Прескочи до съдържание

Теч на данни от НАП

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 39 минути , luba_rizova каза:

За самоосигуряващите се и фирмите ми се струва адска работа. 

На тези лица, данните са им свободно достъпни в търговския регистър.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 21 минути , Ivko каза:

67355037_1265922326908103_9139216559326101504_n.jpg

Ами и това не е ясно дали работи,че според нея не са изтекли данни, а според тази на НАП са...

П.С. Ама не мисля,че има смисъл да проверявате..всички сме в кюпа 😂 ако е както казват около 5 млн. души ами то само на непълнолетните, които нямат лични карти не са 

За младежите, които са подавали само данни че са били студенти - примера ми е за учащи в чужбина, няма 

Публикувано:
преди 2 минути , bulpa каза:

данните са им свободно достъпни в търговския регистър.

Потвърждавам. На всички фирми, които съм регистрирала лично, л.карта има само при нотариалната заверка на подписа. Сравних декларацията, която съм изпращала на бъдещия собственик и заверената такава. Различават се - в моята няма л.карта, в официалната има. И структурата на декларацията е променена, явно от нотариусите.

Относно НАП.

Отмързя ме и проверих - последно са изисквали №/дата на лични карти в годишните данъчни декларации за 2006 година, подадени през 2007. Междувременно тези карти са изтекли и подменени.

Лично мнение: Стандартната изтекла информация от НАП не ми е повод да се притеснявам.

По-страшно ми става като се сетя какви документи са ми искали от НАП при проверки и ревизии на фирми, а част от хакнатите файлове са от работните такива на служители в НАП... 
Бъдете внимателни, проверявайте често на страницата на НАП какви задължения имате, не дай бог разпределени за публични изпълнители, което също се вижда. Кой знае какво друго не може да се предвиди и/или избегне, ако някой сериозно се е заел да навреди.

Преди 1 час, rdd каза:

Някой знае ли това, какво е, че и в НАП не ми се пита.

INCORRTP/DEC50_BSTAT_EGN_SUM.csv

Годишна данъчна декларация по чл. 50 е това - която подават физическите лица

* Защо подмяната на л.карти не е безплатна беше шега също, нали 😄

• Харесвам 7
Публикувано:
1 hour ago, ven62 said:

Тези, които искат и злоупотребяват с лични данни не са чакали НАП, а и техния контингент не е с типичния профил на пишещи тук.

Не се знае от кога са изтичали данните от НАП, а и не бъди сигурен, че магеланци не са таргет. Ето един конкретен случай за ужилен магеланец с бърз кредит от преди 6 години:

Нов вид измама с кредити от разстояние

http://news.bnt.bg/bg/a/107300-nov_vid_izmama_s_krediti_ot_razstojanie

Реално всеки е изложен на риск и това което можем да направим е да се опитаме максимално да намалим риска от изтичане на данни. Аз лично правя следните неща с които се опитвам да си намаля риска да стана жертва на имамници:

- онлайн и офлайн се стремя да давам възможно най-малко информации за мен

- при възможност плащам с кеш, а не с карта

- през интернет в 99% от случаите плащам с виртуална дебитна карта, чийто баланс обикновено е около 0

- имам карти от няколко банки. Ако се наложи да блокирам карта, няма да остана без пари.

- не регистрирам за удобство банкови карти в сайтове за резервации.

- инвестициите си ги държа 4 различни финансови институции в различни държави.

- Не се доверявам на КЕП, а само на услуги с физически отделен токън, който не е свързан с интернет. Най-добре е ако токъна има и допълнителна защита с ПИН

Фирми и имоти не съм защитил, но обмисляма стратегията на един приятел:

- защита с известие с СМС за промени в търговския и имотния регистър

- залог на собствено име върху фирмата и имота.

Аз лично също съм бил жертва на измама за сериозна сума, но за щастие умелото управление на риска не доведе до личен фалит, а само до поуки за бъдещето.

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, Niceday каза:

* Защо подмяната на л.карти не е безплатна беше шега също, нали 😄

Ма как шега, обсъжда се в парламента:

© БГНЕС

Корнелия Нинова, председател на БСП: Изтичането на личните данни на 5 млн. българи е прецедент. Бих нарекла и кризисна ситуацията. Правителството действа абсолютно неадекватно и не предприема никакви мерки. Затова ние поемаме инициативата да защитим сигурността на хората, на собствеността и финансовите им средства. Държавата и правителството не можаха да опазят личните данни и днес внасяме проект за решение в парламента, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяната на личните документи на онези българи, които поискат това.

