Прескочи до съдържание

Йордания, сезон 19/20. Помагайте да донагласим програмата!

Препоръчани мнения

преди 14 часа, BlackArt77 каза:

При нас е същото, но ще минем през Акаба на път за Петра.

Ние ще сме с такси и затова се чудя дали да минаваме оттам първо. Валута ще си взема оттук, вода все ще намерим вечерта в Петра и единствено сим картата ме тормози. Не знам дали по това време ще има някое дюкянче в Петра откъдето може да се купи.

Връзка към коментар
преди 2 часа, The rider каза:

Ние ще сме с такси и затова се чудя дали да минаваме оттам първо. Валута ще си взема оттук, вода все ще намерим вечерта в Петра и единствено сим картата ме тормози. Не знам дали по това време ще има някое дюкянче в Петра откъдето може да се купи.

До колкото знам магазините за сим карти работят до доста късно вечерта, та ще има 100% отворен магазин. Динари и аз гледах да взема от тук, но при тоя дървен курс в София по 2.70 за динар, няма шанс да купя от тук, ще си носим евро или долари. Ако чейнджа на летището го има  си мисля, че колкото и да е дървен курса ще е по добър от тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, BlackArt77 каза:

До колкото знам магазините за сим карти работят до доста късно вечерта, та ще има 100% отворен магазин. Динари и аз гледах да взема от тук, но при тоя дървен курс в София по 2.70 за динар, няма шанс да купя от тук, ще си носим евро или долари. Ако чейнджа на летището го има  си мисля, че колкото и да е дървен курса ще е по добър от тук.

Как 2.70, това е ужасно много. Вчера купих на 2,54 от бюро до бул."Витоша".

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 42 минути , The rider каза:

Как 2.70, това е ужасно много. Вчера купих на 2,54 от бюро до бул."Витоша".

Кое бюро точно на Витоша?

Връзка към коментар

Ясно, благодаря ти. Иначе въпрос към ходилиге. Ако нямаш динари, кое е по добре да вземеш за Йордания долари или евро?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Вътре в Петра има ли къде да се хапне нещо или да си носим отвън?

От хотела ни също предлагат пакетиран обяд. Не знам дали си заслужава и той. Някой дали е взимал такъв?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма значение дали взимаш Долари или Евро , Йорданският Динар е фиксиран към долара - съответно ако Долара се качва е по добре да имаш долари , ако пада евро....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 25.10.2019 г. в 15:29, BlackArt77 каза:

Курсът на летището (в Аман) беше по - изгоден за по - големи суми. Ако обмените всички заедно ще е по - изгодно, отколкото весеки поотделно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, The rider каза:

Вътре в Петра има ли къде да се хапне нещо или да си носим отвън?

От хотела ни също предлагат пакетиран обяд. Не знам дали си заслужава и той. Някой дали е взимал такъв?

Има за ядене, даже има ресторант в края на трасето - точно преди изкачването за Манастира. Ние не знаехме какво е положението и затова бяхме заявили пакериран обяд от хотела. Не съжалявам, пихме там кафе, чай и сок от нар на слънчице. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мисия Йордания приключи за нас!

Много ни хареса на цялото семейство!

Благодарение на Вашата помощ отново се почувствах все едно съм бил вече там!

Ще се опитам да дам и моите скромни 5 стотинки по темата :

Първи ден – Сряда

Полета беше по разписание и около 19:15 кацнахме. Набързо минахме проверка и слагането на визи в паспортите. Едно от терзанията  ми преди тръгване беше сим картата. Напразно : преди изхода работеха и двата оператора Zain и Umniah. Ние взехме от вторите. Предложиха няколко плана и избрахме 12 гб, 5 смс-а и минути в Йордания и Европа. Всичко това за 10 динара. С този план картата е валидна 10 дни. На тръгване решихме да изхабиме минутите, но се оказа че България не е точно в Европа(защо ли не се сетих), а важат за няколко страни.

