Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 46 минути , aleksandrina каза:

@Роца, как се произнася тоя Еги... до Колмар? 🤣

Ако не ме лъже паметта, произнася се Егисайм 😊

Утре ще видя едни приятели, които живеят в Елзас, близо до Колмар и ще ги питам за потвърждение 😂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Хайде трети вариант на Еги...-то. При германците Х-то си е по германски с езика някъде във въздуха😀😆. Накрая с една карта и показалеца, все ще се оправя. 

Такива терзания с произнасянето и ударението имах и за Чефалу в Сицилия, но стигнах до там. Пък този Егишем/Егисхайм или Егисайм и пеша според мен може са се стигне, а наобратно ще е лесно да кажа за къде съм😆

• Смея се 1
Публикувано:

Почвам с щрихите на моята елзаска картина😀. Образи и цветове – на място. Живот и здраве, ще ги споделя и тук.

Ден 1 – 06.11 – по това време на годината денят е кратък, така че ще направим вечерна опознавателна разходка в Колмар.

Ден 2 – 07.11

Рибовил /Ribeauvillé – с автобус № 106 до градчето, разглеждане, снимки; горски преходи до трите кули няма да правим.

След това потегляме пеша покрай лозята към Хунавир /Hunawihr с красивата църква отново между лозя надлъж и шир.

Следваща спирка е Риквир /Riquewihr. Тук между двете градчета човечето на гугъл мапс не иска да стъпи на най-пряката пътека през Rue de la Piscine. Може да се окаже черен път през лозята. Мапса показва терена на малко по-обиколния маршрут през Rue de Riquewihr, но той ми се струва по-горски.

Следваща отправна точка е Бебленхайм /Beblenheim.

Гугъл мапс дава пешеходно разстояние между селцата от около 30 мин. между всяко, т.е. без усилие и разбира се, ако не вали проливен дъжд, може да се върви пеша. Желанието ми е, освен уникалните къщички в селцата, да видим и лозята обагрени в есенни цветове. Тъй като не съм експерт лозар, не знам в тази част на Франция, а и в България дори, кога се прави дълбока оран, подрязване и т.н. В сайта Български фермер има календар на лозаря, който казва какви са важните задачи за ноември 😀: През първата половина на ноември приключва прибирането на винените сортове грозде, следваща стъпка е дълбока есенна оран, която трябва да приключи до 15-20 ноември, за да се изпреварят студовете.

Тревогата ми е да не заварим само колчета и пръчки лози 😂. Вие знаете ли нещо относно лозарството и задачите на лозаря във France,Grand Est в началото на ноември?

Знаете ли дали автобус 106 или друг по маршрута спира в Хунавир и въобще от Колмар до Рибовил къде спира автобуса?

Моля, ако имам грешки в произнасянето на градчетата да ме поправяте, за да не се излагам пред чужденците 😆

• Харесвам 1
Публикувано:

Като тръгне от Колмар, първо спира в Риквир. През Бебленхайм минава през селцето, предполагам, ако има слизащи. С един билет слизаш и се каваш по дестинацията. Може да си купиш еднопосочен, може и двупосочен и да се качвате, където ще е удобно- т.е. докъдето сте стигнали. Пеша малко ми е Х как ще вървите- все пак пътя е междуградски, а може и да вали...

• Харесвам 1
Публикувано:

Вие до това Бебленхайм ходихте ли? Колко време Ви отне общо за Рибовил и Риквир?

Дъжд ако има е ясно, с автобусчето ще сме 😀

Публикувано:
2 minutes ago, ДиянаВ said:

Вие до това Бебленхайм ходихте ли? Колко време Ви отне общо за Рибовил и Риквир?

Дъжд ако има е ясно, с автобусчето ще сме 😀

Само минахме през него. Отне ни 1 ден за двете, даже не цял.

