Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

@ДиянаВ, благодаря ти много за информацията! Ще помисля какво да правя с билетите, ти си права, че след като кацнем мога да взема билетите. Двама ще сме. Нямам търпение 🙂 

Връзка към коментар
6 minutes ago, Eva eva said:

@ДиянаВ, благодаря ти много за информацията! Ще помисля какво да правя с билетите, ти си права, че след като кацнем мога да взема билетите. Двама ще сме. Нямам търпение 🙂 

Питах за броя хора, защото има промоционални тарифи за групово пътуване. При Вас не става🙂. За сега наблюдавай цените, пък че после си платила някое евро отгоре, чудо голямо. Кеф цена няма🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Eva eva билети за влака можеш да купиш и от София в деня на тръгването, за да ти е по-спокойно. Друг вариант е да рискуваш 20 евро - 4 билета по 5 евро и да ги купиш още тия дни🙂. Според мен изчакай до последно, за да не дърпаш дявола за рогата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз лично, бих купила билетите предварително, особено, ако са промоционални.

Иначе, за разходката по време на противоепидемични мерки, имайте предвид, че тук доста се спазват, особено по обществените места. Тоест, в лодката/катедралата сигурно ще трябва да сте с маски (както и в автобуса и влака), седалките би трябвало да са отдалечени достатъчно (например, с лепенки на кои не трябва да се сяда) и по всяка вероятност, на влизане ще ви дадат гел да си дезинфекцирате ръцете. 

Ние се решихме на още една разходка из Елзас, този път със свекърва ми и между Коледа и Нова година. Сега остава и да резервирам къщата 😀.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Здравейте, пътешественици!

Ще пътувам в края на месеца 26-31.08. до/от летище Базел-Мюлуз-Фрайбург и съм си направила програма, така че да я уплътня 6 дни (кацам сутринта в сряда и си излитам вечерта в понеделник). Имам някаква програма, която @Фичо я прегледа, но все още аз имам съмниния, че ще е точно баш така, та бих помолила за някои уяснения.

1. Този билет АЛСА+, който е ЕДНОДНЕВЕН ЗА 24 часа (тя е за свеки ден, а не като груповата само за уикенд) , ще купя варианта за едно лице....Обаче не знам какъв да го купя. Искам да го купя още от шофьора на автобус 11 или от летището (ако има гише (автомат) и то с карта и да не се занимавам повече целия ден. Говоря ФРЕНСКИ. Това е въриантът - АЛСА + О РЕН?

Т.е. искам да не се занимавам целия ден с билети и гишета и най-вече пипане на пари. С този езнодневен и еднолицев билет искам от летище БМФ да стигна до Колмар, там да си хвърля багажа или във веломагазина или в хотела, независимо, че по-късно ще се чекирам и да обикалям из селата. Разбирам, че този билет включва и влакове и селски автобуси и градски? Мисля някои къси дистанции да ги пешеходствам. 

2. От проучване разбирам, че е по-изгодно да купя АЛСА+ още на летището и после цял ден да обикалям около Колмар. Обаче дали не е по-смислено с Фликсбус от летището да отида до Колмар и там да си купя АЛСА+ за едно лице, само за колмарския регион, която е 3.60 евро и да си обикалям? 

3. Понеже ще обикалям 3 делнични дни из Колмал и областта - сряда, четвъртък и петък - явно АЛСАТА+ ще е най-добрия вариант. Обаче тук стигам до затруднение Шато дьо Кьонигсбург с каква АЛСА+ СЕ ПОКРИВА и изобщо покрива ли се напълно? Въпросната наветка (CG67) от гарата в Селеста до шатото май влиза в билета (според сайта на SNCF, но не съм 100% сигурна. Това е регион БА БРЕН, според сайта на шатото. Бидейки в колмар, което е О РЕН, как до се озова в БА РЕН с картата АЛСА + ? Или да търся по-прост вариант - купуване на билет за влак Колмар - Селеста и обратно и после наветка за 2,5 евро?