След изхода има представител на такситата и извика таксито което е наред. Даде ни брошура с цените и като разбра, че сме за Петра повтори няколко пъти и на нас и на шофьора : Сейм кар, Сейм драйвър то Петра. Така о беше до ... главният път след излизане от летишето. Младото момче, което не знаеше и бъкел английски и явно само чака на летището се смени с ухилен до уши гладко извръснат и обилно напарфюмиран свий колега, който беше с перфектен английски. След два три въпроса дали имамме нещо напротив, тръгнахме. До тук беше сейм драйвъра. Не бяхме минали 10 км., настигнахме друго такси. Започна да му присветва и спряхме насред магистралата. След като се прегръщаха 2-3 минути, дойдоха при колата и ни каза, че това е негов приятел от Петра, който се прибира празен след курс до Акаба и нали се досетих че май отпада и сейм кар. Помолиха ни да сменим колата, за да си спят и двмата по местоживеене, а те ще ни намалят официалната сума с 5 динара. Какво да пправим, съгласихме се. Тогава разбрахме. Че такситата в Акаба са зелени, а тези в Петра жълти. Шофьорът от Вади муса се оказа много готин. Отново с добър английски и се държеше като гид през целия път. Точно преди Вади муса спря пред един магазин и когато се върна след 2 минути донесе една кутия с баклавички и разни други вкуснотии и ни ч подари за добре дошли! След това се спазарихме и се разбрахме да ни закара в петък до Вади Рум. Даже каза, че имал и той камп там, но те повечето гидове и шофьори на такси така казват. Многа сме доволни от него и ще му кача визитката, ако иска някой от Вас може да се договори оттук за комплексна услуга. Каза, че може да бъде намерен по ине или номер в Трипадвайзер.

20191104_142917.jpg.85d28c807b6aaf8c465dfd8430fee3c7.jpg

В 21:40 бяхме пред хотела – Sun Set Hotel. Mестоположението му е топ. Чисто е, закуската е прилична. Оценката му е доста висока и според мен се дължи основно на близоста до входа на Петра – 3-4 минути пеша. Под хотела има супермаркет. Оттам взехме вода.  Цената на 1,5л е 1 динар от хладилника, 0.75 топла, 4 динара стека. Много бързо кандиса на 3 динара и осигурихме и нея. Хапнахме в Petra Oriental. Беше единственият пълен по това време. Вкусно, добро обслужване и лееко височки цени. След това душ и по креватите.

Втори ден – четвъртък

За Петра е казано много, така че ще споделя набързо.

7: 3О бяхме на входа. Нямаше много хора. Платихме с карта. 2% такса – 153 динара за трима. Дори и с таксата излиза по ефтино от динарите купени от София на 2.54. А отделно като се плаща с Уиз карта!

Petra.jpg.4b2943b5a811d265932789d5c831b07a.jpg

От Входа след кратко спиране на Трежъра в 09:40 бяхме пред Манастира. За нас това е по-добрият вариант. Нямаше още хора по пътя, а и не беше топло. В заведението пред манастира пихме чяй, кафе и починахме 30:40 мин. Напазарувахме евтини магнити и шалове от последните сергийки. Навръщане вече спокойно се наснимахме навсякъде и обиколихме набелязаното. Около 13:30-14:00 беше мазало : хора, китайци, каруци, магарета. УжасТ!. В 15:45 бяхме на изхода. След душ и освежаване  вечеряхме в My Mom's Recipe Restaurant. Хареса ни повече от предишната вечер.

Трети ден – Петък

Сутринта нашият човек ни чакаше пред хотела и в 09:15 бяхме на паркинга във Вади рум. За там също е описано всичко и нищо ново не мога да кажа. Бяхме в Wadirum Quiet Village Camp. Много сме доволни, с изключение на пакетираният обяд.

Четвърти ден – Събота

Бяхме договорили такси за 20 динара до Акаба и в 08:45 вече пътувхме. 09:40 бяхме пред хотела - Dweik Hotel 3. Препоръчвам! Мястото е топ, също така и обслужването, чистотата и закуската. В съседното помещение предлагат супер кафе на цена от 0.50 динара, което върви с малка бутилка минерална вода. 20 метра по нагоре е може би най-добрата сладкарница в Акаба - Pistachio Sweets & Cafe, където има уникално кюнефе! Единственият недостатък е джамията наблизо, но те ги има навсякъде. За наш късмет стаята ни беше готова и след кратка почивка бяхме по улиците. След обяд  „разходка с лодка“ и кратко топване на градския плаж. Кратко, защото по отвратителен плаж като мърсотия и посетители не бях виждал през живота си!  Вечеряхме в Al Shami. Много вкусно, а и евтино. По пътя от нашият хотел надолу към ресторанта обменихме малко долари. В началото на пряката преди Ал Шами - Zahran Street има две бюра едно срещу друго : Alawneh Exchange и Abu Sheikha For Exchange, големи, светли и с много клиенти. Курс купува 0.708.