Ето разписанието на 106:

Colmar - Route des Vins - Ribeauvillé: https://www.zellenberg.org/telechargement/Horaires_pauli colmar zelleberg.pdf

и

Ribeauvillé - Route des Vins - Colmar: https://www.zellenberg.org/telechargement/Horaires pauli zell_colmar.pdf

• Благодаря 1
Публикувано:

Още нещо да те питам, Алекс. Как беше интернета там, че в столицата им Париж много се губеше, а в Дисниленд хич го нямаше.

Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

Почвам с щрихите на моята елзаска картина😀. 😆

За един ден може да се разгледат Рибовиле, Xунавир и Риквир..., хайде може и Бебленхайм. 
Ние последния път правихме за ден Рибовиле, Xунавир и Риквир, придвижване с кола.  Пък и все пак някъде ще спрете и да хапнете по една тарт фламбе с чаша Гевюрцтраминер. :wink:
Симпатично е желанието да се придвижвате пеша м/у градчетата/селцата, но за мен това не е много добра идея.  Аз също много обичам да ходя пеша и навъртам доста километри в ходене на такива пътувания, но в случая ми се струва, че е по-добре да направите някаква схема според разписанието на автобусите, които са през около  1 или 2 часа.  Първо, че разходките покрай лозята едва ли ще са чак толкова интересни - гледката е по-скоро монотонна, отколкото чак много вдъхновяваща, нещо такова (снимка от септември) :
image.png.efaaa304867aebbbd16c35e881ca0476.png

ето и от гугъл стрийт вю как изглежда трасето между Рибовиле и Риквир, сигурно вече си го видяла:
image.png.8846458b8e1a5c9e7996c76f03d6a40e.png

И второ - струва ми се, че има вероятност да се поуморите - освен ходенето в самите селца, още доста трамбоване между тях ... :rolleyes: . Виж ако сте, да кажем, с колела - сигурно ще е по-приемливо и приятно, ама пеша :rolleyes: ... (ето тук един примерен кръгов вело-маршрут от Колмар - може нещо да се комбинира, обаче не знам дали в автобусите може да се качват колела, онлайн не намирам инфо). 

Цитат

произнасянето на градчетата 

Ribeauvillé понеже е с ударение на последното "é", то се чете/произнася - Рибовиле

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Може да комбинираме само едно пешеходно преминаване през две от градчетата, а другите с автобуса. Това зависи и от времето. За ползване на колелета няма да стане, тъй като сме с дете, а то владее управлението само на кънки и тротинетка 😀. Друг вариант е за този маршрут да ползваме само автобуса. Прав си, Фичо, че идва в повечко разглеждане на градчетата + пеша между тях. На следващия ден може да направим някоя пешеходна отсечка към ЕгисХАЙМ от съседните селца. Тук разстоянията ми ги дава 20 мин. пеша, а и са само три. Няма да ми е монотонно, ще ми стига само и въздуха да дишам. Семейно сме правили и по 16 км. Това пак зависи и от времето, което през есента е променливо.

За сега съм се подготвила със закупени през юнските горещини на намаление 😉непромокаеми ботички за градските разходки и маратонки за селските. Също имам и късметлийски олекотени чадъри, които като нося, не вали 😆 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ето това вдъхновение ще търся сред есенните елзаски лозя 😊. Снимките са от нета.

До тук установих, че през октомври все още цветовете са зелено-жълти, така че има надежда в началото на ноември есента да е в най-ярката си палитра.

Само като се сетя колко години съм мрънкала, че рожденият ми ден е по едно такова никакво време през година. Така и за този Колмар, няколко месеца след како видях снимката на Александрина в темата "В момента съм ..." се чудех кога да го сложа в малкото ми пътувания през годината. Доста варианти премислях докато накрая се сетих за един мой рожден ден през студентските ми години - с една приятелка съкратихме дневните лекции и си направихме невероятно фото забавление в градския парк, постлан от килим есенни листа. Казах си не ми трябват навалиците от туристи и двойните цени през лятото и по коледните базари, искам подарък от есенни цветове.

