Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

54 minutes ago, zvezda9001 said:

Здравейте, ние ще посетим тези места по време на коледните базари. Вече горе долу сум нагласила програмата, остава да си опиша подробностите и забележителностите или дейностите които мислим да посетим или направим. Ние кацаме в Баден Баден и от там излитаме, като ще вземем от летището кола под наем. Маршрута ни е следния:

Първи ден:София – Баден Баден  – Замъка Haut Koeningsburg  – Ribeauville – Riquewihr 

Като този ден Баден Баден няма да го разглеждаме, просто кацаме на летището и вземаме колата под наем. Първо ще разгледаме замъка, между другото открих че в близост до замъка има и голям парк за маймунки, просто ние ще сме през зимата и няма как да ги видим, но който има интерес може да го посети, ще дам линк ако не може да го намерите. След това Ribeauville, тук намерих нещо интересно фабрика и магазин за шоколад Daniel Stoffel, имало и обяснения как правели шоколада и разни такива неща, стори ми се интересно. И разбира се ще разгледаме градчето. След това ще се настаним в Riquewihr и там обиколка, това е за този ден

Втори ден: Riquewihr  – Kaysersberg Vignoble – Colmar – Eguissheim - Riquewihr 

Първата ни спирка е Kaysersberg Vignoble, тук може би ще се качим до замъка, хем и да погледнем и гледката на украсеното коледно градче. Тук имам препоръчана пекарна за прочутите бисквити Bredele, казва се L’Enfariné, казват че в тази пекарна ги правили най - добре, ще проверим тази работа 🙂  Ще се насладим и на коледните базари и украсата. След това потегляме към Колмар, тук съм си набелазала паркинг в близост до всички забележителности, които искам да разгледаме: Готическата катедрала Св. Мартин, сградата на някогашната митница Koifhus, Petit Venise и още , отделно съм си изкарала къде има коледни пазарчета, видях че има и разходка с лодка в Petit Venise  и вклакчето разгледах, та ще реша кое къде.  Не съм сигурна, че този ден ще ни остане време за Eguissheim, ако не остане за този ден ще го изместя за някои от другите дни, тук още нищо не съм проучвала.

Трети ден: Riquewihr (Франция) – Turckheim или Eguissheim– Strasbourg

Напускаме хотела ни и се отправяме до едно от двете селца, в зависимост дали сме успели предния ден с Eguissheim, тук още не съм разгледала кое къде и нещо любопитно. После се отправяме към Strasbourg, там имам резервирано хотелче на центъра хванах някаква промоция на make my trip с паркинг. Тук планираме освен разходката и разгледането на пазарите, разходката с лодка и разгледане на основните забележителности, но още не съм навлязла в подробности, предстои избистряне 🙂

Четвърти ден: Доразглеждане на Страсбург и потегляме към Baden Baden, имаме нощувка в Baden Baden и тук ще разглеждаме, ще избистря и тук нещата на по - късен етап

И на следващия ден следобяда полет на обратното.

Ще се раздвам, ако ми дадете някои предложения или насоки за някое интересно местенце Виното не съм го описала за него е ясна работата, че ще се опита поне няколко пъти. От сега се вълнувам, гледам си го този район от доста време и исках да е точно по време на коледните базари, тъй като украсата му е страхотно, ама като гледам снимки май по всяко време на годината е така 🙂  

Мисля, че разходката с лодка в Колмар е само през летните месеци. Началото на ноември със сигурност не функционира. До средата или края на декември работи обаче зеленото влакче. Много ти е хубав плана, а и ползването на кола ще Ви улесни с достъпа до малките китни селца.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , ivelina666 каза:

Да, ако решим може в последния ден, който ни е отреден за Колмар да отидем и до Рибовиле. Само че в късния следобед ще хващаме влак за Сен Луи за последната нощувка. Та ще преценим дали ще остане време.

А едно питане относно колите под наем. Аз изключих този вариант, тъй като мъжа ми си бе загубил документи, карти и съответно блокирахме кредитната му и още не сме взели новата. Та нали изискването на рент-а-кар фирмите е кредитна карта на името на шофьора /аз имам кредитна, но не шофирам/, а дали има такива фирми на летището в Базел или в Колмар, които да отдават коли без кредитна карта?