4. В събота мисля да отида за един ден в Страсбург. Как е най-интелигентно да действам? Фликсбус Колмар - Кел и там да ходя пеша.през моста до Страсбург.Да гледам катедралата, туи-онуй.да се ача на орабче и да видя и Европарламента.....Още идеи за Страсбург са добре дошли. Искам до ходя повечето пеша.......инак някакъв дневен билет има ли?

5. В неделя съм решила да се добера до Льорах в Германия и да спя там една нощ.. Не съм решила окончателно (рзерзациити през букинг са ми с опция анулиране). Как е най-разумно да се придвижа. Признавам си , не се оправям. През летището БМФ ли е най-добре или през Базел?

6. В понеделник се отправям към от Льорах Базел града - предполагам с влак, нали и зяпам там каквото зяпам (благодаря за линка с маршрутите) и вечерта си отивам на летището и към София (автобус 50). В тази връзка мога ли с карта да платя тези символични суми за автобусен билет, за да не разнасям пари (швейцарски франкове в брой)?

Благодаря в аванс! 🙂 

Връзка към коментар
преди 7 часа, Balkanka каза:

2. От проучване разбирам, че е по-изгодно да купя АЛСА+ още на летището и после цял ден да обикалям около Колмар. Обаче дали не е по-смислено с Фликсбус от летището да отида до Колмар и там да си купя АЛСА+ за едно лице, само за колмарския регион, която е 3.60 евро и да си обикалям? 

Не съм ползвал ALSA+ , та не съм много запознат с подробности, обаче се опасявам, че с билета за 3.60 няма да можеш много да си "обикаляш", защото предполагам че понятието "агломерация Колмар" включва градския транспорт от мрежата Trace - ета карта , а не автобусите до места като Рибовиле, Риквир, Егисхайм, ако имаш предвид тях да обикаляш. 

Цитат

В събота мисля да отида за един ден в Страсбург. Как е най-интелигентно да действам? Фликсбус Колмар - Кел

А защо до Кел, за където са по-скъпи билетите, а не до Страсбург?

image.png.fd72b09bd2622a0f2a8c7e1dc7193fc7.png

Връзка към коментар
преди 7 часа, Balkanka каза:

Да гледам катедралата, туи-онуй.да се ача на орабче и да видя и Европарламента.....Още идеи за Страсбург са добре дошли. Искам до ходя повечето пеша.......инак някакъв дневен билет има ли?

Ако направиш големия кръг с корабче , който включва и новата част с Европарламента и Съда за правата но човека, за останалата част не ти трябва билет и може да обиколиш пеша. В Катедралата да не се пропуска впечатляващия астрономически часовник! 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 часа, Фичо каза:

Ако направиш големия кръг с корабче , който включва и новата част с Европарламента и Съда за правата но човека, за останалата част не ти трябва билет и може да обиколиш пеша. В Катедралата да не се пропуска впечатляващия астрономически часовник! 

Да, Фил, него съм го виждала, но сега ще повторя. Това от предното ходене най-много ме впечатли.

Няма да за е за Колмар само 24 часовата АЛСА+, а за целия подрегион О РЕН.Искам като се кача на 11 номер автобус ана летището, повече да не се занимавам с пари.......

А прочетох и двете теми и някой (не го помня) беше написал, че са си купили от автобусен шофьор групов, които е за уикенден ден обаче, като са ходили до някое от селата (не помня кое беше) и после се возили цял ден.

Упс ...и един допълнителен въпрос - нали като имало влак, не можело да се ползва амтобус или аз нещо не чета правилно....Като се кача на този Фликсбус от Колмар (предполатам на ЖП-гарат), къде ще сляза - в Стасбург или  Кел?

Връзка към коментар
17 minutes ago, Eva eva said:

Моля, дайте идея какво да правим, ако изпуснем влака - алтервативен маршрут или да търсим хотел около летището?

До летището няма хотели. Най-близките са в Сен Луи. @bulpa ти беше писала за Ибис. Имат 24 часова рецепция.

Дано да не е голямо закъснението и да наваксате. Успех👍

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Eva eva каза:

Моля, дайте идея какво да правим, ако изпуснем влака - алтервативен маршрут или да търсим хотел около летището?

