Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Поинтересувайте се , кога има разни организирани събития и възтановки в селцата.

Предполагам има някъде написано, но аз съм много скаран с френският.

Ние бяхме отседнали в Turckheim и вечер от 22:00 нощният пазач на града излиза , пее песен и започва обиколка на градчето. Традиция от 1500 и някоя си година. 

На следващата нощ имаше възтановка (комедийно/театрална) от местни жители на легендата за изгорена вещица. 

Някакви чичковци от селото се бяха облекли в традиционни дрехи, имаше свещвнник и разбира се вещица 🙂 

За съжаление говореха само на френски и нищо не разбрах, но хората много се забавляваха.

z07mOWfX_qAmUCj0ZeUXZipITVF27nKAnH6UFn14

6sydyhvljKT8INPmKSqLEvHrg1o5SRu3h0Salj2c

преди 4 минути , ДиянаВ каза:

Как успя да останеш гладен? Аз откакто гледах снимките на Crazy Horse само за тези вкусотии си мисля🙂 и друго чак не ми се яде.

Ами като се мотаем, снимаме и радваме на къщичките станало 14:30..  и тоз ресторант, онзи.. и няма.. всички си затворили кухните.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 23 часа, Vency каза:

Ако сте без кола, изберете си едно градче и прекарайте деня в него. Насладете на атмосферата, хората, ресторантчетата, цветята и т.н..

Всичките изглеждат почти идентично и рискувате да препускате от едно в друго, а по снимките ви няма да ги различите дори.

@Vency, има резон в изказването ти. Аз сега като си погледна папката Alsace - the best photos имам точно този проблем, от ходене от градче в градче вече не помня коя снимка от къде е, защото тези места са приказно красиви, но стилът им е наистина идентичен и трудно се различават, особено след време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , ДиянаВ каза:

Така разсъждава човек вече като се е върнал от пътешествието си, но докато е там, не седи на д...-то си🙂.

Точно така. Ако някой ден пак реша, че ми се ходи в тази посока, ще отида в  Ribeauvillé, ще мина през пекарната за няколко закуски, ще седна в някое кафене.

Ще погледам хората, разходка по главната улица.. ще си харсам някое ресторантче за обяд.. следобедеда през някоя изба за винена дегустация, разходка из безкрайните лозови масиви, вечеря в друго ресторантче с бутилка вино..  и така.

Иначе алтернативата която и ние направихме разбира се - газ от едното селце в другото, търсене на място за паркиране, дебнене на часовника дали имаме време, дали не закъсняваме, полу тръст нагоре и надолу по главната, 143 523 снимки на къщи и цветя, гонене на разписание на автобус, влак.. тичане от гара до центъра т.н.... на третият ден вече си съскате с половинката от изнервената ситуация или мрънкащи хора от групата.. 

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар

42 minutes ago, Vency said:

Иначе алтернативата 

Преди малко като се прибирам от работа и минавам през центъра /на Русе/, имаше група германски туристи 60+ възраст. Идват с кораби по Дунава, показват им центъра, разказват им за австрийската архитектура на града, после към Ивановските скални църкви, крепостта в с. Червен, ходят и до Велико Търново. Усмихнати, с белите панталони и маратонки, кимат разбиращо на екскурзовода, с две думи германски туристи. Ние сме по-друга кръвна група, все стрес и нерви сами си създаваме.

Мисълта ми беше, че има и трета алтернатива - организирана екскурзия, при която не носиш отговорност за маршрути, разписания и т.н., просто те разнасят насам натам и ти гледаш и слушаш. Мен обаче тази строева организираност още повече би ме изнервила. Е, естествено била съм и с група, но веднъж като пробваш свободата и кефа на самостоятелното пътуване, забравяш за тур. агенции. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

За ресторантите - има, макар и по-рядко, такива, които не затварят кухните. На тях пише "Service continu". Но са често в по-големите туристически градове (Париж, Лион)... За другите, потвърждавам - часовете за хранене са свещени и немръдваеми 😂

Не помня кой питаше за осветения Колмар. Питах една приятелка, която живее наблизо. Това е нещо ново, от тази година по Великден. Били са осветили големите църкви, по-известните сгради, гарата, с различни картини, образи и т.н. Но не е ходилa наскоро, да види дали в момента е същото. 

