Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

За един по-особен мой рожден ден реших да си подаря есенна картина от Елзас. Донякъде съм подготвила рамката й.

Период 6-10 ноември, 5 дни /4 нощувки/.

Полетите са на Уиз Еър от Букурещ до Базел и обратно. На 6.11 /сряда/ каца в 15.20 часа, а на 10.11 /неделя/ излита в 15.55 часа.

Нощувките са само в Колмар.

Ще пътуваме аз, съпругът и детето /10 години/ и ще ползваме само обществен транспорт.

Вече опитах вино Ризлинг, макар и българско. Хареса ми, ще се пие.

Чела съм споделеното тук за района и имам обща представа за градчетата и селцата, поне къде се намират и как се казват, в произнасянето може и да греша.

Въпреки това имам въпроси, а и знам, че Вие сте художници в програмите. Всяка идея, съвет, мнение ще са безценни за мен.

За транспорта от летището в Базел до Колмар знам, че има два варианта:

1. с Flixbus. За сега няма автобуси за 6.11, а и нещо ме дразни в тази компания.

2. с автобус № 11 до Сен Луи и от там с влак. Този вариант като, че ли повече ми допада, дори и по-скъпо да ми излезе. Имам неясноти – да купувам ли предварително билети, колко по-рано, има ли разлика в цената онлайн и на място, от кой сайт да гледам, en.oui.sncf ли?

За регионалния транспорт неяснотите ми са още повече. Първоначално мислех да взема карта Alsa+ Group, която важеше за 3 до 5 човека през целия уикенд – събота и неделя. От 01.07. промениха условията й – в момента важи пак за 3 до 5 човека, но събота или неделя от валидирането й до полунощ на съответния ден.

Ще разучавам на ново възможностите за по-икономичен транспорт. Ако знаете някоя изгодна комбинация, моля споделете.

Какви сайтове/приложения да ползвам за регионалния транспорт?

Приемам и идеи за места за посещение, хапване/пийване, маршрути, транспорт, каквото Ви хрумне.

От други теми разбрах, че през септември доста магеланци ще пътуват към Базел в посока Франция, така, че ще се радвам, ако споделите плановете си, а после и опита.

За сега това. После и още.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да обобщя и аз:

Вар.1 Базел - Сен Луи - автобус 11, цена 2,50€ на човек. Разписанието тук.

Сен Луи - Колмар - влак и дебнеш за по- евтини билети тук: https://en.oui.sncf/en/

Вар.2 Базел - Колмар с Flixbus (към момента има в 17:15 автобус). За ноември още няма билети, но гледам, че за октомври има по 9,99 лв и като боднеш някое ваучерче за намаляване на цената, ще ти излезе най- изгодно. Някаква мома раздаваше ваучери за по 5€ в една група във ФБ, има и в ebay.

Пред гарата (като застанеш с лице към нея и града да ти е зад гърба) вляво са "междуселските" рейсове. До Рибовил (Ribeauvillé), през Риквир (Riquewihr) беше 106 май номера. Купува се билет до Рибовил. За тримата (2 в + 1 дете на 11) беше около 12-13€ и слизаш и се качваш с този билет където поискаш по маршрута.

(Минава се през Beblenheim, където имената на улиците са Токай, Ризлинг, Мускат, Гевюрцтраминер и т.н.)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ризлинга им е уникален. Обикновено замезват с аспержи (сезона им е април, доколкото разбрах). Ще ти дам линк за магазинче там (т.е. Гугъл линк къде се намира). Младежа обяснява кое, как... 😁

За спане запазихте ли нещо? 

Ето: https://goo.gl/maps/1W6oGwBMsRyXHwVX9

Магазинчето е това, пред което са паркирани двете колелета.

Връзка към коментар

Пропуснах Страсбург.

Личния опит- отиване и връщане с Flixbus, за мен и детето купих заедно билет, за мъжо отделно. С ваучери по 3€, на мъжо билетите бяха 0.00€, а нашите 1,49€ общо за двете на посока. Сега тези ваучери са кът или, за да намали 3€, трябва сумата на билетите да е над 30€ (което са си едни 10%). До тогава може да изскочи нещо (както писах и по- горе, предлагаха по 5€ ваучери).

Ако не ви се връща толкова късно- може да се върнете с влак (мисля, че около 20-25€ е за тримата).

Colmar-Str.jpg

Str-Colmar.jpg

Връзка към коментар

@aleksandrina, за влаковете кога почна да следиш цените по-отрано, месец или ...?

Погледнах си записките, така съм и аз отбелязала автобус № 106 до Риквир и Рибовил, № 109 - само до Рибовил.

