Прескочи до съдържание

Съвети за пътя до Айвалък (и Лесбос)


jul

Препоръчани мнения

Ще пътуваме натам след 3 седмици. Идеята е да пообиколим крайбрежието до Айвалък, като преди него ще нощуваме в Ечеабат. Сутринта продължаваме към Троя, май не си заслужава, но ще го видим тоя кон заради децата. Съвети какво да не пропуснем в никой случай до Айвалък, ходене още на юг е в друг план. 

Трябва ли предварително да купя билети за ферибота Айвалък - Митилини? Ще сме там 2 дни преди планираното пътуване, а дата на връщане твърда няма. Четох, че може и отворен билет за връщане, но никъде не открих такава оферта. Как се плаща - лири, евро, с карта? 

Стикер не ни трябва, защото не минаваме магистрала, нали така? Съвети по темата?

Връзка към коментар

В Чанаккале на крайбрежната алея има дървен троянски кон ,подарен от актьора Брат Пит на града след снимките на филма Троянския кон-може да си направите там снимки.Троя наистина не си заслужава.Близо до Айвалък се намира град Бергама.Там нависоко е античния град Пергамон -ще ви хареса.Стикер ни ви трябва ако избягвате магистралите.Плащането е с турски лири. На бензиностанциите и в някои магазини може и с карта -проверете предварително вашата банка каква такса взема.

 

  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Интересно по пътя има много - особено на историческа тематика.

 

В Галиполи (Gelibolu) темата са сраженията през Първата световна война и погрешната стратегия на У.Чърчил. Музеят на открито също е добра отбивка:

IMG_9227.jpg

 

Пергамон (Bergama) е наблизо и твърдо е добра идея, за който е пропуснал.

IMG_9261.jpg

 

Брадпитовия кон, за който @плам говори:

IMG_9407.jpg

И е права, по-зрелищен е от възможното за разглеждане в Троя.

 

 

Аз бих отделил известно време и за Одрин, особено лятото:

IMG_9209.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Благодаря за мнението 🙂 До Одрин сме ходили доста пъти, така че ще пропуснем. Там има и много приятен музей на здравето.

Конят - май братпитовския, както го нарече, ще търсим 🙂

А инфо за ферибота? 

Връзка към коментар

Фериботите са поне три - от Gelibolu, Echeabat и Kalitbahir. Може би най ползвани са тези от Echeabat. На често са и си купуваш билета на място. Въпреки това, очаквай да е натоварено - извива се сериозна автомобилна колонка. В Чанаккале има не лоша централна улица (стара и нова) за разходка.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Освен Пергамон, наблизо в Бергама е и Асклепион, ако имате достатъчно време можете да ги разгледате и двете. Вземете си повече вода. 

За ферито от Ечеебат си носете лири и се плаща в брой. За ферито до Лесбос, погледнах в нета и не знам  уловка ли е или не, но дава, че повечето места 3 седмици напред са запазени или има само в едната посока. Цената е в евро, а тъй като е международна, а не вътрешна връзка, вероятно ще може да се плаща и с евро. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 38 минути , jul каза:

Айвалък-Митилини

Ми аз каквото си знам, това си пея 🙂 Този не съм го ползвал, но съм ползвал друг от Турция до Гърция и мога да подскажа, че за колата се попълват документи, та една идея по/рано идете на пристанището.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Да си отговоря на въпроса, че може да е полезно на някой. За ферибота Айвалък-Митилини купих билети онлайн около седмица предварително, защото квотата за коли е само 8 (за пътници няма проблем, има и алтернативи). На следващия ден квотата за коли беше изчерпана. Цена-170 евро двупосочен за кола и 4 пътника. Системата с ферито е малко странна. 1 час по-рано задължително на терминала. Минава се за чекиране през компанията, от която са купени билетите. После колата влиза на митница, а всички пътници слизат и се нареждат с паспорти и документи на колата на граница (опашката за влизане, а не тази на гишето-там само някои турци минаваха и взимаха някакви шарени карти). След паспортен контрол веднага вдясно има надпис vehicle registration, там се отписва колата с документите и дават за нея талон за бординг. Пристигането е лесно, при гърците е организирано ясно. Минахме бързо на гишето за европейски граждани. Странното беше, че отмятат колата в един списък пак с документите, дават една ламинирана карта и чак тогава напускаш огражденията. 

Между другото между Гелиболу и Еджеабат строят мост към Азия. Кога ще стане, не е ясно. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Струва ми се важно да споделя и нещо друго. Шофирането по този маршрут е доста натоварващо - ограничения 50/70, изскачащи хора, мотори, хвърчащи със 120км коли на червено.... На Езине например има камери, които щракаха като полудели, едната "блесна" буквално пред нас. Толерансът е 5 километра. И понеже четох, че ако има глоба, било добре да си я платиш веднага, направихме проверка тук - https://ivd.gib.gov.tr.

Описание как се прави проврката - https://www.turkeybg.com/проверка-на-пътни-наручения-в-републи/?fbclid=IwAR2_tkz_00bwdvu42o4YYItZYApjaiKXJ7bGp8wmOe7D5uMgGn6x0fX4HyE

 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.