Кредитната карта трябва да е на името на шофьора, не мога да помогна с фирми които не изискват кредитна карта, но предполагам че има вариант ако сключите пълна застраховка, тогава не блокирват сума по картата ви и би трябвало да не ви трябва, всъщнсот блокирват но само за горивото, а за него може и да стане с вашата карта...може да се обадите в някоя компания да питате 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@zvezda9001 можеш ли да споделиш малко повече за тази фабрика за шоколад до Рибовиле - прави ли се резервация за посещение и къде, плаща ли се/колко ... Гледах, но набързо и на френски 😀, сайта им, който е по-скоро за онлайн поръчки на шоколадови изделия. Мернах и някаква брошура за организирани посещения с екскурзовод, но доколкото разбрах това посещение става с предварителна резервация и се изискват минимум 20 души. Ако знаеш нещо повече, иначе е много интересно място, особено за любители на шоколада 😉

Връзка към коментар
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

@zvezda9001 можеш ли да споделиш малко повече за тази фабрика за шоколад до Рибовиле - прави ли се резервация за посещение и къде, плаща ли се/колко ... Гледах, но набързо и на френски 😀, сайта им, който е по-скоро за онлайн поръчки на шоколадови изделия. Мернах и някаква брошура за организирани посещения с екскурзовод, но доколкото разбрах това посещение става с предварителна резервация и се изискват минимум 20 души. Ако знаеш нещо повече, иначе е много интересно място, особено за любители на шоколада 😉

Аз се ориентирах по коментарите във google за тази как да го кажа и аз не знам магазино - фабрика може би 🙂 До колкото разбрах основно е магазин и коментарите бяха, че шоколада им бил много хубав. От коментарите също разбрах, че имало и като обиколка с обяснение за процеса на правене, но не видях да се записват някакви турове предварително, някои ей така случайно са го видели, не знам може като се съберат някаква малка групичка и да започват с обясненията. Като отидем ще видим 🙂  ако разбера нещо повече ще пиша.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 minutes ago, zvezda9001 said:

Аз се ориентирах по коментарите във google за тази как да го кажа и аз не знам магазино - фабрика може би 🙂 До колкото разбрах основно е магазин и коментарите бяха, че шоколада им бил много хубав. От коментарите също разбрах, че имало и като обиколка с обяснение за процеса на правене, но не видях да се записват някакви турове предварително, някои ей така случайно са го видели, не знам може като се съберат някаква малка групичка и да започват с обясненията. Като отидем ще видим 🙂  ако разбера нещо повече ще пиша.

И аз така, като имам време ще проуча по-подробно. Идеята ми хареса и ако се случи дъждовен ден е идеален вариант да сръфаш главата на Дядо Коледа 😆.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Шоколад изобщо не би могъл да ме "докосне"... Виж, красивите витрини с любимите ми макарони... това вече е нещо друго! :girl_in_love:

The-Charming-Half-timbered-Town-of-Colma

• Смея се 2
Връзка към коментар

Къде проверявате за посещенията на шоколадовия магазин? 

Аз погледнах набързо на сайта им и видях, че имат посещения и дегустация на шоколад и вино от Frères Bott в петъците през октомври, ноември и декември, за които има записвания. Но може би не съм гледала на правилното място. Между другото, ние миналата година минахме през избата на Frères Bott в Рибовиле. Беше интересно... И напоително 😂

И може да се окаже, че ще обикаляме коледните базар и в околността по едно и също време - онзи ден купих билети за 29 ноември - 1 декември 😉

• Браво 2
Връзка към коментар

Аз още не съм проучвала дегустациите на шоколад. Вчера по споделеното от Звезда9001 погледнах сайта на Daniel Stoffel https://www.daniel-stoffel.fr/ , но набързо и много не ми стана ясно как става посещението. Ако някой е по-наясно ...

Имам и друг проблем за разрешаване отсечката Колмар - Страсбург - Колмар.

Ден 4 от моята програма – 09.11 – събота, посветен на Страсбург.

Основен проблем ми е транспорта отиване и връщане до там, тъй като искам да намаля разходите, но да запазя удобството на пътуване с влак. Проучвайки възможностите за ползване на карта ALSA+ GROUPE JOURNÉE, в трипъдвайзър открих друга опция, но не съм сигурна в разбирането на правилата й. За това моля за помощ.

Офертата е MINI GROUP https://www.ter.sncf.com/grand-est/offres/forfaits/mini-groupe

Не мога да намеря този сайт има ли английски вариант и ползвам гугъл транслейт.

Ето условията в оригинал на френски:

Vous souhaitez voyager en famille ou entre amis en TER les week-ends ? Pensez à l'offre Mini Groupe ! Celle-ci vous permet d'économiser 50% sur le tarif normal pour les groupes de 2 à 5 personnes.

PRINCIPE DE L'OFFRE

Le tarif mini groupe vous permet de voyager à 2, 3 , 4 ou même 5 personnes et de pouvoir bénéficier d'une réduction de 50% par rapport au prix normal.

Valables les samedis, les dimanches, les jours fériés (ainsi que le vendredi Saint et le 26 décembre pour des parcours effectués en Moselle, dans le Bas-Rhin et Haut-Rhin), ces billets sont utilisables pour un Trajet Simple ou Aller/Retour dans le périmètre TER Grand Est.

