Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
On 8/15/2019 at 6:04 PM, ДиянаВ said:

Благодаря! Ще питам съвсем скоро, че тези дни бях поизоставила плановете. 

А между Унавир и Риквир пътя през лозята черен ли е в смисъл полски път или асфалтиран. Точно този район, извън Унавир ми се стори най-живописен. Ще ми се поне една отсечка през този втори ден да е пеша.

Двата най-кратки са асфалтови. Ако решите съвсем през лозята - повечето са асфалтирани, но има и чакъл, и бетон. Във всеки случай кал до колене няма да има, каквото и да е времето.

• Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте,

От както разгледах снимките тук във форума на Риквир и Колмар, тези градчета се запечатаха в съзнанието ми ... Та До колкото разбрах, кацаме в Базел.

Как ще ни посъветвате да си направим програмата, с 4 нощувки, като искаме да разгледаме Страсбург, Риквир, Колмар и последната нощувка да бъде в Базел, с оглед, че самолета ни ще излети от там.

Ще помоля и да ни препоръчате хотели с добра локация 🙂

Благодаря предварително 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте!

Да се включа и аз в тази тема с моята планувана екскурзия до този прекрасен регион.

Ние, група от 10 души, пътуваме на 28.09. до Базел.

28.09 - ден за Страсбург - От летище Базел ще се придвижим до Страсбург с Flixbus - 9 евро на човек е билета.

Планирам разходка из Страсбург, задължително разходка с лодка, резервирала съм нощувка в хотел Ibis Strasbourg Centre Historique - двойна стая на цена от 153 лв. Разчитам на ходене пеш и неползване на градски транспорт. 🙂 

29.09. - ден в Колмар. Все още не съм организирала превоза от Страсбург до Колмар. По препоръка на ДиянаВ следя цените на влаковете за най-ниска цена за това пътуване, или ще вземем карта Alsa+Group, която е на цена от 39,10 за група от 2 до 5 човека. Разходка из Колмар. Мисля, че няма да имаме време за околните селца, а и е неделя. Някъде бях чела, че в неделя градския транспорт не работи. В Колмар съм резервирала в Хотел Ibis Budget Colmar Centre Gare - цена от 111лв. за двойна стая.

30.09. - Отново с Flixbus за цена от 10 евро на човек пътуваме от Колмар за Базел. Ще се разходим и в Базел на 30.09. следобяд. Нощувка в ibis budget Basel City на цена от 163лв. двойна стая. Хотелът е в близост до централната гара на Базел, откъдето рано сутринта ще можем да вземем транспорт до летището. Четох, че в Базел от хотелите дават безплатна карта за градски транспорт в града, така че там може и да използваме градския транспорт. 🙂 Но по принцип хотелът е на около 2км от центъра, съвсем нормално разстояние да се вземе пеша.

Всички хотели съм резервирала чрез Booking.com, като са с опции безплатно анулиране и плащане на място. Хотелите са в близост до центъра на градовете, веригата Ibis, мисля че горе-долу прилична верига, ползвала съм ги.

Мога да споделя впечатленията си и опит след пътуването. 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, Kremi Nikolova said:

Здравейте,

От както разгледах снимките тук във форума на Риквир и Колмар, тези градчета се запечатаха в съзнанието ми ... Та До колкото разбрах, кацаме в Базел.

Как ще ни посъветвате да си направим програмата, с 4 нощувки, като искаме да разгледаме Страсбург, Риквир, Колмар и последната нощувка да бъде в Базел, с оглед, че самолета ни ще излети от там.

Ще помоля и да ни препоръчате хотели с добра локация 🙂

Благодаря предварително 🙂

Аз съм от Русе и ми е по-удобно да летя от Букурещ, отколкото от София. Пътуващи от София правят комбинация кацане в Базел с Уиз и излитане от Баден-Баден с Райън. При мен Райън нямат маршрут Баден-Баден Букурещ. Има и тема Помощ за Базел, Колмар и Страсбург. Може да си я видяла.

Публикувано:

С Ваша помощ планът за ден 2 се избистри като елзаско вино:

- сутринта кафе в Колмар;

- обяд – киш или друга от вкусотийките на @Crazy Horse в Рибовил. Като гледам мога и само хляб да ям, а ако има и някое миризливо сиренце, хич не ме мислете 😉😀;

- ранния следобед – вино в Хунавир;

- късния следобед – сладко изкушение в Риквир.

Всичко това комбинирано с красотата на приказните селски къщички и безкрайните лозя, за подобряване на храносмилането.