Нинова даде срок подмяната да се случи в рамките на 3 месеца.

Красимир Ципов от ГЕРБ определи изказването й като политическо хакерство с единствената цел да всяват паника и напрежение сред гражданите.

Красимир Ципов, ГЕРБ: Хубаво е гражданите да разберат, че не трябва да сменят личните си документи. Това, което е изтекло от масивите на НАП, са лични данни. Компетентните органи работят по въпроса и ще бъдат установени виновните, включително и длъжностните лица. Това обаче не означава, че хората трябва да подменят личните си документи. Гражданите трябва да запазят спокойствие. Нямаме нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника. За съжаление от БСП са способни само на нещо такова. Корнелия Нинова трябва да разбере, че по този начин няма да натрупа никакъв дивидент.

Ципов увери, че с изтеклите данни от сървърите на НАП няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства

• Харесвам 1
Публикувано:

Не 189, а над 47 000 българи са сериозно застрашени от пробива в НАП

Приходната агенция да прегледа отново изнесените данни за хакерската атака

https://fakti.bg/bulgaria/397998-ne-189-a-nad-47-000-balgari-sa-seriozno-zastrasheni-ot-probiva-v-nap

Публикувано:

Никакви лични карти няма да сменям аз...нека се озова с някой кредит или нещо подобно да видим как се е случило без физическа лична карта без подпис и снимка и тогава ще съдя и държавата и всички...айде стига сте испадали в паника сега...то това е целта..изтекли изтекли кво да направя сега да се гръмна ли. Пари не държа в банки няма какво да ми източат.. То ако си мислите,че със смяна на картата пак няма да Ви имат данните къде ли не и пак да са достъпни...Не съм проверявал нищо нямам намерение и да проверявам глупости.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз не виждам как смяната на личната карта помага в случая.

Нали пълномощно, което е с данните от старата лична карта, си остава валидно?

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
27 minutes ago, Ivko said:

Никакви лични карти няма да сменям аз...нека се озова с някой кредит или нещо подобно да видим как се е случило без физическа лична карта без подпис и снимка и тогава ще съдя и държавата и всички...айде стига сте испадали в паника сега...то това е целта..изтекли изтекли кво да направя сега да се гръмна ли. Пари не държа в банки няма какво да ми източат.. То ако си мислите,че със смяна на картата пак няма да Ви имат данните къде ли не и пак да са достъпни...Не съм проверявал нищо нямам намерение и да проверявам глупости.

Ти и сега можеш да съдиш държавата, има достатъчно мотиви - страхова невроза, съцебиене и т.н. .... но ако ти се занимава. Ако не ти се занимава, е по-добре да се подсигуриш, защото ако се окажеш с някой дълг .. задължително ще трябва да ти се занимава и да обикаляш съдилища, а тогава и горните проблеми ще получиш...

Публикувано:
6 hours ago, AlexandraKo said:

На мен вчера един данъчен шеф ми обясни, че нотариусите имали връзка със системата на Полицията и били длъжни да проверяват, дали лицето със съответната ЛК, отговаря на снимката в базата данни.

Тоест - нотариусът, ако си гледа съвестно работата, може да бъде пречка за имотна измама.

Ама, ако и той е в схемата - много лошо.:(((

13 minutes ago, Childish said:

Аз не виждам как смяната на личната карта помага в случая.

Нали пълномощно, което е с данните от старата лична карта, си остава валидно?

При смяна на личната карта, нотариусът би трябвало да установи, че личната карта с този номер вече е невалидна и да не приеме евентуално фалшива лична карта. Така поне ще ги затрудниш да направят ново пълномощно от твое име...

При теглене на бърз кредит от твое име също много по лесно може да докажеш, че става дума за измама, ако кредитът е теглен с лична карта, която вече е невалидна. С бързите кредити магеланци могат да бъдат ударени два пъти. От една страна ще трябва да се занимаваш да доказваш, че не ти си взел кредита, а от друга страна банките могат да откажат актуалните кредитни карти поради влизане в регистъра на лошите длъжници...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , AlexandraKo каза:

Нинова даде срок подмяната да се случи в рамките на 3 месеца.

