Прескочи до съдържание

Трансилвания, Марамуреш и Буковина за няколко дни

Препоръчани мнения

Здравейте,
искам да споделя с вас програмата на предстоящото ни пътуване и да помоля за помощ по няколко въпроса ,на които нямам отговор.
1 ден Бургас – Куртя де Арджеш
Избрахме този град заради забележителностите и като изходна точка за Трансфъгъраш.
2 ден  Куртя де Арджеш- Фъгъраш -  Вискри - Сигишоара
3 ден Сигишоара - Медиаш– Сибиу
4 ден Сибиу – Хунедоара- Алба Юлия- Сибиу
5 ден Сибиу-
Viseu de Sus
Разлеждане на дървените църкви в района. Пътуване с парен влак в националния парк Марамуреш.
7 ден Viseu de Sus  района на Voronet / тук все още търсим подходящо място за нощувка/
8 ден разглеждане на рисуваните църкви в района на Буковина , отпътуване към България.
Имам два въпроса по програмата :
1. Има ли нещо , на което трябва да обърна внимание по пътя от Сибиу към Viseu de 
Sus . Решили сме да пропуснем солната мина в Турда и вместо през Клуж най-вероятно ще минем през Търгу Муреш.
2.  Препоръка за нощувка от
Voronet   към България /мислим да влезем в България през Силистра / може би в района на Браила.
Имам и два въпроса свързани с престоя в Румъния :
1. Как става заплащането на платените паркинги.
2. Възможно ли плащането с карта в ресторантите .

Предварително благодаря на всички за мненията, които ще споделят...:)

Връзка към коментар

1.Платените паркинги,които ние сме ползвали бяха с "жива" сила,т.е. плащаш на човек.

2. Понякога става с карта ,понякага не.Като в България.Пари кеш е повече от нужно,особено в по малките населени места.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз залагам на кеша. Програмата ви е интересна, ще чакам разказ 🙂

Всъщност за Румъния има твърде малко писано извън Букурещ - Синая- Брашов. Преди време и аз питах, а после публично си отговарях, току свършило на някой работа 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей @Ros!

Аз ще ти дам няколко съвета за последната ти част на пътуването а именно за района на Буковина.Там задължителни за посещение са светата четворка на изрисуваните манастири-Воронец,Хуморулуй,Сучевита,Молдовита.Ако имате желание може да отскочите и до Путна,но той се пада само до границата с Украйна и е малко в страни от маршрута ви.Има още повече от 30 манастира в района,но си мисля,че тези четири ще са ви достатъчни.По пътя към дома можете да посетите и най-големият в региона -манастира Нямц.Иначе мисля,че от логистична гледна точка най-добре ще е след като тръгнете от Вишеу де Сус в посока Воронец движейки се по път Е58 /от там ви е маршрута/,малко след Pojorata в селцето Садова завийте по път 17А,след това разгледайте манастира Молдовита,минете по един от най живописните проходи в тази част на Карпатите,спрете на върха  при скулптурата La Palma-насладете се на гледките и продължете към Сучевита.След като разгледате и Сучевита ако искате отидете до Путна ако ли пък не малко преди Радъуц завийте по път 2Е и тръгнете към Воронец.Така ще оптимизирате маршрута и на следващия ден няма да се връщате назад.Съветвам ви да отседнете в Гура Хуморулуй,което отстой само на 2 километра от Воронец.Градчето не е лошо,ресторантите приемат карти,магазините също.Във Воронец след затварянето на манастира/всичките са с работно време/ реално няма какво да правите,освен ако не сте намислили да се качвате по планините с цел да намерите гледки към манастира.В Хуморулуй има всякакви места за настаняване и то по 50 лева за 4 човека.

Нещо много важно-трябва да посещавате манастирите през седмицата в най-лошия случай събота,но в никакъв случай не и в неделя.Тогава местните ходят на църква и манастирите са изпълнени с вярващи,което ще ви попречи да ги разгледате.

Ако имаш въпроси питай!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.