста . На преситени простаци като нас каквото и да ни показват ще е трудно да ни развълнува , а друг подскача и квичи от всяка шарена риба папагал .  Та зависи кой е писал ревюто . По същата причина е трудно да се отговори дали ще си плащаш екскурзия с лодка или не .  Зависи какво сте виждали досега . 

 

 Да се местиш от къща на къща като си плащаш за това със загуба на време , събиране на багаж и скъп трансфер според мен е излишно . Той океана е един и същ там та рифовете няма да са много различни .  Не си представяй че на единия примерно има само слонове , а на другия жирафи  🙂 . 

 Може би една седмица мизерийка и след това една лукс някъде би било по добре . В крайна сметка ако много ти хареса пак може да дойдеш . 

 

За акулките .    Ние не им влизаме в менюто . При над 100 милиона!!!!  акули убити от хората на година . Голяма част от тях по мъчителен начин с отрязани перки и пуснати обратно да умрат в океана има само няколко човешки жертви . 

 

 Почти без изключение от кръвозагуба. Акулата от любопитство или погрешка захапва човека , прави една крайно отвратена физиономия плюе настрани два пъти с погнуса 🙂  и си заминава. Няма опасни акули в района .  По скоро е късмет е да видиш и снимаш някоя по голяма там.

 

 Теченията са опасни и на нашето море ,  но никой не е спрял за това да го посещава . Не са по различни и в Раджа Ампат , както и начините за реакция , така че естествено сами на домашния риф . Не ви трябва бавачка . И .....то се усеща .Като те дърпа на някъде където не искаш да ходиш е ясно , че трябва да спреш да снимаш онази риба със странното изражение и ярки цветове примерно . За гмуркачи наистина може да са опасни и е по различно.

 

  За многото бунгала и спането в населено място . Поне на мен ми се губи смисъла и романтиката . Особено с тези рогозки вместо стени. 

Тези 3-те наколни ми изглеждат добре . Може и мишките да не могат да ви докопат като сте там 🙂

 

   В Галапагос най добрите места за гмуркане са достъпни само с liveaboard . За да се вземе такъв на добра цена  начина е да седиш в Гуаякил или Кито една седмица и да дебнеш . Така от 5-10000 долара на човек за седмица може да ги вземеш за 2-2500 . Разликата си заслужава 🙂 . Иска се време . Същото важи и за круизните корабчета без гмуркане . А най добре е да се направи едно круизно и едно с гмуркане едно след друго . Още повече време .

От значение е и сезона . В един сезон се виждат едни неща под водата . В друг други . Имаме семеен конфликт на интереси 🙂 . И да добра идея е за

тема. 

 

    @Lindt Пишеш чудесно , а напоследък и снимките са ви много добри , не е нужно да ходиш някъде за материал . Мисля че разказа би ти се получил добре даже да опишеш  тоалетната на  двора .

 

  Където и да решите да отидете или останете ще е добре , ще е забавно и ще е различно . Не за друго а защото сте двамата . И пак двамата трябва да го измислите . 

 

 

 

 

Ай, има двама доволни от храната в трипадвайзер. Отивам за наръчника за рецептите с кетчуп, явно ще влезе в употреба. По-големият удар обаче идва от това, че Бири ми беше резервният план за престой, заедно с Батанта. Ако видиш ли, ми се стори много комерсиално на Гам и Амборек и си търся мой остров 🙂 Сега хем знам, че има плъхове, хем изобщо не е моят остров. Ще  си търся в Западно Уайгео или както се чете това 🙂

https://www.stayrajaampat.com/accommodation/biryei-homestay/

 

Натъжи ме за акулите. Имам известен проблем при мисълта за китайците и точно акулите, панголините и вековните дървета са основната причина за това. 

 

Аз не знам кое е точно луксозно място. Харесвам ей този хотел - Raja Ampat Dive Lodge 

И то защото ми звучи напълно реалистично да видя мида, пълна с риби там: 

Gallery image of this property

 

По принцип ние не сме преситени от рифове. Най-здравият, който сме виждали, е на средното Гили, което ще се съгласиш, е много малък опит. Но ми беше много гадно как лодките газят директно през коралите, срещнахме ранено костенурче и самата идея да прегазя целият свят долу, за да вляза или да участвам в простотията в лодките сериозно ме изнерви и ми секна ентусиазма за морски пътувания. Сега пак се е събудил, та гледам да го използвам.

А ни е било най-приятно на Ко Тао, но там не бих нарекла коралите особено живи. Но имаше рибки, които хрупаха във водата и ги чувахме. И си спомням, че бяхме много щастливи. 

 

За бунгалата над водата и аз размишлявам. Плъховете се пренасят с кораби, така че явно нямат проблем да си пребивават над водата. Ама пък звучи готино да спя във водата. Та може и да си намеря такава къща. Тези са най-препоръчваните на острова: 

https://www.stayrajaampat.com/accommodation/raja-ampat-kalabia-homestay/

Бонус - има и изгрев, и залез. Минус - много близо са едно до друго, а и тоалетната е на брега 🙂 

 

За Галапагос ни отмениха полетите 😞 , а сега се появи промо на билети точно за края на годината, когато сме в Азия. Така че ми е рано да чета. И съответно да питам, така че темичката ми ще умре. 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, mimcho каза:

@Lindt,

......

 

Надявам се да успявам да ти дам информацията, от която имаш нужда.

 

20180218_123222.jpg

20180218_124029.jpg

20180219_093034.jpg

20180219_094359.jpg

20180221_102951.jpg

Разбира се, че ми даваш информация 🤗 . Дори ние да пропуснем района, който описваш, със сигурност е добре да има информация за други хора. Даже ако разкажеш повече за пътуването до Wayag, ще ми е много интересно. Защото ние сме двама и със сигурност няма да го включа. 

 

Да, представям си, че може да почнем с Арборек, Пианемо и пясъчните Пам. И след това на Гам да си разделим времето между нашия риф, някое мърдане с лодка и джунгла с птички.

Кри не е нашият остров - не ми харесва идеята, че няма вода и има най-много хора и плъхове. 

 

Другата опция е да помисля за седмица с повече екскурзии от гестхаус и няколко дни в резорт. 

Връзка към мнение
преди 2 минути , stefanrusev каза:

tiket.com ако още не си купила вътрешния полет.

Още не съм. Мислиш, че ще намали нещастието от около 440 евро ли? Ще проверя през септември, когато вероятно ще купуваме билети. Всъщност аз не съм се абонирала за промо на airasia/garuda и май трябва да го направя това, а не да разчитам на сигнализация във форума. 

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.