Les billets au tarif mini groupe sont en vente aux distributeurs de billets régionaux, ainsi qu'aux guichets des gares et boutiques SNCF de la région Grand Est.

Attention : pensez à bien composter vos billets.

Ето и с преводач на английски:

Traveling to family or friends TER weekends?Think about the Mini Group offer! This allows you to save 50% on the normal rate for groups of 2 to 5 people.

PRINCIPLE OF THE OFFER

The mini group rate allows you to travel to 2, 3, 4 or even 5 people and to benefit from a reduction of 50% compared to the normal price.

Valid on Saturdays, Sundays, public holidays (as well as on Good Friday and December 26 for courses in Moselle, Bas-Rhin and Haut-Rhin), these tickets can be used for a single or return trip. in the TER Grand Est area.

Mini group fare tickets are on sale at regional ticket machines, as well as at the ticket offices of SNCF stations and stations in the Greater East region.

Be careful: think about composting your tickets.

Като задам пътуване Колмар – Страсбург за двама възрастни и едно дете до 12 г., ми дава цена 20.40 евро. Не мога да разбера тази цена за отиване и връщане ли е или само в едната посока. @Роца или някой друг, владеещ френски, моля за помощ с превода и условията на тази оферта.

Ако някой я е ползвал, моля да сподели. Четох, че май функционира от април тази година и пишеше, че е по-изгодна от ALSA+ GROUPE JOURNÉE с цена 39.10 евро.

Връзка към коментар

Здравейте, магеланци!

Да ви се оплача, 3 дни преди пътуването ни, Flixbus ми анулираха транспорта от летището в Базел до Страсбург. Направо ужас. Предлагат ми вариант, които въобще не ме устройва. Анулирах предложения вариант, сега ваучер на стойността на билетите или ще ми осребрят парите до 24.09.2020. 😞 И сега трябва набързо да направя нов вариант. Имаме запазен час за разходка с лодка за 15,30ч. в Страсбург. Да преговоря нали така беше - от летището до гарата в Сеинт Луйс с автобус и от там влак, мога да използвам Alsa + Group 24h.

Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Аз още не съм проучвала дегустациите на шоколад. Вчера по споделеното от Звезда9001 погледнах сайта на Daniel Stoffel https://www.daniel-stoffel.fr/ , но набързо и много не ми стана ясно как става посещението. Ако някой е по-наясно ...

Имам и друг проблем за разрешаване отсечката Колмар - Страсбург - Колмар.

Ден 4 от моята програма – 09.11 – събота, посветен на Страсбург.

Основен проблем ми е транспорта отиване и връщане до там, тъй като искам да намаля разходите, но да запазя удобството на пътуване с влак. Проучвайки възможностите за ползване на карта ALSA+ GROUPE JOURNÉE, в трипъдвайзър открих друга опция, но не съм сигурна в разбирането на правилата й. За това моля за помощ.

Офертата е MINI GROUP https://www.ter.sncf.com/grand-est/offres/forfaits/mini-groupe

Не мога да намеря този сайт има ли английски вариант и ползвам гугъл транслейт.

Ето условията в оригинал на френски:

Vous souhaitez voyager en famille ou entre amis en TER les week-ends ? Pensez à l'offre Mini Groupe ! Celle-ci vous permet d'économiser 50% sur le tarif normal pour les groupes de 2 à 5 personnes.

PRINCIPE DE L'OFFRE

Le tarif mini groupe vous permet de voyager à 2, 3 , 4 ou même 5 personnes et de pouvoir bénéficier d'une réduction de 50% par rapport au prix normal.

Valables les samedis, les dimanches, les jours fériés (ainsi que le vendredi Saint et le 26 décembre pour des parcours effectués en Moselle, dans le Bas-Rhin et Haut-Rhin), ces billets sont utilisables pour un Trajet Simple ou Aller/Retour dans le périmètre TER Grand Est.

Les billets au tarif mini groupe sont en vente aux distributeurs de billets régionaux, ainsi qu'aux guichets des gares et boutiques SNCF de la région Grand Est.

Attention : pensez à bien composter vos billets.

Като задам пътуване Колмар – Страсбург за двама възрастни и едно дете до 12 г., ми дава цена 20.40 евро. Не мога да разбера тази цена за отиване и връщане ли е или само в едната посока. @Роца или някой друг, владеещ френски, моля за помощ с превода и условията на тази оферта.

Ако някой я е ползвал, моля да сподели. Четох, че май функционира от април тази година и пишеше, че е по-изгодна от ALSA+ GROUPE JOURNÉE с цена 39.10 евро.