И, малка поправка - Ribeauvillé се произнася РибовилЕ (нали ставаше въпрос за произношението преди няколко страници 😉). 

Както е тръгнало, май ще вземем да идем отново тази година, за един уикенд на коледен базар... 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
18 minutes ago, Роца said:

За ресторантите - има, макар и по-рядко, такива, които не затварят кухните. На тях пише "Service continu". Но са често в по-големите туристически градове (Париж, Лион)... За другите, потвърждавам - часовете за хранене са свещени и немръдваеми 😂

Не помня кой питаше за осветения Колмар. Питах една приятелка, която живее наблизо. Това е нещо ново, от тази година по Великден. Били са осветили големите църкви, по-известните сгради, гарата, с различни картини, образи и т.н. Но не е ходилa наскоро, да види дали в момента е същото. 

И, малка поправка - Ribeauvillé се произнася РибовилЕ (нали ставаше въпрос за произношението преди няколко страници 😉). 

Както е тръгнало, май ще вземем да идем отново тази година, за един уикенд на коледен базар... 

Аз питах за осветяването в Колмар. Това, което е описала приятелката ти, ми се струва по-специално празнично светлинно шоу. Едва ли всеки петък и събота през годината ще е така. Вие може да извадите късмет по време на коледните базари и да е по-ефектно осветен града. 

Роца, моля те добре си разпредели пътуванията по Коледа, че тук очакваме репортажи от теб и на осветения Париж. Да не остане в липса😉 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

потвърждавам - часовете за хранене са свещени и немръдваеми

A какви точно са немръдваемите и свещени часове за хранене?

Благодаря 🙂

Връзка към коментар
На 20.08.2019 г. в 17:09, Vency каза:

Поинтересувайте се , кога има разни организирани събития и възтановки в селцата.

Предполагам има някъде написано, но аз съм много скаран с френският.

Ние бяхме отседнали в Turckheim и вечер от 22:00 нощният пазач на града излиза , пее песен и започва обиколка на градчето. Традиция от 1500 и някоя си година. 

На следващата нощ имаше възтановка (комедийно/театрална) от местни жители на легендата за изгорена вещица. 

Някакви чичковци от селото се бяха облекли в традиционни дрехи, имаше свещвнник и разбира се вещица 🙂 

За съжаление говореха само на френски и нищо не разбрах, но хората много се забавляваха.

z07mOWfX_qAmUCj0ZeUXZipITVF27nKAnH6UFn14

6sydyhvljKT8INPmKSqLEvHrg1o5SRu3h0Salj2c

Ами като се мотаем, снимаме и радваме на къщичките станало 14:30..  и тоз ресторант, онзи.. и няма.. всички си затворили кухните.

Оле, страхотно е - задължително ще го имаме предвид при организацията 🙂 Много много ти благодаря 🙂

преди 22 часа, Vency каза:

Точно така. Ако някой ден пак реша, че ми се ходи в тази посока, ще отида в  Ribeauvillé, ще мина през пекарната за няколко закуски, ще седна в някое кафене.

Ще погледам хората, разходка по главната улица.. ще си харсам някое ресторантче за обяд.. следобедеда през някоя изба за винена дегустация, разходка из безкрайните лозови масиви, вечеря в друго ресторантче с бутилка вино..  и така.

Иначе алтернативата която и ние направихме разбира се - газ от едното селце в другото, търсене на място за паркиране, дебнене на часовника дали имаме време, дали не закъсняваме, полу тръст нагоре и надолу по главната, 143 523 снимки на къщи и цветя, гонене на разписание на автобус, влак.. тичане от гара до центъра т.н.... на третият ден вече си съскате с половинката от изнервената ситуация или мрънкащи хора от групата.. 

Ние мислим да отседнем в Ribeauvillé  живот и здраве, ама сега с този пазач нощен ме заинтригува, та .... Turckheim  близо ли е 😄

Връзка към коментар

Ритуалът с нощния пазач не е целогодишен. Все пак сега е лято и има повече зрелища за туристите. Повечето от тези елзаски градчета имат туристически офис със сайт, в който може да се погледне календара на събитията по време на престоя.

Всъщност @Kremi Nikolova ти не каза кога мислите да ходите или съм пропуснала?