На място ще решаваме дали пеша или с автобус, от къде до къде. Дано времето да е с нас и да  видим очарованието на тази хунавирска църква от баирите.

Ден 3 е празничен – имам рожден ден и мога да пожелавам каквото си искам 🤗. За сега са две неща.

Да посетим Егисайм /Егисем, Егисхайм, Егишем, зависи кой как със-ка, хъх-ка или шъш-ка/ и да разберем от първо лице защо е станало любимото селце на Франция. Общественият транспорт от гарата в Колмар с автобус 440 е рано сутринта в 8.00 часа. Като гледам по това време слънцето още не е изгряло. Обмислям да хванем влак от гара Colmar Saint-Joseph до Тюркхайм /Turckheim и от там пеша за повечко от час или с автобус до Винценайм /Wintzenheim и пеша през съседното селце Ветолшем /Wettolsheim. За обратната посока автобус 440 също не е удобен, тъй като минава през Егисайм чак в 19.00 часа. Ще се върнем към Ветолшем /20 мин. пеша/ и от там с автобус № 26 /има в 13.00 ч. и в 14.30 ч./ към Колмар.

За автобусите https://www.fluo.eu/en

За влаковете https://en.oui.sncf/en/

Градчето Тюркхайм /Turckheim също ми се струва много очарователно, така че дори и само него да посетим през този половин ден, пак ще съм доволна. Има влакове до там през половин час и се достига за 7-10 мин. Могат да се хванат от двете гари в Колмар – централната и Сейнт Джоузеф.

Втората част на желанията ми са свързани с Колмар:

- да се возим на туристическото влакче. Гледах, че има две фирми, предоставящи тази атракция – едните са с бяло, а другите със зелено влакче. От месец ноември нататък работи само зеленото влакче до 16.00 часа. Обиколката е около 30 мин. Сайта на зеленото влакче http://www.colmarentrain.fr/ и сайта на бялото https://petit-train-colmar.fr/

- да разгледаме града първо по светло,

- а след това и с осветяването му. В нета прочетох, че през годината като няма празнични събития и фестивали, градът се осветява в петък и събота.

В сайта на туристическия офис пише това:

The magic of lights

All year round, an original lighting concept

1100 computer-driven light sources, using the fibre optics cable network, are skilfully distributed throughout the town and thus allow an original light show throughout the year, which varies in intensity and colour.

Like a magic paintbrush, it redraws the town, applying fresh contours and new reliefs, enhancing a thousand and one architectural details.

The town is illuminated from nightfall on Fridays and Saturdays throughout the whole year, and every evening during major events marking the life in Colmar : the International Festival, Regional Alsace Wine Fair and Christmas in Colmar.

Можете ли да ми дадете информация от първа ръка в кои части на града се включват светлините. Предполагам Катедралата и наоколо, Малката Венеция. Има ли някакъв по-специален акцент като например осветяване на сграда с изображение, друг ефект ... или просто да си ходя по улиците и да тцъкам колко е красиво 😊.

• Харесвам 2
Публикувано:

Като цяло веригата на Ибис дава добро съотношение цена-качество.

Бил съм в хотела в Колмар и съседни в Базел и Страсбург от веригата и съм доволен. Определено са на пешеходно разстрояние и няма нужда от градски транспорт. За Базел ти се дава карта в хотела (няколко спирки с трамвая, ако решите да го ползвате).

Само една препоръка от мен. Направи си регистрация www.accorhotels.com и провери какви цени ще ти даде.

Мисля, че трябва да са 10% по-ниски от всякакви други опции (но не знам дали не дава отстъпка само на 1ва стая).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Аз съм от Русе и ми е по-удобно да летя от Букурещ, отколкото от София. Пътуващи от София правят комбинация кацане в Базел с Уиз и излитане от Баден-Баден с Райън. При мен Райън нямат маршрут Баден-Баден Букурещ. Има и тема Помощ за Базел, Колмар и Страсбург. Може да си я видяла.

М не, не съм я гледала, но ще я погледна 🙂 Благодаря.

Що се касае до Баден Баден, при това положение заради Райън отпада. Така като гледам, ще си останем с кацане и отлитане от Базел. БЛагодаря ти ❤️

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, jorocontrola каза:

Като цяло веригата на Ибис дава добро съотношение цена-качество.

Бил съм в хотела в Колмар и съседни в Базел и Страсбург от веригата и съм доволен. Определено са на пешеходно разстрояние и няма нужда от градски транспорт. За Базел ти се дава карта в хотела (няколко спирки с трамвая, ако решите да го ползвате).