Цената 20.40€ е само в едната посока ("Aller" или "Trajet Simple") , двупосочен е "Aller-Retour"
image.png.484edd98b597a87b3dee93a184c63b4a.png

Иначе условията са - намаление 50% за група от 2 до 5 човека, за пътуване през уикенди и празнични дни, в мрежата на TER  Grand Est. Билетите трябва да се валидират преди качване.

преди 8 минути , manu80 каза:

Да преговоря нали така беше - от летището до гарата в Сеинт Луйс с автобус и от там влак

Точно така!  ( Освен ако не си вземете рент-а-кар от летището) 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
17 minutes ago, manu80 said:

Здравейте, магеланци!

Да ви се оплача, 3 дни преди пътуването ни, Flixbus ми анулираха транспорта от летището в Базел до Страсбург. Направо ужас. Предлагат ми вариант, които въобще не ме устройва. Анулирах предложения вариант, сега ваучер на стойността на билетите или ще ми осребрят парите до 24.09.2020. 😞 И сега трябва набързо да направя нов вариант. Имаме запазен час за разходка с лодка за 15,30ч. в Страсбург. Да преговоря нали така беше - от летището до гарата в Сеинт Луйс с автобус и от там влак, мога да използвам Alsa + Group 24h.

Кой ден пътувахте, 29.09. ли?

Връзка към коментар
31 minutes ago, manu80 said:

Здравейте, магеланци!

Автобус № 11 спира точно пред френския изход на летището и е до гара Сен Луи. Разписанието: https://www.distribus.com/uploads/ligne11.pdf

Ако хванете влака в 10:30, ще стигнете за час в Страсбург. По- бързо е от Flixbus.

https://en.oui.sncf/en/

10h30    10 hours 30 minutes

ST LOUIS

TER 96220

Duration1h09     1 hour 9 minutes

Free bicycle space

11h39     11 hours 39 minutes

STRASBOURG

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , aleksandrina каза:

Автобус № 11 спира точно пред френския изход на летището и е до гара Сен Луи. Разписанието: https://www.distribus.com/uploads/ligne11.pdf

Много благодаря! Тъкмо издирвах как да се придвижим от летището до гарата. 🙂

Връзка към коментар
1 hour ago, Фичо said:

Цената 20.40€ е само в едната посока ("Aller" или "Trajet Simple") , двупосочен е "Aller-Retour"
image.png.484edd98b597a87b3dee93a184c63b4a.png

Иначе условията са - намаление 50% за група от 2 до 5 човека

Да им имам 50процентните намаления на франсетата 😆

20.40+20.40=40.80 евро излиза тази "изгодна" оферта. Картата Алса+ Груп е 39.10 евро.

Явно ще следя за конкретни влакове от по 5 евро на човек в посока.

Друг вариант е с Фликсбус. В момента за 09.11 има билети по 2.99 евро, но в ранните и късни часове - отиване 7.30 часа и връщане 21.10 часа. Както казах в началото на темата, обаче не ми е симпатична тази компания и случаят с manu80 потвърди мнението ми за тях.

Връзка към коментар

Значи купуваме си от шофьора на авт. 11 Алса+ груп журне за целия Елзас регион, слизаме на гара Сен Луи и трябва ли да я валидираме преди да се качим на влака за Колмар? И после с тази карта можем да идем до Страсбург и да я ползваме и за трамваите там, нали? И всъщност се валидира само веднъж доколкото разбрах?

Връзка към коментар
45 minutes ago, ivelina666 said:

Значи купуваме си от шофьора на авт. 11 Алса+ груп журне за целия Елзас регион, слизаме на гара Сен Луи и трябва ли да я валидираме преди да се качим на влака за Колмар? И после с тази карта можем да идем до Страсбург и да я ползваме и за трамваите там, нали? И всъщност се валидира само веднъж доколкото разбрах?

Мисля, че всичките въпроси са с отговор “да”🙂. Първоначалното валидиране всъщност е в автобус 11, но и на място ще можеш да прецениш необходимо ли е последващо валидиране за влака. Бели тревоги са това😉.

А, коригирам мой по-горен пост, картата важи до 23.59 часа на съответния ден, не до 00.00 часа. Някой да не изгори с една минута🙂.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох, вече в последния момент всичко ми става каша 😀 Направих програмата. Утре ще направя и чекирането за Уизз още с отварянето, че с тези оувърбукинги... Стягам раниците и се надявам на хубаво време с повече слънце по възможност 🙂 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
1 minute ago, ivelina666 said:

Ох, вече в последния момент всичко ми става каша 😀 Направих програмата. Утре ще направя и чекирането за Уизз още с отварянето, че с тези оувърбукинги... Стягам раниците и се надявам на хубаво време с повече слънце по възможност 🙂 

Така е с този, който носи товара за организацията на цялата пътуваща група. Познато👍

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.