До Егишем ходихте ли? За него съм отбелязала автобус № 440, но четох, че е на рядко и с неудобно разписание. В moovit ми предлага с автобус до Винценайм /Wintzenheim/ или Ветолшем /Wettolsheim/, след което пеша до Егишем. По начало искам да направим кратичък пешеходен маршрут на лов за есенни картини 😀 извън населените места. 

За автобусния, а и друг транспорт Moovit върши ли работа? В Сицилия само него ползвах, докато в Париж - гугъл мапс и разните им приложения на ratp, navigo.

Така и предполагах за Ризлинга 😉, че и аспержи обичам, ако се намерят през ноември.

За спане запазих един апартамент от Airbnb на 10 мин. от централната ж.п. гара и на 15-20 от Малката Венеция. Не е в стария град, въпреки, че и там си харесах разни студия. Това, което ме отказа беше, че тези на по-изгодна цена, бяха тавански студия и без балконче. Обичам сутрин да пия кафе с цигара на балкона и егоизмът ми за моите нужди надделя пред атмосферата в стария град, който така или иначе ще разгледаме 😆. Ще пусна линк след малко.

Огромно Благодаря!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

До Егишем и пеша може :) Шегувам се, но колкото е близо, толкова няма транспорт до там и го прескочихме.

Нищо не сме ползвали за транспорта (приложение де). До Колмар от летището и до/от Страсбург бях купила предварително. Всичко друго на място.

За регионалните автобуси билети продава шофьора. Повечето там говорят и немски.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Нито немски, нито френски ще ми свършат работа. Надявам се с английски, ръце, глава, звуци да се оправя, както досега.

Ето това е апартаментът, който съм запазила. С комисионната на сайта нощувката е 118 лв. на вечер, няма депозит.

https://www.airbnb.com/rooms/29459430?location=Colmar%2C France&source_impression_id=p3_1565353209_BaMKecI1O2vOH%2BKl&s=yzt0M3bh

• Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, ДиянаВ said:

За регионалния транспорт неяснотите ми са още повече. Първоначално мислех да взема карта Alsa+ Group, която важеше за 3 до 5 човека през целия уикенд – събота и неделя. От 01.07. промениха условията й – в момента важи пак за 3 до 5 човека, но събота или неделя от валидирането й до полунощ на съответния ден.

Ще разучавам на ново възможностите за по-икономичен транспорт. Ако знаете някоя изгодна комбинация, моля споделете.

Моят опит с карта Alsa+Group от миналия октомври: купихме я от шофьора на рейс 11 до Сен Луи и така си спестихме по 2,50 евро на човек до гарата. После я ползвахме за влака до Колмар, а после и за рейсовете 106 и 109 до селцата. Доколкото си спомням и тогава не важеше за целия уикенд, но и за един ден е изгоден вариант.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз да ти кажа къде спират автобусите. Че ние малкко се лутахме, докато ги намерим.

106 и 109 и другите междуградски (както писах по- нагоре) спират вляво като застанеш с лице срещу гарата (и шадравана се пада зад теб). Има 4-5 спирки (като нашите за градски транспорт) и на всяка пише кой автобус на коя спира. Има и разписанията. Може да ги поогледате като пристигнете.

Flixbus спира вдясно, като застанеш срещу гарата, от другата страна на пътя,  най- последната спирка , на която има тяхна лепенка.

https://goo.gl/maps/89TXX3wF52Ug44cG6

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Най-вероятно ще я ползвам в неделята при връщането от Колмар за Базел. Като си доизясня районите, ще мога да си формулирам и въпросите, един от които беше дали важи за автобус 11.

Благодаря!

13 minutes ago, Преслава said:

Моят опит с карта Alsa+Group от миналия октомври: купихме я от шофьора на рейс 11 до Сен Луи и така си спестихме по 2,50 евро на човек до гарата. После я ползвахме за влака до Колмар, а после и за рейсовете 106 и 109 до селцата. Доколкото си спомням и тогава не важеше за целия уикенд, но и за един ден е изгоден вариант.

Може нещо да съм се загубила в превода за условията на картата Alsa+ Group преди 01.07. 

Връзка към коментар

@Преслава вие за колко дни бяхте и къде ходихте? Някакъв пешеходен маршрут правихте ли?

За сега съм планувала извън Колмар да са Риквир, Рибовил, евентуално Егишем и Страсбург.