Алекс, ако личната ми преценка изисква да си сменя картата, то ще го направя веднага, а не някога. 

Таксата не е ЧакТолковаВисока 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 33 минути , Topfly каза:

...С бързите кредити магеланци могат да бъдат ударени два пъти. ...

Ако това се случи на мен ще бъда ударен три пъти - ще трябва да призная че @Topfly е прав.:wink::biggrin:

Ако някой пострада от бърз кредит (магеланец или не, с нова лична карта или не) ще има да ходи по мъките.

Аз ще поема риска и евентуално (не дай си боже) ще си причинявам това ходене по мъките постфактум.

-----------

Стремете се да не тласкате дискусията в политиката.

Ще фриизнат темата, а  и нищо няма да се постигне освен извода (а той отдавна вече е направен):

"Народът ни е много малък, но затова пък много тъп."

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 19 часа, Георги каза:

Линкът вече не работи и redirect-ва към сайта на НАП, където естествено излиза, че данните ми не са изтекли, въпреки, че след проверката на горния линк снощи, ми излизаше, че са изтекли в 18 файла! :angry2:

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Niceday каза:

Алекс, ако личната ми преценка изисква да си сменя картата, то ще го направя веднага, а не някога. 

Таксата не е ЧакТолковаВисока 🙂

Ама, аз цитирах новините, като пример,че реално се обсъжда.

И не е шега. 

Друг е въпросът, че в тази ситуация, когато ме принуждават , да си сменя документите, наистина трябва да е безплатно.

Ама пък, кой знае, може целта да е точно, да напълнят, с таксичките на паникьосаните люде, нЕкоя дупка в бюджета.

Публикувано:

Някой ще обясни ли какво искат фирмите за бързи кредити, за да го отпуснат?

Защото някой хора са играли в букмейкъри и там има 100% снимани личните карти.

Намирисва ми на държавна работа да печелят още от такси за издаване и банкови такива 4лв на карта или на намеса на чужда държава да покажат колко сме нещастни и слаби с тия институции без никаква защита.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , vinidj каза:

Някой ще обясни ли какво искат фирмите за бързи кредити, за да го отпуснат?

Ами ЕГН най-вече, а те после си проверяват всичко 😂 къде какво имаш дали да те одобрят.

• Харесвам 1
Публикувано:
16 hours ago, Фичо said:

Да, това е също пълен абсурд, да не употребя друга дума... една държавна институция щяла да глоби друга държавна институция с 20 милиона. WTF!?!
И НАП откъде ще ги вземе тези милиони - от тези, чиито лични данни не е опазила.  :blink: 
Дето вика един приятел: "да ни върнат 20 млн. на данъкоплатците, аз така го разбирам глоба на НАП"

Може да звучи абсурдно, но не е чак толкова абсурдно ако вземеш предвид, че всяка институция си има самостоятелен бюджет. Ако глобят НАП шефът на НАП и служителите работещи в НАП ще имат проблем. Поради подобни проблеми някой може да бъде уволнен, отдели могат да не получат премия и т.н.

Да връщаш данъци на 5 милиона души или да правиш “безплатно“ лични карти на 5 милиона души е по абсурдно, защото това може да стане с парите на тези 5 милиона души. Реално никой няма да спечели нищо от подобен жест, защото дупката в бюджета ще трябва да се попълни от същите 5 милиона души...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Niceday каза:

Лично мнение: Стандартната изтекла информация от НАП не ми е повод да се притеснявам.

По-страшно ми става като се сетя какви документи са ми искали от НАП при проверки и ревизии на фирми, а част от хакнатите файлове са от работните такива на служители в НАП... 
Бъдете внимателни, проверявайте често на страницата на НАП какви задължения имате, не дай бог разпределени за публични изпълнители, което също се вижда. Кой знае какво друго не може да се предвиди и/или избегне, ако някой сериозно се е заел да навреди.

😄

До медиите беше изпратен мейл от хакерите, че са изтеглили 21 gb, за "общо ползване" е 11gb. А в останалите 10 gb какво ли има? Търсачката на Бивол, предполагам търси само в публикуваните 11 gb данни. А НАП дали не търси във всички 21gb? Ясно е, че почти всеки ще получи смс, че го има в изтеклите данни, което прави безсмислено приложението  на НАП. Но на база съобщението "ИМА неправомерно разкрити данни", мога ли да им поискам подробен отчет кои мои данни не са опазили?! И после по веригата... То па една верига. Шефката на НАП е отпуска и не си я прекъсна, Шефът на Комисията за защита на лични данни излезе в отпуск. Ако арменският поп и той..., сме го закъсАли.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 49 минути , chandni каза:

Линкът вече не работи и redirect-ва към сайта на НАП

Явно това е съвсем от скоро, защото аз на обяд го пробвах и  си работеше. Данните от него и НАП смс-а съвпаднаха( проверих и по двата начина, че ми стана любопитно).

