Прескочи до съдържание

Египет - бързи въпроси

prozium

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ние сме били по нова година в Хургада и се къпахме в морето. Температурата на водата беше ОК за мен (около 24'С), проблемът беше температурата на въздуха, която беше по-ниска и силния студен, режещ вятър, като излезнеш от водата. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Накратко за Кайро от последните дни:

- Обмених си EGP в Револют и си ги изтеглих на един транш от летище Сфинкс преди паспортна проверка, такса нямаше. Четох в нета за скимиращи устройства по улични банкомати, засега поне от летищния нямам проблем.
- С доларите в брой само си платих визата (25), останалите върнах.
- Абсолютно всички билети за пирамиди, музеи и т.н. се плащат само с банкова карта в EGP, което е чудесно за нас. Цените за най-популярните обекти са еквивалентни на около 10-15€. Ако искате да влезете в еди-коя си пирамида, друг билет. Ако носите голям фотоапарат, навсякъде ще му плащате вход и на него.
- За таксита ползвахме навсякъде inDrive - добри цени дава и има възможност за онлайн пазарлък преди поръчката. 😄 Плащане в брой.
- Метрото не е лошо, нямаше много хора, но се возихме само в почивен ден. Има вагони само за жени.

- Взех си е-sim на bnesim - няма такава мъка. От 3 гб и един не успях да изхабя, толкова да беше зле нетът навсякъде. Обхват само на открито и то зависи. Имахме и една сим карта на Orange втора употреба, но и там имаше проблеми с връзката. Преди време към Луксор и Асуан беше в пъти по-добре.
- Дори извън туристическите зони в разни малки магазинчета и пекарни без етикети с цени някои продавачи ще се опитат да ви излъжат с по-висока цена, но не всички. 😄 И като откажеш да си купиш, се ядосват, че са прекалили с цената. 😄

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Накратко за Кайро от последните дни:

- Обмених си EGP в Револют и си ги изтеглих на един транш от летище Сфинкс преди паспортна проверка, такса нямаше. Четох в нета за скимиращи устройства по улични банкомати, засега поне от летищния нямам проблем.
- С доларите в брой само си платих визата (25), останалите върнах.
- Абсолютно всички билети за пирамиди, музеи и т.н. се плащат само с банкова карта в EGP, което е чудесно за нас. Цените за най-популярните обекти са еквивалентни на около 10-15€. Ако искате да влезете в еди-коя си пирамида, друг билет. Ако носите голям фотоапарат, навсякъде ще му плащате вход и на него.
- За таксита ползвахме навсякъде inDrive - добри цени дава и има възможност за онлайн пазарлък преди поръчката. 😄 Плащане в брой.
- Метрото не е лошо, нямаше много хора, но се возихме само в почивен ден. Има вагони само за жени.

- Взех си е-sim на bnesim - няма такава мъка. От 3 гб и един не успях да изхабя, толкова да беше зле нетът навсякъде. Обхват само на открито и то зависи. Имахме и една сим карта на Orange втора употреба, но и там имаше проблеми с връзката. Преди време към Луксор и Асуан беше в пъти по-добре.
- Дори извън туристическите зони в разни малки магазинчета и пекарни без етикети с цени някои продавачи ще се опитат да ви излъжат с по-висока цена, но не всички. 😄 И като откажеш да си купиш, се ядосват, че са прекалили с цената. 😄

С e-sim на Airalo нямахме никакви проблеми с интернета в Египет от Кайро до Асуан , имахме нет във влака, на кораба, в градовете.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

За първи път ще пътувам организирано - круиз по Нил от Лускор до Асуан , нощен влак Асуан -  Кайро и полет до София. Каквото и да смятах, не можах да докарам по-добра цена ако го правя сам за периода, който ме интересува. Няколко бързи въпроса:

1. Кораба е "отворен" постоянно, може да се качваш и слизаш когато поискаш?