500_F_264575426_XQigHiIYN3dBLRJdSrcjbW53O8Mrk6H8.jpg

34152662-landscape-with-autumn-vineyards-of-wine-route-france-alsace.jpg

48393305-landscape-with-autumn-vineyards-of-wine-route-france-alsace.jpg

82846184-panoramic-landscape-with-autumn-coloured-vines-turckheim-alsace-france (1).jpg

236001392_1-4e91b7cc.jpeg

D943_219_411_1200.jpg

ewym5otvlhzy8fzigal1.jpg

• Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:

Ако ви се ходи пеша, най-кратко е между Риквир (Райхвaйлер) и Унавир, около 30 мин през лозята, 106 спира и в двата града. 109 ходи чак до Сен Хиполи (Saint-Hippolyte), Санкт Пилт (Sankt Pilt) на немски, което означава, че може да отскочите до Бергхайм на около 4 км. североизточно от Рибовил (Раполтщайн) (109 спира и там, но не минава през Риквир). Красиво е, но не токова посещавано като Риквир, Рибовил и Егишем (Егисхайм). Други села, които си заслужават са Кайзерсберг и Ки(е)нцхайм (Kientzheim), те са едно до друго.  Около 30 мин с автобус 145.  Проблем е, че всички автобуси до описаните села са от дъжд на вятър, 4-5-6 пъти на ден. Евтини ресторанти няма, районът е силно туристически. Обикновено приемат поръчки между 12:00/2:00 на обед и 7:00/9:00 вечер, човек може да умре от глад през останалото време. 🙂  Освен Ризлинг, също толкова хубаво вино е Гевюрцтраминер, Пино гри и Пино ноар лично на мен въобще не ми харесват, Сильванер също е добро. Прочетете повечко за историята на Елзас преди да отидете, ще видите доста неща в друга светлина. Там въобще не е Франция, както си мислят повечето хора. 95% от местните и до днес са си германци, които с голям зор през 60-те и 70-те години (вкл. и с телесни наказания!) са принудени да научат френски. И въпреки всичко възрастните хора (над 60-65г.) по селата около Колмар почти не го разбират. Ако нещо съвсем конкретно Ви интересува, питайте, ние с приятелката ми бяхме съвсем скоро там, 15.07-25.07. - всичките ни нощувки бяха в Бергхайм (пътувахме с автомобил от България) и доста пообиколихме. Автобусите ги ползвахме съвсем малко, когато се повредха спирачките и трябваше да ги оправят в Колмар.   

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
28 minutes ago, 503 said:

Ако ви се ходи пеша, най-кратко е между Риквир (Райхвaйлер) и Унавир, около 30 мин през лозята, 106 спира и в двата града. 109 ходи чак до Сен Хиполи (Saint-Hippolyte), Санкт Пилт (Sankt Pilt) на немски, което означава, че може да отскочите до Бергхайм на около 4 км. североизточно от Рибовил (Раполтщайн) (109 спира и там, но не минава през Риквир). Красиво е, но не токова посещавано като Риквир, Рибовил и Егишем (Егисхайм). Други села, които си заслужават са Кайзерсберг и Ки(е)нцхайм (Kientzheim), те са едно до друго.  Около 30 мин с автобус 145.  Проблем е, че всички автобуси до описаните села са от дъжд на вятър, 4-5-6 пъти на ден. Евтини ресторанти няма, районът е силно туристически. Обикновено приемат поръчки между 12:00/2:00 на обед и 7:00/9:00 вечер, човек може да умре от глад през останалото време. 🙂  Освен Ризлинг, също толкова хубаво вино е Гевюрцтраминер, Пино гри и Пино ноар лично на мен въобще не ми харесват, Сильванер също е добро. Прочетете повечко за историята на Елзас преди да отидете, ще видите доста неща в друга светлина. Там въобще не е Франция, както си мислят повечето хора. 95% от местните и до днес са си германци, които с голям зор през 60-те и 70-те години (вкл. и с телесни наказания!) са принудени да научат френски. И въпреки всичко възрастните хора (над 60-65г.) по селата около Колмар почти не го разбират. Ако нещо съвсем конкретно Ви интересува, питайте, ние с приятелката ми бяхме съвсем скоро там, 15.07-25.07. - всичките ни нощувки бяха в Бергхайм (пътувахме с автомобил от България) и доста пообиколихме. Автобусите ги ползвахме съвсем малко, когато се повредха спирачките и трябваше да ги оправят в Колмар.   