Пети ден – Неделя

След закуска освободихме стаята и в 09:00 вяхме в шатъла за Berenice Beach Club. Там прекарахме деня. Не е лошо. В 16:30 обратно към Акаба. Пихме кафе, хапнахме последно кюнефе и в 19:00 си взехме багажа от хотела. Такси си взехме от улицата. Каза 10 динара, аз 7 и на 8 се договорихме. Е, на летището му дадох 9.

Преди тръгване от България се чудех дали да минем първо през Аяаба за сим карта и вода, но както ви казах е безмислено. Койте е решил като нас да тръгва директно към Петра, да не се колебае. И пак за валутата. Най изгодно според мен е да се плаща с КК. А почти навсякъде, дори и по сергии и малки магазинчета може. Дори и да има такса, банковият курс е по-изгоден. Само гледайте плащането да е динари!

Това е от мен. Ако някой има въпроси с удоволствие ще отговорям!

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 34 минути , tougherty каза:

Здрасти, еврото котира ли се там или предпочитат долари?

В Петра освен в тоя ресторант по пътя за Манастира, има ли на друго място ядене?

И евро и долари вървят. Ядене има на края на main trail (преди баира за манастира) и горе на манастира. Пиене има на повече места. Реално от жегата не ти се яде, а само ти се пие. Цените са хубави: кенче безалкохолни 2 JD, фреш 3 JD, малка вода 1 JD. Децата поискаха по едно пакетче 100 грама микс ядки и айде 2х6JD.

Връзка към коментар
преди 3 часа, The rider каза:

Трети ден – Петък

Сутринта нашият човек ни чакаше пред хотела и в 09:15 бяхме на паркинга във Вади рум. За там също е описано всичко и нищо ново не мога да кажа. Бяхме в Wadirum Quiet Village Camp. Много сме доволни, с изключение на пакетираният обяд.

....

Пети ден – Неделя

След закуска освободихме стаята и в 09:00 вяхме в шатъла за Berenice Beach Club. Там прекарахме деня. Не е лошо. В 16:30 обратно към Акаба. Пихме кафе, хапнахме последно кюнефе и в 19:00 си взехме багажа от хотела. Такси си взехме от улицата. Каза 10 динара, аз 7 и на 8 се договорихме. Е, на летището му дадох 9.

Аз имам въпроси по ден трети и пети. Понеже и ние ще сме тихия селки къмпинг 😄, я сподели какъв беше пакетирания обяд. А за ден пети - в Berenice имаше ли възможности за обяд и как бяха като цени и качество?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Аз имам въпроси по ден трети и пети. Понеже и ние ще сме тихия селки къмпинг 😄, я сподели какъв беше пакетирания обяд.

2 арабски питки, домат, краставичка, 1 топено сирене, малка консерва риба тон, бисквитка с пълнеж, нещо като корни вафличка, ябълка, банан, чиния с лъжица (пластмасови) + 200 мл плодов сок + вода на корем

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, The rider каза:

Мисия Йордания приключи за нас!

Много ни хареса на цялото семейство!

Благодарение на Вашата помощ отново се почувствах все едно съм бил вече там!

Ще се опитам да дам и моите скромни 5 стотинки по темата :

Първи ден – Сряда

Полета беше по разписание и около 19:15 кацнахме. Набързо минахме проверка и слагането на визи в паспортите. Едно от терзанията  ми преди тръгване беше сим картата. Напразно : преди изхода работеха и двата оператора Zain и Umniah. Ние взехме от вторите. Предложиха няколко плана и избрахме 12 гб, 5 смс-а и минути в Йордания и Европа. Всичко това за 10 динара. С този план картата е валидна 10 дни. На тръгване решихме да изхабиме минутите, но се оказа че България не е точно в Европа(защо ли не се сетих), а важат за няколко страни.