2. Тъй като няма да ползвам организираните екскурзии, а ще обикалям по брега с местните тарикати, какъв е шанса да ме извозят?

3. Специално за Асуан /Абу Симбел/  - понеже ще ползвам пак местен шофьор за Абу Симбел, някой правил този круиз знае ли кога тръгва нощния спален влак за Кайро? Че си е път до Абу Симбел и да не стане  "мяу". И въобще как става с багажа от кораба до гарата в Асуан? Ще съм само с ръчен багаж,  но не ми се ще да го влача и него.

4. Пирамидите и Сфинкса как се отбелязват - отбивайки номера с автобуса покрай тях  или спират някъде и може да влизаш и разглеждаш?

5. Балоните в Луксор заслужават ли си?

6. Ориентировъчно агенциите къде настаняват в Кайро  - в центъра или по-скоро в района на Гиза? 

Питах няколко пъти агенцията, но отговора на повечето въпроси е, че е рано, Инфо ще има малко преди началото на круиза.

Публикувано:
преди 21 минути , kakadu каза:

1. Кораба е "отворен" постоянно, може да се качваш и слизаш когато поискаш?

2. Тъй като няма да ползвам организираните екскурзии, а ще обикалям по брега с местните тарикати, какъв е шанса да ме извозят?

3. Специално за Асуан /Абу Симбел/  - понеже ще ползвам пак местен шофьор за Абу Симбел, някой правил този круиз знае ли кога тръгва нощния спален влак за Кайро? Че си е път до Абу Симбел и да не стане  "мяу". И въобще как става с багажа от кораба до гарата в Асуан? Ще съм само с ръчен багаж,  но не ми се ще да го влача и него.

4. Пирамидите и Сфинкса как се отбелязват - отбивайки номера с автобуса покрай тях  или спират някъде и може да влизаш и разглеждаш?

Бях на такъв круиз отдавна и скоро в Кайро самоорганизирано. Имам само някои отговори:

1. Отворен е, но може би в три посред нощ и да не е. Ние слизахме след 12 ч, защото бяхме на Великден в Асуан, а там имаше църква съвсем наблизо. На малките пристанища корабите се швартоват един след друг, т.е. вашият може да е примерно трети по ред, а между вас и пристана да има още два кораба - отварят им вратите и минаваш през всички като през коридор. 
2. Екскурзиите на круиза поне в частта до реката (Карнак, Долината на царете и т.н.) са включени в цената. Стъпиш ли на брега, веднага ще ти залепят няколко човека да предлагат всичко. Специално в Луксор ще се опитат да те извозят почти всички, а ти ще се пазариш и ще плащаш накрая.
3. Багажите ги транспортират от екскурзията, все пак можеш да помолиш някой нов другар от екскурзията да следи този процес. 
4. Аз ходих самостоятелно скоро, но съм гледала снимки на организирани бг туристи точно до пирамидите, т.е. влизат в комплекса. За влизане в коя да е пирамида се плаща отделен билет, само с карта, ако имаш Револют, нямаш грижи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ще сложа и актуалните цени на музеите: https://mota.gov.eg/media/5a2ja2iu/ticket-english-5-11-2024-1.pdf
Тук са и цените за влизане в отделните пирамиди.
В Кайро и Гиза спокойно можеш да се придвижваш с такси от inDrive, Careem, Uber и т.н. Цените са чудесни спрямо тукашните.

И още нещо – билет се показва само на входа в обекта, пълно е с разни измамници, дето уж искат да ти го проверят, а после ще ти искат пари да ти го върнат. 😄 Правиш се на луд и говориш на български, те на този език не знаят как да реагират. 😄

• Харесвам 1
Публикувано:

За балоните в Луксор - Ние летяхме, хареса ми, но самото място не е уау. Доволна съм, че видях храма от високо. Наистина си заслужава. Ако ми остане време ще сложа 2-3 снимки, че днес летя.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.