Благодаря! Ще питам съвсем скоро, че тези дни бях поизоставила плановете. 

А между Унавир и Риквир пътя през лозята черен ли е в смисъл полски път или асфалтиран. Точно този район, извън Унавир ми се стори най-живописен. Ще ми се поне една отсечка през този втори ден да е пеша.

Публикувано:

Един въпрос. Ако тръгнем от Колмар с автобус 106, после можем ли да се върнем с автобус 109 или обратния вариант - тръгване със 109 и връщане със 106?

Публикувано:

Може. Ще си купите билетите само в едната посока- разлика в цената няма, ако се купят двупосочно (с  такова впечатление останах де). И без това билети се купуват на място от шофьора.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 12.08.2019 г. в 14:25, ДиянаВ каза:

Тревогата ми е да не заварим само колчета и пръчки лози 😂

Аз съм била точно през ноември и има места с “колчета” и такива, на които листата още стоят и са обагрени красиво. 

Ние бяхме с малки деца с колички и изминахме пешеходно разстоянието само между 2 градчета. През другото време - с автобуса. За мен за това време на годината е оптимален вариант.

D87B7369-FF74-46AC-A58E-15977FFDE63E.jpeg

DF5E8C56-EA75-417F-88CC-3EE7AC882273.jpeg

85E3C1D8-3A46-4D74-9BA3-E7C3A829AD38.jpeg

• Харесвам 6
Публикувано:

Даа. Поразбрах, че зависи от сортовете грозде. Някои са късно-есенни, други се берат още началото на септември. Оранта и подрязването на лозите също е различна. Ще взема да запиша едно лозаро-винарство 😀, но за това пътуване ще е късно просвещаването ми. 

Ха,ха. Докато се занимавах с проучването на лозята в този район, попаднах на обява за работа - гроздоберачи за Колмар. Тръгване на 2 септември с осигурен самолетен билет и спане, заплащане между 1000 и 2000 лв. за 2 седмици заетост. Хем щях да пътувам и спя безплатно, хем пари да изкарам, хем и на лозя щях да се наситя 😆

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Сигурна съм, че трудно ще се намери елзаско селце, което да не ми хареса, но все пак дните на пътешествието ни са малко, а и да забравям заради какво тръгвам в тази посока - снимка от Колмар. Трябва да остане време и за него и то не само нощно, а и през късия есенен ден.

За сега смятам през втория ден да огранича селцата само до три Рибовиле, Хунавир /или Унавир/ и Риквир. Освен това в нашето семейство е абсурд да тръгнем към 7.00-7.30 часа, така че може би ще е удачно първо да направим разходка до обяд в Колмар, Малката Венеция и след това към 12-13 часа да тръгнем към Рибовиле и наоколо за 3-4 часа разходка.

5 minutes ago, Фичо said:

:clapping:

Института по лозарство и винарство към Университета в Бордо е твоето място! :yes:

Ще го проуча този институт 😉. И без това взе да ми писва сухарската работа. Друго си е като се занимаваш с алкохолни градуси.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Елзас е райско място! Едно от най-любимите ми в Европа! Точно преди 9 години бях там, в края на август и пак искам да се върна там. Ще ви хареса много.
Не се притеснявайте за произношението. Те местните говорят освен френски, немски и местния си елзаски диалект на немския. Имената им са френски, но фамилиите немски, примерно Франсоа Мадер. Имената на доста от градчетата са немски и по принцип би трябвало да е Егисхайм, но поне в туристическия офис в Колмар го наричаха Егисем. А, немското име на Рибовил е Раполтвайлен. На немски на Мюлюз му казват Мюлхаус.