Бих потърсила хотел и бих уведомила мястото за настаняване, че няма да дойда за първата нощувка, поради технически проблем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Eva eva за Базел/Мюлуз ли сте /съдейки по споменаването на Колмар/? преди две години като ни отмениха вечерта полета от там към Порто, ни пратиха в този хотел около летището - https://www.booking.com/hotel/fr/airport-club.bg.html?aid=368032;label=forumposts;sid=8f23f9d390c352d55abd3fcf93565c27;dist=0&keep_landing=1&sb_price_type=total&type=total&

тогава EasyJet ни организираха и таксита до там, за всички от самолета, горе-долу десетина минути пътувахме до хотела, който е доста приличен

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте 🙂 Прибрахме се снощи. С изключение на драмата при кацането всичко беше страхотно! Елзас е невероятен и мисля, че точно сега е най-подходящото време за посещение - няма много туристи, много е красиво и спокойно. Ще нахвърлям малко полезни указания,  със снимките ще се позабавя 🙂 Благодаря на всички за помощта при оформяне на програмата, както и при закъснението на полета 🙂

1. Транспорт - оглеждайте се за билети за влаковете поне 1 седмица преди пътуването и опитайте да вземете от промоционалните.  Това е сайтът https://en.oui.sncf/en/. С влаковете пътувахме по маршрут летище - Колмар за 14.10 евро /тук не успях да взема промоционални билети/, Колмар - Страсбург за 5 евро, Страсбур - Колмар за 5 евро и Колмар - летище - 5 евро. Влаковете са чисти, точни и удобни. Можете да си свалите и мобилното приложение да си следите часовете на влаковете;

2. Транспорт около Колмар - обикаляхме с https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/visit/kut-zig-open-top-bus. Цена - 15 евро на човече. Посетихме Рибовил, Риквир и Егишейм. Градчетата са малки и се разглеждат бавно за около половин - един час. В Рибовил прекарахме 3 ч. с дълъг обяд, в другите две градчета по час и половина. Автобусите са чисти и разписанието се спазва до секунда. Нямаше много хора, в повечето случаи бяхме с още 2-3 човека. Определено препоръчвам, и трите градчета са страхотно красиви и уникални. Също може да си свалите мобилното приложение. 

3. Транспорт в Страсбург - обиколихме Стария град, включително и малката Венеция пеша. Много красиво, заслужава си. С трамвай отидохме до Парламента, цена - 1.80 евро /дано не бъркам/.  Видях и лодките за разходка по каналите, но беше задължително да се носи маска и се отказах. 

4. Настаняване - заради закъснението на wizz първата вечер спахме в едно хотелче до летището hotelF1 Mulhouse Bâle Aéroport, с обща баня и тоалетна, 44 евро. За една вечер става. След това бяхме в този апартамент - Colmar First, 12 Rue des Tanneurs 3 ème étage, Колмар. За 3 нощувки, за 3 човека платихме 593 лв. На топ място е, доволна съм, чисто, приятно апартаментче. 

5. Храна - в общи линии по ресторантите има едни и същи неща, логично цените са малко по-високи в центъра. Хубава им е кухнята, опитахме охльови, тартове, стекове. Тартовете са 7-10 евро, стековете 15-20, виното е 6-7 евро за 250 мл. Пихме ризлинг, много ни хареса. Има и уникални пекарни, с топли кроасани рано сутрин 🙂 

На линия съм, ако имате допълнителни въпроси 🙂

• Харесвам 14
  • Браво 5
Връзка към коментар

Ето и малко снимки 🙂 

Колмар - апартаментът ни беше в тази сграда 

DSC_0415-2.jpg

DSC_0420-2.jpg

Архитектът на статуята на свободата в Ню Йорк Фредерик-Огюст Бартолди е роден в Колмар през 1834г.