Публикувано:
преди 6 минути , Nik каза:

До медиите беше изпратен мейл от хакерите, че са изтеглили 21 gb, за "общо ползване" е 11gb. А в останалите 10 gb какво ли има? Търсачката на Бивол, предполагам търси само в публикуваните 11 gb данни. А НАП дали не търси във всички 21gb? Ясно е, че почти всеки ще получи смс, че го има в изтеклите данни, което прави безсмислено приложението  на НАП. Но на база съобщението "ИМА неправомерно разкрити данни", мога ли да им поискам подробен отчет кои мои данни не са опазили?! И после по веригата... То па една верига. Шефката на НАП е отпуска и не си я прекъсна, Шефът на Комисията за защита на лични данни излезе в отпуск. Ако арменският поп и той..., сме го закъсАли.

Всъщност изтеклите лични данни за повечето хора не са чак толкова много. Файловете, които са свалени, са работни  на служители в НАП и това може да се види по имената на папките, в които се намират. Първо почти сигурно има за всеки ЕГН завързани за трите му имена. Леко неприятно е, че по две или три имена вече могат да ти научат ЕГН-то, но това е положението. ЕГН номерът никога не  би трябвало да се ползва за единствена верификация, че това си ти.

Може да се намеря декларациите от 2006, 2007,2008, но вътре не се намират годишните доходи, а само доходите по гражданските договори, включително с това, кой ги е платил.

Един от най-интересните файлове е кръстен QNEQNEV.csv - някой наш човек в НАП е правил голяма услуга на този политик. В него има колони  на над 1 милион човека, в които пише ЕГН, месечен нетен и брутен доход и плащани осигуровки. Но имам резерви в начина, по който е изготвен и достоверността на данните в него.

Публикувано:
Преди 1 час, Topfly каза:

...Ако глобят НАП шефът на НАП и служителите работещи в НАП ще имат проблем. Поради подобни проблеми някой може да бъде уволнен, отдели могат да не получат премия и т.н.

Няма релация между бонуси и глоби. Това са съвсем различни пера/сметки в една бюджетна организация.

Ако глобят НАП най-вероятно глобата ще бъде планирана като разход в бюджета на НАП за 2020 и това е.

Абсурдно е, но е така.

Дали ще получават бонуси в близкото бъдеще - справка - бонусите в Агенцията по вписванията, непосредствено след гафа с бекъпите.

Дали някой ще бъде наказан/уволнен. Със сигурност, но не тези от които е зависел професионалния капацитет на ИТ в НАП. Началниците на средни и ниски нива, както и самите ИТ-тата нямат особен избор - с тези нива на заплати и безумни регулации не им остава нищо друго освен да са на нивото на … заплатите си.

В интерес на истината, НАП не е средностатистическа администрация, но все пак е  … администрация.

• Харесвам 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 13 минути , petko каза:

Един от най-интересните файлове е кръстен QNEQNEV.csv - някой наш човек в НАП е правил голяма услуга на този политик. В него има колони  на над 1 милион човека, в които пише ЕГН, месечен нетен и брутен доход и плащани осигуровки. Но имам резерви в начина, по който е изготвен и достоверността на данните в него.

И там ме има😡. Папката е PAVKOV/QNEQNEV.csv. Не знам защо съм попаднала там. Има ме и във файлове с имена 2009 и 2010, предполагам година. Излязоха през търсачката на Бивол-15 файла. Какво ли е изтичало в годините? В какви ли списъци подкрепящи някой си, нещо си ни има?! И дет вика един "Майната им на данните, важното да сме здрави". Дааа. 

Публикувано:

Според онлайн "пресата", хората там били 1048575 ... което значи единствено, че не разбират за ограничението от 1048576 реда на Ескел..

преди 1 час, petko каза:

В него има колони  на над 1 милион човека

• Харесвам 6
  • Смея се 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.