Връзка към коментар

В тази (понастоящем) френска област Елзас, която неколкократно е преминавала от немско във френско владение и обратно, е малко тегаво с произношението на названията на населените места.  :unsure:
И ако случайно ви се наложи да попитате нещо (например за спирка) свързано с "Егишем", може и да не ви разберат. Така че Eguisheim, въпреки че е във Франция, се чете/произнася по-скоро "по немски", а именно - Егисхайм. :yes:

• Харесвам 3
Връзка към коментар
4 minutes ago, Фичо said:

В тази (понастоящем) френска област Елзас, която неколкократно е преминавала от немско във френско владение и обратно, е малко тегаво с произношението на названията на населените места. 
И ако случайно ви се наложи да попитате нещо (например за спирка) свързано с "Егишем", може и да не ви разберат. Така че Eguisheim, въпреки че е във Франция, се чете/произнася по-скоро "по немски", а именно - Егисхайм. :yes:

Да ти кажа така съм го записала в бележките си, докато четох от други теми, в скоби “Егисхайм”, именно от теб взаимствано 🙂. Ще се радвам на безценните ти съвети като изтънчен познавач на Франция в различните й райони😉

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
17 minutes ago, aleksandrina said:

И още един tip: може да си свалиш приложението The Fork. Така хапнахме в Страсбург. С 40-50% отстъпка. 

Ще го видя. Как става? Избираш заведението, резервираш през приложението и после им показваш телефона ли?

Добре ли беше кухнята при такава голяма отстъпка. За такива проценти си мисля, че или ги слагат върху супер завишени цени, че да дойдат с отстъпката на поносими или на места, където няма много посетители. Във Франция може и да не е така, не съм пробвала това приложение.

Връзка към коментар
преди 40 минути , ДиянаВ каза:

Ще се радвам на безценните ти съвети като изтънчен познавач на Франция в различните й райони😉

О, благодаря за хубавите думи :smile3:, но тук има много по-добри познавачи на Франция от мен.
Имам още доста непознати части на тази прекрасна страна, които се надявам тепърва да посетя, живот и здраве!  

• Харесвам 3
Връзка към коментар
1 hour ago, ДиянаВ said:

Ще го видя. Как става? Избираш заведението, резервираш през приложението и после им показваш телефона ли?

Добре ли беше кухнята при такава голяма отстъпка. За такива проценти си мисля, че или ги слагат върху супер завишени цени, че да дойдат с отстъпката на поносими или на места, където няма много посетители. Във Франция може и да не е така, не съм пробвала това приложение.

Много лесно става. Резервираш, отиваш, казваш им, че имаш резервация, те съответно знаят и поръчваш. Понякога има условия (да е от а-ла-карт менюто или еди какво си, в смисъл да не е специалитета на шефа). После идва сметката с отстъпката и след това самото приложение иска да оцениш мястото и обслужването. Случи се така, че в Страсбург (където го ползвахме) и в Рибовил, поръчахме едно и също, крайната цена беше една и съща, но в Страсбург платихме наполовина заради приложението. В Германия не върви. Нямат там отстъпки с The Fork, но в Италия и Франция няма проблем. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
34 minutes ago, Фичо said:

О, благодаря за хубавите думи :smile3:, но тук има много по-добри познавачи на Франция от мен.
Имам още доста непознати части на тази прекрасна страна, които се надявам тепърва да посетя, живот и здраве!  

Може да са добри, но ти пък си сладкодумен 🙂 и даваш дух на писаното, като че ли си там.

3 minutes ago, aleksandrina said:

Много лесно става. Резервираш, отиваш, казваш им, че имаш резервация, те съответно знаят и поръчваш. Понякога има условия (да е от а-ла-карт менюто или еди какво си, в смисъл да не е специалитета на шефа). После идва сметката с отстъпката и след това самото приложение иска да оцениш мястото и обслужването.

Добре, ще ги почерпя моите с отстъпка😉, нали и рожден ден ще имам.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Иначе за избирането- избираш локация като начало, после гледаш къде и каква отстъпка предлагат за различните часове, гледаш и рейтинга, после избираш дата/час/брой хора и резервираш. Трябва регистрация. И това е. 

(Нас ни валя един 'убав дъжд и резервирах за след 20 мин.) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , ДиянаВ каза:

Аз само да допълня, понеже ползвам редовно това приложение във Франция и Португалия: избирай места с оценка над 8 и по възможност с отзиви на поне 100 потребители.

Големите намаления са по-скоро през седмицата, тъй като е начин да напълнят ресторанта и да не се развалят продуктите. През уикенда, отстъпките са по-скоро от порядъка на 20-30%. 

Също така, досега поне, не съм забелязала да има разлика в менютата, ако си с резервация с намаление, или не, тоест, отстъпката е върху вече съществуващата цена на заведението. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Изтеглих го приложението The Fork. Тествах с любимия ми Париж, като една идея по-познат от Страсбург. Даже като избереш ресторант/бистро, ти дава възможност да се запознаеш с менюто и цените, което е супер.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.