Например края на юли-началото на август са фестивалите на виното, октомври - приключва гроздобера пак с някакви празненства, от 22 ноември почват Коледните базари. През пролетта не съм проверявала, но пак има събития.

Връзка към коментар
преди 2 минути , ДиянаВ каза:

Ритуалът с нощния пазач не е целогодишен. Все пак сега е лято и има повече зрелища за туристите. Повечето от тези елзаски градчета имат туристически офис със сайт, в който може да се погледне календара на събитията по време на престоя.

Всъщност @Kremi Nikolova ти не каза кога мислите да ходите или съм пропуснала?

Например края на юли-началото на август са фестивалите на виното, октомври - приключва гроздобера пак с някакви празненства, от 22 ноември почват Коледните базари. През пролетта не съм проверявала, но пак има събития.

Май не съм писала кога ... Ами да, края на Юли, началото на август и все пак всичко зависи от това кога Уизките ще пуснат изгодни цени до Базел 🙂 Но при всички положения юли - август - преди и след това вече няма как - работата ни не го позволява.

Връзка към коментар

Между другото за събития в Елзас е хубаво да проверявате тук
https://www.visit.alsace/en/events-in-alsace/#/2

И като цяло https://www.visit.alsace/en/ е много добър сайт с полезна информация за това райско място Елзас.

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , Crazy Horse каза:

Между другото за събития в Елзас е хубаво да проверявате тук
https://www.visit.alsace/en/events-in-alsace/#/2

И като цяло https://www.visit.alsace/en/ е много добър сайт с полезна информация за това райско място Елзас.

Много ти благодаря ❤️

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, chandni каза:

A какви точно са немръдваемите и свещени часове за хранене?

Благодаря 🙂

12-14ч и 19-21ч30 - по това време се яде и точка! Какви са тия глезотии да се обядва в 14ч30?! 😂😂😂

Майтапът настрана, но наистина в 12 на обед цяла Франция сяда на масата и излезеш ли извън Париж, извън тези часове, може да ядеш само в някой фаст-фууд или някой сладкиш от пекарна (или да си вземеш нещо от супермаркета). Дори и в чужбина, наблюденията ми са, че французите търсят да обядват в 12ч, айде, може и 13ч, понеже е отпуска 😂

Иначе аз ползвах и тези сайтове, като организира пътуването ни в Елзас миналата година:

Туристическият сайт на Елзас : https://www.alsace-destination-tourisme.com/

https://www.tourisme-alsace.com/

Туристическият сайт на Колмар: https://www.tourisme-colmar.com/fr/

Туристическият сайт на района около Рибовиле и Риквир: https://www.ribeauville-riquewihr.com/

La route des vins d’Alsace : https://www.route-des-vins-alsace.com/

• Харесвам 6
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
На 22.08.2019 г. в 16:01, ДиянаВ каза:

. Все пак сега е лято и има повече зрелища за туристите.

....

Друго типично и характерно за Елзас и по-конкретно долината на Мюнстер (но не само там) са празненствата, които са по повод  т. нар. "transhumance" - това е преместването на стадата през пролетта нагоре към пасищата в планината и на есен връщането обратно надолу. 
Интересно е, организират се различни активности и събития свързани, както може да се предположи, основно с хапване, пийване и различни веселби в отворените за посещение ферми и по селцата.   Ето датите за тази есен за долината на Мюнстер: 
image.png.28cbf18cc004abef3f892ae892731de8.png

Повече инфо - тук

И още нещо, за което струва ми се вече е ставало дума, но все пак да припомним - в  руините на замъка Кинцхайм се намира "Парка на орлите", където могат да се видят много птици (не само орли) и много хубаво шоу с различните обитатели на парка - орли, соколи, ястреби, лешояди, кондори, сови и др.  Особено за децата е много интересно, но и за възрастни също.  Ние пристигнахме там случайно, но за късмет точно половин час преди началото на демонстрацията. 