Само една препоръка от мен. Направи си регистрация www.accorhotels.com и провери какви цени ще ти даде.

Мисля, че трябва да са 10% по-ниски от всякакви други опции (но не знам дали не дава отстъпка само на 1ва стая).

Благодаря 🙂 Ще ги погледна.  🙂

Публикувано:
1 hour ago, manu80 said:

Здравейте!

Да се включа и аз в тази тема с моята планувана екскурзия до този прекрасен регион.

28.09 - ден за Страсбург - От летище Базел ще се придвижим до Страсбург с Flixbus - 9 евро на човек е билета.

Планирам разходка из Страсбург, задължително разходка с лодка, резервирала съм нощувка в хотел Ibis Strasbourg Centre Historique - двойна стая на цена от 153 лв. Разчитам на ходене пеш и неползване на градски транспорт. 🙂 

29.09. - ден в Колмар. Все още не съм организирала превоза от Страсбург до Колмар. По препоръка на ДиянаВ следя цените на влаковете за най-ниска цена за това пътуване, или ще вземем карта Alsa+Group, която е на цена от 39,10 за група от 2 до 5 човека. Разходка из Колмар. Мисля, че няма да имаме време за околните селца, а и е неделя. Някъде бях чела, че в неделя градския транспорт не работи. В Колмар съм резервирала в Хотел Ibis Budget Colmar Centre Gare - цена от 111лв. за двойна стая.

30.09. - Отново с Flixbus за цена от 10 евро на човек пътуваме от Колмар за Базел. Ще се разходим и в Базел на 30.09. следобяд. Нощувка в ibis budget Basel City на цена от 163лв. двойна стая. Хотелът е в близост до централната гара на Базел, откъдето рано сутринта ще можем да вземем транспорт до летището. Четох, че в Базел от хотелите дават безплатна карта за градски транспорт в града, така че там може и да използваме градския транспорт. 🙂 Но по принцип хотелът е на около 2км от центъра, съвсем нормално разстояние да се вземе пеша.

Всички хотели съм резервирала чрез Booking.com, като са с опции безплатно анулиране и плащане на място. Хотелите са в близост до центъра на градовете, веригата Ibis, мисля че горе-долу прилична верига, ползвала съм ги.

Относно разходката с лодка в Страсбург - билети се купуват на място или онлайн тук https://www.batorama.com/fr . Тръгват на 100 метра южно от катедралата, адресът може да го видите на сайта. На място не може да платите в брой, а само с карта на автомат. С моята дебитна Mastercard от Райфайзен не се получиха нещата, та трябваше онлайн. Лодките са открити или закрити. Закритите са климатизирани, би трябвало да са по-добрия вариант за лятото, но не би, от задните редове буйстваха в пристъп на делириум, породен от задуха (35+С в средата на юли) 🙂 . През септември едва ли ще има такъв проблем, по-добре открита, ако не вали. Обиколките са начесто, но по което и време да отидете за билети, обикновено следващите 4-5 лодки са разпродадени и може да си вземете билет за след час и половина или 2. Въпросната обиколка с лодка не е нещо нечувано и невиждано, от аудиогида може да научите някои интересни неща, но пък така или иначе може да ги прочетете предварително. Ходенето пеша по маршрута на лодката (ако държите да го следвате), без отбивката до Европейския парламент е около 4 км (кръгчето около UNESCO на прикачената снимка). Като гледам къде ви е хотела, най-интересната част от това кръгче ви е под носа и така или иначе ще го обиколите пеша. Вие сте 10 човека, което прави 135 евро общо за билети. Такси от Колмар до Егисхайм (6-6.5 км) би трябвало да излезе максимум 20 евро в посока (ползвахме веднъж в Колмар - 3.8 км/11.20 евро), където ще прекарате много приятни 1.30-2 часа за горе-долу същата сума. Колмар може да го разгледате при пристигането (стига да има къде да си оставите багажа - щом сте в хотел не би следвало да е проблем) и след това привечер, историческата част не е особено голяма. 

batorama_map.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, manu80 каза:

Здравейте!

Ще очаквам с нетърпение, особено за локацията на хотелите, което е от особена важност за мен, а също така и за транспорта  🙂 БЛагодаря и весело 🙂❤️

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, manu80 каза:

Здравейте!

Разходката с лодка е от порт под Катедралата. Билети се продават в туристическото бюро+сувенири, което се намира от ляво на катедралата, като застанете с лице към входа и.