След изхода има представител на такситата и извика таксито което е наред. Даде ни брошура с цените и като разбра, че сме за Петра повтори няколко пъти и на нас и на шофьора : Сейм кар, Сейм драйвър то Петра. Така о беше до ... главният път след излизане от летишето. Младото момче, което не знаеше и бъкел английски и явно само чака на летището се смени с ухилен до уши гладко извръснат и обилно напарфюмиран свий колега, който беше с перфектен английски. След два три въпроса дали имамме нещо напротив, тръгнахме. До тук беше сейм драйвъра. Не бяхме минали 10 км., настигнахме друго такси. Започна да му присветва и спряхме насред магистралата. След като се прегръщаха 2-3 минути, дойдоха при колата и ни каза, че това е негов приятел от Петра, който се прибира празен след курс до Акаба и нали се досетих че май отпада и сейм кар. Помолиха ни да сменим колата, за да си спят и двмата по местоживеене, а те ще ни намалят официалната сума с 5 динара. Какво да пправим, съгласихме се. Тогава разбрахме. Че такситата в Акаба са зелени, а тези в Петра жълти. Шофьорът от Вади муса се оказа много готин. Отново с добър английски и се държеше като гид през целия път. Точно преди Вади муса спря пред един магазин и когато се върна след 2 минути донесе една кутия с баклавички и разни други вкуснотии и ни ч подари за добре дошли! След това се спазарихме и се разбрахме да ни закара в петък до Вади Рум. Даже каза, че имал и той камп там, но те повечето гидове и шофьори на такси така казват. Многа сме доволни от него и ще му кача визитката, ако иска някой от Вас може да се договори оттук за комплексна услуга. Каза, че може да бъде намерен по ине или номер в Трипадвайзер.

20191104_142917.jpg.85d28c807b6aaf8c465dfd8430fee3c7.jpg

В 21:40 бяхме пред хотела – Sun Set Hotel. Mестоположението му е топ. Чисто е, закуската е прилична. Оценката му е доста висока и според мен се дължи основно на близоста до входа на Петра – 3-4 минути пеша. Под хотела има супермаркет. Оттам взехме вода.  Цената на 1,5л е 1 динар от хладилника, 0.75 топла, 4 динара стека. Много бързо кандиса на 3 динара и осигурихме и нея. Хапнахме в Petra Oriental. Беше единственият пълен по това време. Вкусно, добро обслужване и лееко височки цени. След това душ и по креватите.

Втори ден – четвъртък

За Петра е казано много, така че ще споделя набързо.

7: 3О бяхме на входа. Нямаше много хора. Платихме с карта. 2% такса – 153 динара за трима. Дори и с таксата излиза по ефтино от динарите купени от София на 2.54. А отделно като се плаща с Уиз карта!

Petra.jpg.4b2943b5a811d265932789d5c831b07a.jpg

От Входа след кратко спиране на Трежъра в 09:40 бяхме пред Манастира. За нас това е по-добрият вариант. Нямаше още хора по пътя, а и не беше топло. В заведението пред манастира пихме чяй, кафе и починахме 30:40 мин. Напазарувахме евтини магнити и шалове от последните сергийки. Навръщане вече спокойно се наснимахме навсякъде и обиколихме набелязаното. Около 13:30-14:00 беше мазало : хора, китайци, каруци, магарета. УжасТ!. В 15:45 бяхме на изхода. След душ и освежаване  вечеряхме в My Mom's Recipe Restaurant. Хареса ни повече от предишната вечер.

Трети ден – Петък

Четвърти ден – Събота

Бяхме договорили такси за 20 динара до Акаба и в 08:45 вече пътувхме. 09:40 бяхме пред хотела - Dweik Hotel 3. Препоръчвам! Мястото е топ, също така и обслужването, чистотата и закуската. В съседното помещение предлагат супер кафе на цена от 0.50 динара, което върви с малка бутилка минерална вода. 20 метра по нагоре е може би най-добрата сладкарница в Акаба - Pistachio Sweets & Cafe, където има уникално кюнефе! Единственият недостатък е джамията наблизо, но те ги има навсякъде. За наш късмет стаята ни беше готова и след кратка почивка бяхме по улиците. След обяд  „разходка с лодка“ и кратко топване на градския плаж. Кратко, защото по отвратителен плаж като мърсотия и посетители не бях виждал през живота си!  Вечеряхме в Al Shami. Много вкусно, а и евтино. По пътя от нашият хотел надолу към ресторанта обменихме малко долари. В началото на пряката преди Ал Шами - Zahran Street има две бюра едно срещу друго : Alawneh Exchange и Abu Sheikha For Exchange, големи, светли и с много клиенти. Курс купува 0.708.

Пети ден – Неделя

Преди тръгване от България се чудех дали да минем първо през Аяаба за сим карта и вода, но както ви казах е безмислено. Койте е решил като нас да тръгва директно към Петра, да не се колебае. И пак за валутата. Най изгодно според мен е да се плаща с КК. А почти навсякъде, дори и по сергии и малки магазинчета може. Дори и да има такса, банковият курс е по-изгоден. Само гледайте плащането да е динари!