Има автобуси, които тръгват от Колмар по разни винени маршрути, но като цяло разстоянията са следните - Eguisheim е на 17 kм от Rebeauvillé, на 15 kм от Hunawihr, 14 kм от Riquewihr и на 7 kм от Colmar. Ние ползвахме тогава Колмар като база и от там се помотахме до Рибовил, Хунавир и Риквир. Така и не стигнахме до Егисхайм, но и там е доста красиво явно.

Не сме купували нищо предварително като транспорт, от летището в Базел си взехме билети за автобус и влак до Колмар. В Колмар вече на място пак си взехме билети за автобус до Рибовил. Рибовил е прекрасно градче. Просто да се разходите, да се потопите в атмосферата му е невероятно! От Рибовил до Хунавир отидохме пеш, 3 км е някъде разстоянието и гледките наоколо са прекрасни лозови масиви. Видяхме и щъркели по пътя. Хунавир е живописно селце, но е доста малко и буквално няма какво да се прави повече от 30-40 минути. Може да идете до някоя местна винарна да дегустирате виното. От Хунавир до Риквир също отидохме пеш, защото разстоянието е около 4 км, нищо работа. Риквир е също вълшебно място! Там обядвахме и пак посетихме 2 или 3 винарни. Видяхме и щъркели край лозята. Щъркелът е символ на Елзас. И от Риквир хванахме автобус за Колмар.
Местната кухня е много вкусна. Непремено пробвайте различни видове хляб, киш, месо и всякакви сладости, както и местните прясно изпечени брецели. Ризлингът е ОК, но мен лично ме впечатли гевюрцтраминерът! Тогава реколта 2006 беше просто божествена, сладко и супер ароматно! Нищо общо с бъркочите, които продават в България под името гевюрцтраминер.

Пращам малко любопитни кулинарни снимки, както и на пътя между селцата, за да видите защо си струва да се върви пеш между тях. Чудни пътешествия из красотите на Елзас ви желая!

IMG_0102.JPG

IMG_0194.JPG

IMG_0203.JPG

IMG_0232.JPG

IMG_0233.JPG

IMG_0350.JPG

IMG_0285.JPG

IMG_0288.JPG

IMG_0361.JPG

IMG_0363.JPG

IMG_0436.JPG

IMG_0442.JPG

IMG_0445.JPG

• Харесвам 15
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:
32 minutes ago, Crazy Horse said:

Елзас е райско място! Едно от най-любимите ми в Европа! Точно преди 9 години бях там, в края на август и пак искам да се върна там. Ще ви хареса много.
Не се притеснявайте за произношението. Те местните говорят освен френски, немски и местния си елзаски диалект на немския. Имената им са френски, но фамилиите немски, примерно Франсоа Мадер. Имената на доста от градчетата са немски и по принцип би трябвало да е Егисхайм, но поне в туристическия офис в Колмар го наричаха Егисем. А, немското име на Рибовил е Раполтвайлен. На немски на Мюлюз му казват Мюлхаус.

Има автобуси, които тръгват от Колмар по разни винени маршрути, но като цяло разстоянията са следните - Eguisheim е на 17 kм от Rebeauvillé, на 15 kм от Hunawihr, 14 kм от Riquewihr и на 7 kм от Colmar. Ние ползвахме тогава Колмар като база и от там се помотахме до Рибовил, Хунавир и Риквир. Така и не стигнахме до Егисхайм, но и там е доста красиво явно.