DSC_0427-2.jpg

По пътя на виното

DSC_0433-2.jpg

DSC_0435-2.jpg

Рибовил

DSC_0450-2.jpg

DSC_0456-2.jpg

DSC_0458-2.jpg

DSC_0461-2.jpg

DSC_0462-2.jpg

DSC_0467-2.jpg

DSC_0470-2.jpg

DSC_0472-2.jpg

DSC_0487-2.jpg

DSC_0488-2.jpg

DSC_0493-2.jpg

Продължаваме към Реквир

DSC_0499-2.jpg

DSC_0506-3.jpg

DSC_0509-2.jpg

DSC_0516-2.jpg

DSC_0517-3.jpg

DSC_0518-3.jpg

DSC_0522-2.jpg

DSC_0527-2.jpg

DSC_0529-2.jpg

DSC_0531-2.jpg

DSC_0534-3.jpg

И последното градче в околията - Егишейм

DSC_0545-2.jpg

DSC_0547-2.jpg

DSC_0554-2.jpg

DSC_0555-2.jpg

DSC_0558-2.jpg

DSC_0567-2.jpg

DSC_0574-2.jpg

DSC_0576-2.jpg

DSC_0577-2.jpg

DSC_0578-2.jpg

Страсбург

DSC_0606-2.jpg

DSC_0609-2.jpg

Папарашка му работа 🙂 

DSC_0610-2.jpg

DSC_0612-2.jpg

DSC_0613-2.jpg

Отново папарашка

DSC_0614-2.jpg

DSC_0615-4.jpg

DSC_0626-2.jpg

DSC_0628-2.jpg

DSC_0629-2.jpg

DSC_0635-2.jpg

DSC_0638-2.jpg

DSC_0645-2.jpg

DSC_0646-2.jpg

DSC_0652-2.jpg

DSC_0655-2.jpg

DSC_0667-2.jpg

DSC_0686-2.jpg

Колмар

DSC_0719-2.jpg

DSC_0720-2.jpg

DSC_0730-2.jpg

DSC_0739-2.jpg

DSC_0740-2.jpg

DSC_0742-2.jpg

DSC_0743-2.jpg

DSC_0747-2.jpg

DSC_0751-2.jpg

DSC_0755-2.jpg

DSC_0758-2.jpg

DSC_0761-2.jpg

DSC_0762-2.jpg

DSC_0769-3.jpg

DSC_0773-2.jpg

DSC_0777-2.jpg

DSC_0779-2.jpg

DSC_0780-2.jpg

DSC_0782-2.jpg

DSC_0787-7.jpg

DSC_0791-2.jpg

• Харесвам 23
  • Браво 14
Връзка към коментар

Ева , страхотни снимки.Вървя по твоите стъпки .Средата на септември Цикладите,октомври Колмар и околностите .А Базел посетихте ли го ,или има ограничения ?

Връзка към коментар
27 minutes ago, vladimira74 said:

Ева , страхотни снимки.Вървя по твоите стъпки .Средата на септември Цикладите,октомври Колмар и околностите .А Базел посетихте ли го ,или има ограничения ?

@vladimira74, супер! Стискам палци всичко да е наред, да няма нови ограничения. Колмар е страхотен, много ще ви хареса, сигурна съм. Не, до Базел не стигнахме, тъй като кацнахме късно и директно се насочих към влака до Колмар.  Е, поради непредвидени обстоятелства не стигнахме до него първия ден 🙂 След това в Елзас направих толкова плътна програма, че нямаше как да отидем до Базел 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Just now, Contest said:

Eva eva, необходим ли е тест за kоронавирус?

Не, нищо не трябва 🙂 Само wizz ми пратиха едни бланки, които попълних, но никъде не ми ги поискаха, прибрах си ги в нас.  Пътува се като в нормални времена, освен маските по летища, самолети, затворени пространства и транспорт. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 19 часа, Eva eva каза:

Не, нищо не трябва 🙂 Само wizz ми пратиха едни бланки, които попълних, но никъде не ми ги поискаха, прибрах си ги в нас.  Пътува се като в нормални времена, освен маските по летища, самолети, затворени пространства и транспорт. 

Колко дни /нощувки имахте?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Прибрах се снощи. Някой, ако търси конкретно инфо, мога да отговаря. Моля да е тук, А НЕ НА ЛИЧНИ, за да ен пиша едно и също нещо по няколко пъти.

Бъдете здвари!

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.