Това е от мен. Ако някой има въпроси с удоволствие ще отговорям!

Другата седмица ще пътуваме и ние-сряда-неделя.

Как е температурата на водата,че съм планирал два шнорхелинга в японските градини?

Връзка към коментар
On 10/25/2019 at 12:08 AM, poliral said:

Някой хотел да препоръчате в Акаба? 

С две ръце Dweik 3. Добра локация, невероятно обслужване. И не пропускайте сладкарницата, която е на около 50 м. от хотела в посока кръговото. Правят най-невероятното кюнефе.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Emil Chakalov каза:

Как е температурата на водата,че съм планирал два шнорхелинга в японските градини?

Идеална. Направих един дайвинг там и 2 часа шнорхелинг. Бях само с фланелка за плуване с дълъг ръкав. Гадното е като излезеш - духа брутално и се одървяш здраво. Хавлията плътно до брега.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, tougherty каза:

Здрасти, еврото котира ли се там или предпочитат долари?

В Петра освен в тоя ресторант по пътя за Манастира, има ли на друго място ядене?

Ние си бяхме взели долари, а иначе и еврото върви. Ресторантът преди изкачването за манастира е шведска маса и шведски цени - 17 динара на човек. На около 10 мин. преди него( или след него навръшане) има едно заведение където за 5 динара получаваш сандвич, банан и две десертчета.

Връзка към коментар
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Аз имам въпроси по ден трети и пети. Понеже и ние ще сме тихия селки къмпинг 😄, я сподели какъв беше пакетирания обяд. А за ден пети - в Berenice имаше ли възможности за обяд и как бяха като цени и качество?

За обяда в кампа вече са ти отговорили, а в Berenice има ресторант с прилично качество и обслужване. Пица : 5-7 динара, сандвич меню : 5-8 динара, салати : 4-7 динара, риба : 8-10 динара. Само че на всичко има допълнителни 17 %. 2 пици, голям сандвич с картофки и салатка, кола, бира и голяма мин. вода - 27 динара.

преди 1 час, Emil Chakalov каза:

За градините не знам. Ние направихме шнорхелинг в Berenice. Там водата беше супер.

Връзка към коментар

Уха, курсът с кредитна карта е доста добър. Май ще се плаща предимно с карта. Ако не я източат след някое разплащане🤣 Аз с един женски въпрос - със стомахът всичко наред ли беше, че какви мнения четох за съхранение на месото, водата, с която правят чай, чистотата... и заредих аптечката за там. А не смятам да се въздържам от тестване на местната кулинария.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Слава Богу нямахме проблеми. А бая чай си пийнахме в пустинята и в Петра. А и какво ли друго не опитахме. И фрешове и улична храна. По-добре не се замисляй много. То и тук ако се замислиш какво правят по заведенията, няма да хапнеш и пийнеш нищо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, The rider каза:

За обяда в кампа вече са ти отговорили, а в Berenice има ресторант с прилично качество и обслужване. Пица : 5-7 динара, сандвич меню : 5-8 динара, салати : 4-7 динара, риба : 8-10 динара. Само че на всичко има допълнителни 17 %. 2 пици, голям сандвич с картофки и салатка, кола, бира и голяма мин. вода - 27 динара.

За градините не знам. Ние направихме шнорхелинг в Berenice. Там водата беше супер.

Предлагат ли шнорхел оборудване и на какви цени?

Връзка към коментар
преди 32 минути , ivailo_radev каза:

Ние бяхме в Bedouin Garden village. Дайвингът беше обявен за 25JD. Изведнъж стана 30JD. Преглътнах го. Първоначално беше с включени снимки. После почнаха да ми искат пари за наем на ГоПрото. Газираха ме и отказах. И те ме изкараха след 20-25 минути дайв (ние бяхме трима, другите двама ги оставиха още около 15 минути след мен). И снимки не дадоха, въпреки, че ми направиха няколко под водата. Бяха обявили цена 10JD за маска, шнорхел и къс неопрен, но с тези цигании не знам дали инфото ще ти е полезно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

За Berenice офертата от хотелите(най-вероятно и на място) е 10Д на човек за ползване на комплекса, с взимане от хотела в часове 09:00, 10:00 и 11:00. На обратно - 16:30, 17:30 и 18:30. Вторият вариант е 20Д  и включва освен горното и 2 часа разходка с корабче, от които 1 час шнорхелинг с включено оборудване. Не беше 1 час де, но става.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.