Не сме купували нищо предварително като транспорт, от летището в Базел си взехме билети за автобус и влак до Колмар. В Колмар вече на място пак си взехме билети за автобус до Рибовил. Рибовил е прекрасно градче. Просто да се разходите, да се потопите в атмосферата му е невероятно! От Рибовил до Хунавир отидохме пеш, 3 км е някъде разстоянието и гледките наоколо са прекрасни лозови масиви. Видяхме и щъркели по пътя. Хунавир е живописно селце, но е доста малко и буквално няма какво да се прави повече от 30-40 минути. Може да идете до някоя местна винарна да дегустирате виното. От Хунавир до Риквир също отидохме пеш, защото разстоянието е около 4 км, нищо работа. Риквир е също вълшебно място! Там обядвахме и пак посетихме 2 или 3 винарни. Видяхме и щъркели край лозята. Щъркелът е символ на Елзас. И от Риквир хванахме автобус за Колмар.
Местната кухня е много вкусна. Непремено пробвайте различни видове хляб, киш, месо и всякакви сладости, както и местните прясно изпечени брецели. Ризлингът е ОК, но мен лично ме впечатли гевюрцтраминерът! Тогава реколта 2006 беше просто божествена, сладко и супер ароматно! Нищо общо с бъркочите, които продават в България под името гевюрцтраминер.

Пращам малко любопитни кулинарни снимки, както и на пътя между селцата, за да видите защо си струва да се върви пеш между тях. Чудни пътешествия из красотите на Елзас ви желая!

IMG_0102.JPG

IMG_0194.JPG

IMG_0203.JPG

IMG_0232.JPG

IMG_0233.JPG

IMG_0350.JPG

IMG_0285.JPG

IMG_0288.JPG

IMG_0361.JPG

IMG_0363.JPG

IMG_0436.JPG

IMG_0442.JPG

IMG_0445.JPG

Не мога да спра да гледам снимките ти и затова ще пиша по-късно🙂. Много, много благодаря. Направи русенската ми неделя елзаска👍

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, Върнахме се на 06.08. от Елзаския си уикенд, но все още "съм там". Ние бяхме с кола и не мога да помогна с транспорта. Приятно и различно място е замъка Haut Koenigsbourg. Ние пътувахме към него от Страсбург и минахме през Киенцайм, селце, което не бе беше в плана ни, но е много приятно. Замъкът не е кой знае какво, но е нещо различно и ако имате време може да го посетите. Особено, ако сте с малко момченце, които се интересува от рицари.

Харесвам вината и наистина гевюрцтраминера и Пино Гри са страхотни в този район, може би най-добрите, които съм опитвала.

Определено ще има нови посещения.

• Харесвам 2
Публикувано:
2 minutes ago, Mamas said:

Здравейте, Върнахме се на 06.08. от Елзаския си уикенд, но все още "съм там". Ние бяхме с кола и не мога да помогна с транспорта. Приятно и различно място е замъка Haut Koenigsbourg. Ние пътувахме към него от Страсбург и минахме през Киенцайм, селце, което не бе беше в плана ни, но е много приятно. Замъкът не е кой знае какво, но е нещо различно и ако имате време може да го посетите. Особено, ако сте с малко момченце, които се интересува от рицари.

Харесвам вината и наистина гевюрцтраминера и Пино Гри са страхотни в този район, може би най-добрите, които съм опитвала.

Определено ще има нови посещения.

Гевюрцтраминер до тук е фаворитът на всички. Със сигурност ще го опитаме. Виждам го весело това пътуване, като почнем от обяд с вината. Ами така де, времето е малко, доста има за “дегустация”. 

За съжаление /или може би не/ от тук не мога да пробвам такива вина. В магазините около мен най-много 1-2 френски вина да се предлагат и то са популярните шардоне и совиньон блан. От около 2 години не съм ходила на Метро и не знам как е сега, но преди имаше най-голямо разнообразие на вносни вина в сравнение с другите магазини. А и Метро ми идва доста отдалечено за пазаруване.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.