DSC08828.JPG.10a4be8571235b890e74519511d838bf.JPG  

DSC08907.thumb.JPG.15785c74ff9c30361ff880a8e8c6d843.JPG

DSC08914.thumb.JPG.fa52c2b66e649878236b0117a5ee8621.JPG

DSC08961_cr_01.thumb.jpg.a8dd99d5148af46eec1eac357c804e70.jpg

DSC08896.JPG.ab6084f71589df15e87034cbe7364d92.JPG

DSC09151.JPG.2b74b2c1c53b4369f116e992e880bc23.JPG

DSC09009_cr01.thumb.jpg.a5ba09e23cb8e1ef14d288120cc55871.jpg

Зъмъкът с орлите пък е близо до Château du Haut-Kœnigsbourg, така че могат да се разгледат комбинирано. 

20180917_123114.thumb.jpg.d6387327af2b9773fb7837cc61e62b4a.jpg

• Харесвам 10
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Обичам такива “селски” празненства. Понякога си мисля къде ли бих искала да живея като съм пенсионер🙂. Италианско или гръцко селце с море или в някоя долинка с кравички, овце, рекички, горички. Сега пак ме обхвана това раздвоение🙂

Най-вероятно ще си живея, където и сега съм, но това не пречи да си мисля😁

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, магеланци!Моето пътуване до тези красиви места наближава.😉 Искам да попитам някой знае ли дали шоуто Светлина и звук на Катедралата в Страсбург го има и през септември.На някой меСта чета, че до 1 септември.На други пише само септември и часове през септември.Някой знае ли със сигурност как е?Благодаря!☀

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Споделям за един по-различен вариант, за който прочетох в трипадвайзър - Хоп он/оф автобус, който тръгва от Колмар и обикаля градчетата наоколо https://kutzig.fr/en/ Има 2 маршрута. Струва 15 евро за целия ден. Позволява да се седи по 3 часа в градче. И по моите изчисления за 1 ден би трябвало да могат да се видят само 3 градчета. Но все пак е нещо. Вместо да се чака междуградския рейс. Освен това върви и в неделя. Мисля, че от четвъртък до неделя, но пак зависи от сезона. Аз мисля точно в неделя да го ползвам. И понеже искам освен Риквир, Рибовиле да посетя и Егишем и Кайзерсберг, кое смятате че си заслужава да отпадне, тъй като ще можем само 3 да видим. Аз май съм по-склонна да пропусна Рибовиле. Какво мислите /тези, които сте посещавали и четирите/?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
25 minutes ago, ivelina666 said:

Споделям за един по-различен вариант, за който прочетох в трипадвайзър - Хоп он/оф автобус, който тръгва от Колмар и обикаля градчетата наоколо https://kutzig.fr/en/ Има 2 маршрута. Струва 15 евро за целия ден. Позволява да се седи по 3 часа в градче. И по моите изчисления за 1 ден би трябвало да могат да се видят само 3 градчета. Но все пак е нещо. Вместо да се чака междуградския рейс. Освен това върви и в неделя. Мисля, че от четвъртък до неделя, но пак зависи от сезона. Аз мисля точно в неделя да го ползвам. И понеже искам освен Риквир, Рибовиле да посетя и Егишем и Кайзерсберг, кое смятате че си заслужава да отпадне, тъй като ще можем само 3 да видим. Аз май съм по-склонна да пропусна Рибовиле. Какво мислите /тези, които сте посещавали и четирите/?

Не мога да дам отговор на въпроса ти, надявам се други да споделят, но ще чакам от теб с нетърпение вдъхновяващи снимки от по-ранното ти посещение на района 😉. Според мен, но по интуиция, не от опит, отидете до най-далечното, пък после комбинирайте и нагласяйте връщането.

Днес започва астрономическата есен, изпратих морето, посрещнах началото на учебната година и стреса, който причинява, та е време тези дни да подновя плановете за Елзас през есента🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако денят е неделя, отидете до Егишем/ Егисхайм. До Рибовиле има по-редовен обществен транспорт и може да се посети друг ден. Доколкото четох, именно поради лесната му достъпност Рибовиле е най-туристическо градче, респективно носи негативи това. Всичко, обаче е красиво и със своя чар, как да избере човек...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