• Харесвам 4
Публикувано:
17 minutes ago, Дани Магелани said:

Разходката с лодка е от порт под Катедралата. Билети се продават в туристическото бюро+сувенири, което се намира от ляво на катедралата, като застанете с лице към входа и.

Дани Магелани ти по кое време на годината си била в Страсбург? Питам, защото за моето ходене в началото на ноември се надявам да няма тълпи от туристи. Или и тук няма сезони за щъкащите азиатци например🙂

• Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

Дани Магелани ти по кое време на годината си била в Страсбург? Питам, защото за моето ходене в началото на ноември се надявам да няма тълпи от туристи. Или и тук няма сезони за щъкащите азиатци например🙂

Около 10-13 май преди година.

Не успях да взема за първото, но се класирах за второто. Имаше много групи.

Публикувано:
1 minute ago, Дани Магелани said:

Около 10-13 май преди година.

Да, месец май има щъкане, почващо даже от Великден. И за тази разходка с лодка чакахте ли и колко?

Публикувано:

Вариант е първо да се вземат билети, после да се разгледа Катедралата и около нея, докато стане време за часа на лодката.

Публикувано:
В момента, ДиянаВ каза:

Да, месец май има щъкане, почващо даже от Великден. И за тази разходка с лодка чакахте ли и колко?

След като имаш билет с час, няма чакане. Голям кеф е, особено при шлюзовете. След това повторих пешеходно, за да доразгледам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Страсбург ми е ден 4 в програмата, до който още не съм стигнала в изложението тук 😀. Понеже се подхвана въпроса за тези лодки, да питам, докато сме на такава вълна.

Публикувано:

Внимавайте с автобус 440 за Егисхайм. Спирката му не е на означеното място в сайта или поне в нашия ден не дойде, а го нямаше и на нито една от спирките около това място. Ако някой го е хващал, да ти даде снимка или локация. Ние взехме такси от гарата, защото нямаше автобус, върти ми се в главата цена от сорта на 12 евро.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
8 minutes ago, mary_shery said:

Внимавайте с автобус 440 за Егисхайм. Спирката му не е на означеното място в сайта или поне в нашия ден не дойде, а го нямаше и на нито една от спирките около това място. Ако някой го е хващал, да ти даде снимка или локация. Ние взехме такси от гарата, защото нямаше автобус, върти ми се в главата цена от сорта на 12 евро.

С тръгване в 8.00 и връщане в 19.00 часа, автобус 440 няма да го ползваме, но е добре да се знае това, че е нередовен. Благодаря за идеята с такси. Незнайно защо не съм се замисляла за този вариант. Близко е, трима сме, няма да е шокиращо голяма разликата в цената. Ще го имам за резерва.

Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

image.png

Благодаря за инфото! 🙂 

Следя ги Flixbus, знам за тая оферта, но ми се ще да разнообразя и да направим едно пътуване и с влак. 🙂 Като следя в момента цените на влаковете, има периоди, в които пускат добри промоции. Може да си вземем и Alsa + Group, която ще ни се върже по около 8 евро на човек и ще използваме за пътуването с влак. 🙂 

Публикувано:

Онзи ден се прибрах от обиколка из Елзас. Ако ще се пътува с кола, препоръчвам да се посетят малките градчета като Turckheim, Eguisheim, Ribeauvillé и Riquewihr. А големите като Колмар и Страсбург да се пропуснат. Прекалено са туристически големите.

Също, замъка  Kœnigsbourg е интересен.

Ако сте без кола, изберете си едно градче и прекарайте деня в него. Насладете на атмосферата, хората, ресторантчетата, цветята и т.н..

Всичките изглеждат почти идентично и рискувате да препускате от едно в друго, а по снимките ви няма да ги различите дори.

За който не е запознат с френските ресторанти (като мен) да има в предвид, че храна сервират от 12:00 до 14:00 и от 19:00 до 21:00.

Да не си останете гладни (като мен) . Независимо дали сте в малко градче и в центъра на Колмар, след 14:00 само някой студен киш лорейн на крак от някоя "Лафка".

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
6 minutes ago, Vency said:

За който не е запознат с френските ресторанти (като мен) да има в предвид, че храна сервират от 12:00 до 14:00 и от 19:00 до 21:00.

Да не си останете гладни (като мен) . Независимо дали сте в малко градче и в центъра на Колмар, след 14:00 само някой студен киш лорейн на крак от някоя "Лафка".

Как успя да останеш гладен? Аз откакто гледах снимките на Crazy Horse само за тези вкусотии си мисля🙂 и друго чак не ми се яде.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.