До Тюркхайм има много на често влакове - 5 евро за двама възрастни и дете до 11г. в посока. Може да пропуснете това градче, за да Ви спести време и ако имате време друг път да го посетите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От четирите изброени, и аз бих пропуснала Рибовиле, защото е по-лесно достъпно и с друг транспорт и може да отидете в друг ден, ако имате време. Аз лично, не бих пропуснала Риквир и Егисайм, много ми легнах на сърцето. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте, ние ще посетим тези места по време на коледните базари. Вече горе долу сум нагласила програмата, остава да си опиша подробностите и забележителностите или дейностите които мислим да посетим или направим. Ние кацаме в Баден Баден и от там излитаме, като ще вземем от летището кола под наем. Маршрута ни е следния:

Първи ден:София – Баден Баден  – Замъка Haut Koeningsburg  – Ribeauville – Riquewihr 

Като този ден Баден Баден няма да го разглеждаме, просто кацаме на летището и вземаме колата под наем. Първо ще разгледаме замъка, между другото открих че в близост до замъка има и голям парк за маймунки, просто ние ще сме през зимата и няма как да ги видим, но който има интерес може да го посети, ще дам линк ако не може да го намерите. След това Ribeauville, тук намерих нещо интересно фабрика и магазин за шоколад Daniel Stoffel, имало и обяснения как правели шоколада и разни такива неща, стори ми се интересно. И разбира се ще разгледаме градчето. След това ще се настаним в Riquewihr и там обиколка, това е за този ден

Втори ден: Riquewihr  – Kaysersberg Vignoble – Colmar – Eguissheim - Riquewihr 

Първата ни спирка е Kaysersberg Vignoble, тук може би ще се качим до замъка, хем и да погледнем и гледката на украсеното коледно градче. Тук имам препоръчана пекарна за прочутите бисквити Bredele, казва се L’Enfariné, казват че в тази пекарна ги правили най - добре, ще проверим тази работа 🙂  Ще се насладим и на коледните базари и украсата. След това потегляме към Колмар, тук съм си набелазала паркинг в близост до всички забележителности, които искам да разгледаме: Готическата катедрала Св. Мартин, сградата на някогашната митница Koifhus, Petit Venise и още , отделно съм си изкарала къде има коледни пазарчета, видях че има и разходка с лодка в Petit Venise  и вклакчето разгледах, та ще реша кое къде.  Не съм сигурна, че този ден ще ни остане време за Eguissheim, ако не остане за този ден ще го изместя за някои от другите дни, тук още нищо не съм проучвала.

Трети ден: Riquewihr (Франция) – Turckheim или Eguissheim– Strasbourg

Напускаме хотела ни и се отправяме до едно от двете селца, в зависимост дали сме успели предния ден с Eguissheim, тук още не съм разгледала кое къде и нещо любопитно. После се отправяме към Strasbourg, там имам резервирано хотелче на центъра хванах някаква промоция на make my trip с паркинг. Тук планираме освен разходката и разгледането на пазарите, разходката с лодка и разгледане на основните забележителности, но още не съм навлязла в подробности, предстои избистряне 🙂

Четвърти ден: Доразглеждане на Страсбург и потегляме към Baden Baden, имаме нощувка в Baden Baden и тук ще разглеждаме, ще избистря и тук нещата на по - късен етап

И на следващия ден следобяда полет на обратното.

Ще се раздвам, ако ми дадете някои предложения или насоки за някое интересно местенце Виното не съм го описала за него е ясна работата, че ще се опита поне няколко пъти. От сега се вълнувам, гледам си го този район от доста време и исках да е точно по време на коледните базари, тъй като украсата му е страхотно, ама като гледам снимки май по всяко време на годината е така 🙂  

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 5 часа, Роца каза:

От четирите изброени, и аз бих пропуснала Рибовиле, защото е по-лесно достъпно и с друг транспорт и може да отидете в друг ден, ако имате време. Аз лично, не бих пропуснала Риквир и Егисайм, много ми легнах на сърцето. 

Да, ако решим може в последния ден, който ни е отреден за Колмар да отидем и до Рибовиле. Само че в късния следобед ще хващаме влак за Сен Луи за последната нощувка. Та ще преценим дали ще остане време.

А едно питане относно колите под наем. Аз изключих този вариант, тъй като мъжа ми си бе загубил документи, карти и съответно блокирахме кредитната му и още не сме взели новата. Та нали изискването на рент-а-кар фирмите е кредитна карта на името на шофьора /аз имам кредитна, но не шофирам/, а дали има такива фирми на летището в Базел или в Колмар, които да отдават коли без кредитна карта?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.